Прескочи до съдържание

10 дни из Германия


ruwenzogy

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планирам едно десетдневно пътуване из Германия.  Датите са 25 май - 4 юни.

Понеже не съм специалист по цивилизована Европа, реших да пусна една темичка , с надеждата да получа и мъничко помощ...

Програма на кратко е следната:

25 май - Пристигане в Хамбург с Райън и разглеждане града.

26 май - неделя - Отиване и връщане до Бремен, нощувка в Хамбург

27 май - понеделник - Отиване и връщане до Шверин,  нощувка в Хамбург

28 май - вторник - Пътуване с автобус до Берлин - разглеждане Берлин , спане Берлин

29 май - сряда - Отиване и връщане до Потсдам - разглеждане Сан Суси,  спане Берлин

30 май - четвъртък - автобус  Берлин - Дрезден  ,  разглеждане Дрезден,  спане - Дрезден

31 май - петък - еднодневен трип до Саксонска Швейцария ,  спане - Дрезден

1 юни - събота -  автобус  Дрезден - Лайпциг ,  разглеждане Лайпциг,  спане - Лайпциг

2 юни - неделя -  автобус  Лайпциг - Ваймар,   разглеждане  Ваймар,   спане  Ваймар

3 юни - понеделник -  влак  Ваймар - Ерфурт ,  разглеждане  Ерфурт /Айзенах/,  спане Ерфурт

4 юни - вторник -  сутринта влак  Ерфурт - Франкфурт,  следобяд  самолет  на  УИЗ  Франкфурт - София

 

Първи въпрос - два от ключовите замъка по трасето - в Шверин и Айзенах се падат случайно в понеделник, когато са затворени. много ли ще пропусна, ако не ги посетя?... В Шверин има ли какво друго да се види , или да го заменям с Любек или Люнебург ?  А пък Айзенах може дори да отпадне да не се притесняваме последния ден...

За зоологическите градини  -  къде - Берлин или Лайпциг ?

Връзка към коментар
преди 5 минути , Topfly каза:

С дете или без дете ще пътуваш? Ако си с дете освен зоологическите градини, ти препоръчвам и LEGOLAND Discovery Centre в Берлин

Мерси. С момиче на почти 8 години...

Връзка към коментар
3 minutes ago, ruwenzogy said:

Мерси. С момиче на почти 8 години...

Ти си познаваш дъщерята, но програмата малко ми изглежда за възрастни. Сложи нещо на поне всеки  втори ден на което и тя много ще се кефи. В Хамбург част от градския транспорт е с корабчета по каналите. Това е евтина и интересна програма за деца. Зоологическата градина във Франкфурт е много добра. Високите сгради също са впечатляващи за деца. В Берлин може да се качите в телевизионната кула, а във Франкфурт имаше някаква офис сграда в която пускаха туристи до последния етаж.

 

В Дюселдорф и Випертал има висящи железници, които са много атрактивни. Моите деца две години след като се возиха на висящата железница на летището в Дюселдорф, още разправят за нея.

 

2ea8a995b0639c647086b8add377a803.jpg

 

1024px-Schwebebahn_G15.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Вартбург е хубав, а доколкото помня, ако не е отворен - ще има само порта пред теб. Айзенах без него спокойно може да се замени с нещо друго. 

Вернигероде има прекрасен замък и много истории и сувенири, а може би и представления, свързани с вещиците от близкия връх Брокен, а до него Quedlinburg е много автентичен с куп полудървени къщички. Но май беше на доста забутани жп линии. 

Лайпциг... Исторически натоварен е, жив е, но сякаш не е много забележителен, разгледай по-подробно снимки, за да знаеш какво търсиш в него. 

Ако ще заменяш Шверин с Любек, имай предвид, че Любек и Бремен доста си приличат - много са хубави, но виждам, че търсиш и разнообразие. 

