Прескочи до съдържание

Автоматизация и изкуствен интелект - ще изместят ли машините хората?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Преместих тук мненията за AI, за да не разконцентрираме онези, които следят темата оферти за круизи.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Шокиращи новини от Швеция.

@Иван Попов ? 

Край на смартфоните в час: Швеция налага пълна забрана за телефони в училищата

Швеция ще забрани мобилните телефони в училищата от началото на следващата учебна година. Това предаде днес АР. 

От 1 август 2026 г. шведските ученици ще прекарват учебния ден без мобилни телефони, според решението на правителството. Децата ще предават телефоните си сутрин и ще ги получават обратно едва след края на учебните занятия. Това правило ще важи не само по време на уроци, но и по време на междучасия, задължителни училищни дейности, клубове и организирани развлекателни дейности. Властите се надяват, че тази мярка ще помогне на учениците да се разсейват по-малко от телефоните си и ще направи учебния ден по-спокоен.

Правителството смята, че постоянното присъствие на цифрови устройства пречи на концентрацията, което затруднява децата да овладеят основни умения като четене, писане и аритметика. Учениците трябва да се съсредоточат върху ученето си и да прекарват време с приятели по време на междучасието – например, играейки футбол или четейки книги – вместо да използват устройствата си.

Тази мярка се основава на изследвания, показващи, че шведските ученици са по-разсеяни от телефоните си в час, отколкото учениците в други европейски страни. Учениците в Швеция прекарват повече от седем часа на ден на телефоните си – и това не включва времето, прекарано в домашни работи.

Шведската агенция за обществено здраве съветва децата под 5 години да прекарват не повече от един час на ден със смартфоните си, децата под 12 години - не повече от два, а децата под 18 години - максимум три часа на ден.

Много хора в Швеция обаче се противопоставят на това решение. Психолози и независими преподаватели казват, че мобилните телефони се използват не само за социални медии и игри. Те могат да се използват за проверка на разписанията на автобусите и за получаване на информация за лекарски прегледи. Най-важното е, че децата, които нямат приятели в училище и нямат с кого да говорят по време на междучасията, могат да използват телефоните си, за да прекарват времето между часовете.

Дебатът за смартфоните в училищата продължава в цяла Европа: някои страни вече налагат ограничения, докато други обсъждат подобни мерки.

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Да, много лоша работа. Честно казано, не ме изненадва чак толкова. В много училища телефоните вече са сериозен проблем — не само в час, а и в междучасията, защото децата често са повече в екраните, отколкото в общуването помежду си.

Според мен въпросът не е просто „за“ или „против“ телефоните, а как да има ясен ред. В час е нормално телефонът да не пречи на учебния процес. Ако се използва за учебна цел — добре, но ако разсейва, снима, записва, звъни или се ползва за социални мрежи, тогава вече става проблем.

Пълната забрана може да изглежда крайна, но явно и проблемът е станал достатъчно сериозен. Важно е обаче да има изключения — например при здравословни причини, комуникация с родител при нужда или конкретна учебна дейност.

Всъщност това не е само при телефоните. Подобен дебат вече върви и в университетите по света за изкуствения интелект. Например University of Tokyo не въвежда пълна забрана за инструменти като ChatGPT, но поставя правила и предупреждава, че използването им трябва да е отговорно и съобразено с учебния процес. В много други университети ИИ е ограничен или забранен при изпити, курсови работи и оценяване, ако преподавателят не е разрешил изрично използването му.

Така че посоката е ясна: технологиите няма как да изчезнат от живота на учениците и студентите, но в образованието трябва да има правила, граници и отговорност. Училището трябва да си върне спокойствието и концентрацията.

Аз винаги съм бил за дисциплината и за това телефоните да не се използват по време на час. Същото важи и за нас, учителите — телефоните трябва да са без звук, без разсейване и без странични занимания по време на учебния процес. Когато искаме ред от учениците, трябва и ние да даваме личен пример.

Ето и едно видео, което гледах преди няколко дни по темата. Според мен много добре показва накъде върви дебатът — не само за телефоните в училище, но и за по-широкия въпрос как технологиите, включително изкуственият интелект, трябва да се използват разумно в образованието.

Не става дума технологиите да бъдат отречени, а да има ясни правила, дисциплина и лична отговорност — както от учениците, така и от нас, учителите. Но това все пак е моето мнение. 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Да, много лоша работа. Честно казано, не ме изненадва чак толкова. В много училища телефоните вече са сериозен проблем — не само в час, а и в междучасията, защото децата често са повече в екраните, отколкото в общуването помежду си.

