Прескочи до съдържание

Исландия 8 пълни дни Август - Септември


Аmélie

Препоръчани мнения

Здравейте! 

Тъй като взех да задавам десетки въпроси по темите на хората, реших да си отворя и една собствена, макар и още да не съм купила билети, нито да съм резервирала каквото и да е. 

 

Засега планът ми е сленият, като в последната колона съм сложила цените за двама възрастни и дете в лева. 

Sofia-London Wizz 25.08 810
London-Reykjavik EasyJet 26.08 130
Reykjavik-London EasyJet 3.09 270
London-Sofia Wizz 3.09 240

 

Чакам Уиз да пуснат 20% отстъпка и мисля да купувам, следя ги от ноември и само се качват, а съм ограничена откъм дати, защото трябва да сме се прибрали преди 15ти септември. 

Голямото ми притеснение е пътуването през Лондон, да не вземе този Брекзит да ми обърка плановете, никак не ми се нрави. 

От четене във форума съм сглобила следната програма (малко я откраднах, моля за извинение 😊):

 

Ден 1:

Keflavik- Hamragardar Campground

 

Кацане сутринта; наемане на кола, пазаруване и потегляне

Thingvellir National Park

Strokkur

Gullfoss

Kerið

*Нощувка в района на Hamragardar Campground

 

Ден 2:

Hamragardar Campground - Vik Campsite

 

Gljúfrabúi Waterfall

Seljalandsfoss

Skogafoss

Kirkjufjara beach

Dyrhólaey

Black Sand Beach и Reynishverfi Basalt Column

*Нощувка във Vik Campsite

 

Ден 3:

Vik- Höfn

 

Fjadrargljufur Canyon (Fjaðrárgljúfur)

Skaftafell National Park

Svartifoss waterfall

Svínafellsjökull 

Hofskirkja church

Йокулсарлон (Jökulsárlón)

*Нощувка в района на Camping Höfn

 

Ден 4:

Höfn – Mývatn

 

Litlanesfoss ???

Dettifoss waterfall

*Нощувка в района на Myvath

 

Ден 5:

Mývatn - Blönduós

 

The Krafla Viti crater Iceland

Hverir

Namafjall ??

Grjótagjá

Goðafoss Waterfall

Hvítserkur - известна и емблематична скала в Исландия, която ще се види от пътя

*Нощувка в района на Camping Blönduós

 

Ден 6:

West fjords?

 

Ден 7:

 

Полуостров Snaefellsnes?

 

 

Ден 8:

Blönduós – Reykjavík - Keflavík

 

Hallgrímskirkja  

Blue Lagoon - посещение на синята лагуна ???

Kleifarvatn geothermal lake

Krýsuvík geothermal area

*Нощувка – някъде в района на летището

 

Имаме осем пълни дни и девет нощувки, като полетът е сутринта на последния ден. 

Искам да обиколя и да видя ВСИЧКО. И знам, че времето ми стига за една хилядна. 

Нощувките са ми голяма драма, имам чувство, че всеки ден се вдигат цените, мисля да взема в събота да ги порезервирам. 

 

И един въпрос от името на детето - ПЪФИН - къде, кога, как. Обяснявам, че може и да не видим, ама то като си на пет, вярваш, че миграциите могат и да зачакат Лично да отидеш да ги видиш тез пъфини 😄 

 

Oт сиянието се отказах, догодина ще го гоня в Рованиеми... 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ден 3: Ако смятате, че на детето ще му е интересно, може да отскочите до открития музей Skógasafn при водопада Skógafoss, за да видите къщички с торфени покриви, има ги и на други места на юг, като например Keldur, но не знам дали ще имате време да се отбивате специално.

 

https://www.skogasafn.is/

 

Ден 6: Западните фиорди са цели 3 ръкава, няма как да бъдат "видени" за един ден, т.е. трябва да си изберете до къде искате да стигнете. Аз съм била само в частта около Исафьордур. От Camping Blönduós до там са около 400 км. според гугъл мапс, но пътят е с много завои и мисля с ограничение на скоростта, във всеки случай е много красиво, а малко преди града са водопадите Dynjandi. Какво може да видите там освен самото градче? Центърът за полярни лисици Melrakkasetur е в близкото селце Súðavík, представлява малък музей в долния етаж на къща (горе има кафене), както и градина с няколко лисичета, които по една или друга причина не са на свобода. Може да е интересно за детето да ги види, не е нужно да влизате в музея, мисля, че достъпът до градината е свободен така или иначе.

