Прескочи до съдържание

Моля, разубедете ме!

gery_2431

Препоръчани мнения

преди 15 минути , gery_2431 каза:

Бързо отговарям 🙂 не сме ходили в Атина и прекроих защото така аз пожелах. Истината е, че половинката и идея няма от пълните ми планове. И така се е и опасявах, че прекалявам, но колкото повече чета, толкова повече искам 🙂 . Наистина ще бъде хубаво да поорежа плана, но не мога да преценя кое да е.

Според мен Агридженто ви е в повече. Катаня, после Палермо-2дни, Сиракуза-3 с ходене в един ден до Ното и Модика, може и един ден до Рагуза. Правила съм го с обществен транспорт, без Палермо и не е много безметежно.

Сицилия трябва да се поема на малки глъдки, за да се усети сладостта ѝ. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние бяхме ходили в Атина предното лято и прецених, че Агридженто няма да бъде в плановете за Сицилия. С обществен транспорт трудно се комбинира тази дестинация. А и след Акропола защо са си го причинявам цялото това логистично чудо. Аз например си мечтаех и за западната част - Марсала, Трапани, но друг път с полети само до/от Парермо. Редуцирай градчетата. Хвърля и доста средства транспорта - около 150 евро ни беше вътрешния транспорт за двама възрастни и едно дете.

Агридженто го остави за друг път😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , ДиянаВ каза:

Ние бяхме ходили в Атина предното лято и прецених, че Агридженто няма да бъде в плановете за Сицилия. С обществен транспорт трудно се комбинира тази дестинация. А и след Акропола защо са си го причинявам цялото това логистично чудо. Аз например си мечтаех и за западната част - Марсала, Трапани, но друг път с полети само до/от Парермо. Агридженто го остави за друг път😉

Аз бях очарована от Агридженто - не съм ходила в Атина 🙂 - и си заслужава посещението, но - не наведнъж, абсолютно те подкрепям.

преди 33 минути , ДиянаВ каза:

Редуцирай градчетата. Хвърля и доста средства транспорта - около 150 евро ни беше вътрешния транспорт за двама възрастни и едно дете.

😉

Същият съвет. Аз с кола и огромна свобода едва сколасах в всичко, а вие с градски транспорт - защо си го причинявате... Направете лесната логистика, потопете се в Палермо, Сиракуза - точно както казва Цвети: 

Преди 1 час, Цвете каза:

Според мен Агридженто ви е в повече. Катаня, после Палермо-2дни, Сиракуза-3 с ходене в един ден до Ното и Модика, може и един ден до Рагуза. Правила съм го с обществен транспорт, без Палермо и не е много безметежно.

Сицилия трябва да се поема на малки глъдки, за да се усети сладостта ѝ. 

А крайбрежието и всичко пропуснато, което изисква време, го оставете за друг път. И няма да съжалявате...

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Ох, прави сте. Абсолютно се отклоних. Ще ви послушам. Колкото и да не ми се иска ще оставя Долината на храмовете за друг път. Определено логистично никак  не ми се връзва. Но от Савока за момента не се отказвам и то точно заради половинката. 

Логистично как според вас ще бъдат най-добре нощувките?

Връзка към коментар
2 hours ago, gery_2431 said:

Логистично как според вас ще бъдат най-добре нощувките?

Нещо такова:

14-ти - кацане с късен полет в Катания и нощувка там. Аз не видях автобуси от летището например до Сиракуза след 20.30 часа, така че трябва да останете в Катания. Трудно ще е и намирането на апартамент с настаняване в късен час. Може би ще трябва хотел с 24-часова рецепция.

15-ти Катания

16-ти Таормина, Савока

17-ти от Катания за Палермо

18-ти Монреале, Палермо

19-ти от Палермо до Сиракуза. Гледах има сутрешен автобус 4 часа и нещо е пътя

20-ти Ното, Сиракуза

21-ви от Сиракуза до летище Катания. Има редовни автобуси на Интербус, а и общински. На Великден със сигурност ще са по-нарядко, но все ще стигнете за късен полет.

