Прескочи до съдържание

Исландия през Септември?


digitalpr

Препоръчани мнения

преди 2 минути , digitalpr каза:

Какво представлява тура и струва ли си според теб? Амвибиите ги видях... Излизат на леда ли някъде?

  Като всичко в Исландия и това е доста скъпо . Ще те излъжа за точната цена , но предполагам че може да се види в сайта на една от двете ако не се лъжа фирми . Нещо ми се върти към 80 евро за двамата , но не съм сигурен . Амфибийте тръгват през около час .

 

Не сме го резервирали предварително . Нищо от това което сме правили в Исландия не сме резервирали предварително .  Нито това , нито китовете или басейните .  Действахме на място спонтанно . 

Амфибията тръгва от сушата . Качването е от дървена платформа защото борда е висок . Задължително ви карат да си облечете спасителни жилетки .  На 100-на метра  плавно влиза във водата което въпреки това води все пак до кратки и забавни изблици на адреналин у някои пътници 🙂

После обикаляте между ледените блокове като на лодка . Отзад зад амфибията  за още по голямо успокоение върви един юнак с надуваема лодка . 

 

Най забавния от викингите ви информира колко се е отдръпнал ледника през последните години и защо . Прави скечове и пуска лафчета на английски . Разбира се през цялото време всеки снима наляво и надясно с всевъзможна техника  , селфита се правят на килограм . Такива ми ти работи .

 На леда не излиза . Изпълзява по същия път обратно на сушата . 

 

 Дали си струва .  Мястото е невероятно и много красиво и ние два дена се връщахме да му се насладим .

 

За самия тур . Доста комерсиален е , но на нас страшно ни хареса . Първо заради близостта до плаващите късове . И  второто е че един огромен айсберг се обърна наопаки почти съвсем до лодката сред трясък и вълни което се случвало рядко и имаше щипката адреналин която ни харесва .  Е част от спътниците ни не споделяха нашия ентусиазъм  🙂 .  Отдолу айсберга преди да стане като другите по скоро черен е с  невероятен син , бял , кристален преливащ се цвят от светлина и сенки .   

   Та всичко си зависи от хората . А за Исландия до много голяма степен и от времето .

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
На 27.05.2019 г. в 23:11, digitalpr каза:

Какво представлява тура и струва ли си според теб? Амвибиите ги видях... Излизат на леда ли някъде?

Влизат в лагуната и плават сред леда. Аз съм била веднъж и ми хареса, имаше много ледени блокове и беше готино. Вторият път като бях лагуната не се качихме, защото почти нямаше ледени късове.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , digitalpr каза:

Общо взето наредих плана и буукнах кола и нощувки с изключение на Hofn и Myvatn където няма къде да спим 🙂 Обмислям да си вземам палатка за тези вечери.

 В Хьобн има един много хубав палатков и караванов къмпинг, спал съм в него, препоръчвам ти го, няма как да не го намериш, той е отстрани на пътя, отсреща имаш и душ и бензиностанция, и магазин, всичко:

 

IMG_7760.JPG.364a2e5714a29f6ebc1ea3b994363029.JPG

 

IMG_7768.JPG.4537b8994760640e8d9c9561231962ab.JPG

 

IMG_7757.JPG.d2457eca2c958fc8c35a8559491e1033.JPG

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
Пожелавам на всеки приключенец да отиде до Исландия. Исландия е едно... различно място 🙂 Ще нахвърлям накратко малко информация отностно пътуването което напраихме.
 

Полетите:

София - Лутън - Рейкявик и обратно. И четирите полета на Wizz с по 6ч престой в Лутън. На отиване дневен, на връщане нощен. ~600лв на човек с багажа.
 
Колата: 
geisyr.is дадоха най-добра оферта. Букнахме Hyundai i30 с всички застраховки и 3ма шофьори за 10 дни срещу 770EUR. Самоучастието го сведохме до 330EUR. Дадоха ни Dacia Logan MCV 1.5 Дизел. Първоначално не бях доволен, но много бързо оцених големия багажник! Колата беше бая изтормозена. Външни забележки колкото щеш, на практика нямаше неописан детайл. И по-добре, при тези ветрове и условия не ми трябва перфектно изглеждащ автомобил, който да пазя. Лявото каренце тропаше на умряло, парктроника не работеше (бил изпаднал някога някъде), пасажерската врата е обръщата от вятъра и сега се отватя на над 90 драгуса 😄 При 90км/ч от уплътнението й се чуваше все едно си открехнал прозореца. Светеше датчика за налягане в гумите, а на по-късен етап светна и "Severe electrical problem" 🙂 Всичко това нямаше никакво значение разбирасе, колата свърши чудесна работа. Изминахме 3100км, разхода беше точно 5/100. На ключовете имаше някакъв чип, който дава отстъпка в две вериги бензиностанции. Оставихме грубо 500лв за бензин. Само докато беше в нас, вятъра удари в ограничителя поне 5 пъти същата врата, появиха се две нови шупли на предното стъкло при разминаване по черен път с друга кола, и какво ли още не. При връщането огледаха дали има нещо очевдино липсващо и казаха с усмивка "you are free to go". Пичове 🙂
 
Маршрута: 
10 дни, 3100км, пълна обиколка на острова. Не бих могъл да определя коя част на Исландия най-много ми хареса. Има толкова много за гледане, на всеки 300км терена се сменя коренно. Зелени пасища, бълбукаща вода и кал, ледници, черна вулканична пепел, пустиня, вулкани, фиорди, водопади, топли извори... впечатляващо място. От местата на които съм бил повече ми напомня на Патагония отколкото на Европа. От тези 3100км имаме поне 500 по gravel road, което накара каренцето на Дачията да страда още повече  🙂

 

Грубо маршрута изглежда така, плюс едни 600км които са някъде си 🙂

image.thumb.png.7f1f65efac6d9fa837bba3eafb6d72f6.png

 

Спането:
6 нощувки в къщи, 3 на къмпинг в палатка, 1 в бунгала. Къщите бяха средо около 300лв на вечер за трима, като всичките имаха добре оборудвани кухни, така че да си готвим вечер нещо смислено. Повечето бяха просто отключени и не видяхме собствениците. Всичките до една си струваха.
 
На къмпинг спахме около Hofn в подножието на Vestrahorn и на брега на Myvatn. Спал съм в десетки къмпинги в много страни... да ви кажа Исландците не ги разбират много къмпингите. Освен тоалетна и душ, няма никакви други удобства. Например общото място за готвене на къмпинг за 250 човека разполага с една мивка. Дървена постройка с винилов покрив. Съответно когато всеки започне да готви на газовия си котлон става конденз по тавана и вътре е толкова мокро, колкото и навън докато вали. В резултат тоалетната беше най-уютното основно място за пребиваване на повечето гости в къмпинга. Дори видяхме хора да вечерят там! За късмет точно дните в които бяхме на къмпинг се спука да вали дъжд, а по някое време го обърна на сняг. Аз съм ОК и с това, все пак сме в Исландия не в Тайланд 🙂 Цената на къмпингите е около 15ЕUR на човек.
 
Пари:
Както други споделиха, съвсем реално е да не платите кеш никъде и нищо в Исландия. А ако се наложи, ще ви вземат и USD и EUR и то не не лош курс. Една единствена къща не можеше да се плати с карта, но това се знаеше предварително и просто носех EUR в мен само за нея. 
 
Та така... исках да споделя малко бърза информация за хората, които смятат да ходят в тази посока. За самото преживяване ще оставя да говорят снимките, когато ги подбера и кача в албум тук във форума 🙂 Дестинацията определено си струва!
  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.