Според мен въпросът не е просто „за“ или „против“ телефоните, а как да има ясен ред. В час е нормално телефонът да не пречи на учебния процес. Ако се използва за учебна цел — добре, но ако разсейва, снима, записва, звъни или се ползва за социални мрежи, тогава вече става проблем.

Пълната забрана може да изглежда крайна, но явно и проблемът е станал достатъчно сериозен. Важно е обаче да има изключения — например при здравословни причини, комуникация с родител при нужда или конкретна учебна дейност.

Всъщност това не е само при телефоните. Подобен дебат вече върви и в университетите по света за изкуствения интелект. Например University of Tokyo не въвежда пълна забрана за инструменти като ChatGPT, но поставя правила и предупреждава, че използването им трябва да е отговорно и съобразено с учебния процес. В много други университети ИИ е ограничен или забранен при изпити, курсови работи и оценяване, ако преподавателят не е разрешил изрично използването му.

Така че посоката е ясна: технологиите няма как да изчезнат от живота на учениците и студентите, но в образованието трябва да има правила, граници и отговорност. Училището трябва да си върне спокойствието и концентрацията.

Аз винаги съм бил за дисциплината и за това телефоните да не се използват по време на час. Същото важи и за нас, учителите — телефоните трябва да са без звук, без разсейване и без странични занимания по време на учебния процес. Когато искаме ред от учениците, трябва и ние да даваме личен пример.

Ето и едно видео, което гледах преди няколко дни по темата. Според мен много добре показва накъде върви дебатът — не само за телефоните в училище, но и за по-широкия въпрос как технологиите, включително изкуственият интелект, трябва да се използват разумно в образованието.

Не става дума технологиите да бъдат отречени, а да има ясни правила, дисциплина и лична отговорност — както от учениците, така и от нас, учителите. Но това все пак е моето мнение. 

Мда, то така почва винаги всичко - песни, танци, шеги и закачки. И после ... 

• Харесвам 4
Публикувано:

За мен пробле е, че масово започват да считата ИИ за последна инстанция, питали нещо безплатен вариант и автоматично това става вярно. А ако няма хора с естествен интелект, които да мислят, доказват, откриват, няма да има кой да верифицира глупостите на изкуствения. Един нов колега стана жертва на него. Толкова от рано започна да го ползва разширено, че така и не опозна продукта, че да може качествено да проверява работата на ИИ, съответно беше освободен.

А с известните проблеми с дисциплината в училище, ми е интересно как ще се трансформира образованието. Защото сега всякакви домашни работи стават безполезни, ако ще ги прави ИИ, повече изпитвания в час ли ще има или какво. Щом тази година на матурата имало еднакви съчинения, представям си какво ще стане. Когато бях ученик, много ме мъчеха всякакви подобни разтягания на локуми, но от сегашната ми възраст намирам литературата като перфектен начин да накараш децата да мислят по проблеми, засегнати в произведенията, стига да се преподава правилно и им се дава свобода да мислят. А сега с ИИ, това съвсем ще загуби ефекта си.

• Харесвам 15
Публикувано:

И тук в неприятия, за съжаление, закон за училищното и предучилищното образование, който готвеха 7 месеца, беше включена забрана за ползване на телефон в училище. За мен тази мярка е задължителна, ако изобщо се иска тези деца да правят нещо полезно в училище. Да не казвам, че се ползват И за преписване, което е стигнало гротескни размери. Моята дъщеря единствената в класа, която ходи без телефон от 6 клас, сега е 7, и сигурно единствената, която не преписва, и по разказвателните предмети не може да се мери с отличниците, които просто си преписват и не им пука, на учителите, между другото ,също. Но у нас заради ПВУ и вземането на великия милиард от ЕС, страшно се налага тепърва използването на ИИ, някакви специфични все повече он лайн  базирани изпитвания и други простотии в училище, защото това е иновация според нашите учители и МОН. Не оценяват добре проекти, например, ако не си ползвал ИИ. От догодина щяло и да е по-зле. Аз много се надявам на това да се сложи край,защото резултатите не са добри, но както винаги, ние все отиваме там, откъдето се връщат другите държави и не виждаме лошия опит.

• Харесвам 10
Публикувано:

Аз също си мислех , че домашните вече стават безполезни. Навремето слабите ученици търсеха някой с естествен интелект да им реши задачите или подскаже.