Усещам наблягане на автобуси - огледай дали няма да е по-удобно в някои дни, особено почивните, да пътуваш в рамките на една или няколко провинции с билет за всички влакове и автобуси, включително градски транспорт, без експресите и частния Фликсбус. Landesticket Thuringen, Sachsen-Anhalt, Sachsen например важи в трите провинции за ден и ако сте един или двама възрастни, детето пътува безплатно. Тоест гледаш цената за брой възрастни. Често с влак е по-бързо и удобно от фликсбус. А и с тези билети могат по-лесно да се посетят живописни места като Вернигероде, Кведлинбург, Наумбург, Майсен, Гота и т.н. В сайта на немските железници има и оферти за Преживявания по региони, за които тоя билет дава намаления - често са насочени и към деца.

Висящата железница във Вупертал нещо се счупи и още е в ремонт. Уж до лятото, но това е Германия - всъщност никой не знае докога 🙂

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз ще се включа само в частта за Шверин, който ние много харесахме:

Не виждам необходимост да се връщате от Шверин в Хамбург, освен ако няма някаква особена причина. Поне преди няколко години имаше удобен и евтин транспорт до Берлин.

Замъкът изглежда много впечатляващ отвън и особено откъм водата. Интериорът е интересен, но поне според мен, не е нещо изключително и по-различно от други подобни.  За мен най важното е обиколка из езерото с корабче. Доколкото помня имаше няколко маршрута.

Градчето е приятно за разходка.

Връзка към коментар

Вече съм купил почти всички билети с Фликсбуса. Излизат много по-евтини от  влаковете, където за мен е голяма какафония и трудно се оправям. Билетите са по 5 евро и само по-дългия Берлин - Дрезден е 10 евро.

Не съм се запознал още с транспорта до Саксонска Швейцария.  И не съм купил билета за влак Ерфурт - Франкфурт. Там май ми иска някаква регистрация за немските железници......

Значи Айзенах просто ще отпадне, а за Шверин трябва да побързам за Фликсбуса, че цените бяха по 5 евро ,да не свършат и да го заменям принудително.  Замъка ще го гледаме отвън  с разходка по езерото с корабче.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , ruwenzogy каза:

Вече съм купил почти всички билети с Фликсбуса. Излизат много по-евтини от  влаковете, където за мен е голяма какафония и трудно се оправям. Билетите са по 5 евро и само по-дългия Берлин - Дрезден е 10 евро.

 

Да, но в дневните карти за "пътническите" (бавните влакове) се включва и градския транспорт. А той в повечето големи градове е 7-10 евро на ден.

Билети за влакове може да се купи и без регистрация, но пак трябва да си въвеждаш всички възможни данни, тъй като билета е персонален.

Става и чрез приложение на "умен" телефон.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , aleksandrina каза:

@ruwenzogy, кажи поне, че билетите за Flixbus ги купуваш с ваучери за отстъпки. Иначе за влака- има и Flixtrain- там цените не са толкова стряскащи.

Ами не ги купувам с ваучери за отстъпки. Нали написах, че съм доста бос с европейските дестинации. Но ми се струват евтини - по 5 и по 10 евро, а и също спират на гарите...

Връзка към коментар
9 minutes ago, ruwenzogy said:

Ами не ги купувам с ваучери за отстъпки. Нали написах, че съм доста бос с европейските дестинации. Но ми се струват евтини - по 5 и по 10 евро, а и също спират на гарите...

Е, цяла тема има за Flixbus и тънкости разни. :)

Връзка към коментар

Ако ще гледате зоопаркове, то нека да е един от двата в Берлин. Берлинската зоологическа градина е най -  добрата в Европа https://www.zoo-berlin.de/en. а Тиерпарк е най - голямата такава в Европа https://www.tierpark-berlin.de/de. Лично аз, не мога да избера за себе си, камо ли да препоръчам.

Майсен е известен с рецептата за майсенския порцелан. За някои са съдинки( и не само)  някакви, но са много красиви по витрините. Твърде са скъпи, затова само съм ги гледала. Градът е хубав за разходка.

