Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте. Може ли да се наеме кола от Акаба или летището на Акаба? И ако може съвет как да подредя обектите от скрийншота, и къде е добре да се направят нощувки. Планираме 6-7 дни в Йордания.

Screenshot_1.jpg

Връзка към коментар

Ако ви се разглежда руини от римско време, моят съвет е да включите в програмата Jerash? Това е Помпей на Изтока - най-запазеният римски град в тази част на света. Можете да го разгледате през деня, а нощувката да направите в Аман или някъде наоколо. 
Мъртво море, ако не сте го посещавали също си заслужава да бъде включен само заради experience-a. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 5.01.2023 г. в 18:52, angelzp каза:

Здравейте. Може ли да се наеме кола от Акаба или летището на Акаба? И ако може съвет как да подредя обектите от скрийншота, и къде е добре да се направят нощувки. Планираме 6-7 дни в Йордания.

/cdn-cgi/mirage/4c82c1881995b7bd7793c59f248a1852cea2ded51e04f44b623e456098deba47/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2023_01/Screenshot_1.jpg.2e258b8490a8e8f0a9cf78163394f64c.jpg

От Акаба може, от летището /без резервация / не. На летището няма офиси на рентакар компании. Идват и чакат с колата и ключа. Или такси до Aqaba downtown. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, angelzp каза:

Включени са. Благодаря. Само се чудя как да разпределя обектите по дни.

Ако кацате в Акаба може би най-удачния вариант е да се насочите първо към Вади Рум, където предполагам че ще останете поне за 1 нощувка. След това може да продължите към Петра. За Петра ще са ви нужни поне 2 нощувки, защото единия ден ще се придвижвате от пустинния лагер до колата, а след това с колата от селището Вади Рум към Петра, така че първата половина на деня реално ще ви бъде загубена в път. В този ден обаче може да направите Петра by night, а на следващия ден да разлгедате по-обстойно цялото място. След това може да се насочите на север, където да останете в някаква точка за няколко дни и от нея да правите лъчове към останалите обекти. В деня който се придвижвате от Петра към въпросната точка можете да се отбиете и да разгледате Карак и да направите бърз плаж на Мъртво море.
В Wadi Mujib не съм ходил, но ми се струва че за там ще ви отиде също цял ден. За Джераш 2-3 часа са достатъчни да разгледате всичките обекти. Аз го комбинирах с разглеждане на замъка Ajloun в еднодневна екскурзия от Аман.

Понеже сте с кола, сте доста гъвкави така че можете втората част да си я измислите и като пристигнете в Петра. Не е нужно всичко да ви е резервирано още преди тръгването.

За Мъртво море: Някои луксозни хотели на дават дневен достъп до тяхната плажна ивица, обяд на шведска маса и достъп до всички басейни на външни лица, като цената е въпрос на пазарлък с охраната. И ако сте добри можете на добра цена да изкарате един чудесен ден. Ние импулсивно решихме да отидем да се пазарим в Мовенпик вместо да ходим на плажа на който нашия шофьор искаше да ни заведе (безплатния плаж) и това се оказа страхотен удар.

Връзка към коментар
На 5.01.2023 г. в 18:52, angelzp каза:

Здравейте. Може ли да се наеме кола от Акаба или летището на Акаба? 

Screenshot_1.jpg

Наехме кола през Dollar и сме изключително доволни. Кореспондения на мейла. Цена от 200 динара за 9 дена със застраховка, исках без такава, но не ми дадоха друга цена. Депозирах 350 динара и ми ги освободиха след връщането на колата и бърз оглед.

323580908_3435416390110502_4576061011065010961_n.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 6.01.2023 г. в 22:52, само Рени каза:

Наехме кола през Dollar и сме изключително доволни. Кореспондения на мейла. Цена от 200 динара за 9 дена със застраховка, исках без такава, но не ми дадоха друга цена. Депозирах 350 динара и ми ги освободиха след връщането на колата и бърз оглед.

323580908_3435416390110502_4576061011065010961_n.jpg

Благодаря.

На 6.01.2023 г. в 20:46, par de pirin каза:

Ако кацате в Акаба може би най-удачния вариант е да се насочите първо към Вади Рум, където предполагам че ще останете поне за 1 нощувка. След това може да продължите към Петра. За Петра ще са ви нужни поне 2 нощувки, защото единия ден ще се придвижвате от пустинния лагер до колата, а след това с колата от селището Вади Рум към Петра, така че първата половина на деня реално ще ви бъде загубена в път. В този ден обаче може да направите Петра by night, а на следващия ден да разлгедате по-обстойно цялото място. След това може да се насочите на север, където да останете в някаква точка за няколко дни и от нея да правите лъчове към останалите обекти. В деня който се придвижвате от Петра към въпросната точка можете да се отбиете и да разгледате Карак и да направите бърз плаж на Мъртво море.
В Wadi Mujib не съм ходил, но ми се струва че за там ще ви отиде също цял ден. За Джераш 2-3 часа са достатъчни да разгледате всичките обекти. Аз го комбинирах с разглеждане на замъка Ajloun в еднодневна екскурзия от Аман.

