Прескочи до съдържание

Пеша на море по Ком - Емине

Tonyco

Препоръчани мнения

преди 58 минути , schnappsyy каза:

Всеки ден влизах да следя докъде сте стигнали и през какво сте минали. Беше ми безкрайно интересно да проследя прехода и ви поздравявам за издръжливостта и ината 🙂 Бъди сигурен, че си вдъхновил поне няколко души, а и практическата информация ще е в голяма помощ на бъдещите ком-еминейци.

Радвам се, че ви е било интересно. В пътеписа ще се постарая да опиша по-подробно всичко. Ако някой се интересува от конкретна информация да пита 🙂 

преди 39 минути , wiliko каза:

Поздравления и от мен, определено информацията която сподели в темата е много полезна, само живот и здраве някой ден може да тръгна  по билото 🥾

Тръгни, това да си прекосиш родината пеша през най-красивата според мен планина в България е невероятно. Само не прави повече от 30 км на ден 🙂 В някой участъци и по-малко, вече съм споменал кои. Като цяло добре бяхме съобразили програмата с къси преходи в алпийската част. Обаче трябва и "Ужасът на Риш" да се съобрази, както и Чумерна-Котел, това са етапи, които трябва да се разделят и няма да тежат толкова.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 17 минути , Tonyco каза:

Тръгни, това да си прекосиш родината пеша през най-красивата според мен планина в България е невероятно. Само не прави повече от 30 км на ден 🙂 В някой участъци и по-малко, вече съм споменал кои. Като цяло добре бяхме съобразили програмата с къси преходи в алпийската част. Обаче трябва и "Ужасът на Риш" да се съобрази, както и Чумерна-Котел, това са етапи, които трябва да се разделят и няма да тежат толкова.

това с километрите на ден съм съгласна , знам от опит ...., а и имам лек тренинг от пътя на Камино (тогава четейки из форумите и планирайки моят преход на ден, първоначално си бях определила едни 20-25км на ден.... но още след първия си пренаредих график и увеличих до 35-40км), ... но Ком - Емине си е друга бира и хич не е за подценяване 😉 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотно изживяване, аз също следях с интерес, наистина поздравления за психиката, която имахте през тези дни, на фона на всички препятствия!!

Аз ще има да те питам някои неща тепърва - планирала съм Ком-Емине за догодина, само че съм си разписала 20 дни, а не 15 🙂 ,а и мисля, че за една година имам достатъчно време за тренировки за прехода. Това с тренировките с тежката раница ми беше много полезно, ще го прилагам, за да съм по-подготвена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 54 минути , wiliko каза:

това с километрите на ден съм съгласна , знам от опит ...., а и имам лек тренинг от пътя на Камино (тогава четейки из форумите и планирайки моят преход на ден, първоначално си бях определила едни 20-25км на ден.... но още след първия си пренаредих график и увеличих до 35-40км), ... но Ком - Емине си е друга бира и хич не е за подценяване 😉 

Да, Каминото е повечко, но терена не е толкова ужасен 🙂 

преди 17 минути , Matea каза:

Страхотно изживяване, аз също следях с интерес, наистина поздравления за психиката, която имахте през тези дни, на фона на всички препятствия!!

Аз ще има да те питам някои неща тепърва - планирала съм Ком-Емине за догодина, само че съм си разписала 20 дни, а не 15 🙂 ,а и мисля, че за една година имам достатъчно време за тренировки за прехода. Това с тренировките с тежката раница ми беше много полезно, ще го прилагам, за да съм по-подготвена.

Когато решиш питай, пусни програмата и ще мога да те насоча за конкретни участъци. Тичането и състезанията бяха изключително полезни. Реално със стави и мускули и катерене на баири нямахме проблеми, както и с възстановяването. Важно е щеки да се ползват, и на спускането по-бавно, засилиш ли се надолу край с коленете, както първия ден с тези 2900 м надолу. Установихме, че най-бързо се движим когато е лек наклон нагоре, по равно и надолу се движехме по-бавно, както и по много стръмно нагоре. Ако бях правил повече преходи с тежка раница, стъпалата щяха да са ми свикнали си мисля и нямаше да се получат тези ужасии. Реално вторите големи пришки от вътрешната страна на петата се появиха със сандалите, вече ходейки над 300 км, но с още +2 кг храна, за двата кухи дни около Риш. Маратонките за планинско тичане с които тръгнахме са ОК, ако тичаш/ходиш без раница, но с раница по тези чакъли се огъват. За дребните чакълести камъчета си трябва твърда подметка. Да ще се набива повече ходилото, но няма да се огъва постоянно.