Прекрасна Германия желая.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

По далечни спомени от бившата Източна Германия:

Лайпциг: ако си падаш по историята - паметникът на битката на народите, кръчмата в която Гьоте е обичал са се отбива: Auerbach's Keller, жп гарата, имат страхотен зоопарк, Thomas kirche с концерти с музика на Бах за орган (беше уникално преживяване, поне за моите студентски години)....

 

Дрезден - задължително Zwinger.

 

Ваймар - приятно градче, ако сте се прицелили в Buchenwald - не си струва. Ерфурт също бихте могли да го пропуснете, замъкът Вартбург е интересно място, но щом няма да е отворен, може би не. В Айзенах е родната къща на Бах.

 

Със сигурност има много неща, които ще ви впечатлят, аз повечето вече съм ги изтрила от паметта си (за съжаление) и пиша само за това, което още се върти в главата ми с давност Х години.

 

Сан-Суси, ако е хубаво времето може да откарате съвсем спокойно цял ден. Прекрасно място! Имам спомени за сериозни комари обаче. Съвсем наблизо е още един дворец Cecilienhof - по-скоро е като имение, Потсдамската конференция.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , ruwenzogy каза:

Някой да каже нещо за Саксонска Швейцария.   Какво може да се посети там и с какъв транспорт да се отиде до малките градчета наоколо.

Basteibruecke задължително! Не помня името на селото, от което тръгнахме нагоре, ще се опитам по-късно да го измъдря...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , searus каза:

Basteibruecke задължително! Не помня името на селото, от което тръгнахме нагоре, ще се опитам по-късно да го измъдря...

Благодаря.  Селището май е  Rathen.

Връзка към коментар

Наистина не помня, ще поровя, знам само, че се качихме от едната страна (и нямаше жив човек по пътя, т.е. не е съвсем 'официалната' пътека), а слязохме с туристическия поток...

Връзка към коментар

Крепостта Koenigstein, до която се стига с автобусче от едноименната гара, побитите скали Бастай срещу Ратен - трябва да се качиш на фериботче през реката. Възможно е единични билети за влака от и до Дрезден да са по-евтини от Sachsen ticket, защото поне преди 5-6 години фериботът и автобусчето не бяха включени в него, по спомени 3 и 1 евро.
Ако си фен на Карл Май, музеят в Radebeul на няколко км от Дрезден сигурно е приятен. Ама дъщеря ти едва ли знае кой е той 😉

Връзка към коментар

Да, за Саксонска Швейцария се оформят тези две неща - Basteibruecke и Koenigstein . И на мен много ми допадат. За повече няма да има време за един ден от Дрезден.

Чета , че ЕС бана, линия ЕС 1 свързва тези градчета и цената май на посока, е 6,70 евро. Между двете май има някакъв автобус за 3 евро и при Ратан се минава реката Елба с малко фери за 1 евро на посока....

Ако тази информация е вярна и изчисленията ми са правилни, ще се получи по 18,40 евро на човек за транспорт, което е приемливо.

Връзка към коментар

Поразгледах, ние сме тръгнали от Wehlen, повече е като разстояние, но пък беше доста спокойно откъм хора. Слизането го направихме през Rathen. Мернах някъде инфо (от края на 2018), че билетчето от влака важи и за ферито, не знам дали всяко билетче или е някакво специално, но можете да питате на място.

 

Относно билетите за S-bahn можеш да погледнеш Sachsen-Böhmen-Ticket, с който пътуват до 5 човека (важи за целия ден, от 9 сутринта, можете да се прекачвате колкото искате), но ако сте семейство, т.е. 2ма възрастни (без други възрастни в групата) могат да ползват такъв билет с неограничен брой собствени деца (без да ги включваш в покупката). Цената за 2ма е 32,50 ако купуваш онлайн (вероятно и от автомат), ако е от гише, е малко повече.