Ако мога да си послужа с медицински пример , мозъкът все повече ще губи значението си за живота и ще се превърне в рудиментарен орган като мъдреците , апендикса или опашната кост.Някога важни и необходими части на човешкото тяло , които през еволюцията са станали излишни и закърнели.Това е отнело хиляди години , но с мозъкът ще е много по-бързо.При доста хора и в момента е така , но постепенно ще обхваща все по-голяма част от популацията.

• Харесвам 10
Публикувано:
На 9.06.2026 г. в 19:22, neuromancer каза:

Чак шокиращи... Тук е така, май от тая година.

Когато дъщеря ми беше 6 и 7 клас им събираха телефоните на входа сутрин и им ги връщаха като си тръгват. Директорката беше предупредила всеки родител за това - не я интересуваше кой какъв е, такъв им бил реда. Ние нямахме нищо напротив естествено. Ама това беше преди 7 години. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, luba_rizova каза:

И тук в неприятия, за съжаление, закон за училищното и предучилищното образование, който готвеха 7 месеца, беше включена забрана за ползване на телефон в училище. За мен тази мярка е задължителна, ако изобщо се иска тези деца да правят нещо полезно в училище. Да не казвам, че се ползват И за преписване, което е стигнало гротескни размери. Моята дъщеря единствената в класа, която ходи без телефон от 6 клас, сега е 7, и сигурно единствената, която не преписва, и по разказвателните предмети не може да се мери с отличниците, които просто си преписват и не им пука, на учителите, между другото ,също. Но у нас заради ПВУ и вземането на великия милиард от ЕС, страшно се налага тепърва използването на ИИ, някакви специфични все повече он лайн  базирани изпитвания и други простотии в училище, защото това е иновация според нашите учители и МОН. Не оценяват добре проекти, например, ако не си ползвал ИИ. От догодина щяло и да е по-зле. Аз много се надявам на това да се сложи край,защото резултатите не са добри, но както винаги, ние все отиваме там, откъдето се връщат другите държави и не виждаме лошия опит.

Факт е. Преписват с телефоните и на учителите не им дреме. В момента съм пред делема дали да не звъня на госпожата по физика. Половината двойкаджии цял срок,изкарали шестици, защото преписали задачите наготово от друг клас. Синковецът пък,не разбрал за далаверата и се потил да смята цял час,ама силите му стигнали за 5.30. Пък оценката  му е важна,че е между 5 и 6. И сега се чудя да му се карам ли,че не е ококорен,да го потупам по рамото,че с честен труд така стоят нещата или просто да питам госпожата дали според нея всичко е ок?  Не вярвам,ако й е пукало за работата и през последните три години,да не може да види сама нереалните оценки. Вероятно няма да направя нищо от посочените. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 часа, luba_rizova каза:

Но у нас заради ПВУ и вземането на великия милиард от ЕС, страшно се налага тепърва използването на ИИ, някакви специфични все повече он лайн  базирани изпитвания и други простотии в училище, защото това е иновация според нашите учители и МОН. Не оценяват добре проекти, например, ако не си ползвал ИИ. От догодина щяло и да е по-зле. Аз много се надявам на това да се сложи край,защото резултатите не са добри, но както винаги, ние все отиваме там, откъдето се връщат другите държави и не виждаме лошия опит.

преди 6 часа, stanimir каза:

Аз също си мислех , че домашните вече стават безполезни. Навремето слабите ученици търсеха някой с естествен интелект да им реши задачите или подскаже.

Ако мога да си послужа с медицински пример , мозъкът все повече ще губи значението си за живота и ще се превърне в рудиментарен орган като мъдреците , апендикса или опашната кост.Някога важни и необходими части на човешкото тяло , които през еволюцията са станали излишни и закърнели.Това е отнело хиляди години , но с мозъкът ще е много по-бързо.При доста хора и в момента е така , но постепенно ще обхваща все по-голяма част от популацията.

Не бъдете динозаври! 😄 Проблемът не е с ИИ, а в това, че училищната програма не е съобразена с него. Да забраниш ИИ в училище е като да забраниш интернет през 90-те или калкулаторите през 70-те години. Технологията няма да изчезне от телефоните на децата, дори временно да им се вземат устройствата! Това, че някой ползва ИИ, изобщо не означава, че може съзнателно да го управлява или че разбира какво прави.

