Прескочи до съдържание

Колумбия през февруари 2020


stanislavpp

Препоръчани мнения

Пускам тема с готовата програма  в суров вид , може да е полезна на някого. Предвид  моментните съвсем ниски цени на самолетните билети за различните вътрешни  точки в Колумбия (30-40$ на отсечка), мисля съвсем скоро да финализирам датите на престой на различните места.

 

  15 нощувки ( пълни 16 дни) мисля да разпределя по следният начин:

 

Кацане в Богота в 14.55 и вечерен полет към остров Сан Андрес за 5 нощувки.

 

Сутрешен полет за Картахена - 2 нощувки 

 

Сутрешен полет за Меделин - общо 6 или 7 нощувки ,от които евентуално само една в Меделин. Наемане на рентакар от летището и започване на лежерната обиколка  от Гуатапе и продължаване към Санта Фе де Антиокия ( общо 2 нощувки в този район). От Санта Фе , продължаване на юг към Хардин ( нощувка) и навлизане в т.нар. “Coffee triangle “ ( Манизалес, Перейра, Саленто) в долината Кокора  с нощувки вероятно във Филандия (1) и  Саленто (2).  Седмата нощувка евентуално  ще е или отново в кафе триъгълника или накрая в Меделин (за дневен  сити тур). Връщане на рентакара на летището в Меделин и полет за Богота за 1 нощувка ( 2 пълни дни - музей на златото и евентуално сити тур). Хващане на полет от Богота в 16.00ч.

 

Безброй мнения има в нета, че най-подходящият район на Колумбия за наемане на автомобил е именно Меделин - Перейра , предвид инфраструктура и безопасност. Не зная колко точно са “off the beaten path” , но това което срещнах като инфо е, че  един от най-цветните и чаровни сред десетките подобни колониални градчета в Колумбия са Филандия и Санта Фе де Антиокия.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 минути , Tedy каза:

Богота максимум ден. 2 нямам идея с какво ще запълниш.

То така и ще стане - няма да бързаме и ще върнем ренталката в Меделин покрай обяд, ,бърз обеден полет до Богота , остава  един следобяд и една сутрин  за столицата .

преди 2 минути , Emil Chakalov каза:

Виж внимателно тези ниски цени за вътрешните полети да са за резиденти.

Иначе програмата е ОК.Подкрепям Теди за Богота.За мен лично неприятен град.

Благодаря , ще погледна допълнително - цените ги гледах предимно на колумбийската версия на vivaair.com .

 

 Някакви особености при процес на наем на автомобил или мина супер гладко?

Връзка към коментар

Стефан Русев и Наско се занимаваха с колите.Платиха ги още в Бг.Движението е ужасно.Мапсми не работи добре.Ако можеш си инсталирай поне още едно приложение.Покрай реката в посока Хардин и Херико,а и Филандиа виждам е в същата посока,правят нова магистрала и се кара доста време по черен път.Много е прашно,макар че пръскат с една водоноска с вода.Районът е приятен за разпускане,но не знам 5-6 дена да не ви омръзне.Общо взето гледате шарени къщи и ядете телешки стекове.Кафеените плантации просто ги виждате.Красиви са.В някои от тях има и много бананови дървета.Няма обаче турове,не видяхме и фабрика за кафе.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря! Предплащането на рентакар е винаги по-добрият вариант, особено в не съвсем “бели” страни, предпазва от неприятни изненади на място. 

Турове ( а и трекове) има доста , кафе туровете  са главно в Саленто и Манизалес.

Връзка към коментар

Аз летях с Vivaair и мисля, че е рано за закупуване на билетите. На мен ми промениха полет и ми пратиха имейл с линк, на който да потвърдя новия час. Кликнах, че искам друг полет, но така или иначе въпреки съобщението, че ще се свържат с мен упорито ме водеха за новия час на полета, така си и летях. 

Мисля, че промяната в часовете ще се появи и при теб, ако купиш толкова рано. Според мен само следи цените, но не бързай. Цените са ниски. Аз купувах 3 месеца предварително. 

 

За Филандия, нищо не знам, но в Санта Фе де Антиокия бях и определено не е цветно градче. Стар и красив град е, но е изцяло бял. Разглежда се за 2-3часа максимум. Гледай да не си там събота и неделя, че ставало пълно с хора. 

С кола до Саленто, не е ли много далече? Аз бях питала за турове към Армения и ми казаха, че е 17 часа път. Погледни как стоят нещата, че ще се разбиете от път. Мисля, че в тази част се ходи повече със самолет. Все пак виж сам разстоянието, че говоря без да съм проверявала. 

В Меделин отиди на тур за Комуна 13, а останалото можеш и сам да видиш. Освен това за Гуатапе и Санта Фе можеш да ползваш Меделин за база. Вечер е малко умряло в тези градчета. 

В Богота виж и хълма Монсерате. 