 

http://www.melrakki.is/about_us/

 

На остров Vigur съм виждала най-много пъфини на едно място, до него се стига от Исафьордур, но само с организиран тур, който не е евтин. Това, което може да направите, е да пишете на компанията като пристигнете в Исландия и да питате, дали все още има пъфини на острова. Самият тур съм го описала в една статия от блога (имам и за лисиците, ако ти се чете):

 

https://itinerariumvitae.com/островвигюр/

 

https://itinerariumvitae.com/полярнилисици/

 

Ден 7: На остров Vigur видяхме и тюлени, но тях може да ги намерите и на полуостров Snæfellsnes. Не знам защо си го дала с въпросителна, по-добре да се откажете от нещата от ден 8, но да разгледате полуострова, много е красив. Някои от основните забележителности са: планината Kirkjufell с водопадите, живописното село Arnarstapi със скалната арка, плажът с колонията тюлени Ytri-Tunga, черният плаж Djúpalónssandur, лавовото поле Berserkjahraun. Главен град е Stykkishólmur и това, което се сещам е, че има ферибот от Brjánslækur в Западните фиорди до него, но не знам дали е целогодишен и какви са цените. Може да провериш на сайта:

 

https://www.seatours.is/

 

Ден 8: Ако не ви се влиза в Blue Lagoon, има доста по-бюджетни алтернативи, които сме обсъждали в други теми, като например Mývatn Nature Baths (https://myvatnnaturebaths.is) и Laugarvatn Fontana (https://www.fontana.is/). Има и безплатни опции, а във всяко градче има и хубави басейни с евтин вход. Но е хубаво все някъде да се топнете 🙂 По принцип аз винаги препоръчвам няколко часа за разходка в Рейкявик - например от църквата Hallgrímskirkja до старото пристанище и после разходка покрай брега до операта Harpa. 

 

p.s. Относно цените на нощувките - въпреки, че отчитат някакъв застой на туризма, цените не мърдат, ами май се покачват, защото покрай бума преди няколко години, прекалено много хора са инвестирали в строене на къщи за гости и пр. и явно сега трябва да избият вложенията. Така че запазвайте колкото се може по-рано, гледайте и за airbnb, където има.

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ден 5 мисля, че трудно ще го направите с цял ден обикаляне и после 3 часа шофиране. 

Ден 6 и 7 също ги виждам само с помощта на ферибота, мисля че работи. 

 

И въобще, препускане си е малко 🙂

 

За пъфините Westman Island е също популярно място, но ще се наложи да променяш плана. За вероятността да ги видиш ще цитирам едно мнение от трип адвайзъра:

 

Цитат

Puffins are pure seabirds. The only reason they come to land is to hatch their eggs. As soon as the young ones are big enough they go back to the ocean. So I don't think it'll depend on temperatures at the August end but at the spring end. When things warm up they come to land to breed. So a gentle soft winter means early puffins but they'll leave early too. A harsh long-lasting winter should mean late puffins but they'll be leaving late too

Така, че ако пролетта се забави, ще имаш по-голям шанс да ги закачиш в края на август. 

Връзка към коментар

Благодаря и на двама ви за изчерпателните отговори!

Задължително ще отидем до центъра за полярни лисици, те също са на почит вкъщи, а на мен как ми е убегнало, че може да има такова местенце!  Добавих си го в програмата. 

Намалих нещата от петия ден, за да няма излишно напрежение. 

По повод дни 6, 7 и 8, ако огранича значително обиколката на Рейкявик, мога ли да се вмъкна с фиордите и полуострова за три дни? Ще трябва да разгледам как може да се оптимизира настаняването в тази част. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Съкращаването на обиколката на Рейкявик няма да направи кой знае какво. По-скоро ден 8 да остане само за полуострова (трябва си му ден) и след като го обиколиш да караш към летището. Това ще отвори един цял ден, който да ти олекоти ден 5 и да даде още поне половинка за западните фиорди. Но...тегава работа ще е и пропускаш тотално и Рейкявик и лагуната. 

