Прескочи до съдържание

За и против пътеводителите


Препоръчани мнения

каквото мога, откъдето мога, вземам. не гоня само хартия или само е-вариант. каквото ми е удобно - вземам го. дори ако имам не-лош хартиен носител, създавам си и е-папка от е-информацията. понякога е-папката ми стига достига десетки разклонения и под-папки, и често принтирам е-инфото, за да го имам на носител като LP. понякога пътеводителят е долу-горе достатъчен (най-вече за европейските дестинации си мисля в тоя случай).

а бг-мамма е добра опция като за базисно начало за търсенето считам. интересно е, че преди години каквото и да попиташе гугъл, все към бг-мамма препращаше - дали питаш за подсечено дупе или за ол инк. в турция, или за почивка в тайланд или индия - все бг мамма излизаше. затова и сайтът беше така успешно продаден впрочем - защото беше единствен за всичко. сега има и други опции. често и по-добри опции. като 10-годишен потребител в бг-мамма мога да твърдя твърде енергично, че не-малък процент от потребителите се изнесоха другаде, вкл. и в затворени групи във ФБ, вкл. в магеланци; някои направиха блогове, кулинарни магазини, сайтове, какво ли не; много готини юзери спРяха да пишат и станаха просто пасивна цифра от общата бройката на общите потребители. нормално - децата ни пораснаха и зациклянето в проблемите на подсечените дупета вече не е актуално за повечето от началните юзери. от друга страна, няма по-знаещ човек от жената, така че ако майчинството е върхът на женското начало, то бг-мамма си е изворът на знанието   :)

така де - на темата - всичко, що дава инфо, върши работа и е полезно. хартията тежи, но пък често няма как да отвориш лаптопа и да цъкаш, или нямаш wi-fi там, където си, така че е възможно и пътеводителите да струват 5 копейки. пътеписите обаче всякога са безценни :peace: 

Редактирано от maik
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да имам Lonely Planet, по-възможност по-тежък и ... повече от един в раницата, си ми е нещо като личен ритуал още от началото на века.

Даже и цялата ми програма да е уредена и даже да имам живи водачи под ръка. Имам приятели, които си ги събират и редят като сувенири в библиотеката после.

А аз като напускам държавата го зарязвам в някой хостел или го подарявам на хазяите си. Така ощастливих двамата каучсърфърски домакини във Виетнам. Даже ме помолиха да им ги надпиша, като че ли съм ги писал аз. Единият беше предпоследно издание на "South East Asia on a shoestring" (така и не успя да ме вкара в бюджет като за връзки на обувка), а другият само за Виетнам, последно издание, за което книжарят в Пенанг ми се закле в децата си, че е оригинален, а не фотокопие. Оригинален си беше.

Много рядко ги ползвам за препоръки за ядене и спане, но за намиране на автогарата, за обща ориентация в някой град и набелязване на маршрути, за храносмелена през погледа на либералния западен наблюдател сбита информация за историята и културата на мястото върши работа. По-надеждно от случаен източник в интернет, който не го знаем кой е и какъв е. Не мога аз да хващам вяра на случайни домоседи от форумите -_-

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз съм "за" пътеводителите, но не ги следвам сляпо и никога не ги нося с мен като пътувам. Също така никога не съм купувала пътеводител. Като реша къде ще е следващата дестинация, първата ми работа е да отида в библиотеката и да си взема няколко, по-нови издания. Не чета всичко, само което смятам, че ще ми е полезно. За хотели и ресторанти частта въобще не я чета. Но за забележителности, добри места за хубави снимки или примерни itineraries - да. Сега имам цели 5 за Карибите, взех ги в петък.  :blink:

 

След като съм решила какво ще посетим, проверявам къде се намират местата на картата и почвам да търся информация в интернет - сайтове, блогове и БГ Мама :). БГ Мама обаче не ми е много полезна за дестинациите, на които ние ходим, като че ли има повече информация за Европа там.

 

За мен е много важно да прочета информация за мястото от българи, които са били там. Информация на английски има толкова много, но аз като българка искам да прочета впечатленията на сънародник, защото смятам, че сме по-близки като мислене и по-друг начин възприемаме нещата и света в сравнение с един американец или канадец.

 

Предпочитам стила на пътеписите - информацията там е малко скрита, но я има. Не са ми по вкуса статии от типа на "Десет места в Лондон, които на всяка цена трябва да посетите" - и ако не ги посетя какво ще стане, ще свърши светът ли?

 

А пътеводителите не ги нося с мен защото още преди заминаването, всичко вече е планирано и не ми трябват :), а и трябва да съм ги върнала в библиотеката :lol: . 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз ползвам пътеводителите за основната информация за придвижване, за намиране на  пунктове на транспорт - тоест - за основната географска информация. Освен това, там има винаги сайт и телефон, ако искам да направя за някъде предварителна резервация. Иначе, чета основно в руските сайтове. Не че не чета и в английски и френски, ама братушките умират да отидат някъде и после обстойно, подробно и с всякакви мини-детайли да обрисуват всичко. И това става веднага, като се приберат и хвърлят куфарите. :) На времето, когато почнахме да ходим на турските ол-инклузиви, винаги вземах инфо от тях и никога не сбърках хотела. И си продължавам да се допитвам до тях. Мноооого пътуват и мнооого пишат и всичко знаят.

В бг.мама също от много години чета и пиша, сега за Япония и аз извлякох доста полезно инфо оттам.