Има много кафе турове, но ги намери на място или през хотелите, че да са по евтини. Иначе са по скъпи. В същност кафени плантации ще видиш доста по пътя до Хардин. 

 

Научи малко базисен испански. Само с английски ще ти е доста тегаво, почти не се разбира и говори. Май само в Картахена, в къщата за гости, хоста го говореше. Аз препоръчвам мястото, но е без топла вода. Студената е с температура ставаща за къпане, ако човек не е любител на горещите вани. Препоръчвам и хотела си в Богота, че беше на пешеходна разстояние от всичко. Но вечер си стоиш в него, че в Канделария по тъмно не се скитосва. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не е толкова пътя до Саленто, ние бяхме с микробус, тръгнахме около 10 от Меделин и пристигнахме около 2-3 след обяд. Пътя е завои на места, но е хубав, а гледките са умопомрачителни.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, slujitel каза:

Не е толкова пътя до Саленто, ние бяхме с микробус, тръгнахме около 10 от Меделин и пристигнахме около 2-3 след обяд. Пътя е завои на места, но е хубав, а гледките са умопомрачителни.

Ами, не съм го пътувала и не мога да говоря от първо лице, но в Гугъл разстоянието с кола го дават според кой от двата пътя ще поеме от 6 до 10 часа. Като се включи спирането по пътя заради ремонти и отклоненията заради пътища, които са затворени защото се ремонтират, аз по малко от 10 часа не го виждам по краткия път.  Въобще не включвам възможното губене по пътя, задръствания, спирания за храна и почивка и т.н. Със сигурност гледките по пътя са невероятни, в тази част на страната е така, но умората ще си каже думата.

Мисля, че все пак по удачно е да се лети до Армения и от там с нов рентакар из района. Така ще има гледки и от Антиокия и от този район.

Ако все пак реши да е по избрания начин нека си намести програмата така, че да не се скапе от път при изминаване на разстоянието от Саленто до Меделин.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С микробус със сигурност е по-бързо отколкото с автобус. Много зависи и къде се спира по пътя. Алтернативен вариант - полет до Армениа  или Перейра и оттам с автобус/такси до Саленто. Има всекидневни полети и от Богота и от Меделин, така че може да се навърже много добре и човек да не се връща обратно оттам, откъдето е дошъл.

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами въпрос на вкус, ние пресякохме почти цялата страна с автобуси и микробуси, никъде нямаше нито ремонти, нито задръствания. Пътя не е 10 часа, нито е по уморително отколкото да пътуваш в България. Аз не бих летяла.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

С полетите може да се спести време - ако хванеш вечерен или сутрешен полет не си губиш деня само в трансфери. Разбира се, зависи кой как предпочита да пътува и колко време има на разположение за пътуване. И на мен не ми пречи да се кача на автобус, но ако ще загубя 2 дни от 14 дни пътуване, няма особен смисъл.

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

    Благодаря за мненията!

 

В първоначалният ми план , присъстваше полет Меделин - Перейра, но след като изчетох доста мнения, че именно това е участъка , за който твърдо се препоръчва рентакар ( при възможност), отпадна от-само-себе-си. Ние ще имаме 6 или 7 дни, “дългите” преходи са два -  ден 3 от Хардин до Филандия ( 170км, 4,5часа) и последният ден Манизалес - Меделин ( 220км, 5,5ч) . 

 

 До Саленто ще пристигнем от нощувка във Филандия, а за да съкратим пътя последният ден , ще нощуваме в Манизалес  и след това към Меделин. 6/7 дневният маршрут се очертава да е : Меделин - Гуатапе - Санта Фе - Хардин - Филандия - Саленто - Манизалес - Меделин.

 

п.п. Полет Меделин - Армения ми отпадна твърдо като вариант, след като единствените директни полети са от малкото летище на Меделин, а рентакара в Меделин ще нает от главното им летище, на което ще пристигнем от Картатахена.

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Carrie каза:

С полетите може да се спести време - ако хванеш вечерен или сутрешен полет не си губиш деня само в трансфери. Разбира се, зависи кой как предпочита да пътува и колко време има на разположение за пътуване. И на мен не ми пречи да се кача на автобус, но ако ще загубя 2 дни от 14 дни пътуване, няма особен смисъл.

Е, ако човек, има бол време, може да се таралянка насам- натам с градския/селския транспорт.

Полетите спестяват време - например, ние в един ден летяхме от Богота до Пасто, отидохме до Лас Лахас и вечерта си бяхме обратно в Богота. 

Пак така летяхме до Меделин - рано сутринта до там, вечерта - обратно. При положение, че билетите бяха за 4 души  къде 100 долара, не видях смисъл да се губи време в сухоземно придвижване.

Ама, всеки си преценява кое, какво и как.