До Савока не съм ходила и не знам с обществен транспорт може ли да стане. Всичко друго с обществен транспорт става. За Таормина трябва да знаеш, че е разположена на голяма надморска височина, а се тръгва от ниското, следват едни спираловидни завои с почти никаква видимост. Нещо като пътя до Паничище, ако сте ходили там. Това го казвам във връзка с рент а кар-а. Тук не мога да изразя съвет.

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Катания, Сиракуза (по-възможност оставане в Ортиджа). Ако случайно решите да ходите до Рагуза (по-добре да останете в Марина ди Рагуза), най-малкото защото е на морето 🙂 

Освен Монреале, до  Палермо се намира и Мондело, така че може да обмислите да останете и там 😉

Ключовият въпрос е дали искате да загубите маса време в пътуване, само и само да видите повече места или да се задържите на 3 примерно и да изкарате една хубава ваканция.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

С оглед, че 21-ви е Великден много се притеснявам за придвижването от Сиракуза до Катания, но пък като разглеждам градовете Сиракуза ми се струва, че ще бъде по-хубава на Великден. Голямо умуване май ще е в тази част на програмата. Друг вариант е наистина за престоя  Сиракуза да си вземем рент а кар и така поне последния ен няма да го мисля чак толкова многo 😄 .

Връзка към коментар
преди 1 час, gery_2431 каза:

С оглед, че 21-ви е Великден много се притеснявам за придвижването от Сиракуза до Катания, но пък като разглеждам градовете Сиракуза ми се струва, че ще бъде по-хубава на Великден. Голямо умуване май ще е в тази част на програмата. Друг вариант е наистина за престоя  Сиракуза да си вземем рент а кар и така поне последния ен няма да го мисля чак толкова многo 😄 .

Имам въпросче и към билите в Сиракуза с кола. Ако правилно съм се ориентирала по единия мост не е ztl зона https://www.accessibilitacentristorici.it/ztl/sicilia/siracusa/mappa и може да се стигне до ето този паркинг https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g187891-i1413-k7397470-Parcheggio_Talete-Syracuse_Province_of_Syracuse_Sicily.html , който също, не е част от ztl зоната . Правилна ли е информацията?

Също много бих искала да помоля за препоръки за места и район за настаняване в Палермо.
Благодаря на @Rainy за нейната препоръка, но да си призная общите бани малко ме притесняват, имам си разни психологически проблеми в тази насока 😊

Редактирано от gery_2431
Връзка към коментар

От Катания на север до Палермо после през Катания на юг до Сиракуза....

В Сицилия трафикът може да бъде ужасен, като цяло се пътува бавно, може да има закъснения и на влакове, и на автобуси. 

Защо не се съсредоточите в Катания, Сиракуза и Ното, като отидете до Модика/Рагуза за дневна екскурзия? И Таормина става за ден от Катания. 

Палермо и околности да остане за друго посещение. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , но нейм каза:

От Катания на север до Палермо после през Катания на юг до Сиракуза....

В Сицилия трафикът може да бъде ужасен, като цяло се пътува бавно, може да има закъснения и на влакове, и на автобуси. 

Защо не се съсредоточите в Катания, Сиракуза и Ното, като отидете до Модика/Рагуза за дневна екскурзия? И Таормина става за ден от Катания. 

Палермо и околности да остане за друго посещение. 

Особено,около Палермо е някаъв кошмар.Ние всяка година кръстосваме острова, там винаги е  най- сложно. Миналото лято, ни трябваха два часа и нещо, за да излезен от Палермо на магистралата за Катаня.

Това с кола, с обществен транспорт не знам.

По- нагоре ставаше въпрос за транспорт до Савока. Трудна работа - има един път на ден, автобус от/до  Месина, може с  комбинация - автобус/влак/автобус и накрая с такси за последната отсечка. Три дена път с камили.

По - добре, от някое туристическо бюро в Таормина да се вземе организирана екскурзия “ По стъпките на Кръстникът”. Водят, показват, връщат. Последния път сварихме една такава група.