Правенето на домашно с ИИ също може да бъде много полезно, ако ученикът се научи как да проверява за халюцинации или да обмисля грешни интерпретации на модела. Как да зададеш правилен промпт на ИИ също не е нещо елементарно – на глупав, неточен или неправилен въпрос ИИ няма да даде добър резултат. На бъдещото работно място никой няма да те пита с ИИ или без ИИ постигна резултата, а ще ги интересува качествено ли е това, което си представил, спазил ли си правилата за киберсигурност и т.н. Шефът на NVIDIA неслучайно каза, че ИИ няма да отнеме работата на никого, а тези, които могат да боравят с ИИ, ще отнемат работата на тези, които не могат. Колкото повече предпазваме децата от технологиите, толкова по-вероятно е те да бъдат сред губещите на бъдещия пазар на труда.

Що се отнася до зависимостта на децата от новите технологии – всяко поколение си има своите зависимости и предишните изобщо не бяха по-малко вредни. Днешното младо поколение пие много по-малко алкохол, пуши по-малко цигари и употребява по-малко наркотици в сравнение с предходните генерации. Не казвам, че с новите зависимости не трябва да се борим и че няма нужда от дигитален детокс, но нека все пак да не изпадаме в истерия, че сегашните проблеми с дигиталната зависимост са нещо напълно трагично. Рисковете просто се преместиха от улицата пред екрана.

Аз лично от малко повече от една година ползвам много активно ИИ и мозъкът ми не само не закърнява, а никога не е работил толкова добре! Винаги съм имал проблема, че имам твърде малко време да чета достатъчно книги. Откакто ползвам ИИ, направо се родих. Почнах да искам от него да ми синтезира същността на интересни за мен книги, като след това ги обсъждам с него и водим разгорещени спорове. Никога не съм имал жив партньор, с когото мога да обсъждам едновременно на толкова високо ниво казуси, повдигнати от нобелови лауреати по икономика или физика, да ги пречупвам през древногръцки или източни философи, но същевременно той да разбира как да си изчистя климатика или да оправя софтуерен проблем. При инвестирането също се родих – спестявам си огромно количество време от правене на сложни сметки и рутинни анализи, за да мога да се концентрирам върху стратегическите казуси, където ИИ все още е слаб. Благодарение на ИИ мозъкът си го ползвам все повече за креативна, вместо за рутинна работа.

• Харесвам 2
Публикувано:
57 minutes ago, Topfly said:

Не бъдете динозаври! 😄 Проблемът не е с ИИ, а в това, че училищната програма не е съобразена с него. Да забраниш ИИ в училище е като да забраниш интернет през 90-те или калкулаторите през 70-те години. Технологията няма да изчезне от телефоните на децата, дори временно да им се вземат устройствата! Това, че някой ползва ИИ, изобщо не означава, че може съзнателно да го управлява или че разбира какво прави.

Правенето на домашно с ИИ също може да бъде много полезно, ако ученикът се научи как да проверява за халюцинации или да обмисля грешни интерпретации на модела. Как да зададеш правилен промпт на ИИ също не е нещо елементарно – на глупав, неточен или неправилен въпрос ИИ няма да даде добър резултат. На бъдещото работно място никой няма да те пита с ИИ или без ИИ постигна резултата, а ще ги интересува качествено ли е това, което си представил, спазил ли си правилата за киберсигурност и т.н. Шефът на NVIDIA неслучайно каза, че ИИ няма да отнеме работата на никого, а тези, които могат да боравят с ИИ, ще отнемат работата на тези, които не могат. Колкото повече предпазваме децата от технологиите, толкова по-вероятно е те да бъдат сред губещите на бъдещия пазар на труда.

Що се отнася до зависимостта на децата от новите технологии – всяко поколение си има своите зависимости и предишните изобщо не бяха по-малко вредни. Днешното младо поколение пие много по-малко алкохол, пуши по-малко цигари и употребява по-малко наркотици в сравнение с предходните генерации. Не казвам, че с новите зависимости не трябва да се борим и че няма нужда от дигитален детокс, но нека все пак да не изпадаме в истерия, че сегашните проблеми с дигиталната зависимост са нещо напълно трагично. Рисковете просто се преместиха от улицата пред екрана.

Аз лично от малко повече от една година ползвам много активно ИИ и мозъкът ми не само не закърнява, а никога не е работил толкова добре! Винаги съм имал проблема, че имам твърде малко време да чета достатъчно книги. Откакто ползвам ИИ, направо се родих. Почнах да искам от него да ми синтезира същността на интересни за мен книги, като след това ги обсъждам с него и водим разгорещени спорове. Никога не съм имал жив партньор, с когото мога да обсъждам едновременно на толкова високо ниво казуси, повдигнати от нобелови лауреати по икономика или физика, да ги пречупвам през древногръцки или източни философи, но същевременно той да разбира как да си изчистя климатика или да оправя софтуерен проблем. При инвестирането също се родих – спестявам си огромно количество време от правене на сложни сметки и рутинни анализи, за да мога да се концентрирам върху стратегическите казуси, където ИИ все още е слаб. Благодарение на ИИ мозъкът си го ползвам все повече за креативна, вместо за рутинна работа.

