Прескочи до съдържание

Най-красивия маршрут между Комо и Загреб за 4 дни

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

Още един щрих за lago di Braies, ако позволиш. В горния му край има долина на дясно. За около макс половин час през гора и с гледки към масива, по горски път леко се стига до ферма(тн malga на итал.) . Има вкусна храна и може да се похапне, почине на спокойствие, сиреч да разделите обиколката на 2 части, ако не бързате. 

Бих ти предложил да отвориш нова тема. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Планът ни горе-долу започна да придобива форма, очаквам вашата помощ за финално тунинговане 🙂 Много ми беше на сърце да спим в планински хижички, но мисля че непостоянното време предполага малко по-голяма гъвкавост в плановете, което пък предполага да се базираме в по-големите градчета. И така съм планирал една нощувка в Ortisei и 2 в Cortina d'Ampezzo.

Ден 1 - Комо - Стелвио - Ortisei

image.png

Шофиране около 6 часа. Stelvio ми е нещо като bucket list обект, така че не го пропускам. Не мислим продължителни спирки по тази отсечка, но сигурно ще се помотаем кратко около езерото Комо, самия проход Стелвио, а и някъде да хапнем. В зависимост от това как вървим и как е времето мисля в Болцано да направим равносметка:

Вариант 1: Ако сме там около 14 часа ще отпердашим директно към Ortisei и ще се опитаме да се качим до Seceda. Няма да правим голяма обиколка там, няма да има време, защото лифтовете са до 17:30, но поне да видим иконичната гледка. 

Вариант 2 (по-вероятен): Ако сме по-късно там около 15-16 часа, то ще се насочим първо за залез към St. Maddalena и после чак вечерта в Ortisei. Честно казано предпочитам първи вариант, но не искам и да се юркам много. 

Ден 2: Ortisei - Cortina d'Ampezzo

image.png

Шофирането тук грубо е около 2-3 часа. Идеята е в първата част на деня да направим една от двете по-дълги разходки (3-4 часа) със стартова точка лифтовете над Ortisei - Seceda или Alpe de Suisi. Ако сме успели да вмъкнем Seceda в предишния ден ще направим другата, ако не сме успели ще хвърляме чоп или ще преценяваме спрямо времето. 

В късния следобед към 14-15 часа поемаме към Кортина. Тук въпрос за @Роси 777 и останалите. С оглед на това, че минаваме само еднопосочно през Доломитите, трябва да изберем през кой проход да минем, всичките ги водят много красиви, но не ни се върти целия кръг, ще повторим и ще загубим много време. Та въпросът е, кои проходи да изберем - Sella + Pordoi или Gardena? 

Ден 3 - Cortina d'Ampezzo

Ще спим отново в Кортина като идеята в този ден е да вместим обиколката на Tre Cime, а след нея и Lago di Braies. Не съм сигурен в каква последователност, но по-скоро мисля Tre Cime да са първи за да не си изхарчим силите. Дано времето е с нас. 

Ден 4 - Cortina d'Ampezzo - Zagreb

image.png

Тук ще изберем маршрута без да влизаме в Австрия, както е препоръчал @master_of_germs в легендарната словенска тема. Шофирането е около 6 часа. Спирките ще са италианските езера преди границата със Словения, Крайнска Гора и малко Блед. Ако остане време може и до Bohinjsko да се отбием, но по-скоро едва ли ще остане.

Ами това е криво-ляво, внесете корекции ако е нужно, защото пътища и варианти в района бол. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

И аз си мечтая за този район. Ще ми е интересно като се върнете да разкажете по-подробно какво сте видели.

Публикувано:
преди 2 часа, Георги каза:

. С оглед на това, че минаваме само еднопосочно през Доломитите, трябва да изберем през кой проход да минем, всичките ги водят много красиви, но не ни се върти целия кръг, ще повторим и ще загубим много време. Та въпросът е, кои проходи да изберем - Sella + Pordoi или Gardena? 

Минавали сме и през четирите паса: Passo  Sella, Passo Gardena,  Passo Pordoi  и Passo Falzarego и всеки е различен. Ако трябва да избирам през кой да мина пак за да стигна от Ortisei до Cortina d'Ampezzo бих избрала  Plan De Gralba + Passo Gardena +Corvara in Badia. Избирам тази комбинация, защото е по-живописно с уникални гледки.  А Passo Pordoi +Passo Falzarego са с повече завои, за вдигане на адреналина. Зависи какви са вашите предпочитания.  

• Харесвам 4
Публикувано:

Абе малко като странична забележка...но ситуацията с нощувките в Доломитите е потресаващо зле. Хем не е силен сезон, хем в градчетата има огромен избор според картата на гугъл, но се оказва че повечето не са представени в платформите за резервиране и трябва да им пишеш 1 по 1. Също така, голяма част се отдават само за седмичен престой. Накрая идва и цената - под 100 евро на вечер за двойна стая/студио почти няма. 

