Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 7 минути , EliNik каза:

Здравейте, вдругиден пътуваме за Йордания и искам да купя билети за Петра онлайн от този сайт Петра. Пробвах няколко пъти с различни карти и не става, май проблема е в сайта. Ще можем ли на място рано сутрин да си купим билети? 

А защо не вземете jordanpass, със сигурност ще ви бъде по-изгодно. Аз лично взех  онлайн преди няколко дни и нямах проблем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, EliNik каза:

Здравейте, вдругиден пътуваме за Йордания и искам да купя билети за Петра онлайн от този сайт Петра. Пробвах няколко пъти с различни карти и не става, май проблема е в сайта. Ще можем ли на място рано сутрин да си купим билети? 

Да.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Не мога да взема решение дали да включа Мъртво море за 4 дневна Йордания. В периода 30.01-03.02 дали ще стане за топване с 2 деца, или да си го избия от главата и да го оставя за друг път? Приятел който е живял в Израел ми казва че няма да има проблем, но мен ме съмнява като гледам средните температури за този период. Петра, Вади Рум и  Червено море са ясни, но ме човърка това Мъртво море 😉. Благодаря на споделилите!

Връзка към коментар

И според мен не е сигурно. Ние се топнахме в началото на ноември и температурата на водата беше ок, но навън беше около 25 градуса с доста силен вятър.
Ако мислите да платите day pass за някой от хотелите на Мъртво море, носете си ваши кърпи. Таксуват ги отделно от входа. Ние ходихме в Dead Sea Spa Hotel - 20 динара за вход и по 3 динара за кърпа. Не е необходима предварителна резервация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, jul каза:

Като температура и според мен ще става. По-скоро се чудя къде го вмъквате в 4-дневна програма. 

Ами да, това е другото което по-скоро ме отказва, че ще стане голямо препускане (с кола разбира се). Може би някъде по на юг. Някой знае ли подходящи места, тъй като гледам че всички хотели и резорти са все в северната част? 

Връзка към коментар

Не знам каква точно е програмата ви, но ако имате 4 цели дни са напълно достатъчно. Нашата програма беше ден 1 Петра, ден 2 Акаба, ден 3 Мъртво море и ден 4 - Wadi Rum ( само сафари без нощувка). В Акаба ако не се гмуркате или не правите шнорхелинг няма какво особено да се види.
Ние бяхаме с кола под наем и пътят покрай Мъртво море е пустош. Няма резорти в по-южната част. Започваха да кажем 60-тина км след като подминеш Wadi Al Mujib (идвайки от Акаба). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
преди 2 часа, Puteshetsvenik127 каза:

Здравейте,някой който е наемал кола -има ли нужда за вадене на международно свидетелство за управление или става с нашата шофьорска книжка?

grafik.png.cf6b23332d3f81d558997870c9d5e946.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искам да ти кажа,  че в тая част на света (поне докато не стане проблем) нещата са доста лежерни. Нас резервацията ни я нямаше в компютъра им, когато кацнахме и хората все пак ни дадоха кола, като казаха,  че ще държим контакт по Whatsapp и като оправят резервацията ще ни пратят документите и ще платим депозита. Та чак като бяхме в Петра вече ни писаха да кажат, че резервацията е оправена. Междувременно ние бяхме изкривили вече шофьорската врата на хармоника и даже я бяхме изправили в нещо като гараж-сервиз в едно село между Уади Рум и Петра. Срещу 10 JD - които хората не ни ги искаха, ама аз ги дадох бакшиш. Та ни напълниха багажника и с баклава, която си я хапвах през следващите 4-5 дни. Та и аз така бях - писах мейли, питах, в крайна сметка никой не ми поиска книжка. Ама то и документи за колата нямах няколко дни, та няма страшно. При проверки казваш "Ахлан уа сахлан" и се усмихваш чаровно. Пусни по радиото и някое арабско маане за разкош.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 11 часа, ivailo_radev каза:

Искам да ти кажа,  че в тая част на света (поне докато не стане проблем) нещата са доста лежерни. Нас резервацията ни я нямаше в компютъра им, когато кацнахме и хората все пак ни дадоха кола, като казаха,  че ще държим контакт по Whatsapp и като оправят резервацията ще ни пратят документите и ще платим депозита. Та чак като бяхме в Петра вече ни писаха да кажат, че резервацията е оправена. Междувременно ние бяхме изкривили вече шофьорската врата на хармоника и даже я бяхме изправили в нещо като гараж-сервиз в едно село между Уади Рум и Петра. Срещу 10 JD - които хората не ни ги искаха, ама аз ги дадох бакшиш. Та ни напълниха багажника и с баклава, която си я хапвах през следващите 4-5 дни. Та и аз така бях - писах мейли, питах, в крайна сметка никой не ми поиска книжка. Ама то и документи за колата нямах няколко дни, та няма страшно. При проверки казваш "Ахлан уа сахлан" и се усмихваш чаровно. Пусни по радиото и някое арабско маане за разкош.