Понеже сте с кола, сте доста гъвкави така че можете втората част да си я измислите и като пристигнете в Петра. Не е нужно всичко да ви е резервирано още преди тръгването.

За Мъртво море: Някои луксозни хотели на дават дневен достъп до тяхната плажна ивица, обяд на шведска маса и достъп до всички басейни на външни лица, като цената е въпрос на пазарлък с охраната. И ако сте добри можете на добра цена да изкарате един чудесен ден. Ние импулсивно решихме да отидем да се пазарим в Мовенпик вместо да ходим на плажа на който нашия шофьор искаше да ни заведе (безплатния плаж) и това се оказа страхотен удар.

Благодаря.

На 6.01.2023 г. в 19:59, jul каза:

От Акаба може, от летището /без резервация / не. На летището няма офиси на рентакар компании. Идват и чакат с колата и ключа. Или такси до Aqaba downtown. 

Благодаря.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз бих обърнала пътуването наобратно - тоест, пропътувайте пътя в посока Аман в началото и тръгнете да разглеждате оттам. Така ще си спестите допълнителната нощувка в Петра. Може да спите някъде на Мъртво море, после отидете до Аман и оттам една нощувка Петра, едно Вади Рум и сте обратно в Акаба. Аз съм спала и в Мадаба, доста прилични цени и хотели има.

Връзка към коментар
Преди 1 час, feel_the_rush каза:

Аз бих обърнала пътуването наобратно - тоест, пропътувайте пътя в посока Аман в началото и тръгнете да разглеждате оттам. Така ще си спестите допълнителната нощувка в Петра. Може да спите някъде на Мъртво море, после отидете до Аман и оттам една нощувка Петра, едно Вади Рум и сте обратно в Акаба. Аз съм спала и в Мадаба, доста прилични цени и хотели има.

И аз го мислих този вариант, но кацнахме 19.50 и от там нататък 5 часа до Амман... множко ми се сториха.

Връзка към коментар
На 9.01.2023 г. в 16:20, само Рени каза:

И аз го мислих този вариант, но кацнахме 19.50 и от там нататък 5 часа до Амман... множко ми се сториха.

Щом кацате в 19:50, точно това може би е най-добрият вариянт. За Вади Рум не виждам как ще станат нещата - трябва да се разберете с хората от лагера да се видите на паркинга на входа на Вади Рум, там си оставяте колата, а те ще ви закарат в лагера с джипове. Така ще трябва да останете 2 нощувки. Или мислите след целодневното сафари да си тръгнете?

По-добре отметнете колкото можете път в посока Аман тази вечер, така или иначе в тъмната част на деня няма какво друго да правите.

Връзка към коментар
преди 8 минути , feel_the_rush каза:

Щом кацате в 19:50, точно това може би е най-добрият вариянт. За Вади Рум не виждам как ще станат нещата - трябва да се разберете с хората от лагера да се видите на паркинга на входа на Вади Рум, там си оставяте колата, а те ще ви закарат в лагера с джипове. Така ще трябва да останете 2 нощувки. Или мислите след целодневното сафари да си тръгнете?

По-добре отметнете колкото можете път в посока Аман тази вечер, така или иначе в тъмната част на деня няма какво друго да правите.

Не, не, стана грешка, ние се прибрахме вече. Само изказах моето мнение, че до Аман 5 часа ми се вижда тегаво вечерта, но поне до Мадаба може спокойно да се стигне. Шофирането не е проблем в Йордания, само дето Нисанчето се озори с 5 човека и 80 км/ч му бяха оптимална скорост.

Връзка към коментар
2 hours ago, Puteshetsvenik127 said:

Някой има ли номер на таксиметров шофьор да уредя пътуване Акаба-Мъртво море ,или да пробвам с друг транспорт?

Здравей, 

В случай, че не ти е късно, довечера мога да ти дам номера на “нашия” човек, който ни уреждаше транспорта в Йордания.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Данчо Сливенски

Здравейте!

- Please apply 72 hours before departure.

Тоест, QR кодът от https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/  трябва да се извади ДО 72 часа преди полета или В рамките на 72 часа преди полета?

Ако пътувам на  26 януари, трябва да извадя QR кода до 23 януари или може и на 24,25 януари  и т.н.?

Връзка към коментар
преди 49 минути , Данчо Сливенски каза:

Здравейте!

- Please apply 72 hours before departure.

Тоест, QR кодът от https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/  трябва да се извади ДО 72 часа преди полета или В рамките на 72 часа преди полета?

Ако пътувам на  26 януари, трябва да извадя QR кода до 23 януари или може и на 24,25 януари  и т.н.?