Публикувано:
преди 2 минути , Георги каза:

Абе малко като странична забележка...но ситуацията с нощувките в Доломитите е потресаващо зле. Хем не е силен сезон, хем в градчетата има огромен избор според картата на гугъл, но се оказва че повечето не са представени в платформите за резервиране и трябва да им пишеш 1 по 1. Също така, голяма част се отдават само за седмичен престой. Накрая идва и цената - под 100 евро на вечер за двойна стая/студио почти няма. 

Мерси много за информацията, но май се отказахме от този трип и решихме за пролетта да организираме Азия и бюджета няма да стигне за всичко. Така че тази идея я оставям за по-нататък, но не пречи информацията която получавам, ще я запазя, защото със сигуронст искам да посетя тези места

В момента, alexnpopova каза:

Мерси много за информацията, но май се отказахме от този трип и решихме за пролетта да организираме Азия и бюджета няма да стигне за всичко. Така че тази идея я оставям за по-нататък, но не пречи информацията която получавам, ще я запазя, защото със сигуронст искам да посетя тези места

а реално сумата, която ще изхарчим за 9 дни в Европа съм сигурна, че ще се приближава драстично до тази, която ще предвидим за 20 дни в Азия хаха

Публикувано:

@Георги вие там ли сте сега, не стана ясно периода ви? Август е силен сезон. Има го това, някъде искат седмичен престой, но обикновено B&B искат поне 3 нощувки. Но могат да приемат и за по-малко, пишат си го и казват че ще вземат повече пари. За платформите и резервациите съм съгласен. За под 100/стая/нощ трябва в по-затънтени места.

Публикувано:
преди 1 минута , JazzMaster каза:

@Георги вие там ли сте сега, не стана ясно периода ви? Август е силен сезон. Има го това, някъде искат седмичен престой, но обикновено B&B искат поне 3 нощувки. Но могат да приемат и за по-малко, пишат си го и казват че ще вземат повече пари. За платформите и резервациите съм съгласен. За под 100/стая/нощ трябва в по-затънтени места.

Не, след 10 септември ще сме там. Гледам че по календарите с цените се води по-нисичък сезон, някои места направо затварят през октомври. 

Публикувано:

Ако не сте минавали през Бернина пас не бих го пропуснал . А и пътя нагоре от горната част на  Комо посока Санкт Мориц е уникален .

Аз бих направил нещо такова първия ден https://goo.gl/maps/F4Mx8TVeibxVPzRT9

Публикувано:
преди 13 минути , Георги каза:

Не, след 10 септември ще сме там. Гледам че по календарите с цените се води по-нисичък сезон, някои места направо затварят през октомври. 

Да, нисък. Ако все още не ти е писнало и не си попадал на това https://www.yesalps.com/en/  поне позволява групово питане към селектирани места.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , Георги каза:

В Доломитите са такива цените - почти през цялата година не падат под 100 евро. Ако искаш да ги понамалиш - можеш да ползваш един трик в Expedia и производните му сайтове. Купуваш си нещо от Things to do за дата, която е +-5 дена от датата на нощувката. Не е задължително тази активност да е в населеното място, където ще е нощувката. Може да е на другия край на света. Важното е да е с безплатна отмяна. Това отключва допълнителни намаления до 40% от цената за някои хотели, но типичното е 10-15%. Правиш си резервациите, които ти трябват и после канселираш Activity-то и си получаваш парите обратно. Това може да се комбинира и с всички активни кодове по сайтовете. Така без особени затруднения и без да има някаква впечатляваща промоция можеш да свалиш цените до 20-30%. Ето и пример:

1. Преди покупка на Things to Do

image.png.5b303c1c985819b805e5a3fef02849b1.png

2. След покупка на Things to Do

image.png.8b4124832f21aaee837ebff9fa681c0d.png

И само за сравнение виж колко искат Booking.com за същото настаняване.

image.png.40f748fcb44338da9e7350b88b2520b0.png

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 38 минути , Климент каза:

Ако не сте минавали през Бернина пас не бих го пропуснал . А и пътя нагоре от горната част на  Комо посока Санкт Мориц е уникален .

Аз бих направил нещо такова първия ден https://goo.gl/maps/F4Mx8TVeibxVPzRT9

Швейцария решихме да си я оставим за друг път, а и подобна отбивка много ще натовари останалите дни. 

Публикувано:

В Ортисей бих препоръчал B&B Garni Floreal. Беше около 60Е за двойка+ закуска, за 1 нощ може и да е малко повече. Условията бяха съвсем прилични. 

Преди(близо до) Кортина от паркинга Фалцарего има лифт до хижа Scoiattoli, преди няколко години беше 50е на човек полупансион. Условията са добри за хижа, храната също е на ниво. В непосредствена близост е букетът скали Cinque torri, a панорамата от двете страни на долината също е впечатляваща. Това предложение, ако цените в Кортина са стряскащи.

