Прескочи до съдържание

Исландия през Септември?


digitalpr

Препоръчани мнения

Привет, гледам че тук доста хора са ходили в Исландия по всяко време на годината. Какво ще кажете за там през началото - средата на Септември? Късно ли е вече според вас за организиране на пътуването от гледна точка на цени на Rent-a-car, нощувки и самолетни билети? Всъщност каква е нормалната цена на двойна стая там, 100EUR/вечер? Също така се чудя на времето, не ми се ще да ни залее от дъжд. Съвсем есен ли е вече по това време на годината, или все още има някаква зеленина? Чета пък че това е време в което все пак има шанс да видя сиянието.

 

Идеята е стандартната - кола и обикаляне 8-9 дни, като на първо четене ме влекът ледници (най-вече), фиорди, и някой друг голям водопад и бълбукаща кал.

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар

Трудно е да се правят обобщения за времето в Исландия, в един ден може да се случи да преминат всички сезони. Шанс за сияния има, но пак много зависи от облачност и пр. (повече информация има в темата на Георги). Цените на стаите - в градовете се намират Airbnb на такива цени, но извън тях опциите за нощувки са по-малко и по-скъпи. Нощувки по 100-110 евро ще се намерят, но предполагам с обща баня. Стаите със собствена баня са около 120-150 евро (но последно съм гледала цени преди време, сега може да са паднали като поевтиня кроната). Като цяло не е късно да започнете с организацията, или поне да видите какви са цените в момента и да прецените.

Връзка към коментар

 

преди 30 минути , digitalpr каза:

Какво ще кажете за там през началото - средата на Септември?

Супер е септември, не се плаши толкова от метеорология, освен ако не тършуваш из Западни фиорди. Стандартно време за ходене на много народ е заради сиянията. Дъжд обаче ще си имаш, мъгла също, вятър също. Стандартната качествена туристическа екипировка. Последните години се появяват сияния дори още в края на август. Но си е късмет с времето и слънчевата активност. 7 дена са на ръба на циклите, при 8-9 дена шансовете нарастват. Над 10 дена вече почти със сигурност ще се върнеш усмихнат, със зелено по снимките.

 

преди 32 минути , digitalpr каза:

 Късно ли е вече според вас за организиране на пътуването от гледна точка на цени на Rent-a-car, нощувки и самолетни билети?

Не е късно, точно на време се сещаш. Май и юни ще е по-скъпо, така че действай. Бизнесът с колите, нощувките и билетите е толкова мега разработен по тая дестинация, че конкуренцията и опциите са буквално хиляди, цената дори е паднала 

 

преди 39 минути , digitalpr каза:

Всъщност каква е нормалната цена на двойна стая там, 100EUR/вечер? 

Побързай с нощувките в провинцията, там е дървото. Иначе като махнем палатки и каравани, в хостел съм спал дори за по 35, в къща за гости за 40-50, в airbnb за цял престой където пада пер капита в разбивка за дни, в малки хотелчета за по 75-80 макс. В тия от 100+ айде нема нужда. Кроната наистина поевтиня и бумът малко се укроти. Не обслужвай зорлен остатъците от туристическия балон с идеята че за 100+ на вечер ще получиш доволно повече. Горко на оногова, ходещ в Исландия заради луксозното хотелско настаняване. Мое мнение, не ангажирам с него. Мен ми трябва само покрив, чистота, баня и легло. Има ги доволно навсякъде и за под 100

 

преди 52 минути , digitalpr каза:

Също така се чудя на времето, не ми се ще да ни залее от дъжд. Съвсем есен ли е вече по това време на годината, или все още има някаква зеленина?

В случая с времето в Исландия трябва да се направи вътрешен компромис. Свикваш с мисълта, че то е като жена - малко по-капризно от теб и това е част от приключението. Без капка стоическа нагласа и компромис не става. Ще те вали естествено. В средата на Атлантика си на 64-66 параллел север, по дяволите, с нон стоп изпарения от океана, които тихо и кротко си те заливат без да им пука с каква шуба и обувки си, дали ти харесва или не. Не винаги и не силно. Но си е географска особеност. Зеленина в началото на месеца все още има, в края вече леко се губи и пожълтява. Облаци - със сигурност. Не приемай за даденост положението - уау сияние/всичко е зелено/ изобщо не вали. Някъде нещо е възможно да пострада, затова премести акцента и диверсифицирай вълненията по страната - има много в какво, не само природа.