Ти разсъждаваш от гледната точка на вече рязвит интелект, който се е научил да ги прави тези неща. Нека не забравяме, че училището всъщност може и да те кара да учиш един куп безполезни неща, но всъщност най важното те научава да учиш и работиш с информация. Ако децата не развият мозъците си естествено, как ще се научават да хващат халюцинации? Ти знаеш, че нещо е грешно, защото вече знаеш правилното. 

Големите компании чостоянно рекламират ИИ като начин да стигнеш целта, но не осъзнават, че процесът по достигането понякога е нещото, което задоволява и е интересно. На нас ни правиха трейнинг, в който имаше пример. Имате 45мин и ще играете бордови игри, зашо да се чудите като може да снимате игрите и да накарате ИИ да ви избере топ 3. Ами на мен ми е интересно да ги прегледам, да преценя. Така ще опозная повече от 3 игри и за др път ще знам други опции. Да не говорим, че ИИ изключително много повтаря някакви неща и вече се губят "съкровищата", включително в планирането на пътешествия.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 минути , horus92 каза:

Ти разсъждаваш от гледната точка на вече рязвит интелект, който се е научил да ги прави тези неща. Нека не забравяме, че училището всъщност може и да те кара да учиш един куп безполезни неща, но всъщност най важното те научава да учиш и работиш с информация. Ако децата не развият мозъците си естествено, как ще се научават да хващат халюцинации? Ти знаеш, че нещо е грешно, защото вече знаеш правилното. 

Интелектът се развива с учене, а не със забрана на ученето. Мануалната работа с информация в днешно време е едно почти напълно излишно умение, докато работата с информация с помощта на ИИ става огромно предимство. Това е все едно да учиш децата да косят пшеница на ръка, вместо да ги научиш как да управляват комбайн.

Халюцинациите се хващат с различни техники. Първо трябва да се научиш кога ИИ халюцинира повече и кога по-малко. За това трябват опит и учене. След това идват различните техники за хващане на тези халюцинации – например резултатът от един ИИ минава през фактчекинг от друг ИИ и т.н.

Аз работя ежедневно и активно по 5-6 часа с ИИ от повече от година, но изобщо не мога да кажа, че съм способен да ползвам повече от 20–30% от възможностите му, и имам още много да се уча. Това обаче, което научих, увеличи продуктивността ми в пъти.

Публикувано:

да, но да кажеш на ИИ да ти напише домашното не е точно учене

ти говориш от позицията на човек, който достатъчно е учил преди да има ИИ, докато ИИ може да се използва от мързел да се пропусне ученето, за човек, който не се интересува или гледа да отбие номера

смятай какво ще стане 

дъщеря ми много се интересува от рисуване и е категорично против използването на ИИ

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 51 минути , Topfly каза:

Това обаче, което научих, увеличи продуктивността ми в пъти

А качеството на работа?

Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

А качеството на работа?

Качеството зависи от „задклавиатурното устройство“. ИИ не може да ти гарантира качество – той ти увеличава продуктивността, но не може да те замести напълно и да ти свърши 100% от работата качествено. Пълна илюзия е, че просто пускаш един въпрос, получаваш отговор и всичко е ок. Колкото по-неподготвено е „задклавиатурното устройство“ да работи с ИИ, толкова по-некачествен резултат се получава.

преди 14 минути , neuromancer каза:

да, но да кажеш на ИИ да ти напише домашното не е точно учене

ти говориш от позицията на човек, който достатъчно е учил преди да има ИИ, докато ИИ може да се използва от мързел да се пропусне ученето, за човек, който не се интересува или гледа да отбие номера

смятай какво ще стане 

дъщеря ми много се интересува от рисуване и е категорично против използването на ИИ

Абсолютно си прав, че ако ИИ се ползва просто от мързел за преписване и „отбиване на номера“, това не е никакво учене. Точно затова казвам, че проблемът е в остарялата училищна програма.

В момента е напълно ненужно и безсмислено домашното да се задава така, че да може да се направи просто с „копиране и поставяне“ от ИИ. Много по-добре е форматът на домашните да се промени така, че те да изискват задължителна колаборация с ИИ.