 

Понеже писа, че програмата е взаимствана, тагни човекът, от който си я взаимствала да видим той какво ще каже 🙂

Връзка към коментар

Програмата съм взаимствала от @Bell@

Засега мисля нещо такова: 

 

Ден 5: 
Mývatn - Blönduós 
  
1.    The Krafla Viti crater Iceland 
2.    Grjótagjá 
3.    Goðafoss Waterfall 
4.    Hvítserkur - известна и емблематична скала в Исландия, която ще се види от пътя 
*Нощувка в района на Camping Blönduós 
  
Ден 6: 
West fjords
Dynjandi Waterfall Tour

Нощувка около Isafjordur

 

Ден 7: 

West fjords

Нощувка около Budardalur

 

Ден 8: 

peninsula Snaefellsnes
1.    Kirkjufell
2.    Arnarstapi
3.    Ytri-Tunga
4.    Djúpalónssandur
5.    Berserkjahraun

Нощувка около летището


Тъй като в първи ден пристигаме рано сутринта, реалистично ли е да сме вмести кратка разходка в Рейкявик - да речем 2-3 часа и след това програмата от ден 1? 
 

Връзка към коментар

Ами по този начин претупваш яко зоната около Myvatn, но то за това стана дума вече, че все нещо ще страда. На практика за там си отбелязваш само Krafla, за да ти остане време за пътя вечер. Grjotagja и Godafoss може и да са спирки за по пет минути - не са сложни логистично и няма много за гледане. 

 

На 15.02.2019 г. в 8:42, Аmélie каза:

Тъй като в първи ден пристигаме рано сутринта, реалистично ли е да сме вмести кратка разходка в Рейкявик - да речем 2-3 часа и след това програмата от ден 1? 

Реалистично е. Може даже да дръпнете нощувката малко по-назад, защото ден 2 е постничък. Даже така гледайки програмата според мен да се опитате да направите ден 2 по цялото протежение от Seljalandsfoss до Hofn. Стига да не правите големи отбивки (до падналия самолет и т.н.) и да сте стегнати си е постижим ден. Може да се наложи Svartifoss да отпадне, но ще спечелите цял един ден. Ако ме питаш мен, по-добре още един цял един ден, който да разхвърляш на север, от колкото Svartifoss. 

Връзка към коментар

Тоест, да събера ден две и три в един ден, без водопада? Допада ми като идея. 

Самолетът ще го пропуснем, с петгодишна госпожица и непредвидимо време няма как да правим дълги преходи. Тя няма проблем да ходи, но ако се размрънка по средата, или завали някой дъжд, отиде настроението. С шофирането нямаме проблем, но много часове ходене в посока, не смея. 

Водили сме я в Испания миналата пролет, там бяхме пеша от сутрин до вечер, но винаги имахме опция да седнем на някое кафе, пейка, парк, детска площадка, пък Исландия ще е различно. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , Аmélie каза:

Тоест, да събера ден две и три в един ден, без водопада? Допада ми като идея. 

 

Да, точно така. С изключение на Gljúfrabúi, който не се сещам, но то в Исландия водопади да искаш, всички други места са с лесен достъп. Т.е. нямате проблем да преценявате темпото в зависимост от времето и как върви деня. Няма да имате трекове от по няколко километра на посока и т.н. 

Връзка към коментар

Преправих я малко, сега имам един чисто празен ден, с какво да го запълня? 

 

Ден 1: 
Keflavik- Hamragardar Campground 
  
Кацане в 08:00 ч.; наемане на кола, пазаруване и потегляне 
1.    Reykjavik (2-3) часа
2.    Thingvellir National Park 
3.    Strokkur 
4.    Gullfoss 
5.    Kerið 
*Нощувка в района на Hamragardar Campground 


 Ден 2: 
Hamragardar Campground - Vik Campsite   


1.    Gljúfrabúi Waterfall 
2.    Seljalandsfoss 
3.    Skogafoss 
4.    Skógasafn – торфени къщи
5.    Kirkjufjara beach 
6.    Dyrhólaey 
7.    Black Sand Beach и Reynishverfi Basalt Column 
8.    Fjadrargljufur Canyon (Fjaðrárgljúfur) 
9.    Skaftafell National Park 
10.    Svínafellsjökull  
11.    Hofskirkja church 
12.    Йокулсарлон (Jökulsárlón) 
13.    Нощувка в района на Camping Höfn
* Нощувка в района на Camping Höfn  
 
Ден 3: 
Höfn – Mývatn 
  
1.    Litlanesfoss 
2.    Dettifoss waterfall 
3.    Лагуна
*Нощувка в района на Myvath 


 Ден 4: 
Mývatn 


1.    The Krafla Viti crater Iceland 
2.    Hverir
3.    Namafjall 
4.    Grjótagjá 
5.    Goðafoss Waterfall 
6.    Hvítserkur - известна и емблематична скала в Исландия, която ще се види от пътя 
*Нощувка в района на Myvath
  
Ден 5: 
Mývatn - Blönduós 

 

Нощувка в района на Blönduós

 

Ден 6: 
Blönduós – Isajordur


Dynjandi Waterfall Tour
Нощувка около Isafjordur

 

Ден 7: 
Isafjordur – Budardalur


1.    West fjords 

 

Ден 8: 
Peninsula Snaefellsnes  


1.    Kirkjufell
2.    Arnarstapi
3.    Ytri-Tunga
4.    Djúpalónssandur
5.    Berserkjahraun
*Нощувка около летището
 

Връзка към коментар
На 13.02.2019 г. в 11:23, Аmélie каза:

Здравейте! 

