Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Опитвам се да планирам 7 дни в Йордания през март. Имам следните въпроси:

1. Ако избера полет в неделя, той каца в Акаба в 22 ч. Някой знае ли дали по това време има таксита от летището до Акаба?

2. Освен Петра и Уади Рум си мисля за 1 ден- Петра- Мадаба по Кралската магистрала, 1 ден- Мадаба- планината Небо- река Йордан- връщане в Мадаба и 1 ден- Мадаба- крепостта Machaerus- Мъртво море- Акаба. Съпругът ми не иска да шофира в Йордания и изниква въпросът за кола с шофьор. Видях във форума препоръка за https://www.jordancab.com/  Знаете ли дали пътуват по тези маршрути или само около Акаба- Петра- Уади Рум? Може ли да дадете препоръка за шофьор?

3. Целодневните турове с джипове в Уади Рум в определен час ли тръгват или може, щом пристигнете от Акаба, да ви чакат и да ви возят из пустинята?

4. Знаете ли дали може да се носи туристическа щека в ръчен багаж?

5. И последен (може би глупав) въпрос- има ли комари и кърлежи в Йордания?

Връзка към коментар

1. Аз кацнах от Букурещ в 11.30 и беше пълно с таксита, това преди седмица. В момента има по 5-6 полета на ден, март вероятно ще са десетина, има ли полет има и таксита.

2. Аз стигнах до Wadi Musa, за другите места нямам впечатления. С кола под наем е най-удобно и евтино, няма нищо притеснително, движението е спокойно. Ако се свържете с шофьор, всякакви маршрути са възможни, въпрос на договорка и цена.

3. Туровете в пустинята тръгват когато Вие желаете, разбира се в светлата част на денонощието. Ние бяхме в https://www.hasanzawaidehcamp.com/, когато пристигнахме на обяд можеше да тръгнем и след 15 минути, и след час, и на сутринта. 

4. нямам идея

5. според мен комари със сигурност има когато е по-топло, за кърлежи не знам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

не виждам защо да не може да се носи щека, нито е взрив, нито острие (виж там?), нито киселина... виж в правилата за най-сигурно

това казано, веднъж в Сао Пауло ми се заядоха за статив, съвсем безпочвено според мен, ама не ми се разправяше и го пуснах като багаж. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , HUNT каза:

1. Аз кацнах от Букурещ в 11.30 и беше пълно с таксита, това преди седмица. В момента има по 5-6 полета на ден, март вероятно ще са десетина, има ли полет има и таксита.

Благодаря за отговорите. Знам , че е по- удобно и евтино с кола под наем, но мъжът ми не е шофирал в арабска държава и не мога да го убедя...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , neuromancer каза:

не виждам защо да не може да се носи щека, нито е взрив, нито острие (виж там?), нито киселина... виж в правилата за най-сигурно

това казано, веднъж в Сао Пауло ми се заядоха за статив, съвсем безпочвено според мен, ама не ми се разправяше и го пуснах като багаж. 

Сега се сетих, че на излизане от летището в Акаба, има секюрити чек, за първи път минавам секюрити на излизане. Спряха ме, и ме държаха 10 минути заради бинокъла на сина ми. Много странно им се стори че носим бинокъл. Накрая ме пуснаха, но доста се суетяха и чудеха какво да го правят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 47 минути , neuromancer каза:

Ами може да решат, че върхът отдолу е остър предмет. Започвам да се чудя дали не може да се купят щеки в Акаба или Петра.

Връзка към коментар
преди 2 часа, stotan каза:

Съпругът ми не иска да шофира в Йордания и изниква въпросът за кола с шофьор.

Няма от какво да се притеснявате, масово туристите са с коли под наем, хората са честни и коректни. Няма никакъв трафик по пътищата, стига да не влизате в Аман, за там трябват железни нерви.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, vino4erpec каза:

Няма от какво да се притеснявате, масово туристите са с коли под наем, хората са честни и коректни. Няма никакъв трафик по пътищата, стига да не влизате в Аман, за там трябват железни нерви.

Няма да ходим в Аман. Мъжът ми се притеснява, че ако случайно станел инцидент, винаги ще е виновен като чужденец.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , stotan каза:

Ами може да решат, че върхът отдолу е остър предмет. Започвам да се чудя дали не може да се купят щеки в Акаба или Петра.

Пътувала ли си с щеки някъде? Правилата са общо взето едни и същи. Мисля, че имаше обективни критерии, напр. острие по-голямо от 5 см, разбира се винаги може да случиш на някой станал накриво. Аз съм пътувал с щеки на други места без проблем, те не са съвсем остри отдолу, пък и са с гумени капачки. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , stotan каза:

Няма да ходим в Аман. Мъжът ми се притеснява, че ако случайно станел инцидент, винаги ще е виновен като чужденец.

Явно трудно ще го убедите, но само за пример мен ме спираха 3 пъти полицаи, само да ме питат откъде сме,да ми кажат "Добре дошли" и "Приятен ден". Общо взето доста си ценят туристите, и от арабските страни в които съм ходил, със сигурност мога да кажа, че са най-възпитани и отзивчиви. Също като пример, на два пъти ми се случи случайни хора да ни връщат пари, които жена ми обичайно ръси докато си рови из чантата и джобовете. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте 🙂 Имам бърз въпрос за Йордания свързан с това как се приемат плащанията - от това, което прочетох в темата на доста места се приема и кеш и плащания с карта. Как стои въпросът с плащания в заведения, бензиностанции, SIM карта и т.н.?