При рисуването като чисто изкуство ползването на ИИ наистина е доста противоречиво, но дори и там има интересна гледна точка – чрез колаборация с него могат да се създадат много по-креативни концепции, а в крайна сметка изкуството е по-скоро креативност, отколкото чиста техника.

Що се отнася обаче до приложното изкуство – в рекламата, маркетинга и дизайна – там ИИ вече е просто незаменим. Той прави създаването на рекламни визии, видеа и различни визуални ефекти с комерсиална цел в пъти по-бързо и лесно. На пазара на труда никой няма да чака дизайнерът да рисува три дни нещо на ръка за рекламен банер, ако бизнесът изисква резултат след един час.

Публикувано:

Ти сам го каза , на практика ИИ вече елиминира необходимостта от четене на книги, извличайки основното съдържание за минути.Напълно обезмисля и писането на есе да кажем.

Това с какво ще се замести , каква равностойна мисловна дейност в колаборация с ИИ да възложат на ученик? Освен това ИИ се развива и не след дълго няма да има дори нужда да го насочваш както сега.Тия умения които развиваш в един момент също ще се окажат излишни.Ясно е че няма спиране , но все трябва да има някаква спирачка.Да вземем примерно клонирането - технологията съществува от вече толкова години , но съумяха да да я контролират и това работи.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 31 минути , stanimir каза:

Ти сам го каза , на практика ИИ вече елиминира необходимостта от четене на книги, извличайки основното съдържание за минути.Напълно обезмисля и писането на есе да кажем.

Изобщо не се елиминира необходимостта от четене, а само се помага за по-бързото информиране и тълкуване на различни теми в научната литература. Писането на есе, книга или статия също не се обезсмисля – ИИ може да напише нещо, но изобщо не е сигурно, че то ще бъде качествено и че ще отразява точно това, което искаш. ИИ помага в писането, но не замества мисленето, концепцията и интерпретацията.

Аз в момента пиша книга в колаборация с ИИ и изобщо не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. От гледна точка на текста ИИ е много добър редактор, който забелязва всякакви противоречия, оправя стила и т.н., но му е изключително трудно да мисли концептуално.

За мен най-полезното е възможността да навлизам в територии, в които не съм тесен експерт. Почти всички книги досега са писани от хора, които разбират дълбоко само от една област – например философ, биолог, икономист или психолог. С помощта на ИИ аз мога лесно да навлизам в различни научни полета и да правя паралели и сравнения между биологията, икономиката, психологията, философията и религията.

преди 31 минути , stanimir каза:

Това с какво ще се замести , каква равностойна мисловна дейност в колаборация с ИИ да възложат на ученик? Освен това ИИ се развива и не след дълго няма да има дори нужда да го насочваш както сега.Тоя умения които развиваш в един момент също ще се окажат излишни.Ясно е че няма спиране , но все трябва да има някаква спирачка.Да вземем примерно клонирането - технологията съществува от вече толкова години , но съумяха да да я контролират и това работи.

Колаборацията с ИИ изисква много дълбоко познание как се пише промпт, как се наглася търсенето и т.н. Примерно за домашно на ученика би могло да му се зададе да създаде добър промпт по определена тема, с който да събере конкретни данни. След това задачата му е да провери фактологията и да напише есе, като структурира нов промпт с ясна концепция какво точно иска да докаже със събраната информация. По този начин оценката на домашното ще се формира върху три ясни стълба: качеството на промпта, верността на фактологията и концепцията на самото есе.

Що се отнася до човека – не се притеснявай! Много сме далеч от това човекът, управляващ ИИ, да стане излишен. Проблемите могат да се разделят общо на три нива:

1. Лесно структурирани проблеми: Например „научи стихотворението/книгата и обобщи информацията“. В обработката на такава директна и ясна информация ИИ е изключително силен.

2. Частично структурирани проблеми: Събиране на информация от различни източници, но без да се вижда 100% от цялостната картина. Тук ИИ е добър, но не винаги – по-скоро работи като силен помощник.

3. Лошо структурирани проблеми: Това са казусите, при които интуицията, емпатията и невербалната комуникация са решаващи за намирането на решение. В тази зона ИИ е много слаб, а човекът е в най-силната си позиция.