Тъй като взех да задавам десетки въпроси по темите на хората, реших да си отворя и една собствена, макар и още да не съм купила билети, нито да съм резервирала каквото и да е. 

 

Засега планът ми е сленият, като в последната колона съм сложила цените за двама възрастни и дете в лева. 

Sofia-London Wizz 25.08 810
London-Reykjavik EasyJet 26.08 130
Reykjavik-London EasyJet 3.09 270
London-Sofia Wizz 3.09 240

 

Чакам Уиз да пуснат 20% отстъпка и мисля да купувам, следя ги от ноември и само се качват, а съм ограничена откъм дати, защото трябва да сме се прибрали преди 15ти септември. 

Голямото ми притеснение е пътуването през Лондон, да не вземе този Брекзит да ми обърка плановете, никак не ми се нрави. 

От четене във форума съм сглобила следната програма (малко я откраднах, моля за извинение 😊😞

 

Ден 1:

Keflavik- Hamragardar Campground

 

Кацане сутринта; наемане на кола, пазаруване и потегляне

Thingvellir National Park

Strokkur

Gullfoss

Kerið

*Нощувка в района на Hamragardar Campground

 

Ден 2:

Hamragardar Campground - Vik Campsite

 

Gljúfrabúi Waterfall

Seljalandsfoss

Skogafoss

Kirkjufjara beach

Dyrhólaey

Black Sand Beach и Reynishverfi Basalt Column

*Нощувка във Vik Campsite

 

Ден 3:

Vik- Höfn

 

Fjadrargljufur Canyon (Fjaðrárgljúfur)

Skaftafell National Park

Svartifoss waterfall

Svínafellsjökull 

Hofskirkja church

Йокулсарлон (Jökulsárlón)

*Нощувка в района на Camping Höfn

 

Ден 4:

Höfn – Mývatn

 

Litlanesfoss ???

Dettifoss waterfall

*Нощувка в района на Myvath

 

Ден 5:

Mývatn - Blönduós

 

The Krafla Viti crater Iceland

Hverir

Namafjall ??

Grjótagjá

Goðafoss Waterfall

Hvítserkur - известна и емблематична скала в Исландия, която ще се види от пътя

*Нощувка в района на Camping Blönduós

 

Ден 6:

West fjords?

 

Ден 7:

 

Полуостров Snaefellsnes?

 

 

Ден 8:

Blönduós – Reykjavík - Keflavík

 

Hallgrímskirkja  

Blue Lagoon - посещение на синята лагуна ???

Kleifarvatn geothermal lake

Krýsuvík geothermal area

*Нощувка – някъде в района на летището

 

Имаме осем пълни дни и девет нощувки, като полетът е сутринта на последния ден. 

Искам да обиколя и да видя ВСИЧКО. И знам, че времето ми стига за една хилядна. 

Нощувките са ми голяма драма, имам чувство, че всеки ден се вдигат цените, мисля да взема в събота да ги порезервирам. 

 

И един въпрос от името на детето - ПЪФИН - къде, кога, как. Обяснявам, че може и да не видим, ама то като си на пет, вярваш, че миграциите могат и да зачакат Лично да отидеш да ги видиш тез пъфини 😄 

 

Oт сиянието се отказах, догодина ще го гоня в Рованиеми... 

 

 

И аз го планирам за лятото, но през Дъблин и връщане през

друг град в Европа, за да избегнем Лондон, особено смяна на летище там и транзитна нощувка..

 

Редактирано от lil_dim
Връзка към коментар

Ден 5 - Акурейри и наоколо?

