Прескочи до съдържание

Та за Чили и Боливия - нужда от инфо

Препоръчани мнения

Извинявам се на Гинес, че ползвам темата му, но ми е необходим отговор на един въпрос:

Не ми достига един ден, поради което, ако трябва да избирам между Валпараисо, Ла Пас и Сукре, кое може да се жертва? В момента е Ла Пас, но нещо ме пъне към Валпараисо. Чилийските градове хич не ми хванаха вниманието, Валпараисо също, но пък пишете че има атмосфера, което не е без значение.

При тридневен тур СПА-Уюни и предвидени турове 21/2 дни в Атакама: Valle de la Luna за половинката ден, Gaysers de Tatio с евентуална Valle del Arcoiris  - пълен ден, както и Altiplanic Lagoons Tour с Viewpoint Red Rocks - пълен ден, има ли нещо, което да си заслужава да махна, за да видя и трите посочени града?

@stanimir @Carrie @Childish, @Guinness

Само да уточня, че съм била в Северна Аржентина и не съм сигурна, дали пътуване отдадено изключително на Атакама и Уюни, няма да ми дойде в повече и да ми е скучно, а много харесвам колониални градове.

Връзка към коментар

За Ла Пас и Сукре , може да видиш впечатленията на Евгени в темата му за Перу и Боливия .Телеферикото (кейбъл кар) в Ла Пас е с обща дължина 10км и е много яко 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Сукре е колониален, Ла Пас не, аз бих отрязал Ла Пас, но пък оттам се минава и без друго, просто не планирай цял ден там...

Валпараисо също не ми е особено интересен, по снимките гледам само графити, ама и тук при мен има в изобилие

аз не съм по градовете, особено в Ю.Америка, винаги бих отрязал някой град за сметка на природа

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ами много е индивидуално, а и аз много мразя да махам.

От чилийските градове Валпараисо наистина е най-интересен. А дали ще усетиш атмосфера - не знам. Аз бях точно по същото време и градът беше доста заспал. Това не означава, че не трябва да се посети.

Доколкото те познавам, от трите града най-много ще ти хареса Сукре.

От Атакама най-малко ми харесаха гейзерите - изобщо не си падам по тях, а най-много Lagunas Altiplanicas. Като си по същото време като мен погледни снимките ми за ориентир, ако искаш. Като тур Valle de la Luna също може да е разочароващ. Тук пак е индивидуално. Някои ще ти кажат, че гейзерите са най-великото нещо. Отделно Lagunas Altiplanicas ще е много подобно на тура ти за Салар де Уюни (не самия салар, а другите дни).

Имаш и друг вариант - да отрежеш 3-дневния тур в Салара и да отидеш само за един ден да видиш самия салар. (Тук естествено другите ще ме оплюят).

Според мен @Tedyможе да ти е полезна - те направиха Атакама и Салар де Уюни в едно пътуване и може да те посъветва какво да изрежеш, но те пък бяха в друг сезон.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И аз бих пропуснала Ла Пас, много неприветлив град. Не мисля, че Северна Аржентина ще направи Атакама и Уюни по-малко интересни, но това е мое мнение. Колко време ще заделите за Атакама? Помислете кои точно турове да направите.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Изгледала съм снимките на всички, както и доста снимки от нета...природата е красива, ама повечето неща имам чувството, че се повтарят с видяното в района на Салта. Харесват ми лагуните, които ще са новото за мен. Гейзерите не мога да определя, но те също ще са нещо ново. Останалите скални форми, цветни скали и кактуси ми изглеждат доста по безинтересни от видяното в района на Салта. 

От друга страна, в Боливия не мисля, че някога ще се върна и имам чувството, че Ла Пас ще е голяма жертва. Учудва ме това, което @neuromancer пише, че не е колониален град. Със сигурност Сукре ще ми хареса, а покрай него ще видя и Потоси. Валпараисо - от там виждам само графити, а след тези в Колумбия, всичко ми бледне. 

@Tedy, няма начин да предпочете град пред природата. Турът до Уюни не ми се ще да го отхвърля, защото се надявам с тур да вземем по лесно визи на границата, въпреки че несгодите, дървениците, студа, липсата на храна, хич не са за мен. Нямам идея как ще ги понеса, каквато съм капризна.

Ще ми се Станимир и Гинес също да си кажат мнението, че те са видяли и трите района - Атакама, Уюни и С. Аржентина. 

преди 19 минути , Carrie каза:

И аз бих пропуснала Ла Пас, много неприветлив град. Не мисля, че Северна Аржентина ще направи Атакама и Уюни по-малко интересни, но това е мое мнение. Колко време ще заделите за Атакама? Помислете кои точно турове да направите.

Ами 2 дена и половина + 3 тур до Уюни. 

