Прескочи до съдържание

Моля, разубедете ме!

gery_2431

Препоръчани мнения

преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Палермо и Катания могат да се вместят в 7-дневен престой. За първо пътуване не е необходима сложна комбинация от маршрути. Има какво да се види и усети, заслужава си. Дори от Катания може да се направи еднодневно пътуване до Сиракуза. Автобусите са достатъчно начесто. Така ще си покетила три големи града и ще имате ориентир за следващо посещение на Сицилия.

От Катания еднодневни екскурзии до Таормина и до Сиракуза, ден за Катания и останалото за Палермо, достатъчно за начало, от моя гледна точка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не го мисли толкова, в края на март ще е много красиво там. Трябва ти именно такава дестинация- южна и морска. 

Не прави компромиси с Милано. Аз така бях купила едни евтини билети до там с идея за комбинация с друга дестинация. Последната обаче отпадна от плановете ни. Остана само Милано, а аз така и не получих вдъхновение да го изпълня с програма и накрая се отказахме да пътуваме🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ето примерен опростен план по дни:

1. Вечерна разходка в Палермо - Куатро Канти и Претория. Вечер са даже по-красиви.

2. Палермо;

3. Монреале и Палермо

4. Катания;

5. Сиракуза;

6. Катания;

7. Полет.

Хааайдеее. Дори си струва само кафе да пиеш с каноло.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Последно включване от мен .

Няколко пъти сме обикаляли Сицилия и .... да внеса някакъв баланс в мненията . Не е само " с възхищение и преклонение "  или как беше там .  Както всичко в живота не е само бяло и черно , а шарено . 

От една страна .Много много  културни забележителности от всякакви епохи и стил и за всеки вкус .  Хубава храна , сладолед и кафе , като навсякъде в Италия . Много романтични местенца с прекрасни гледки .

От друга страна. На много от туристическите места и градчета като Таормина , страшна лудница и комерсиалност . Трудно може да се възхитиш на нещо , когато отвсякъде те бутат хора , опитват се да ти продадат нещо и за всичко си плащаш.  

Циганийка и врява на което му викат топъл южняшки темперамент 🙂 .

В Палермо   на една от централните алеи с дръвчета около всяко дръвче имаше толкова много кучешки изпражнения че не се виждаше земята отдолу . Безкрайна редичка от л...на 🙂. Щях да приложа снимки , но принцесата ми забрани , че трябвало само хубави неща да се снимат .

По светофарите ти просят или ти мият стъклата . На входа на магистралата мургава девойка ми подава талончето , че да и дам някой стотинка.

В града сме и искам да паркирам . Няколко юнака с театрални жестове ми показват къде и че ми пазят местото .

В задръстване сме . Наточената мацка от предната кола си отваря стъклото и  си изсипва пред всички пепелника , последван от всички боклуци от купето .

В никакъв случай не се отказвай .

Направи му на твоя човек една плътна програмка по дни и по часове и с кола под наем ако може , че в Сицилия това си е част от екшъна ( там май неударена кола не съм виждал ) 🙂

Жалко че мойта винаги ме пита иначе щях да и подаря за рождения ден толкова много и все хубави подаръци ( някои съм ги изброил по-горе )  🙂

• Харесвам 4
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

За това Таормина я пропуснах в горната програма. Дойде ми твърде комерсиална. Но друг път може да се посети.

Може би защото бях там през януари, не беше пълно с туристи и можеше да се усети атмосферата на градчето.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да навалиците туристи поразвалят, което и да било красиво кътче и то не само заради туристите ами и заради търговците на китайски джунджурии, които следват потока на парите😁

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Решихме го! Няма да се отказваме 🙂 !  Сицилия ще е! Точно от това имаме нужда: южна, слънчева и морска дестинация. От сега предвкусвам храната 🙂 !

До колкото разбрах от съветите, да пропусна опита за спане в Сиракуза при така стеклите се обстоятелства. 

@ivooo, пробвай да изненадаш благоверната 🙂 , нищо не се знае, ние жените обичаме да бъдем изненадвани 🙂

Редактирано от gery_2431
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Сиракуза е удачна за спане, ако от там се отправяте за Ното, Модика, Шикли, Рагуза. 

