Прескочи до съдържание

Занимателни задачки

Topfly

Препоръчани мнения

преди 4 минути , Фил каза:

Правилен отговор :smile3:,   но май не се съобрази с молбата в началото. :wink:

Извинявам се, изобщо не съм го видял. РЕдактирах си мнението.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Докато мислите по задачата на @Фил ето още една за бърза реакция:

Слуховете за тази задачка са, че е била публикувана като входен тест за японска детска градина за надарени деца (надарени, колко да са надарени...). Та времето за успешен отговор е около минута. На вас, като преминали успешно този етап от образованието, колко време ви е необходимо за решение? 🙂

Условие:

2212 = 0
8169 = 4
1761 = 1
5509 = 2
8702 = 3
1898 = 5
0988 = 6
1234 = 0

Пита се:

5546 = ?

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , cck каза:

Слуховете за тази задачка са, че е била публикувана като входен тест за японска детска градина за надарени деца (надарени, колко да са надарени...). Та времето за успешен отговор е около минута. На вас, като преминали успешно този етап от образованието, колко време ви е необходимо за решение? 🙂

Условие:

2212 = 0
8169 = 4
1761 = 1
5509 = 2
8702 = 3
1898 = 5
0988 = 6
1234 = 0

Пита се:

5546 = ?

Отговорът (и задачата) го знам и няма да го кажа, за да мислят и другите магеланци, които не го знаят, но в тази задача мисля, че колкото повече етапи от образованието си минал, толкова по-малка е вероятността да мислиш точно в посока на отговора ☺

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 48 минути , cck каза:

Условие:

2212 = 0
8169 = 4
1761 = 1
5509 = 2
8702 = 3
1898 = 5
0988 = 6
1234 = 0

Пита се:

5546 = ?

🤔

Връзка към коментар
преди 11 минути , Nik каза:

🤔

Ц, друг е верният отговор.

преди 20 минути , Бръмбар каза:

в тази задача мисля, че колкото повече етапи от образованието си минал, толкова по-малка е вероятността да мислиш точно в посока на отговора

Абсолютно точно казано!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

Който обича, обожава и т.н. математика, моля да ми помогне с решението на тези две задачи - 10 и 11 - обикновени дроби 5 клас, ама от сборник за умни деца 😉😄

На 11Б) сериозно не мога да се справя

image.jpg

Заповядай:)

IMG_20210106_183854.jpg

IMG_20210106_183916.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 58 минути , funny каза:

1 ?

Вярно!

Спойлер

Ключът от бараката е в броя затворени кръгчетата във всяка цифра :). Трябва тях да откриете, защото те се броят.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Фил каза:

Какво трябва да попита принцът, за да е сигурен за правилната посока? 

Не знам отговора, не съм гледала в Гугъл 🙂 Правя предположение на база смътно усещане, че и двата отговора трябва да са еднакви. Ако не съм се омотала яко в логиката на въпроса... 

Не е ли вярно, че тази пътека (Х) не води до Замъка?

Ако това е пътеката и ако е попитал лъжливото джудже, отговорът ще е винаги Не, и принцът ще хване същата пътека. 

Ако това е пътеката и ако е попитал не-лъжливото джудже, отговорът ще е винаги Не, и принцът пак ще хване същата пътека. 

Ако това не е пътеката, отговорът ще е Да и се хваща другата пътека.

Връзка към коментар
преди 17 минути , Rainy каза:

Ако не съм се омотала

Струва ми се, че леко си се омотала, така няма как да стане. :no2: :wink:
Съсредоточи се върху това как може да се преодолее обстоятелството, че не се знае кое джудже лъже и кое казва истината. :smile3:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, cck каза:

Вярно!

Покажи

Ключът от бараката е в броя затворени кръгчетата във всяка цифра :). Трябва тях да откриете, защото те се броят.

какво е решението все пак ?

Връзка към коментар
В момента, Ivaylo A. каза:

какво е решението все пак ?

Броим кръгчетата във всяка цифра от четирицифреното число. Например 8169 = 4, защото цифрата 8 има две кръгчета, цифрата 6 - едно кръгче, а 9 също едно. И така достигаме до 4 кръгчета.

Т.е. 5546 = 1, защото кръгче има само в цифрата 6 🙂

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , cck каза:

Броим кръгчетата във всяка цифра от четирицифреното число. Например 8169 = 4, защото цифрата 8 има две кръгчета, цифрата 6 - едно кръгче, а 9 също едно. И така достигаме до 4 кръгчета.

Готина задачка. Човек като чуе Япония и се втурва в размисли и изчисления. Там е уловката 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 часа, Фил каза:

Една популярна логическа задачка, нека който вече я е решавал, да остави другите да помислят. :wink:

И така - младият принц тръгнал през гората към замък, където живеела красива принцеса. На едно място обаче пътеката се разделяла на две като едното разклонение води към замъка, а другото - към бърлогата на Триглавия змей. 
За нещастие, обаче, на разклона нямало указателни табели коя пътека накъде води. 
За щастие, обаче, на разклона имало две джуджета, които били наясно с пътеките. 
За нещастие обаче, едно джудже винаги лъжело, а другото - винаги казвало истината и принцът знаел това, но не знаел кое от джуджетата лъже и кое казва истината.  
За щастие принцът имало право да попита някое от джуджетата за правилния път, но само веднъж.