 

Преди 1 час, digitalpr каза:

Идеята е стандартната - кола и обикаляне 8-9 дни, като на първо четене ме влекът ледници (най-вече), фиорди, и някой друг голям водопад и бълбукаща кал.

 

За трекове по ледници ти препоръчвам тези от Skaftafell & Vatnajokull, класически Solheimajokull, а ако ти се изкачва в западна Исландия красив малък ледник - пробвай Snaefellsjokull

 

За фиорди - Западни и Източни като първите са мега красиви, но по-сурови, ненаселени и с по-непредвидимо време, а вторите често по-слънчеви и разнообразни като геология и форми. И на двата участъка има gravel пътища и трябва да се внимава. Но в случай че си за 8 дни няма да имаш кой знае колко време и за двата участъка.

 

Водопади имаш буквално на всеки 100 метра, та и по-често, в цялата им естетическа гама и вариации, дебит, височина, форма и внушителност. Даже има опасност сериозно да ти писне от foss-ване 🙂

 

Бълбукаща кал - пробвай в северна Исландия при Hverir и в югозападна Исландия при Krysuvik. Приготви носа си за чувствително по-високи нива на сяра. 

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Зависи откъде летиш. Лондон - Рейкявик - Лондон може да се намери доста евтино за този период, но за София - Лондон тогава си е пик сезон и цените може да са височки. 

Добри, Западните фиорди дори в началото на септември ли не са ок? 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Аmélie каза:

Добри, Западните фиорди дори в началото на септември ли не са ок? 

Ок са. При положение, че отиваш като турист за няколко дена, освен в най-коравия сняг или когато пътят е затворен, винаги са ок Западни фиорди 🙂 Септември не прави изключение. То, сега не мога да вляза в ролята на големия предсказател какво ще е точно времето септември - може буквално да ме опровергае винаги с някаква аномалия и да цъфне някой магеланец, който да каже - абе ти каза така, ама при мене се падна точно обратното.. Просто тенденцията е да е малко по-хладно. Но не е мега драма. Говорили сме го много пъти тук като подготовка - климатът е силно променлив, дрехите да са на термо слоеве. Все пак, ако цяла Исландия се радва на малко остатъци от Гълфстрийм, онзи край там попада и под периферията на студеното течение Лабрадор от север.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, digitalpr каза:

Лондон - Рейкявик - Лондон намирам за разумни пари, но София - Лондон за тогава е безумна цената.

От Виена също излизат много добри цени с Уиз , а до Виена варианти бол.

Връзка към коментар
На 24.04.2019 г. в 7:56, digitalpr каза:

Цените на билетите са много високи, особено София-Лондон по това време. През Виена и Будапеща също погледнах, но пак излизат колкото да ида до Азия например.

Нещо не си разбрал , купуваш два отделни билета , примерно Виена-Рейкявик- Виена и София-Братислава или Виена- София , общо всичко в рамките на 100€ . Като търсиш на един билет , излизат цените само на нормалните А/К , лоукостовете са на два различни билети.

Връзка към коментар
На ‎23‎.‎4‎.‎2019 в 10:11, digitalpr каза:

Какво ще кажете за там през началото - средата на Септември?

Това, след Коледно-новогодишните празници, е най-скъпия период за пътуване към Лондон.

Предполагам, че връщането може да е на добра цена, но отиването ще е доста скъпо.

Пробвай да пътуваш по различен маршрут, с различни компании, или да смениш периода на пътуване.

 

Принципно сега може да е рано за купуване на билети за ниско-тарифните, но Easy и Бритиш няма да намаляват цените повече от сегашните.

 

Аз нямам много голям опит с Исландия, но ние си купихме билети с Бритиш на съвсем прилична цена, но … за края на януари и от почти цяла година по-рано.