Но от Катания за един ден обиколка на Сиракуза пак се получава и ще е готино. Достатъчно за начало с приятни емоции.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да и аз така знам, че е през Катания. Не знам с автобус как е.

Има карта в нета на железницата в Сицилия

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, gery_2431 каза:

Говорете ми за туристи... 😄 Мисля, че и аз ще пропуснат Таормина (съпругът е бил там, а аз не държа). 

Гери, не се отказвай от Таормина, дори да видиш само амфитеатъра и да направиш два тигела по главната улица. По Коледа беше пълно с туристи, но главно италианци. Нямаше бутане и никой търговец не призоваваше да се влезе някъде.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, gery_2431 каза:

@ДиянаВ, знаеш ли дали има удобен транспорт между Палермо и Сиракуза?

тук съм описала с какъв обществен транспорт сме минавали отделните отсечки в Сицилия,  бях проучила подробно как е най-оптимално като време и цена :smile:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@antea, супер! Много благодаря! Като гледам вие сте били горе-долу за същото време и сте се справили много добре с реализирането на програмата. 

Започнах да обмислям частично използване на рент а кар. Много искам да отидем да градчето Савока, а като чета с кола е най-удачно. Струва ми се и за някои други градчета, за да можем да ги вместим, също ще ни е добре с кола. Много искам да успея да включа и Нито и някое друго близко градче. Но колкото, толкова. От друга страна пък изобщо не искам да се пренапрежение от гонене на графици за да можем да маркираме дадено място, че сме били там. В Тоскана осъзнах, че това не е нашият стил. По ни харесва да го караме по-бавно, да се размотаването така да се каже 🙂 .

Връзка към коментар

Последното 20 от мен, е че се отказах от пътуване точно за рождения ден. Прекалено сложно се получаваше и реших да не си го пречиняваме. Уж идеята беше да е по-без стресово, а с тези полети щеше да е филм от всякъде. Така че купих билети София - Катания - София за 14-21 април , вечерни полети. Сега започвам да напасвам програмата. Обмислям все пак за 2-3 дни да вземем рент а кар, за да можем по-спокойно да разгледаме някои градчета.
Искам да видим Катания, Таормина, Сиракуза, Ното, Шикли, Модика, Рагуза , Савока, Палермо с Монреале и Агридженто.

Редактирано от gery_2431
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

След като изчетох почти всичко във форума за Сицилия, осъзнах че времето няма да ни стигне до никъде и май теглих една на идеята за лежерна екскурзия. Толкова много места има, които искам да видим на 100 процента, знам че няма да има как да се случи при тези 7 нощувки. Въпросът е да реша кое е must have и кое може да отпадне. От това зависят и нощувките. Времето е ограничено, така че ще трябва да ограничат желанията  си. Основните места, които не искам да пропусна да: Агридженто, Сиракуза, Ното, Палермо, Савока, Катания, Таормина. Искам да видя и други малки барокови градчета, но ми се струва, че по-добрия подход това пътуване ще е да видим различни места, за да почувстваме по-добре острова. Въпросът тук е как да наглася нощувките и поредността им. Остава идеята да да сме осномно с обществен транспорт и вероятно за два дни рентгенови а Кар.

Вариантите които разигравам като програма са:

Първи ден (14.04)- пристигаме с късен полет в Катания,  нощувка там.

Втори ден влак към Палермо. 

Втори и трети ден (15-16.04) нощувки в Палермо. 

Тук следва въпроса как да успея да вместя Агридженто през следващите дни. Идеално е навръщане от Палермо към Сиракуза, но от това, което прочетох останах с впечатлението, че би било приключение.

4-та и 5-та (17.04-18.04) нощувки в Сиракуза. За този период може да наем кола, която да върнем вечерта на 6-тия ден, като на него отидем до Савока 

6-та и 7-ма (19.04-20.04) нощувка в Катания, разглеждане на Таормина през 7-мия ден.

8-ми ден (21.04) късно отлитане от Катания.

Друг вариант е първите три нощувки в Катания, после две в Палермо и накрая две в Сиракуза. 

Опитвам се да разиграя различни варианти за да преценя логистично как ще е най-добро.