За сега Ла Пас е извън класацията. Просто се чудех, дали да е той или Валпараисо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Childish каза:

Ла Пас е вариант за изпускане заради височината си. На мен не ми беше неприятен.

Ако се ходи до Ла Пас то ще е след туровете в Атакама и Уюни, т. е на 3600 м. вече трябва да сме свикнали. За съжаление цените на билетите Ла Пас-Сантяго не могат да се преглътнат, а ще ми е удачен само вечерен полет от там. И така ЛаПас просто не се вмества в останалото, ако не отпадне Валпараисо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами не знам защо свързваш Валпараисо с графитите.

А те посъветвах да се консултираш с Теди, но не заради градовете. Честно казано много малко хора ходят в Южна Америка заради градовете.

Имам чувството, че си решила какво да правиш и няма абсолютно никакво значение какво казваме ние 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

До голяма степен скалните образувания в Атакама и Северна Аржентина са сходни.  Различното за мен беше  Лунната долина,  гейзерите и лагуните. 

Ла Пас има колониална част макар и неголяма. Интересни са местните и телеферикото, което там е обществен транспорт и прекосява целия град в различни посоки. 

Не бих пропуснал Ла Пас. Вероятно щях да отрежа Сукре,  вече всички тия колониални градове са ми почти еднакви. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 28 минути , Childish каза:

Ами не знам защо свързваш Валпараисо с графитите.

А те посъветвах да се консултираш с Теди, но не заради градовете. Честно казано много малко хора ходят в Южна Америка заради градовете.

Имам чувството, че си решила какво да правиш и няма абсолютно никакво значение какво казваме ние 🙂 

Защото от Валпараисо има основно снимки с графити, а другото въобще не мога да определя какво е, ама не съм сигурна, дали ми харесва, по скоро - не. Объркана съм за това градче, тъй като разчитах на атмосфера, а ти пък написа, че било заспало. Вярвам и на @Sult, който ми каза, че там въобще не му е харесало. Така, че нямам мнение, не знам какво да очаквам. По скоро исках да чуя кой какво го е впечатлило от изброените градове и какво не му е харесало, за да реша кое стои най-близко до мен и да избера. 

И да, имам готов план без Ла Пас, но и усещането, че правя грешка. Станимир пък го потвърждава. 

Имам две седмици да реша, след което хостела в СПА ще стане неотменим, а ако го канселирам преди това ще се наложи да избирам между мизерия и висока цена, което е неприемлив избор. Ако си мислех, че ще се върна в Боливия щеше да е лесно, а в Чили може и да се случи заради Патагония. Ще взема да хвърля боб 😉😂

.... и мнението на другите винаги има значение за мен, дори и да направя каквото съм си наумила. 

Спирам, че съвсем оспамих чуждата тема. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако не си била в Патагония и плануваш бъдещо пътуване , винаги може да се отбиеш до Валпарайсо от Сантяго. 

Ла Пас и Боливия , със Сукре или без , има доста неща да предложат.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами Ла Пас си заслужава напълно според мен. Единствено заради височината те съветвах да го спестиш този път. Ако мислиш, че ще си се аклиматизирала, отиди. Потоси спокойно можеш да го пропуснеш. Едва ли ще влизаш в мината.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не съм била в Ла Пас и Сукре, но за Валпараисо мога да кажа, че е симпатичен град, който с нищо не ме впечатли. Бих го отрязала без грам съжаление за сметка на боливийските, в които със сигурност ще има и по-интересна/автентична култура.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

От всички изброени градове съм била само във Валпарайсо и мога с ръка на сърцето да кажа, че въобще не ми хареса - просто навсякъде миришеше на... урина... Графитите бяха ок, но просто тази миризма ми развали тотално впечатлението за града. По-скоро вижте съседния на Валпарайсо курорт - Вина дел Мар. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Ако не се прехласваш по графитите, колониалните сгради във Валпараисо са малко и не знам какво ще те привлече там. На фона на Салта абсолютно бледнее. Иначе има хубави гледки като се качиш на хълмовете. На нас тази пикливо-наркоманска атмосфера из центъра ни беше интересна и видяхме доста абсурдни гледки, ама теб по-скоро биха те отвратили, та така и така си го отписала, няма смисъл да го мислиш 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Благодаря, ви! 

Винаги когато съм направила план, а не спира да ме гризе, че изпускам нещо важно, явно има защо. 