 

Връзка към коментар

Мда, връщането може да се измисли, но отиването до Лондон или изобщо до Рейкявик през Лондон, Виена, Брюксел, Будапеща и каквото се сетих още не успявам да го докарам под едни 200 евро. На отделни билети, заедно, всякак.

Връзка към коментар

Рано е още за добри цени за септември, на ваше място бих следил няколко комбинация и на рожденият ден  на Уиз след две седмици ( пускат добри реални намаления) -  бих купил , особено ако ме устройва логистиката...

Връзка към коментар

Погледна ли варианти Уиз до Копенхаген и от там до Рейкявик (исландските авиолинии често пускат промоции от Копенхаген)? В средата на август няма да има сияния, но може да има пъфини 😉 

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Да, проверих и този вариант но цените са по високи отколкото през Лондон.

 

Като че ли пътуването ще го преместя за средата на Август. Доколкото виждам цените на колите и на нощувките са идентични с тези в началото на Септември, но полетите са по евтини. Спрял съм се на 7-18 Август (10 чисти дни в Исландия). Полетите са с Wizz през Лондон, без огромни дупки, смяна на летища и излишни нощувки - 450лв без багаж (надявам се на отстъпка на 19 Май). Как ви се струва?

 

Другото което се замислям е наемане на Кемпер вместо кола и спане на къмпинги. Тук все още не са ми ясни две неща - дали ще мога да щъкам по черни пътища с кемпер и дали ще е позволено да карам кемпер с моята книжка за категория B.

 

За второто изглежда че може: 

 

EU members: 

Iceland is not a full member of the European Union but it is heavily integrated. This means that certain policies and legislation is kind of common. This also applies for driver’s licenses:

In this case, you do not need an international driver’s License. For motorhome driving in Iceland you just need to hold a B type license and have more than a year of experience. Your license must be valid while in Iceland, this mean it cannot be expired.

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар
На 1.05.2019 г. в 14:00, digitalpr каза:

Другото което се замислям е наемане на Кемпер вместо кола и спане на къмпинги. Тук все още не са ми ясни две неща - дали ще мога да щъкам по черни пътища с кемпер и дали ще е позволено да карам кемпер с моята книжка за категория B.

 

В други теми сме обсъждали малко кемперите, ето 2-3:

 

 

 

 

Така и не съм сигурен дали някой направи пътуването с кемпер или остана само с плановете. В общия случай май не ти излиза по-икономично. 

 

 

Връзка към коментар

Еднатанот тези съм я пропуснал, мерси за линковете, ще я прочета.

Да точно това гледах. С кемпер излиза колкото да нощуваш по обичайния начин. А ако плащаш и за къмпинги излиза дори по скъпо. 

Връзка към коментар
Как ви се струва следната програма за чисти 10 дни? От всичко най-много държа на ледниците южната част, на изворите в Myvatn и на нощувка около Kirkjufell Mountain на запад. 
Умищлено не съм изредил всички забележителности една по една. По скоро ме интересува грубо като участъци как ви се струва времето за шофиране и шляене.
 
 
1ви ден по Golden Circle и спане в Selfoss
image.png
 
2ри ден Selfoss до Vik
image.png
 
3ти ден Vik до Hofn
image.png
 
4ти ден Hofn до Myvatn
image.png
 
5ти ден около Myvatn и до Akureyri
image.png
 
6ти ден Akureyri до Búðardalur (или някъде другаде в началото на фиордите)
image.png
 
7ми ден из фиордите
image.png
 
8ми от фиордите до Grundarfjörður
image.png
 
9ти ден Grundarfjörður до Borgarbyggð
image.png
 
10ти ден прибиране до Reykjavík и полет вечерта за Лондон
image.png
Връзка към коментар

За този един ден из фиордите не знам какво ще успеете да видите, разстоянията са големи. Имате ли някаква конкретна идея за там? (п.с. не мога да видя файловете, които си качил, може да е при мен проблемът)

Редактирано от DenitsaS
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.