Редактирано от searus
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Разгледах програмата, видях, че ще пътуваш с малко дете и си мисля, че самата програма е много натоварена дори и за възрастен, а какво остава и за дете. Имай предвид, че автобусът не е най-бързият вариант за стигане от една точка до друга в Германия. Примерно отсечката Хамбург - Берлин е около 300км, което с автобус е горе-долу 3-4ч. Но в момента има доста ремонтни дейности около Берлин, така че може и повече време да отнеме. Отделно Берлин да се разгледа за един следобед примерно е супер малко.. За да разведриш малко обстановката с детето препоръчвам музеят на шоколадите Ritter Sport . Билет до потсдам струва 3,2. От машина си вземате просто зона ABC, няма нужда от друг билет.
За Саксонска Швейцария предлагам това. Не намерих на английски, но тук има възможност за разходка с деца, която обхваща по-интересните места от този район. Аз бих предложил, дори и едно пътуване с влак Дрезден - Усти над Лабем/Чехия/. Пътят е все по поречието на Елба и е много красиво.
Лайпциг е красив град. За един ден си заслужава центъра със старото кметство,  Gewandhaus и основната сграда на университета. Ваймар също е хубав град, там си заслужава къщите на Гьоте и Шилер, Бухенвалд. Като цяло почти във всеки град в Германия има free walking tours, където срещи дребни суми накрая(по желание на клиента, разбира се 🙂 ) , лицензирани гидове ви разхождат из по-големите забележителности на града за доста кратко време, обяснявайки най-важните исторически факти. 
 

Забравих да вмъкна нещо за Дрезден. На 1000%, ако имате време вижте този панометър . Това са стари газови хранилища, които са превърнати в музеи. Има и в Лайпциг ,и в Дрезден. В Дрезден съм ходил, ако се интересувате и ви харесва историята и по-специално 2рата световна война, в момента погледах, има Дрезден 1945. Ходих есента на този тур и беше доста интересен. В 360градусова експозиция е представен Дрезден в периода 13—15 февруари 1945 година, довели до 25 000 убити от бомбардировки, осъществени от Кралските военновъздушни сили на Великобритания и ВВС на САЩ. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На 22.04.2019 г. в 15:34, ruwenzogy каза:

Вече съм купил почти всички билети с Фликсбуса. Излизат много по-евтини от  влаковете, където за мен е голяма какафония и трудно се оправям. Билетите са по 5 евро и само по-дългия Берлин - Дрезден е 10 евро.

Не съм се запознал още с транспорта до Саксонска Швейцария.  И не съм купил билета за влак Ерфурт - Франкфурт. Там май ми иска някаква регистрация за немските железници......

Значи Айзенах просто ще отпадне, а за Шверин трябва да побързам за Фликсбуса, че цените бяха по 5 евро ,да не свършат и да го заменям принудително.  Замъка ще го гледаме отвън  с разходка по езерото с корабче.

Само имай предвид, че на фликсбуса НЕ МОЖЕ да се разчита за точност. Закъснявали са ми с по 3-4 часа за по-дълги дестинации и с по 2 за къси, последния път за малко да изпусна самолет, а уж се водеха официален транспорт до летище. Не е 100% сигурно, че ще закъснеят, ама шансът е голям 🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, stormbringer каза:

Само имай предвид, че на фликсбуса НЕ МОЖЕ да се разчита за точност. Закъснявали са ми с по 3-4 часа за по-дълги дестинации и с по 2 за къси, последния път за малко да изпусна самолет, а уж се водеха официален транспорт до летище. Не е 100% сигурно, че ще закъснеят, ама шансът е голям 🙂

 

Ее, не го плаши човека толкова, де. Само преди десетина дни три пъти ги ползвах Фликсбус и нито веднъж не закъсняха. И всъщност досега само веднъж преди година и нещо ми закъсня с 20 минути в Меминген, откъдето трябваше да пътувам до Гармиш-Партенкирхен.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.