Хубаво е да се отиде около обяд. Точно в 12 в цялото градче звучи “ Аве Мария” и е много приятно и тържествено.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Савока определено ще е с кола. Ако иска да я гледа няма как. Днес точно четох в трипадеайьор каква хамалогия е с транспорт до там.

А на Палермо, да замислям се да отпадне, но този град също е от списъка с желания на съпругът, така черен ... Е и аз искам да го видя 😊 , но наистина ако се откажем от него нещата ще станат по-лесни. Днес взех пътеводител за Сицилия, ще му го връча да прегледа и да си каже окончателно какво иска да видим. После да да стиковаме плана . Но ако отпадне Палермо се поразмечтах за нощувки в някое мъничко не туристическо градче/селце 🙂 .

Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

По- нагоре ставаше въпрос за транспорт до Савока. Трудна работа - има един път на ден, автобус от/до  Месина, може с  комбинация - автобус/влак/автобус и накрая с такси за последната отсечка. Три дена път с камили.

преди 1 минута , gery_2431 каза:

За Савока определено ще е с кола. Ако иска да я гледа няма как. Днес точно четох в трипадеайьор каква хамалогия е с транспорт до там.

Беше ми на върха на клавиатурата как, аджеба, я мислиш тази работа със Савока с градски транспорт, ама реших да не си бутам пръстите тан, където скърца 😄 

преди 3 минути , gery_2431 каза:

А на Палермо, да замислям се да отпадне, но този град също е от списъка с желания на съпругът, така черен ... Е и аз искам да го видя 😊 , но наистина ако се откажем от него нещата ще станат по-лесни. 

Това вече е конструктивен подход - независимо, че Палермо ми е безкрайно любимо място. Разделяте Сицилия на две зони и мирясвате.

преди 4 минути , gery_2431 каза:

Но ако отпадне Палермо се поразмечтах за нощувки в някое мъничко не туристическо градче/селце 🙂 .

Тук вече яко се усмихнах - как ми е познат този максимализъм... Само където идея си нямам какво си представяте и къде, но сериозно желая успех 🙂 

Връзка към коментар
преди 17 минути , Rainy каза:

Тук вече яко се усмихнах - как ми е познат този максимализъм... Само където идея си нямам какво си представяте и къде, но сериозно желая успех 🙂 

То и аз много идея нямам, но така изведнъж ми просветна 😄 .

И да, колкото повече се замислям, толкова по-добре ще бъде да разделя Сицилия и да се концентрираме в тази част. Хаха ще скрия пътеводителя 😄 .

Връзка към коментар
преди 20 часа, Радо каза:

Катания, Сиракуза (по-възможност оставане в Ортиджа). Ако случайно решите да ходите до Рагуза (по-добре да останете в Марина ди Рагуза), най-малкото защото е на морето 🙂 

Освен Монреале, до  Палермо се намира и Мондело, така че може да обмислите да останете и там 😉

Ключовият въпрос е дали искате да загубите маса време в пътуване, само и само да видите повече места или да се задържите на 3 примерно и да изкарате една хубава ваканция.

От Марина Ди Рагуза имали удобни транспортни връзки към околностите?

Връзка към коментар

След като се отказах от ходене в Палермо, ми се зародиха следните два варианта:

Тук включих вила Романа, лично за мен представлява интерес 🙂 .

1-ви ден Катания само нощувка
2-ри ден Таормина и Савока - нощувка в Катания (рент а кар)
3-ти ден Вила Романа - нощувка в Марина ди Рагуза (рент а кар)
4-ти ден, Модика и Рагуза Ибла нощувка в  Марина ди Рагуза   (рент а кар)
5-ти Шикли и Сиракуза - нощувка в Сиракуза(рент а кар)
6-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза
7-ми ден Сиракуза нощувка в Катания / вариянт е тази нощувка да е в Сиракуза
8-ми ден Катания и отлитане