Така че - пътеводителите за едно, мненията на пътувалите - за друго. Освен това, информацията винаги я пресявам, съпоставям, никога не се доверявам само на един източник.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз ползвам основно ЛП в книжния му вариант. А за руските сайтове съм абсолютно съгласен с Александра. Някъде във форума беше дълго разисквано как братушките пътували само в организирани групи. Може да има и  доста такива, но за мен те са най-сериозните и любознателни самостоятелни пътешественици и винаги дават веднага прецизна , полезна и точна информация...

Връзка към коментар

Отдавна не ползвам пътеводители, събирам цялата ми необходима информация из нета. Основно гледам много фотография и местата, които ме грабват на снимка ги разглеждам. Това  ми помага да избягвам туристическите капани и понякога ме отвежда до доста интересни места. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Aз трудно запомням информация , ако не ми е под ръка в писмен вид и то на хартия.

Смартфона ми е неудобен за това  , а нямам никакво желание да мъкна лаптоп или таблет.

Затова дали книга , дали само разпечатани страници , но винаги имам нещо на хартия.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Никога не съм ползвала пътеводители. Всяка информация си я набавям от интернет. Чета всякакви сайтове и информация, която намеря, а информация много. Чета, сравнявам с maps и world, и си вадя всичко на един файл, после го разпечатвам и си го нося с мен. Това ми е пътеводитела и телефона, ако там на място се окаже, че нещо съм пропуснала, влизам в нета и го намирам. Не нося лаптоп, то остава и него да вардя. А, и винаги имам хартиена карта, освен GPS на телефона, по удобна ми е и по нея пиша, драскам, отбелязвам.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами, например, сега отивам в Мексико сити, града е достатъчно опасен, не разчитам да го оставя в хотела, нито пък ще го нося навсякъде с мен. Ако си с кола, както ти пътуваш, винаги може да ти отворят колата и да останеш без него, историята познава много такива случаи.

Връзка към коментар

Сигурно си права, но честно да ти призная аз никога не мисля за подобни неща. В мига, в който напусна страната се чувствам напълно спокоен и в безопасност. И да, винаги нося лаптоп с мен...

Връзка към коментар

Абе дори да не го вардиш, един лаптоп е достатъчно обемист и не е удобно да го мъкнеш навсякъде, ако не ти трябва за работа...

Добре че измислиха смартфоните  :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също винаги си нося едно мини-нетбукче /освен  таблета и телефона/. Прехвърлям снимки на него, гледам филми /свалени на флашка/ по дългите полети, по-удобно ми е да си ровичкам из нетЯ с него. Събира се в дамската чанта, 950 гр  е и не е чак толкова тежко. Събира се във всяко сейфче. Освен това, имам и резервна батерия, та на много дългите полети, ако не ми се спи, мога да изкарам маса време, правейки това-онова или гледайки/четейки нещо.  Може би е въпрос на навик. Голяма част от събраната информация си я разпечатвам, но и голяма част съхранявам в мини-то, че да ми е под- ръка.

Хехе, сега гледам, че е горе-долу колкото пътеводителя на ЛП, ама не толкова обемисто. :)

Връзка към коментар

От кой ще се наложи да го "вардиш" този лаптоп не разбрах... :lol:

 

 

На мен не ми е за толкова за варденето ами излишен багаж ...

Случва се и да освободя стаята като оставям багажа на съхранение , тогава наистина трябва да го мисля.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Покрай подготовката на следващото пътуване се сдобих с няколко пътеводителя на Lonely Planet и с изненадa виждам , че някой от най-рейтинговите места за настаняване и заведения изобщо не са включени , а има препоръки за куп такива към които отзивите в tripadvisor и подобни сайтове никак не са ласкави. Става въпрос за най-актуални издания на пътеводителя и за обекти със стотици отзиви в нета което предполага , че оценката на потребителите е по-меродавна.

 

Направо си бие на тенденциозност и макар да декларират , че не взимат пари от местата включени в пътеводителите аз вече дълбоко се съмнявам в това.

Оценката ми се базира и на личен опит когато препоръчвани места в Индия нямаха нищо общи с положителните описания.

 

Имате ли подобни впечатления или напротив ?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз никога не използвам местата за отсядане и храна, посочени в пътеводителите. Правило ми е впечатление, че ако едно място е препоръчано в тях със сигурност вече не е толкова на добра цена, обслужването е доста посредствено, а храната на другите места си заслужава повече. Пътеводителите ми служат само да си направя маршрути, но не и къде да ям и спя.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз си ги проверявам и сверявам с отзиви в трипа , букинг и подобни и много често виждам очебийни разминавания.

Това , че много места веднъж попаднали в пътеводител рязко качват цените и го удрят през просото също е вярно.

Както споменавах виждам доста хора , които са като зомбирани и все едно следват Библията следвайки сляпо препоръките в тия гайдове.

Май обаче , не всичко е безкористно от страна на издателите :)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Специално за хотелите и храната няма много значение, просто е мнение на един човек - автора на пътеводителя. Колкото и да е експерт, специалист и т.н., все пак е лично мнение и като го съпоставиш с мнението на стотици други хора в ревютата по другите сайтове неговото олеква :) Без значение дали е безкористно или не.

Връзка към коментар

Не купувам пътеводители.

Най-вече, защото са скъпи и за тези пари мога да си взема книга, която да си чета.

 

Преди да тръгна за някъде, предварит. проучвам три осн. неща - забележителности, транспорт /връзки/ и места за хранене, може и някой и др. бар.

 

Правя си едни разпечатки и ги нося с мен. И лаптоп не взимам, поради причината, че е излишен багаж и трябва го пазя малко или много.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.