Освен това си дадох сметка, че 21-ри е католическият Великден. Този факт малко ме притеснява от към работно време на забележителности, заведения, магазини и транспорт. Опасявам се дали от петъка няма да запразнят. От друга страна пък отдавна ми е желание Великден в Италия или Испания. 

Връзка към коментар

Да споделя и как точно си представям нещата. С оглед, че хващам Великден, може би няма да е лошо да се ориентирам бързо и да запазвам вече местата за спане. В общи линии планът с нощувките ми се върти около следните варианти. Като третия ми се вижда най-удачен логистично. 

вариант едно: 
1ви ден - кацаме в Катания, нощувка 
2-ри ден - разходка до Таормина и Катания
3-ти ден в влак до Палермо
4- ти Монреале и Палермо
5-ти  влак до Агридженто с цел посещение на Долината на храмовете, след това отново нощувка в Палермо
6-ти ден Палермо-Сиракуза , намемане на кола , ако има време до Сивока нощувка в Сиракуза
7-ми ден Ното и каквото друго успеем (рент а кар)
8-ми ден Сиракуза до обед (Велликден) , после Катания и късно отлитане (рент а кар)

вариант две:
2-ри ден - разходка до Таормина каквото още дойде и на Катания
3-ти ден в влак до Палермо
4- ти Монреале и Палермо
5-ти влак до Агридженто с цел посещение на Долината на храмовете, след това опит да се стигне Катания/Сиракуза
6-ти ден Ното,  каквото успеем от Шикли, Модика , Рагуза ; нощувка в Сиракуза (рент а кар)  
7-ми ден Сивока и Сиракуза и каквото може още в района (рент а кар)
8-ми ден Сиракуза и напускане по обед, после Катания и вечерен полет на обратно (рент а кар)

вариант три:
2-ти ден  влак до Палермо
3- ти Монреале и Палермо
4-ти влак до Агридженто с цел посещение на Долината на храмовете, след това опит да се стигне Катания
5-ти ден Таормина и Савока (рент а кар) нощувка в Катания/ Сиракуза (предпочитам Сиракуза)
6-ти ден Ното,  каквото успеем от Шикли, Модика , Рагуза ; нощувка в Сиракуза (рент а кар)  
7-ми ден  Сиракуза и някое от горните градчета (рент а кар)
8-ми ден Великден в Сиракуза и напускане по обед на града, после Катания и вечерен полет на обратно (рент а кар)

И четвърти вариант - изцяло с обществен транспорт, като отпадат Савока, и повечето малки градчета. Може би ще посетим само Ното и евентуално, ако сме по-експедитивни Модика. Ако се спра на този вариант, може би и нощувите в Сиракуза ще отпаднат и ще стане първа в Катания, 3 в Палермо и 3 отново в Катания.

Голямата въпросителна ми е от мога ли в един ден да се придвижа от Палермо към Катания , през Долината на Храмовете с обществен транспорт?

Връзка към коментар

Според мен допускаш моята грешка. Аз с 10 нощувки не обиколих толкова места, колкото ти си планувала. Накрая, последните 2 дни, бяхме уморени от почивката и се нуждаехме просто от мързелуване. А на организатора, в случая ти, напрежението от разписания и т.н. Му идва в повече. 

Съвсем прекрои пъроначалния замисъл на пътуването. Питаш ли се защо така се получи, по твое желание или защото познаваш половинката?

П.п. В Атина ходили ли сте?

Връзка към коментар
преди 29 минути , ДиянаВ каза:

Според мен допускаш моята грешка. Аз с 10 нощувки не обиколих толкова места, колкото ти си планувала. Накрая, последните 2 дни, бяхме уморени от почивката и се нуждаехме просто от мързелуване. А на организатора, в случая ти, напрежението от разписания и т.н. Му идва в повече. 

Съвсем прекрои пъроначалния замисъл на пътуването. Питаш ли се защо така се получи, по твое желание или защото познаваш половинката?

П.п. В Атина ходили ли сте?

Бързо отговарям 🙂 не сме ходили в Атина и прекроих защото така аз пожелах. Истината е, че половинката и идея няма от пълните ми планове. И така се е и опасявах, че прекалявам, но колкото повече чета, толкова повече искам 🙂 . Наистина ще бъде хубаво да поорежа плана, но не мога да преценя кое да е.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.