До момента само Султ ми беше казал, че Валпараисо въобще не го е впечатлил и аз мислех, че ще е голяма загуба да го изпусна след като всички го харесват. Обаче в дискусията ми дойдоха на ум някои идеи, така че ще обмисля отново нещата. Обичам и графити, но някак човешката шарения ме привлича повече + някой колониален площад с катедрала. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Тридневният тур до Салар де Уюни е абсолютно задължителен! За мен лично това беше най-красивата част от моето пътешествие. Абсолютно нереални пейзажи със спиращи дъха гледки. Единственият минус е, че всичко се прави много бързо, което аз никак, ама никак не харесвам. Ние бяхме 6 души и на всяко място имахме около 20-30 минути (някъде дори по-малко), което е крайно недостатъчно. Цената на тура беше 115 000 CLP (около 170 USD). Проверих поне 20 агенции и всичко варираха около тази сума +/- 5-10 USD. В цената бяха включени закуска, обяд и вечеря, както и 2 нощувки. Ще ви трябват около 200-250 боливианос за различни входни такси и сувенири, ако смятате да купувате. Все пак аз се спрях на агенция с доста положителни коментари в TripAdvisor. Препоръчвам да не се впускате на най-ниската цена, защото понякога най-евтиното излиза скъпо.

В Сан Педро де Атакама най-много ми хареса целодневния тур Lagunas Altiplanicas. И тук пейзажите бяха великолепни. Турът до Лунната долина също ми хареса изключително много. Може би поради факта, че за пръв път виждам пустиня. Но и тук всичко беше претупано. Наложи се да си счупя краката от бързане навръщане, защото се разхождах по хребета по-далечко от предвиденото. Гледката по залез слънце беше нереална. 

Гейзерите Ел Татио ги пропуснах и не съжалявам за решението си. Преди това видях доста снимки и не бих казал, че са нещо уау, имайки предвид, че вече бях в Исландия. Лагуната Сехар пък беше затворена за посетители поради замърсяване. Казаха ми, че нямат информация кога ще бъде пусната отново. За да не губя деня направих тура 7-те скрити лагуни. Като имам повече време ще споделя и снимки. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Бързането с организиран тур не ми е любимо и на мен. Ние бяхме с кола и беше страхотно приключение, особено залезът сред кактусите и последвала нощувка. Помня носих вода с тубичка от рекичката и правих суха супа Маги за канадеца. Абе голяма емоция беше! 🙂

Мен тези лагуни Мисканти и другото, не ме впечатлиха много. По-интересни ми бяха езерата със сол, бели форми край брега и червените скали на Piedras Rojas. Също лагуна Tebinquinche, а най най- любимо Салар де Тара, но то е по-отдалечено и труднодостъпно. Ел Татио ми допаднаха с мистичната атмосфера от многото пушещи дупки. Трябва да обработя някоя снимка и да ви покажа. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, Guinness каза:

Тридневният тур до Салар де Уюни е абсолютно задължителен! За мен лично това беше най-красивата част от моето пътешествие. Абсолютно нереални пейзажи със спиращи дъха гледки. Единственият минус е, че всичко се прави много бързо, което аз никак, ама никак не харесвам. Ние бяхме 6 души и на всяко място имахме около 20-30 минути (някъде дори по-малко), което е крайно недостатъчно. Цената на тура беше 115 000 CLP (около 170 USD). Проверих поне 20 агенции и всичко варираха около тази сума +/- 5-10 USD. В цената бяха включени закуска, обяд и вечеря, както и 2 нощувки. Ще ви трябват около 200-250 боливианос за различни входни такси и сувенири, ако смятате да купувате. Все пак аз се спрях на агенция с доста положителни коментари в TripAdvisor. Препоръчвам да не се впускате на най-ниската цена, защото понякога най-евтиното излиза скъпо.

Би ли казал коя е "твоята" агенция.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Childish каза:

До Salar de Tara си има турове.

Пък аз от този тур бях най-малко впечатлена. Целодневен тур с една спирка на скали и още една на лагуна... 

Всички сме много различни и всеки сам трябва да си прецени какво да посети 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 45 минути , Guinness каза:

Estrella Del Sur 

Извинявам се, че се вмъквам в темата.

@Guinness, има две такива агенции:

http://www.estrelladelsuruyuni.com/en-tours-regular03.php    - боливийска

http://www.travelestrelladelsur.cl/web/ing/index.php  - чилийска

Вероятно ти си използвал чилийската, а те за мое съжаление не предлагат Uyuni-Salar-Uyuni

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 часа, ven62 каза:

Извинявам се, че се вмъквам в темата.

@Guinness, има две такива агенции:

http://www.estrelladelsuruyuni.com/en-tours-regular03.php    - боливийска

http://www.travelestrelladelsur.cl/web/ing/index.php  - чилийска

Вероятно ти си използвал чилийската, а те за мое съжаление не предлагат Uyuni-Salar-Uyuni

Почти всички агенции имат офиси и в Сан Педро де Атакама, и в Уюни. Ще снимам брошурата и ще я прикача тук да видиш. 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.