1-ви ден Катания само нощувка
2-ри ден Вила Романа - нощувка в Катания (обществен транспорт)
3-ти ден Таормина и Савока - нощувка в Катания (рент а кар)
6-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза (обществен транспорт)
7-ми ден Сиракуза нощувка в Катания / вариянт е тази нощувка да е в Сиракуза (обществен транспорт)

Последната нощувка в Катания я предвиждам, само защото се притеснявам от придвижването ни на Великден до летището от Сиракуза, иначе предпочитам да са три нощувки там.
Редактирано от Георги
Връзка към коментар

И все пак някой с идея и предложения как да завъртя маршрута при последния вариант? Нещо пак не ми се вижда Ок и има дни, в които ми се струва ще е основно път. С една сметка с помощта на Гугъл нещата в километри и часове изглеждат така:

1-ви ден Катания,  късно пристигане, нощувка
2-ри ден Таормина и Савока - нощувка в Катания (рент а кар)
Катания-Таормина 59 км /53 мин
Таормина-Савока 19 кма/ 35 мин
3-ти ден Вила Романа - нощувка в Марина ди Рагуза (рент а кар)
Катания- Вила Романа дел Казале - 105 км/ 1,32 мин
Вила Романа дел Казале- Марина ди Рагуза 97км/ 1,35 мин
Марина ди Рагуза - Модика 26 км/ 35 мин
до Рагуза 24 км/ 27 мин
до Шикли 17 км/ 23 мин
т.е. маршрута е Марина ди Рагуза-Шикли-Катания-Сиракуза 151 км/ 2,17 ч за шофиране
отсечката Катания - Сиракуза е с обществен транспорт ? 
6-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза
7-ми ден Сиракуза нощувка в Катания / вариянт е тази нощувка да е в Сиракуза

Както и да го въртя, пак логистично не ми харесва. Особено деня, в който ще върнем колата. Другото, което е че изобщо не ми се иска в големите градове да мислим и кола, но май поне за ден няма да има друг вариант. Интересно ми е и ако вземем кола от Катания и я върнем в Сиракуза, дали ще е доста голямо оскъпяването?

Обмислям и трета комбинация на нощувките:
1-ви ден Катания късно пристигане, нощувка
2-ри ден Вила Романа - нощувка в Катания (обществен транспорт)
3-ти ден Таормина и Савока - нощувка в Катания (рент а кар)
6-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза (обществен транспорт)
7-ми ден Сиракуза нощувка в Катания / вариянт е тази нощувка да е в Сиракуза (обществен транспорт)

Иска ми се да стартирам с резервациите, но нещо не успявам да го доизмисля 😞 .
Редактирано от gery_2431
Връзка към коментар

Имай предвид, че от Катания за Вила дел Казале, имало само един автобус - в 10.30 и билети се продавали ден за ден. Пътят ще да е, къде 2.30 часа, значи, стигате около 13 часа. Два часа за разглеждане, ще стане 15. Трябва да провериш, има ли автобус наобратно.

Прочетох го в ТА.

Самата вила е на отдалечено място и е по-добре да се отиде с кола.

Ето ти форума за Сицилия в ТА, можеш да четеш и  там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Имай предвид, че от Катания за Вила дел Казале, имало само един автобус - в 10.30 и билети се продавали ден за ден. Пътят ще да е, къде 2.30 часа, значи, стигате около 13 часа. Два часа за разглеждане, ще стане 15. Трябва да провериш, има ли автобус наобратно.

Прочетох го в ТА.

Самата вила е на отдалечено място и е по-добре да се отиде с кола.

Ето ти форума за Сицилия в ТА, можеш да четеш и  там.

Това е много полезно. Ще имам в предвид информацията. Мисля, че ще остане на план с кола. Тъкмо ако има време ще можем да хвърлим око на аутлета в близо, който точно от твоите разкази съм запомнила 🙂 .