Какво трябва да попита принцът, за да е сигурен за правилната посока? 

Може да попита всяко от джуджетата веднъж или може да пита само веднъж И само едно джудже?

Връзка към коментар
преди 14 часа, cck каза:

Мерси, не бях дори близо 🙂

Връзка към коментар
преди 2 часа, Бръмбар каза:

Може да попита всяко от джуджетата веднъж или може да пита само веднъж И само едно джудже?

Напълно достатъчно е да попита само веднъж, само едното джудже. :smile3:
Но ми е интересно какво би било решение с повече от един въпрос към всяко от джуджетата, което да не може да се постигне с един въпрос към само едното джудже, така че заповядай с такова решение. :smile3:

Връзка към коментар
преди 18 часа, Бръмбар каза:

Отговорът (и задачата) го знам и няма да го кажа, за да мислят и другите магеланци, които не го знаят, но в тази задача мисля, че колкото повече етапи от образованието си минал, толкова по-малка е вероятността да мислиш точно в посока на отговора ☺

преди 17 часа, funny каза:

1 ?

@funny може и да е достойна за детската градина в Япония, но в София няма никакъв шанс. 

Ще трябва да брои не кръгчета, а нещо, което прилича повече на полуосморки ($). 

----

Моята внучка е на 2 годинки и брой до две. Като види две еднакви неща - вика "Цвай". 

Аз се правя, че не разбирам. Тя пояснява "Цвай - две" и веднага ме пита  "Я, я, я?" и кима утвърдително с глава.

т.е. "Разбра ли най-после"

В този случай се съгласявам, 

Един път ме доядя на това "Я,я,...?" и измърморих "Яйца"... Веднага бях наказан т.е хванат за ръка, заведен до хладилника и докато не взех и сварих две яйца принцесата не миряса.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 17 минути , ven62 каза:

Веднага бях наказан т.е хванат за ръка, заведен до хладилника и докато не взех и сварих две яйца принцесата не миряса.

Аве ще те вкара в правия път принцесата, ама ще ѝ е нужно време, все пак. :biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, Фил каза:

Може би да попита едното джудже кой е правилният път според другото джудже?

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 6 минути , iabulka каза:

Може би да попита едното джудже кой е правилният път според другото джудже?

Точно така! :yes:
Прекарвайки информацията през двете джуджета, се гарантира задължително лъжлив/грешен отговор. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
В момента, Фил каза:

Точно така! :yes:
Прекарвайки информацията през двете джуджета, се гарантира задължително лъжлив отговор. 

Да, мислех си, че е нещо като умножаването на + и -.  

Джуджето, което казва истината, трябва да посочи пътя, който би дал лъжливото джудже - т.е грешния път, защото лъжливото джудже ще излъже.

Ако е попитал лъжливото джудже, то трябва да каже отговора, който би казал истинното джудже, т.е верния път. Но тъй като то лъже, ще излъже и за отговора на приятеля си и също ще покаже грешния път.

Така че, ако принцът зададе този въпрос, трябва да поеме по другия път, а не по този, който са му посочили.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Това е ок само в случай че двете джудвета знаят за "вредните" навици на другото джудже ( лъжливото знае че другото казва само истината и това с истината знае за другарчето че е лъжльо ) . 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар

А може принцът да им знае джуджанските номера и да е подготвен със серум на истината - шише с ракия.🍾 Преди да пита им я дава и гледа сеира. Добрите хора(вероятно и джуджета)като се напият са веселяци - което джудже първо се ухили, то е доброто и казва истината. А на другите серума развързва езика и пак казват истината. :drinks:Дава им да пият, докато не уеднаквят версията и едва след това тръгва по посоченият път.😜

• Смея се 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Мари Николова каза:

А може принцът да им знае джуджанските номера и да е подготвен със серум на истината - шише с ракия.🍾

Зависи, зависи ... :scratch_one-s_head:- аз като ударя няколко ракии , ако знаеш  какви небивалици започвам да си измислям, почти като в оня виц: "... аз като бях в Аржентина ..."  :grin: 

преди 1 час, funny каза:

Това е ок само в случай че двете джудвета знаят за "вредните" навици на другото джудже ...

Абсолютно! :yes: Обаче нали знаеш, че джуджетата нямат тайни помежду си!  :wink:

• Смея се 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, Фил каза:

Но ми е интересно какво би било решение с повече от един въпрос към всяко от джуджетата, което да не може да се постигне с един въпрос към само едното джудже, така че заповядай с такова решение. :smile3:

Разсъждавах в посока да верифицирам отговорът на едното с другото, но после и аз стигнах до извода, че по-надеждният начин е да се пита едното какъв ще е отговорът на другото. ☺

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.