Прескочи до съдържание

Занимателни задачки

Topfly

Препоръчани мнения

1 hour ago, Фичо said:

Зависи дали има и секундна стрелка, или е само с две.

Приеми, че са 2.

Приемете, че голф топката има радиус 0.85in. Standard school bus is about 8ft wide by 6ft high by 20 feet long

Връзка към коментар
преди 12 часа, akair каза:

Ето още малко:

7. Класическа задача на Ферми - колко акордьора са необходими в Чикаго / света? (акордьор - специалист по настройване на пиана)

8. Колко топки за голф се събират в училищен автобус?

9. В една страна семействата искали да имат точно по едно момченце. Затова всяко семейство правело деца до раждането на момче. Каква е пропорцията на момчета и момичета в тази страна? 

10. Как ще съставите план за евакуация на Сан Франциско?

11. Колко пъти стрелките на часовника са една върху друга за 24 часа?

12. Вие сте капитан на пиратски кораб. Вие предлагате как да се разпредели златото. Ако обаче под 50% от пиратите гласуват ПРОТИВ, си губите живота. Какво е вашето предложение?

9. Страна очевидно не е Китай, така че засега в света статистиката е категорична: на всеки 100 момичета се раждат 105 момчета.

11. 25 пъти като включвам началото на цикъла - час нула.

Задачи 7, 8, и 12 подлежат на изчисления и имат математически верни отговори - точни или в гранични не е важно мисля.

Личното ми любопитство е насочено към въпрос 10 и надявам отговора да е конкретен и не предполагащ измъкване по вида: "Като ползвам/приложа военния план за това". 🙂

Връзка към коментар
преди 1 час, akair каза:

Приемете, че голф топката има радиус 0.85in. Standard school bus is about 8ft wide by 6ft high by 20 feet long

Моля метрично в система SI, стига с тая имперщинА!  :grin:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
33 minutes ago, Таньо said:

9. Страна очевидно не е Китай, така че засега в света статистиката е категорична: на всеки 100 момичета се раждат 105 момчета.

Дори да е така, това не отговаря на въпроса как би се изменила пропорцията на децата при зададените условия

33 minutes ago, Таньо said:

11. 25 пъти като включвам началото на цикъла - час нула.

Не

34 minutes ago, Таньо said:

Личното ми любопитство е насочено към въпрос 10 и надявам отговора да е конкретен и не предполагащ измъкване по вида: "Като ползвам/приложа военния план за това".

Не

11 minutes ago, Фичо said:

Моля метрично в система SI, стига с тая имперщинА!  :grin:

Има конвертори онлайн и офлайн

6 minutes ago, Фичо said:

Ако часовникът е с две стрелки, то  за 24 часа положението на стрелките ще съвпадне 22 пъти. 

да

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, akair каза:

Дори да е така, това не отговаря на въпроса как би се изменила пропорцията на децата при зададените условия

Не би се изменила. Статистиката показва, че ако ако в едно семейство се родят 100 момичета и 101-то е момче, то в следващите 104 семейства ще се родят 104 момчета като първо дете.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Фичо каза:

Ако часовникът е с две стрелки, то  за 24 часа положението на стрелките ще съвпадне 22 пъти. 

:dash1: Докарах ги до 23 пъти, но до 22 не мога ...

Може ли кратко пояснения.  :huh:

/Ще почерпя каквото и когато кажеш!/

Връзка към коментар
преди 17 минути , neuromancer каза:

За 12 часа (една обиколка) съвпадат 11 пъти, вкл. началото - 12:00

За да има пълни 24 часа /денонощие/ не трябва ли да броим и края, т.е. в 23 часа и 59 минути и .... секунди е 22 съвпадане, но 24-тия час приключва в 24.00 - 23-то съвпадане на стрелките ...

Редактирано от Таньо
Връзка към коментар
преди 32 минути , Таньо каза:

:dash1: Докарах ги до 23 пъти, но до 22 не мога ...

Може ли кратко пояснения.  :huh:

/Ще почерпя каквото и когато кажеш!/

Най-кратко казано, стрелките се припокриват на всеки час и 1/11 части от часа ,  или 1+1/11 = 12/11 Денонощието има 24 часа, разделяме 24 на 12/11 и получаваме 22. 

Редактирано от Фичо
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Денонощието започва в 0.01 и завършва в 24.00.

ПП  Подобни спорове водих с доста приятели и познати в края на 1999 г. - коя година е начало на новия милениум /2000 или 2001/. 

Редактирано от Ann
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Ann каза:

Денонощието започва в 0.01 и завършва в 24.00.

... а защо не в 0,000001. Губещата се частица време не дава цяло денонощие.

Започва в нула нула часа според мене ...

преди 16 минути , Фичо каза:

Най-кратко казано, стрелките се припокриват на всеки час и 1/11 части от часа ,  или 1+1/11 = 12/11 Денонощието има 24 часа, разделяме 24 на 12/11 и получаваме 22. 

Добре, отивам да се срамувам.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Ann каза:

Според теб излиза, че десетицата е от 0 до 9, двайсетицата от 10 до 19 и тн...