@stanislavpp,В Колумбия се пътува бавно, там не се мери в километри, а в часове дистанцията. Ние навсякъде бяхме с кола и местен шофьор, който знаеше всички варианти, като има задръстване, от къде да мине и пак не ставаше бързо. Имай го предвид, като си преценяваш времето за пътуване, предвиждай си, по повечко.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Така де, то и идеята ми е - да не бързаме , да сме мобилни, да се любуваме на природата и да спираме , където ни хареса. Колкото повече чета в нета, толкова повече се убеждавам , че с рентакар ще е доста по-добре точно в този район на Колумбия, а и разполагаме с необходимото време...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Една моя програма за Колумбия, която мисля да осъществя съвсем скоро. Пускам я , защото някой може да си хареса някои идеи. Насочена е преди всичко към природните/планинските красоти на страната.

 

P R O G R A M    C O L O M B I A

 

Day 1 - Sightseeing Bogota

              Night bus to El Cocuy / 9-10 h./

Day 2 - Organize the Treks

Day 3,4,5 - Every day trek in PNN El Cocuy

                    Night bus to Tunja

Day 6 - Bus to Villa de Leiva

              Sightseeing Villa de Leiva

              Bus Tunja – Saint Gil /3h./

Day 7 - Day trip to Barichara and Guane

Day 8 - Day trip to Cascades des Juan Curi

              Night bus to Santa Marta /12h./

Day 9 - Day trip Toyrona PNN

Day 10 - Bus to Cartahena /4h./

               Sightseeing Cartahena

Day 11 - Day Boat Trip to Islas de Rosario

               Night Bus to Medelin

Day 12 - Day Trip to Guatape and Rio Claro

Day 13 - Sightseeing Medelin

               Bus to Armenia /5h./

Day 14 - Salerno - Valley Cocora and Coffee Plantation

Day 15,16 - Trek Los Nevados PNN

                      Bus Armenia – Cali /4h./

                     Night Bus Cali – Pasto /9h./

Day 17 - Bus Pasto – Ipiales /2h./

                Visit Los Lohas Cathedral

Day 18 - Day Trip to Azufral Volcano

               Night bus to Popayan /8h./

Day 19 - Sightseeing Popayan and Silvia

Day 20 - Minibus to Saint Augustin /5h./

                Visit Arheological Sights

Day 21 - Bus to Nieva /4h./

                Visit Desierto Tatacoa

Day 22 - Bus to Bogota /5h./

                 Sightseeing Bogota

Day 23 - Visit Zipaquira Salt Cathedral

                Flight from Bogota to Europa

 

 

This program is without Cano Cristales, Cuidad Perdida, Amazonas, San Andres &

Providencia

  • Харесвам 4
  • Благодаря 3
Връзка към коментар

Някой с лични впечатления от пустинята Татакоа?

 

https://theculturetrip.com/south-america/colombia/articles/17-amazing-photos-of-the-surreal-and-strange-tatacoa-desert-in-colombia/

 

 

Толкова много разнолика и красива е Колумбия, че  трябват месеци за разглеждане... 

 

https://medellinguru.com/tourist-attractions-in-colombia/

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , stanislavpp каза:

Някой с лични впечатления от пустинята Татакоа?

 

https://theculturetrip.com/south-america/colombia/articles/17-amazing-photos-of-the-surreal-and-strange-tatacoa-desert-in-colombia/

 

 

Толкова много разнолика и красива е Колумбия, че  трябват месеци за разглеждане... 

 

https://medellinguru.com/tourist-attractions-in-colombia/

Не ми се вярва някой да е ходил в  пустинята Татакоа. Аз именно от такива красиви снимки я включих и в моята програма....

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Първоначално твоята програма ми изглеждаше доста пълна, след като попрочетох тези дни , то си трябват минимум два месеца да се видят по-основните неща. Ще взема да се пенсионирам в Колумбия след време...😉

  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , ruwenzogy каза:

 23 дни ми се виждат множко и се чудя как да ги съкратя на под 20....

Махни деня за Islas Rosario. Няма какво да видиш там. Те си заслужават само, ако искаш почивка и си в района. Пълни с хора плажове или ако е тих плаж се плаща дневен пас за скъп хотел. 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, mililia каза:

Махни деня за Islas Rosario. Няма какво да видиш там. Те си заслужават само, ако искаш почивка и си в района. Пълни с хора плажове или ако е тих плаж се плаща дневен пас за скъп хотел. 

 

 

 

 

И на мен това ми е първия избор за махане, но пък времето ми за Картахена е малко, така, че този ден ще си отиде за Картахена и пак няма да намалеят дните.

Връзка към коментар
преди 48 минути , ruwenzogy каза:

Накрая аз съм написал, че ми липсват четири от най-основните неща, и въпреки това 23 дни ми се виждат множко и се чудя как да ги съкратя на под 20....

Тези 4 неща са си 20 дни (само трека до тяхното Мачу Пикчу е 5 дни ) , липсва топ пустинята им и т.н. Много, ама много неща има за гледане в Колумбия !

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.