 

Ден 7 не мисля, че ще ти е празен, защото нали ще разгледате Исафьордур за час, ще отидете да видите полярните лисици, може да спрете в други села в района и да се топнете в някой басейн (Bolungarvík или Flateyri), да включите някой от природните резервати, имате и около 300 километра до мястото за нощувка. Ако искаш разгледай официалния туристически сайт на Западните фиорди, може да си харесаш нещо:

 

https://www.westfjords.is/ 

Редактирано от DenitsaS
Връзка към коментар

Aкурейри! Боже, как го забравих! Благодаря, Деница. А аз седя тук и се чудя какво ми убягваше. 

Ден 6 и 7 са ми целите за Фиордите, ще спираме, ще обикаляме, чак до вечерта, лисиците и те са в програмата вече, обещала съм ги. И без това пъфините са на кантар. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко ще трябва да пренаредиш местата с оглед новата програма, чист буквализъм от моя страна, но да не се объркаш случайно 🙂 Godafoss и Hvitserkur трябва да отидат в ден 5. За Акурейри стана дума, че иначе денят е малко постничък. Дори се чудя дали не можете да напреднете с още някой и друг километър към фиордите. Но да не пресолим манджата от път само 🙂 

 

Да ти кажа и на теб, не помня дали и горе го говорихме, че съм малко разноглед, но провери и ферито до Stykkylsholmur, може да се окаже най-ефективната опция за преход от фиордите към Snaefellsness. 

Връзка към коментар

Благодаря, Георги! 

Пренаредих ги, проверих и ферито, за двама с дете и кола излиза около 260 лв, чак не ми се вярва. Може и да го вземем. 

Къде в програмата можем да взестим пъфино-търсене, все пак, Látrabjarg?

Връзка към коментар
На 21.02.2019 г. в 7:48, Аmélie каза:

Къде в програмата можем да взестим пъфино-търсене, все пак, Látrabjarg?

Мисля, че Dyrholaey също има шанс. Из Snaefellsness също. Въобще, където има открит изглед към морето и нащърбени скалички, би трябвало да са потенциални места. Дано не са си тръгнали тогава, може да се поинтересуваш малко преди да тръгнете. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Вече имам билети, кацаме в Исландия на 26ти август, около 9 сутринта и заминаваме на 3ти септември, пак рано сутрин, около 8, ако не се лъжа. 

Сега искам да си организирам хотелите и колата. Към момента съм измислила това, а тези, които имат цени съм резервирала с безплатна отмяна. 

Като местоположение, добре ли съм ги нагласила? Не знам, скъпи ли са, не са ли... 

Чудя се и за вариант с кемпер. Знам, че не мога да спирам където си искам, само по къмпинги, но пак е някакъв вариант. 

         

Capture.JPG

Връзка към коментар

В какви валутни единици са цените? И да са скъпи, и да не са скъпи, кой знае какъв избор там нямаш, ще трябва да се съобразяваш 🙂 Около 100 евро на вечер за двама мисля че е в ниското ниво, така че ако цените са ти в левове значи е ок. Особено за лятото. 

 

Първия ден ако сварите да стигнете до мястото преди да е затворила тайната лагуна ще е супер, защото май за синята не остана в плана ви. Иначе тази отбивка от 30-40км от основния маршрут може да дойде малко излишна. Другото ми изглежда ок с оглед на дискусиите от по-горе. 

Връзка към коментар
преди 33 минути , Аmélie каза:

Двете нощувки около Myvath на едно и също място ли да са? 

Да, нещата там са компактни, така че няма смисъл да търсите 2 места. Пък и да починете малко от това всекидневно опаковане/разопаковане

 

Връзка към коментар
В момента, Аmélie каза:

Около самото езеро или Акурейри е ок? 

Колкото по-близо до езерото, толкова по-добре. Акурейри вече е далеч за да правиш по два пъти дневно преходи до езерото и обратно. Евентуално ако искаш там може да е втората нощувка, хем малко град и цивилизация ако ви е залипсвала, хем поне за нас цените бяха по-ниски от колкото около езерото. 

Връзка към коментар
преди 9 минути , Аmélie каза:

Аз затова загледах града, защото около езерото не намирам нищо под 350-400 на нощ. 

Ами не знам какво да ти кажа...ще си прецениш плюсове и минуси дали допълнителния път оправдава спестяването. Ние по тази причина бяхме в ей това: https://storulaugar.is/ - много приятно хотелче с топъл басейн отвън. Но виждам, че покрай твоите дати също е към 200 евро на нощ.

 

За справка в края на септември 2015-а сме платили за 2 нощувки в тройна стая общо 216 евро. В края на август сега същото нещо е 486 евро...въобще, колкото пъти погледна и сравня цени всеки път е някакъв нереален шок. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.