Проблемът на съвременното училище е, че основно се концентрира в проблем номер едно, където ИИ е много силен. Системата продължава да изисква и да оценява мануално запаметяване и възпроизвеждане на факти. Когато изпитваш децата по шаблон, който една машина решава за три секунди, ти не ги подготвяш за бъдещето – ти ги караш да се състезават в дисциплина, която ИИ вече е спечелил. Училището трябва спешно да спре да превръща децата в роботи за рутинна работа и да ги научи на концепция, критично мислене и колаборация, като развива у тях публичното говорене, емоционалния интелект, работата в екип и емпатията.

Публикувано:
Преди 1 час, Topfly каза:

Примерно за домашно на ученика би могло да му се зададе да създаде добър промпт по определена тема, с който да събере конкретни данни. След това задачата му е да провери фактологията и да напише есе, като структурира нов промпт с ясна концепция какво точно иска да докаже със събраната информация. По този начин оценката на домашното ще се формира върху три ясни стълба: качеството на промпта, верността на фактологията и концепцията на самото есе.

Но знанията по въпроса у ученика ще са точно 0. Той ще провери дали 2+2=4, но след това няма да съхрани знанието за това.

Не по-малък проблем е, че и учители ползват ии за подготвяне на учебно съдържание и тестове. За любителски цели ии може да е много полезен. За професионални - също до определене степен и след задължителен контрол от специалист. Но за трайно придобиване на нови знания не е.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Но знанията по въпроса у ученика ще са точно 0. Той ще провери дали 2+2=4, но след това няма да съхрани знанието за това.

Не по-малък проблем е, че и учители ползват ии за подготвяне на учебно съдържание и тестове. За любителски цели ии може да е много полезен. За професионални - също до определене степен и след задължителен контрол от специалист. Но за трайно придобиване на нови знания не е.

За какво му е на някого да знае колко е 2+2, ако никога няма да има нужда от това знание? Това е все едно някой да учи за комбайнер и пазарът да търси комбайнери, но обучението му да включва и ръчно косене на пшеница – под предлог: „Ами какво ще стане, ако се развали комбайнът и трябва да косиш на ръка?“.

Публикувано:

За какво му е на някой да учи история ...било каквото било , каква полза има ? Или пък география , няма да става географ я. В ютуб има всичко каквото му трябва ,ще гледа инфлуенсърите и ще опознава света.Таблицата за умножение пък е още по-голяма безсмислица - калкулатори има от близо век.

А относно наркотиците , едва ли е имало време когато да се консумират повече от сега  , но не знам каква връзка има.Трябва да има определени базови познания, пък после нека всеки  надгражда с.ИИ колкото иска и колкото може.Сега тези базови познания се свиват все повече и повече.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:

Еее вече с въпроса защо някой трябва да знае 2+2 колко е ме изгубихте на 100%

Виждам, че има много надъхани , ама както се каза ще видим на есен, под  на есен визирам слез 10-15 години.

Направо да закривяват всички училища, да ги учат в детската на писане и четене и толкова, започват с ИИ и с него приключат.

Забравя се, че ИИ нищо не прави, освен  да събира информация, като опитните я пресяват.

И как ще се появи нещо ново? Искам да видя как ИИ измелия нещо ново, нова технология, нов самолет и т.н.

през 80-те масово се мислеше, че 2020 колите ще летят, ама не е така.

Хората хванали се плътно с ИИ си мислят, че след 1-2 год всичко ще се преобрази едва ли не или просто мислят мнгоо бързо.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, Topfly каза:

За какво му е на някого да знае колко е 2+2, ако никога няма да има нужда от това знание? Това е все едно някой да учи за комбайнер и пазарът да търси комбайнери, но обучението му да включва и ръчно косене на пшеница – под предлог: „Ами какво ще стане, ако се развали комбайнът и трябва да косиш на ръка?“.

За какво му е на лекар да знае разликата между вена и артерия, когато операцията се прави с DaVinci?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 37 минути , stanimir каза:

За какво му е на някой да учи история ...било каквото било , каква полза има ? Или пък география , няма да става географ я. В ютуб има всичко каквото му трябва ,ще гледа инфлуенсърите и ще опознава света.Таблицата за умножение пък е още по-голяма безсмислица - калкулатори има от близо век.

А относно наркотиците , едва ли е имало време когато да се консумират повече от сега  , но не знам каква връзка има.Трябва да има определени базови познания, пък после нека всеки  надгражда с.ИИ колкото иска и колкото може.Сега тези базови познания се свиват все повече и повече.