Тук отварям една скоба, да не скочат сега форумци да ме нареждат как ще влача мъжът ми по магазини на пътуването ни за неговия рожден ден 😄 . Мъжът ми е човекът в нашето семейство, който обича да ходи по магазини 😄 . Ако не ми вярвате преди две години в Рим, след три дни обикаляне на катедрали, антични артефакти, фонтани и площади, човекът поиска да намерим търговските улици 😊 .

Преди 1 час, Радо каза:

Вила Романа е излишна според мен, и само ще натовари допълнително маршрута. 

Не си ли заслужава? На много места чета, че е нещо великолепно?

Бих искала да разнообразя бароковите градчета и с нещо антично. Страх ме е, дали след второто-третото няма да ни омръзне и да ги виждаме почти еднакви.

П.П. бих искала да се извиня за грешката по-горе по отношение на името на градчето Савока и да помоля модератор, ако може да я оправи 🙂

Редактирано от gery_2431
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аааа, Аутлетът на Ена е страхотен!

Само, гледай, да не сте там в събота-неделя, че цяла Сицилия се изсипва на пазар.

Според мен @Радо е прав. И аз се помъчих да ти кажа, че е отдалечена, ноооо, ако се съчетае с Ена - направо е супер. Близо са едно до друго, ама да сте с кола. И си оставете един ден за двете нща.

Иначе, от Катания има маршрутки, които возят/връщат до/от аутлета.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 47 минути , gery_2431 каза:

Не си ли заслужава? На много места чета, че е нещо великолепно?

Бих искала да разнообразя бароковите градчета и с нещо антично. Страх ме е, дали след второто-третото няма да ни омръзне и да ги виждаме почти еднакви.

🙂

Повечето неща в Италия са великолепни (пицата в Бари, Алберобело и Матера не е едно от тях), но тъй като хубавите неща са прекалено много риска от омръзване на едни и същи гледки доста голям. 

напр. Ното не бих му отделил повече от 2ч, за едно кафе на мегдана, защото разглеждането на още десетина църкви, макар и барокови идва в повече - казвам го от личен опит. Рагуза - също не повече от няколко часа . Сиракуза е мястото! и по-специално Ортиджа, дори да не останеш там, до самия град е не-повече от 10ина-15мин без да бързаш. Аз бях на Коледа там и съм меко казано доволен ( а това е кръчмата в която @Цвете ме прати и мога да я препоръчам с две ръце  
Trattoria La Foglia ( Via Capodieci, 21), Veccio pub Отсреща също става много 🙂

За Таормина не мога да кажа, тъй като не съм бил, но чувам, че е свръх туристическо, и съответно скъпо. 

Иначе Ното може да го съчетаеш с Лидо ди Ното, в Катания също е хубаво, макар че аз бях за по-малко от половин ден.

Освен това е хубаво да знаеш, че по-време на празниците доста от междуградския транспорт или е на много рядко или въобще го няма, ако го има - или има стачка, или блокада , или нещо подобно само и само да не работят 🙂

Затова, направи си така програмата, че да не е препускане и само на път, а да е ваканция, почивка, а не екскурзия. 

Аутлета също не е лоша идея 🙂  

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 часа, AlexandraKo каза:

Аааа, Аутлетът на Ена е страхотен!

Само, гледай, да не сте там в събота-неделя, че цяла Сицилия се изсипва на пазар.

Според мен @Радо е прав. И аз се помъчих да ти кажа, че е отдалечена, ноооо, ако се съчетае с Ена - направо е супер. Близо са едно до друго, ама да сте с кола. И си оставете един ден за двете нща.

Иначе, от Катания има маршрутки, които возят/връщат до/от аутлета.

Определено, ако ходим, ще е един ден само за тези две неща. С друго според мен ще ни дойде в повечко. 