Също така исках да попитам какъв би бил най-добрият вариант за закупуване на JD. На доста места в този форум прочетох, че курсът на долара е фиксиран към този на JD и най-добре би било да отида направо с долари, които да превалутирам в JD ($100 ~ 71JD). Дали имате някаква препоръки от къде мога да обменя USD за JD. Също така има ли смисъл да се носи повече кеш (няколко човека споменаха, че дори във Wadi Rum са им искали само кеш, но при нас се разбрахме, че може и плащане с карта)?

Благодаря ви предварително!

Връзка към коментар

Вече имаме самолетни билети- 09.03.- 16.03. Сега резервирам хотели. От един хотел в Мадаба (GMT Residence) ми искат снимка на паспорта. Видя ми се малко странно. Знаете ли за какво им е?

Връзка към коментар
преди 54 минути , stotan каза:

Вече имаме самолетни билети- 09.03.- 16.03. Сега резервирам хотели. От един хотел в Мадаба (GMT Residence) ми искат снимка на паспорта. Видя ми се малко странно. Знаете ли за какво им е?

На нас ни искаха от кампа във Wadi rum. Мисля че беше за регистрация че посещаваме резервата. За хотел нямам идея.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

И така... Върнахме се от страхотно пътешествие в Йордания. Първо искам да благодаря на всички, споделили информация в тази тема. Намерих доста полезни неща. 

Сега за туристически щеки в кабинен багаж- не може, имали остър връх, но може сгъваеми бастуни. Ние писахме до летище София и след техния отговор си купихме такива. Никой не ни е правил проблем и ни бяха много полезни за Петра. 

Имахме малко бинокълче в багажа. В Акаба викаха security officer и на влизане, и на излизане, но разрешиха да си го носим.

Купихме си карта Zain, но интернет имахме само в Акаба и почти навсякъде другаде нямаше покритие за интернет.

Връзка към коментар
преди 3 часа, stotan каза:

Сега за туристически щеки в кабинен багаж- не може, имали остър връх, но може сгъваеми бастуни. Ние писахме до летище София и след техния отговор си купихме такива. Никой не ни е правил проблем и ни бяха много полезни за Петра. 

Може ли да дадеш линк към модела сгъваеми бастуни, които бяха в ръчния ви багаж? Нямат ли и те остър връх, скрит в гумената капачка? Много ми се иска да си нося щеките, но щом не става, може и бастуни да се купят. 

Връзка към коментар
преди 11 минути , vorbis каза:

Може ли да дадеш линк към модела сгъваеми бастуни, които бяха в ръчния ви багаж? Нямат ли и те остър връх, скрит в гумената капачка? Много ми се иска да си нося щеките, но щом не става, може и бастуни да се купят. 

Сгъваем регулируем бастун за в чанта | Инвалидни колички, антидекубитални дюшеци, проходилки, помощни средства за възрастни хора, инвалиди, болни • Воев • София (voevmedical.com)

Нямат остър връх, никой нищо не ни каза нито в София, нито в Акаба. Бяха ни в ръчния багаж.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, майка ми ще бъде в Акаба за няколко дни и иска да посети Петра. Гледах туровете, но са по $300 без да е включен входа дори. 

Някой има ли контакт на някоя местна фирма, с която може да отиде за по-ниска цена, или някаква идея как може сама да го направи? Благодаря много за съветите! 

Връзка към коментар

Тези турове вероятно са частни трансфери с водач и шофьор, но и така ми се вижда ненормално скъпо. Има бусове от Акаба до Петра и обратно.

https://www.google.com/search?q=bus+aqaba+to+petra&rlz=1C1CHBF_enBG876BG876&oq=buas+aqaba+&aqs=chrome.1.69i57j0i13i512l5j0i13i30l4.8783j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

В самата Петра не можеш да се загубиш, пък и винаги има кой да попиташ накъде да вървиш.

Връзка към коментар
преди 39 минути , Lilia13 каза:

Здравейте, майка ми ще бъде в Акаба за няколко дни и иска да посети Петра. Гледах туровете, но са по $300 без да е включен входа дори. 

Някой има ли контакт на някоя местна фирма, с която може да отиде за по-ниска цена, или някаква идея как може сама да го направи? Благодаря много за съветите! 

009620772568557 -  това е Уотс ъпа  на Мохамед. Можете да се свържете с него и да си договорите цена. 

Кажето му, че сте от България и, че Адриан ви е казал, че ще даде добра цена като за българи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , Адриан ХН каза:

009620772568557 -  това е Уотс ъпа  на Мохамед. Можете да се свържете с него и да си договорите цена. 

Кажето му, че сте от България и, че Адриан ви е казал, че ще даде добра цена като за българи.

мерси много, Адриан! Той да не би да знае български език? Илим по-скоро не знае английски и използва преводач? 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Lilia13 каза:

мерси много, Адриан! Той да не би да знае български език? Илим по-скоро не знае английски и използва преводач? 

Използва преводач. Можете да му пишете на български и той ще ви отговаря на бълагрски, което понякога няма да има смисъл, но ще се разберете 

• Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.