преди 18 минути , Georgi_G каза:

Поздравления пичове!

Завиждам и се възхищвам.😀

пп. И благодаря за пътеписа!

Благодаря, ще има тепърва пътепис 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Отново за "краката" 🤣 без снимки този път.

Ходих на лекар. Лекарката е дългогодишна позната на майка ми, с над 40 г. опит във ВМА и Пирогов и хирург, точно какво ми трябва на мен.

Освен това е и бивш спортист от националния отбор по волейбол.

Като ми видя краката и се хвана за главата. Толкова пришки не беше виждала в кариерата си и каза, че е мазохизъм 😂

Краката още вчера ми се подуха в рейса, особено левия, долу при ходилата е страшна работа, добре, че бях със сандали та може да ги отпусна.

Инфекция жестока съм получил от пришките !!! В комбинация с калта. Каза, че от калта проникват през пришките много бактерии. Отделно левия крак нали получи трън в болния пръст, та допълнителна инфекция. При това количество пришки просто е проникнала от всякъде, въпреки йодасепти и т.н. Провери ми крака за някакви проблеми с вените, но за щастие нямам. Лимфните възли в слабините са надути, на левия крак са два и аз си ги напипвам даже колко са твърди. Почвам антибиотик Линкомицин на 8 ч. с надежда да свърши работа. Пробиотик Ентеросан. Ще наблюдаваме резултата, ако се наложи ще има и венозно и локално, дано не се наложи. Истината е, че бая са надути краката и едвам си вкарах дънките, ако трябва обувки да сложа е невъзможно. Пак добре, че удържа тази инфекция до предпоследния ден. Сухожилието, което ме преряза на 3 км преди Козичино явно е последствие от инфекцията. Сега каза никакво натоварване. Имах уговорка уикенда с колелата да направим с колелата Кайзеровия път в Рила, но явно отпада, ще си карам скутера. В колата ми е трудно съединителя да натискам !!! 

• Харесвам 1
  • Шок 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Само като чета какво ти е и ми се подуват краката и всичко ме боли! 

Бързо оздравяване желая и да слушаш докторката поне 2 седмици, пък после и тротинетката да яхнеш...няма кой да те спре 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tonyco каза:

Отново за "краката" 🤣 без снимки този път.

Ходих на лекар. Лекарката е дългогодишна позната на майка ми, с над 40 г. опит във ВМА и Пирогов и хирург, точно какво ми трябва на мен.

Освен това е и бивш спортист от националния отбор по волейбол.

Като ми видя краката и се хвана за главата. Толкова пришки не беше виждала в кариерата си и каза, че е мазохизъм 😂

Краката още вчера ми се подуха в рейса, особено левия, долу при ходилата е страшна работа, добре, че бях със сандали та може да ги отпусна.

Инфекция жестока съм получил от пришките !!! В комбинация с калта. Каза, че от калта проникват през пришките много бактерии. Отделно левия крак нали получи трън в болния пръст, та допълнителна инфекция. При това количество пишки просто е проникнала от всякъде, въпреки йодасепти и т.н. Провери ми крака за някакви проблеми с вените, но за щастие нямам. Лимфните възли в слабините са надути, на левия крак са два и аз си ги напипвам даже колко са твърди. Почвам антибиотик Линкомицин на 8 ч. с надежда да свърши работа. Пробиотик Ентеросан. Ще наблюдаваме резултата, ако се наложи ще има и венозно и локално, дано не се наложи. Истината е, че бая са надути краката и едвам си вкарах дънките, ако трябва обувки да сложа е невъзможно. Пак добре, че удържа тази инфекция до предпоследния ден. Сухожилието, което ме преряза на 3 км преди Козичино явно е последствие от инфекцията. Сега каза никакво натоварване. Имах уговорка уикенда с колелата да направим с колелата Кайзеровия път в Рила, но явно отпада, ще си карам скутера. В колата ми е трудно съединителя да натискам !!! 

Сега разкажи всички тия неща на Боби, плесни му един задвратник превантивно и го предупреди, че ако го видиш да прави същите глупости като теб, ще яде як пердах.

Ти постъпи страшно неразумно и безотговорно с тия рани и инфекции и според мен най-голямото ти постижение от този поход е, че ще останеш цял и здрав!

Да ти е като обеца на ухото!

И да - голям пич си, че издържа на това чудо!