Неправилно тълкуваш думите ми - не съм казвал подобно нещо ...

Ако засичаме период от време хронометъра започва в 00:00:00 или както си написала 00:00:01.

Не, няма спор - приех, че засичанията са 22.  🙂

Редактирано от Таньо
Връзка към коментар
Преди 1 час, Ann каза:

ПП  Подобни спорове водих с доста приятели и познати в края на 1999 г. - коя година е начало на новия милениум /2000 или 2001/. 

Ох, и аз така съм водил много спорове по същия въпрос. :yes:  При това иначе интелигетни и образовани хора, също се бяха подвели, може би понеже и в медиите упорито се вихреше заблудата как новият век започвал на 01.01.2000г.  :dash1:
Как ли не опитвах да обяснявам, вкл. че няма такова нещо като "нулева година" и пр.  Докато най-накрая не открих просто онагледяване, което свърши най-добра работа.    На помощ ми дойде .... бирата.  :grin:  Когато другите аргументи не помагаха, давах следния пример: 
"Имате две каси бира.  Започвате да пиете бутилка след бутилка от първата каса. Кога свършва първата каса бира (старото хилядолетие) и кога започва втората каса (новото хилядолетие) - когато отваряте 20-ата бира, или когато изпиете докрай 20-тата и  отваряте 21-рвата? " :smile3:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
  • Браво 5
Връзка към коментар
26 minutes ago, Фичо said:

"Имате две каси бира.  Започвате да пиете бутилка след бутилка от първата каса. Кога свършва първата каса бира (старото хилядолетие) и кога започва втората каса (новото хилядолетие) - когато отваряте 20-ата бира, или когато изпиете докрай 20-тата и  отваряте 21-рвата? " :smile3:

Много готин пример, но не смятам, че е удачен при броенето на годините (и аз съм привърженик на това, че хилядолетието започва през 2000 г. 😄)
Моят аргумент: 

Когато има класации на песни за 80-те например включват ли 1990г. или завършват през 1989г.?
Според мен в световен план се приема, че десетилетие свършва на и 9-а година, откъде следват и новото хилядолетие и т.н. докато при касата бира в нея е прието, че има 20 бутилки. Ако касата е с 19, то новата ще я започнеш на 20-ата. :smile3:

Ако някой има официално признато инфо, може да сподели 😄 

Редактирано от valentin_st
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ами ако говориш за "хилядолетие" значи става дума за 1000 години, не за 999, иначе щеше да се нарича "деветстотиндеветдесетидеветолетие".  :yes: 
Но, честно казано, нямам нито желание, нито сили да го водя още веднъж този спор :no: :wink: .
Приеми за вярно което/каквото ти харесва! :smile3::good:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Нулева година няма, т.е първото хилядолетие започва в година 1, и има 1000 години, т.е до 1000, второто започва в 1001, третото в 2001. Иначе хилядолетието би имало 999 години

На мен ми е инересен отговора, който @Таньо има предвид на неговата загадка, защото и според мен не е само едно число, а обхват, както Фичо показа. Освен ако има някаква уловка, която не виждам...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , neuromancer каза:

На мен ми е инересен отговора, който @Таньо има предвид на неговата загадка, защото и според мен не е само едно число, а обхват, както Фичо показа. Освен ако има някаква уловка, която не виждам...

Точно XX човека са загубили и ръка, и крак, и ухо и око.

Аз не успях да я реша преди време, но намерих отговора и от там разбрах логиката ...

@iabulka e близо до отговора.

За мене задачата е трудна, но като се разтърсих я намерих тук: https://www.matematika.bg/olimpiadi/systezanie-na-math10.html

подготвени от ученик от 8 клас в ПМГ-Хасково за "Състезаниe върху задачи от забавната математика - 30.11.2007".

Има и други интересни /след задача 3/, които изискват логическо начало, а математиката дава точния отговор.  🙂

Редактирано от Таньо
Връзка към коментар
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Да, ама, на задача три го няма отговорът.

Отговорът на @iabulka e верен - 45 човека.

Нейните разсъждения съвпадат с тези, които преди време намерих като обяснение.

Тя искаше да провери още няколко варианта, затова вчера замълчах и изчаках.

image.png.60621f00621a0f461e04aeb6beb2cbb4.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не съм съгласен с това решение .  Какво е логиката да са подредени точно така интервалите ? Защо да не почват всички от 0 например ?

Освен това не е задължително да са подредени последователно , --> интервалите може да са разкъсани. 

Кръговите схеми по точно изобразяват множества и сечението им

Редактирано от Климент
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

На задачата с войниците има много и дълги дискусии в Интернет. Аз мернах отговор на професор по математика, който споделя, че тези задачи изискват "the most adversarial" (най-неблагоприятната) подредба. Тогава войниците излизат 10. Алтернативнта логика е, че "загубите" са 310. Така 100 войника могат да бъдат рззпределени  да имат по 3 загубени крайника. Но пак остават 10 загуби, които както и да разпределим, все 10 войника ще имат по 4 загуби.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.