В момента ми хрумва, ами ако последните две нощувки са в района на Рагуза и Модика (в Марина ди Рагуза която от предложението на @Радо набелязах, дали няма да се получи по-добре логистиката? нещо подобно:

2-ри ден Таормина - нощувка в Катания (обществен транспорт)
3-ти ден Сиракуза - (обществен транспорт)
4-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза (обществен транспорт)
5-ти ден до Савока - нощувка някъде в близост ?  (рент а кар)
6-ти ден  Вила Романа дел Казале и аутлет на Ена - нощувка в Марина ди Рагуза (рент а кар)
7-ти ден, Модика и Рагуза Ибла нощувка в  Марина ди Рагуза   (рент а кар)
8-ми през Шикли до Катания оставяне на колата и отлитане в 21:30

Може би не е зле маршрута и така, но пак ден 5-ти ми се струва как да кажа "нанагоре" . Ще бъде ставане рано, напускане на хотел/апартамент, автогара, транспорт до Катания, там редене на опашка за кола, което по малкия ми и скромен опит може да отнеме и няколко час и така може да тръгнем от Катания към Савока в ранния следобед ... Като че ли, ако се откажем от градчето нещата ще се нагласят малко по-добре. Никак не искам, но все пак ...

преди 22 часа, Радо каза:

Затова, направи си така програмата, че да не е препускане и само на път, а да е ваканция, почивка, а не екскурзия. 

Аутлета също не е лоша идея 🙂  

Опитвам се 🙂 затова се и допитвам толкова много тук, до хората , които имат вече някакъв опит и впечатления, тъй като едно е да четеш и да гледаш картата, друго е да си го минал вече 🙂 .

Връзка към коментар
преди 52 минути , gery_2431 каза:

Препоръчвам колата да върнете от където сте я взели, защото ще имате сериозна допълнителна такса. От Сиракуза до летището в  Катаня ще стигнете лесно с автобус.

Връзка към коментар
преди 7 часа, gery_2431 каза:

Определено, ако ходим, ще е един ден само за тези две неща. С друго според мен ще ни дойде в повечко. 

В момента ми хрумва, ами ако последните две нощувки са в района на Рагуза и Модика (в Марина ди Рагуза която от предложението на @Радо набелязах, дали няма да се получи по-добре логистиката? нещо подобно:

2-ри ден Таормина - нощувка в Катания (обществен транспорт)
3-ти ден Сиракуза - (обществен транспорт)
4-ти ден Ното - нощувка в Сиракуза (обществен транспорт)
5-ти ден до Савока - нощувка някъде в близост ?  (рент а кар)
6-ти ден  Вила Романа дел Казале и аутлет на Ена - нощувка в Марина ди Рагуза (рент а кар)
7-ти ден, Модика и Рагуза Ибла нощувка в  Марина ди Рагуза   (рент а кар)

Може би не е зле маршрута и така, но пак ден 5-ти ми се струва как да кажа "нанагоре" . Ще бъде ставане рано, напускане на хотел/апартамент, автогара, транспорт до Катания, там редене на опашка за кола, което по малкия ми и скромен опит може да отнеме и няколко час и така може да тръгнем от Катания към Савока в ранния следобед ... Като че ли, ако се откажем от градчето нещата ще се нагласят малко по-добре. Никак не искам, но все пак ...

И само да се коригирам, че при този план м/у 7-мия и 8-мия ден съм добавила по погрешка някакъв 5-ти ден, който не би трябвало изобщо да го има  там 😅 .

Връзка към коментар

С моя скромен опит да кажа, че програмата (последната) е доста разпокъсана... Не искате да вземате кола за целия период ли? Защото ще загубите много време с градския транспорт. Една малка кола не е чак толкова скъпа, а ще ви даде голяма свобода.

Защо 5-тия ден ще пътувате от единия край до другия, за да посетите градче, което е на 30 минути от Таормина (ден 2)? Над Таормина е Кастелмода, за мен е задължително. Таормина със Савока и Кастелмода чудесно се съчетава в един ден.

Цял ден в Ното? Ното, Модика и Рагуса също се съчетават в един ден при наличие на кола под наем. Ако държите на Шикли, тогава два дни.

Аз бих включила Марцамени, прекрасно местенце на морето. Спали сме там, м/у трите градчета и Сиракуза.

Горещо препоръчвам отново да погледнете бюджета си и да си вземете кола под наем за целия период.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.