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Zara каза:

Само като чета какво ти е и ми се подуват краката и всичко ме боли! 

Бързо оздравяване желая и да слушаш докторката поне 2 седмици, пък после и тротинетката да яхнеш...няма кой да те спре 😉

Послушен съм аз, бели не правя 😋 Яхнах аз още днес тротинетката. Piaggio-то скутера с двете гуми отпред, това ми е бързия инвалиден стол 😁 Майтапа на страна, но ако не е то щях да го закъсам. Не съм вярвал, че ще ходя от врата до врата с минимално ходене пеша, винаги спирам далеч и ходя пеша, с него паркирам пред вратата. Пазар, поща, офис и т.н. директно пред вратата спирам, че ходенето ми е трудно. За щастие този мотор се контролира само с ръце и краката не участват в управлението освен да се подпираш по светофарите. Карах малко служебната кола, ми трудно натискам съединителя с този подут крак, продължавам със скутера докато се оправи. Кисна смрадлика и така.

преди 3 часа, Goal & Boss каза:

Сега разкажи всички тия неща на Боби, плесни му един задвратник превантивно и го предупреди, че ако го видиш да прави същите глупости като теб, ще яде як пердах.

Ти постъпи страшно неразумно и безотговорно с тия рани и инфекции и според мен най-голямото ти постижение от този поход е, че ще останеш цял и здрав!

Да ти е като обеца на ухото!

И да - голям пич си, че издържа на това чудо!

Боби е машинка, няма грижи той, да не е дъртанян като мен 🤣

Всичко беше премерен риск. Прецених, че продължавам, ако имаше наченки на гангрена, смяна на цвета на кожата или болки в ставите, щях да прекратя, не съм безумец !!! С момчетата внимателно следихме ходилата и палеца. Третирахме с правилните медикаменти и нещата се получиха. Като късмет смятам, възпалението на сухожилието на левия крак в края на предпоследния ден, ако беше станало по-рано щях да прекратя, но за един ден стиснах зъби. Ако не бих ходил последния ден с тази ужасна болка, нямаше да се подуе толкова крака. Реших, че ще го довърша, макар и да очаквах после сериозни последствия. Докторката каза, че анаеробната ми подготовка е спомогнала да не се случат нещата по-скоростно. Реално в момента в който спрях един ден да правя каквото и да е натоварване, веднага се поду зверски крака. В нещата които правя винаги премервам риска, ако е опасно за здравето и живота прекратявам, както се случи на Фенгари, прецених, че става прекалено опасно за Боби и прекратихме изкачването до където бяхме стигнали. Ако няма риск не е интересно, няма искра. Бях готов на Ком-Емине да прекратя в случай на влошаване, не искам да гангреняса нещо и да ми го отрежат. Факт е, че извадих късмет това е.

След тези планински сухоежбини от дни си мечтаех да си сготвя едно свинско с картофки, та днес успях да го наместя в програмата за вечерта и след като го мушнах във фурната да се пече извърших козметични процедури с три вида електрически косачки 😆 Първо с машинката за постригване, намалих брадата и след това, чак с ел. самобръсначката, че имаше риск да я счупя 😄 И тримера игра 😉 бе готов съм за МОЛ-а, никой няма да разбере, че съм бродил 15 дни в горите 😄 Бигфут, трудно се бръсне 😄 

20190805_203315.jpg

20190805_211649.jpg

20190805_211742.jpg

• Харесвам 12
  • Смея се 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Tonyco каза:

Кисна смрадлика и така.

А бе... ние като пишем, говорим, ама... хайде, дано е малкия дявол и бързо да минава 🙂 

Иначе, шапка ви свалям за приключението!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ще ми мине като на куче 🐕 😁, поредна безсънна нощ карам, че лежейки ходилата ме болят много и се будя, ма съм упорит и не взимам обезболяващи, чакам да почне да действа антибиотика. 

Днес се премерих 74.1 кг, стартирах на 76.8 кг та 2.7 кг съм надолу, другите и те горе долу с толкова.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Е що не вземаш обезболяващи? Те няма да те повредят допълнително 😉  Само ще ти позволят да си починеш, да не говорим че нямат ефект на привикване или пристрастяване (с някои изключения, които едва ли са ти препоръчали/изписали).

Температура имаш ли?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Tonyco каза:

Ще ми мине като на куче 🐕 😁, поредна безсънна нощ карам, че лежейки ходилата ме болят много и се будя, ма съм упорит и не взимам обезболяващи, чакам да почне да действа антибиотика. 