В Унгария още от 2005 г. на матурите и приемните изпити съвсем официално се позволява ползването на непрограмируеми калкулатори. Така е и в по-голямата част от ЕС. Очакването е не да правиш безпогрешни сметки наум, а да разбираш смисъла на задачите. В САЩ пък разрешават дори програмируеми калкулатори, за да приближат изпитите максимално до реалната среда – целта е да не те мъчат с ръчно смятане, от което няма да имаш нужда в живота. Колкото и странно да звучи, в голяма част от ЕС и САЩ можеш да вземеш дори университетска диплома, без да можеш да сметнеш наум 2+2. Това обаче не означава, че тези деца са по-глупави. Те просто развиват умения, различни от скоростното смятане.

История и география трябва да се учат и в ерата на изкуствения интелект, но не чрез зубрене на факти, а чрез разбиране на логиката зад събитията или географската обусловеност на дадена държава и икономика. ИИ се управлява успешно не защото си назубрил огромно количество данни, а защото разбираш концептуално света и познаваш логиката, която го движи.

преди 2 часа, stanimir каза:

Като цяло се наблюдава огромен срив сред младежите по отношение на употребата на различните предизвикващи зависимост субстанции. Прав си, че при наркотиците спадът е най-малък, но те никъде и никога не са били толкова масови, колкото цигарите и алкохола. В Източна Европа дори има ръст на зависимите, тъй като преди 30–40 години броят им де факто клонеше към нулата, но това не променя общата картина.

Преди 1 час, Alexander каза:

Еее вече с въпроса защо някой трябва да знае 2+2 колко е ме изгубихте на 100%

Виждам, че има много надъхани , ама както се каза ще видим на есен, под  на есен визирам слез 10-15 години.

В ерата на ИИ не е толкова важно да можеш да сметнеш светкавично наум колко е 2+2. Много по-важно е да разбираш логиката – например това, че 2+2 може да се запише и като 2+1+1 или 2+4-2. Това, разбира се, е екстремен пример, но той отлично показва фундаменталната разлика между зубренето, разбирането на логиката и критичното мислене.

преди 1 час, Alexander каза:

Направо да закривяват всички училища, да ги учат в детската на писане и четене и толкова, започват с ИИ и с него приключат.

Напротив, училищата не трябва да се закриват, а трябва да се променят. Вместо пространство за зубрене те трябва да станат място за концептуално и критично мислене. Място, където не е важно да знаеш наизуст точната дата на Избухването на Френската революция, а да разбираш нейния смисъл и последствия, както и концептуално да я позиционираш в съответната епоха. Изключително важно е също така развиването на умения за работа в екип, подготовка на презентации и публично говорене. Всички тези компетенции спокойно могат да се изграждат в колаборация с ИИ.

Преди 1 час, Zaro каза:

За какво му е на лекар да знае разликата между вена и артерия, когато операцията се прави с DaVinci?

Не знам какви точно умения и знания се изискват за управлението на робота DaVinci, но със сигурност са доста по-различни от тези, необходими за една традиционна операция. Ако приемем, че в бъдеще 100% от интервенциите се извършват с DaVinci, ти какв лекаp би предпочел да те оперира? Такъв, който знае наизуст коя година е направена първата операция със скалпел, изброява безгрешно всички исторически проблеми при тези процедури и има дълъг стаж в традиционната хирургия, но почти не е ползвал робота? Или такъв, който може и да няма голям опит в традиционните операции, но е напълно запознат с предимствата и недостатъците на новата технология и има дълга практика с DaVinci? Изкуственият интелект няма да направи ученето излишно, но радикално ще промени това какво си струва да се учи, за да бъдеш конкурентоспособен в новата среда.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Забравя се, че ИИ нищо не прави, освен  да събира информация, като опитните я пресяват.

И как ще се появи нещо ново? Искам да видя как ИИ измелия нещо ново, нова технология, нов самолет и т.н.

през 80-те масово се мислеше, че 2020 колите ще летят, ама не е така.

Хората хванали се плътно с ИИ си мислят, че след 1-2 год всичко ще се преобрази едва ли не или просто мислят мнгоо бързо.

Напротив, ИИ вече променя радикално много неща. Най-голямата сила на ИИ е, че може светкавично да обработва и анализира милиарди данни. Нещо, за което чрез ръчни изчисления биха били нужни столетия, а с традиционен компютър – десетилетия, с ИИ става за часове или дни. И точно това ражда новото! Например ИИ моделът AlphaFold на Google DeepMind счупи кода на протеиновото нагъване – биологичен проблем, над който учените си блъскаха главите от 50 години. ИИ предсказа структурата на почти всички известни протеини, което вече води до създаването на радикално нови лекарства, каквито човечеството никога не е виждало.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.