Благодаря за колоритния отговор 😂😂

Връзка към коментар

Аз вчера запазих за края на януари през AVIS, и си пише че няма изискване за межд. книжка. То по тея ширини, никога не е много сигурно, но мисля че конкретно за Йордания не трябва. Като резервирате, внимателно прочетете общите условия, там със сигурност е посочено.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Един съвет към заминаващите тези дни. Имат протести и размирици, така че трябва да сте малко по-внимателно.

https://www.dw.com/bg/jordania-dali-ne-e-nacaloto-na-nova-arabska-prolet/a-64179140

Децата на приятели се върнаха преди 5 дена и са имали неприятни преживявания покрай тези недоволства. Наложило се е да се евакуират през нашето посолство и с по-ранен полет.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Не стига това, ами в района на Петра има наводнения.

Туристи бягат от наводнение в Петра (ВИДЕО) - Региони - Светът - Новините на NOVA - NOVA

Tourists evacuated after floods lash Jordan's ancient city of Petra | ITV News

Аз се интересувам от пътуване през март, но ще видим, дотогава има време...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, stotan said:

Не стига това, ами в района на Петра има наводнения.

Туристи бягат от наводнение в Петра (ВИДЕО) - Региони - Светът - Новините на NOVA - NOVA

Tourists evacuated after floods lash Jordan's ancient city of Petra | ITV News

Аз се интересувам от пътуване през март, но ще видим, дотогава има време...

Да, определено не беше приятно, но бързо ни изведоха. Действаха много организирано и без да всяват допълнително паника сред туристите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,аз бях писал,че искам да наема кола..така де наех я вече,обаче след всичките такси + тази че нямам 25 години искам да се откажа от резервацията ..Та бях чел някъде,че транспортът в Йордания е много добре развит ..Мене ме интересува маршрута -Акаба-Вади Рум-Петра-Аман-Мъртво Море-Акаба..Какво мислите струва ли си да минем на автобус като цена и дали ще успея да си изпълня плановете за 7 дни?

Връзка към коментар
преди 1 час, Puteshetsvenik127 каза:

Здравейте,аз бях писал,че искам да наема кола..така де наех я вече,обаче след всичките такси + тази че нямам 25 години искам да се откажа от резервацията ..Та бях чел някъде,че транспортът в Йордания е много добре развит ..Мене ме интересува маршрута -Акаба-Вади Рум-Петра-Аман-Мъртво Море-Акаба..Какво мислите струва ли си да минем на автобус като цена и дали ще успея да си изпълня плановете за 7 дни?

В Йордания няма нужда от международна книжка. Аз също бях взел кола и ни бяха забравили (Avis).  В последния момент ни дадоха една строшена бракма - Пежо. Гореше много и нищо не вървеше. Отвсякъде беше очукана и едната й гума направо хлопаше. Когато я върнахме ни искаха 125 JD за наема, защото резервацията през rental cars не била отразена. И това ми го казаха при връщането на колата, точно преди да излети самолета, въпреки че предишния ден бях минал през офиса им. Аз не знаех дали не ме мамят и се съмнявах, че искат да ме минат два пъти. Стана страшна разправия от поне 40 минути пред летището. Един от техния персонал оглеждаше колата и дори искаше да ми пришие щета. В крайна сметка всичко завърши добре, но ти го казвам, защото в арабския свят може да очакваш всичко. Там няма изградени стандарти на работа или бизнес и всичко зависи от това на какви хора ще попаднеш. 

Пътуване като твоето може да се осъществи с автобус, но ще е тегаво. От това, което съм видял, ползват едни малки бели бусчета и са претъпкани от народ. 

Ако цената на колата те устройва, по-добре я вземи. 

Връзка към коментар
2 hours ago, Puteshetsvenik127 said:

…Та бях чел някъде,че транспортът в Йордания е много добре развит ..Мене ме интересува маршрута -Акаба-Вади Рум-Петра-Аман-Мъртво Море-Акаба..Какво мислите струва ли си да минем на автобус като цена и дали ще успея да си изпълня плановете за 7 дни?

Здравей,

Не знам къде си чел това, но мога да споделя нашия /пресен, пресен/ опит. 
Ние използвахме такси по следните отсечки:

- Акаба - до пустинята; 

- Вади Рум - Петра;

- Петра- директно на летището на Акаба.

Падна здрав пазарлък, но за тези три пътувания платихме 120 динара. Първоначално имахме други планове, но наводненията в Петра и някои други обстоятелства доведоха до промяна на тези ни планове. 
Не знам какво точно си планирал, но при нас всичко се случи, както се бяхме договорили. Само последния ден имаше леко напрежение, тъй като поради ремонтни дейности във Вади Муса имаше проблем с локацията на мястото, където бяхме отседнали и шофьорът се замота малко, докато ни открие, но не закъсняхме и бяхме навреме на летището.

Не знам колко души сте, но определено може да си изпълните програмата.

Успех с планирането.