Днес се премерих 74.1 кг, стартирах на 76.8 кг та 2.7 кг съм надолу, другите и те горе долу с толкова.

Защо се мъчиш, вземи НСПВ - диклак, аулин, енетра, афламил - там, каквото ти е изпише докторката. Това не са обезболяващи, а противовъзпалителни - те влияят на  / лекуват/ възпалението и оттам - спира и болката. И отокът ще мине по-бързо, и няма да те боли толкова.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Нямам температура, имам и аулин и аналгин и носех в аптечката в раницата. Ми не ми се трови с още химия. Ще видим нощеска как ще е, ако трябва един аулин ще ударя. Такова пия само при зъбобол. Нещо много вечери безсъние ми се събраха и съм на автопилот вече 🥴

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Tonyco каза:

Нищо ти няма. Обезболяващи... Намирай едни кубинки,  слагай на бос крак и до Черни връх по два пъти на ден 😂😂 и така ще ти мине, клин клин избива😂

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 45 минути , Branko каза:

Нищо ти няма. Обезболяващи... Намирай едни кубинки,  слагай на бос крак и до Черни връх по два пъти на ден 😂😂 и така ще ти мине, клин клин избива😂

Тръгвам 🐾

• Смея се 2
Връзка към коментар

Аулин за зъбобол е ок, но не и при такива възпалителни процеси. Хубаво е, че нямаш температура, но НСПВС все пак е добра идея, Диклак (ако имаш здрав и нечувствителен на лекарства стомах), Мовалис, или нещо подобно. Аркоксията е прекрасно средство, но малко му е в повече цената 😉 

И от излишен героизъм полза няма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 34 минути , Lyubina каза:

Аулин за зъбобол е ок, но не и при такива възпалителни процеси. Хубаво е, че нямаш температура, но НСПВС все пак е добра идея, Диклак (ако имаш здрав и нечувствителен на лекарства стомах), Мовалис, или нещо подобно. Аркоксията е прекрасно средство, но малко му е в повече цената 😉 

Май си доктор 🙂 От тези всичките изредени знам само Диклак, прочетох листовката в нета, като за мен е май. Стомаха ми е здрав принципно, сега така или иначе пия и пробиотик та би трябвало да няма проблеми. Ще се отбия през аптеката довечера за въпросния. Благодаря.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Нека не се изказваме неподготвени, моля. Това за Аулина не е вярно.

Аулин  от групата на сулфонанилидите и е търговското наименование на Не Стероидно Противо Възпалително Средство - Нимезулид.

http://www.zdravenportal.bg/medicine/profile/2867/

https://medpedia.framar.bg/фармакологични-групи/m01ax17/нимезулид

Основното му и най- често използване е за болезнен остеоартрит, или за болки , в резултат на възпалителни процеси. Може да се използва и в стоматологията. Аз, например, предпочитам Афламил, при отоци в ЛЧО.

Предимството му е това, че не се разтваря във вода, а  прахчето се изсипва на  езика, смесва се със слюнката и веднага , посредством подезичните  слюнчени жлези, постъпва в кръвния ток. Откъдето ползите са две - мигновен ефект и няма дразнене на стомаха, за разлика от производните на оцетната киселина, какъвто е Диклофенак /Диклак/.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Взех диклака на прибиране, пише за болки при възпаления. Преди да легна удрям един па кот стане. Младен имаше на крем и мазах 2 пъти като не заболя предпоследния ден, но ефект нямаше по ясните към момента причини.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@AlexandraKo, няма да споря за показания, нито за терапевтични групи, химични структури и производните им, още по-малко за анатомо-терапевтична класификация на активните вещества, не му е тук мястото. 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 31 минути , Lyubina каза:

@AlexandraKo, няма да споря за показания, нито за терапевтични групи, химични структури и производните им, още по-малко за анатомо-терапевтична класификация на активните вещества, не му е тук мястото. 🙂 

Съгласна съм, че за неща, които са точно дефинирани, не бива да се спори.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 7/19/2019 at 12:01 PM, Tonyco said:

В участъка Момина поляна - Ехо е алпийска част

щом прочетох това, се уплаших!

Алпийската част е реално всичко от Момина поляна до Мазалат...

Иначе за малко сме се разминали - на 25 бях на Добрила, но се качих от сопотския лифт на път за хижа Амбарица...

Момчета, поздравления, че сте завършили успешно този преход. Надявам се да няма усложнения със стъпалото...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.