Във формата за полпълване има дата на пристигане, тоест трябва да се попълни до 72 часа преди датата на полета. Не знам до колко е нужно, но за всеки случай аз си го попълних.

Връзка към коментар

Здравейте, 

имам 2 въпроса относно Акаба.

Пътуваме на 26ти януари , предвидили сме първия ден за Акаба, втория за Петра, третия за Вади Рум и на четвъртия ден летим наобратно вечерта. Тъй като все пак ще имаме време последния ден, предвид че полетът е вечерен, бихме искали да си го оползотворим някак, но с куфарите "на рамо" би било трудно. Някой знае ли къде можем да си оставим багажа за няколко часа в Акаба?

И още един въпрос - как стои въпроса с лодките с прозрачно дъно? Има ли нужда от предварителна резервация или на място се урежда въпроса, препоръчана фирма?

Благодаря предварително.

Връзка към коментар
5 hours ago, gerry_ said:

Здравейте, 

имам 2 въпроса относно Акаба.

Пътуваме на 26ти януари , предвидили сме първия ден за Акаба, втория за Петра, третия за Вади Рум и на четвъртия ден летим наобратно вечерта. Тъй като все пак ще имаме време последния ден, предвид че полетът е вечерен, бихме искали да си го оползотворим някак, но с куфарите "на рамо" би било трудно. Някой знае ли къде можем да си оставим багажа за няколко часа в Акаба?

И още един въпрос - как стои въпроса с лодките с прозрачно дъно? Има ли нужда от предварителна резервация или на място се урежда въпроса, препоръчана фирма?

Благодаря предварително.

Привет от мен.

Ние бяхме през втората половина на декември и времето в Акаба беше приказно- топло и слънчево, ставаше за плаж и разни водни активности. Ние се возихме на лодка в деня на пристигането ни, без да сме планирали. Разхождахме се по крайбрежната алея и ни “засипаха” с оферти. За 10 динара /за двете ни/ направихме едночасова разходка.
На следващия ден се качихме на “подводницата” Нептун, но това вече е на 12 динара с такси. Също много се забавлявахме. Беше много приятна разходка. Гидът бе жена  /не се среща често да те обслужва жена/, с невероятно чувство за хумор. Само не се разцелуваме на раздяла. Цената е 20 динара на човек. За подводницата бяхме направили резервация, въпреки че на борада се оказахме само ние двете и едно семейство. Не знам по кое време ще пристигнете  /мисля, че последната разходка с “подводница” е в 14:30 часа/, но вторият вариант е подходящ за хора с куфари на рамо, но и доста по- скъп.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Puteshetsvenik127 каза:

Може ли да ми кажете ,дали в Акаба в магазините мога да плащам с карта и въобще къде може да се използва като платежно средство?

Може, по ресторанти, хотелски комплекси, плажни комплекси, плащахме с карта. В малките градчета  сме спирали за вода и дребни неща, там яко ни обираха с цени и искаха само кеш. 

Връзка към коментар
преди 9 минути , EliNik каза:

Може, по ресторанти, хотелски комплекси, плажни комплекси, плащахме с карта. В малките градчета  сме спирали за вода и дребни неща, там яко ни обираха с цени и искаха само кеш. 

Благодаря ви!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние плащахме в брой, тъй като условията по моята карта не бяха добри за плащания извън ЕС- 2 евро + 2% от сумата на всяка транзакция. 
Освен това в Уади Рум ни искаха цялата сума в брой- целодневен тур, камили, балони. Много ми беше неприятно, че трябваше да носим толкова пари в брой, но се справихме.

Връзка към коментар
преди 21 часа, Miladina каза:

Ние плащахме в брой, тъй като условията по моята карта не бяха добри за плащания извън ЕС- 2 евро + 2% от сумата на всяка транзакция. 
Освен това в Уади Рум ни искаха цялата сума в брой- целодневен тур, камили, балони. Много ми беше неприятно, че трябваше да носим толкова пари в брой, но се справихме.

Благодаря!

Връзка към коментар
Данчо Сливенски

Има ли някой който  скоро е ползвал роуминг на български оператор в Йордания? (не предплатени карти на местни оператори като Zain). Дали има проблеми с връзката, че четох че не можело да се водят разговори дори и по viber / messenger / whatsapp, само да се пращат съобщения.

По - конкретно питам за на A1 Roaming Revolution (20 лв. на ден излиза, ако има потребление,  с 500 мегабайта интернет).

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 1 час, nino каза:

@HUNT , би ли казал каква навигация ползвахте  и добре ли се справи ?

Изтеглих карти в Google Maps и почти през цялото време ги ползвах в offline  режим. Бях си активирал и  e-sim на airalo.com, с един 1 ГБ, но обхвата често се губеше особено около Wadi Musa и Wadi Rum. Общо взето около 90% от времето си бях с Google Maps offline, и нямах никакви проблеми.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.