Връзка към коментар
преди 16 часа, Radnev каза:

В Йордания няма нужда от международна книжка. Аз също бях взел кола и ни бяха забравили (Avis).  В последния момент ни дадоха една строшена бракма - Пежо. Гореше много и нищо не вървеше. Отвсякъде беше очукана и едната й гума направо хлопаше. Когато я върнахме ни искаха 125 JD за наема, защото резервацията през rental cars не била отразена. И това ми го казаха при връщането на колата, точно преди да излети самолета, въпреки че предишния ден бях минал през офиса им. Аз не знаех дали не ме мамят и се съмнявах, че искат да ме минат два пъти. Стана страшна разправия от поне 40 минути пред летището. Един от техния персонал оглеждаше колата и дори искаше да ми пришие щета. В крайна сметка всичко завърши добре, но ти го казвам, защото в арабския свят може да очакваш всичко. Там няма изградени стандарти на работа или бизнес и всичко зависи от това на какви хора ще попаднеш. 

Пътуване като твоето може да се осъществи с автобус, но ще е тегаво. От това, което съм видял, ползват едни малки бели бусчета и са претъпкани от народ. 

Ако цената на колата те устройва, по-добре я вземи. 

Точно от това нещо ме е страх, постоянно има някакви нови такси,като например това,че съм млад шофьор или за горивото и като цяло че вземат една сума ,а дали я връщат (ние поръчахме кола към Долар чрез Боуукинг)

преди 16 часа, Miladina каза:

Здравей,

- Акаба - до пустинята; 

- Вади Рум - Петра;

Падна здрав пазарлък, но за тези три пътувания платихме 120 динара. Първоначално имахме други планове, но наводненията в Петра и някои други обстоятелства доведоха до промяна на тези ни планове. 
Не знам какво точно си планирал, но при нас всичко се случи, както се бяхме договорили. Само последния ден имаше леко напрежение, тъй като поради ремонтни дейности във Вади Муса имаше проблем с локацията на мястото, където бяхме отседнали и шофьорът се замота малко, докато ни открие, но не закъсняхме и бяхме навреме на летището.

Успех с планирането.

Ами двама сме и не знам дали няма да сме много назад от тези всички такси и т.н..

Връзка към коментар
преди 21 часа, Miladina каза:

Здравей,

- Акаба - до пустинята; 

- Вади Рум - Петра;

Успех с планирането.

Според вас възможно ли е да се наеме такси от Петра/Акаба до Мъртво Море и колко би струвало ?

Връзка към коментар
На 2.02.2022 г. в 11:12, gjnedeva каза:

Здравейте, ще искаме да посетим по обичайните дестинации. Петра, пустинята WadiRum и ако случайно имаме време до Мъртво Море, но не държим особено. 

Успяхте ли да стигнете до Мъртво Море с такси и знаете ли дали има някакви турове от Акаба/Петра?

На 2.02.2022 г. в 12:55, Monika_Koko каза:

jordancab.com +962777710832 Yousef

Ние ползвахме този шофьор. Много точен, много чиста и нова кола. 

Трансфер  Jordan Cab, Такси Летище Акаба- Акаба център -Вади Муса

Цена 50JD за кола,

Вади Муса- Вади Рум  Цена 40JD за кола,

Трансфер Вади Рум- Акаба  

Цена за кола Цена 25JD

Как се свързахте с него ?

Връзка към коментар

В GetYourGuide има оферти от Акаба до Мъртво море, но според мен и е много по-скъпо и много по-неудобно. Ние бяхме с кола под наем от Avis. Чакаха ни на летището. Нямаше абсолютно никакви проблеми. Депозитът го освободиха след 10-тина дни. Не бих си губила времето с турове и шофьори.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
8 minutes ago, Puteshetsvenik127 said:

Според вас възможно ли е да се наеме такси от Петра/Акаба до Мъртво Море и колко би струвало ?

Не се наемам да казвам цени. Аз бях чела доста стари теми и сега цените са доста по- високи. В хотела ни поискаха 180 динара за тези три пътувания, а ние платихме 120, както казах. В хотела, в който бяхме в Акаба имаше предложение за наем на кола с шофьор за 60 динара. Има много варианти, всеки те пита дали искаш транспорт до следващата точка от пътя. И наистина си трябва пазарлък.

Връзка към коментар
преди 4 часа, BiankaS каза:

В GetYourGuide има оферти от Акаба до Мъртво море, но според мен и е много по-скъпо и много по-неудобно. Ние бяхме с кола под наем от Avis. Чакаха ни на летището. Нямаше абсолютно никакви проблеми. Депозитът го освободиха след 10-тина дни. Не бих си губила времето с турове и шофьори.

преди 4 часа, Miladina каза:

Не се наемам да казвам цени. Аз бях чела доста стари теми и сега цените са доста по- високи. В хотела ни поискаха 180 динара за тези три пътувания, а ние платихме 120, както казах. В хотела, в който бяхме в Акаба имаше предложение за наем на кола с шофьор за 60 динара. Има много варианти, всеки те пита дали искаш транспорт до следващата точка от пътя. И наистина си трябва пазарлък.

Ами аз мога да наема кола само за Мъртво море ,а другите дни да ги направя в другите дестинации с такси.Интересува ме дали наистина има такива възможности на място или Акаба е град в който няма никакви предложения..

А искат ли кредитни карти в този хотел или става и кеш?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.