Ама много набързо..., всяко от местата си заслужава поне няколко дена до седмица поне 🙂

Публикувано:
Преди 1 час, koliob каза:

Купуваш си нещо от Things to do за дата, която е +-5 дена от датата на нощувката. Не е задължително тази активност да е в населеното място, където ще е нощувката.

Предполагам е нужно Things to do-то да е купено от същия клонинг, от който в последствие ще се резервира нощувката? Т.е., трябва първо да се ориентирам къде са най-добрите текущи купони за отстъпка и да купя активността от там. Да не стрелям на сляпо 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако половин час е от значение, фуникулара в Ортисей работи до 18ч , а панорамата от горната станция също си струва. После може да се слезе пеша до градчето. 

Публикувано:
преди 29 минути , Георги каза:

Предполагам е нужно Things to do-то да е купено от същия клонинг, от който в последствие ще се резервира нощувката? Т.е., трябва първо да се ориентирам къде са най-добрите текущи купони за отстъпка и да купя активността от там. Да не стрелям на сляпо 🙂

Точно така. Трябва да е в същия сайт. Дори ако е в Expedia - трябва да е в същата локализирана версия. Иначе най-добрите постоянно действащи купони са през мобилните приложения на Orbitz (15% + 5% за следваща покупка) - APP15 и в Cheaptickets (16%) - APP16, но те могат да се ползват по веднъж на акаунт и то само за една стая. Ако ти трябват повече акаунти регистрирани на един и същи email - можеш да използваш една особеност - за Google ivanivanov@gmail.com, ivan.ivanov@gmail.com и i.v.a.n.i.v.a.n.o.v@gmail.com е един и същи адрес, а за Expedia са различни. Съвсем между другото същият номер работи и със самолетни билети (на някои авиокомпании), но там имаш само 24 часа за канселиране. От друга страна ако си купиш самолетен билет на Aegean (например София-Атина) и го канселираш - парите ги връщат ефективно след няколко часа (или поне при мен така работи системата с Revolut). Но пък за рефънд от Air New Zealand веднъж чаках 14 дена, така че трянва да се внимава. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 минути , Светославов каза:

Ако половин час е от значение, фуникулара в Ортисей работи до 18ч , а панорамата от горната станция също си струва. После може да се слезе пеша до градчето. 

Да, това ни е в евентуалния план, ако вървим навреме. Ослушвам се и за колела под наем, но май не ги пускат на лифта, а катеренето нагоре би било зор дори с електричка. 

Публикувано:

Да не говорим за различни неща - фуникулар и лифт, на първото май можеше с колела, но провери пак в сайта им resciesa нещо си

Публикувано:
преди 4 минути , Светославов каза:

Да не говорим за различни неща - фуникулар и лифт, на първото май можеше с колела, но провери пак в сайта им resciesa нещо си

Ми май и двете са, щото са с две отсечки с различен тип превоз. Ortisei - Furnes и Furnes - Seceda. На поне едно от двете май не дават колела, то и аз вече почнах да се оплитам 🙂

Или ти говориш за някоя от другите отсечки:

image.png

Публикувано:

Значи няма как да сбъркате с никой от проходите. 

Брайес е много надценено езеро, но като сте с дете е много добър избор.  Гледайте да спрете и при Tolbacher see. По същия път в близост до Кортина е отбивката за водопадите Fannes. Още едно място направено като за семейства с деца.

В никакъв случай не пропускайте passo sella. Оттам може да завъртите пеш част от обиколката на Sassolungo/Langkofel. До първата хижа Фридрих Аугуст и до втората хижа Сандро Петрини е съвсем по равно и перфектно за деца. 

Фалцарего е много хубав проход, но ви съветвам, по възможност от/към Кортина да минете по съседния passo giau. Дотук той ни е фаворит. Гардена, за съжаление, го минахме в пороен дъжд и не успяхме почти нищо да видим от него. 

Повече, като се върнем, че интернетът ни е зле.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Светославов каза:

Горе в ляво е фуникулара Resciesa. 

Ясно. Ще имам предвид в зависимост от това как се движим, но ако не ни остане време за Seceda наистина мислех по-скоро да се насочим към St. Maddalena по залез. Макар че там си е 2 часа отбивка и може да не си заслужава. 

преди 2 часа, master_of_germs каза:

Значи няма как да сбъркате с никой от проходите. 

Брайес е много надценено езеро, но като сте с дете е много добър избор.  Гледайте да спрете и при Tolbacher see. По същия път в близост до Кортина е отбивката за водопадите Fannes. Още едно място направено като за семейства с деца.

В никакъв случай не пропускайте passo sella. Оттам може да завъртите пеш част от обиколката на Sassolungo/Langkofel. До първата хижа Фридрих Аугуст и до втората хижа Сандро Петрини е съвсем по равно и перфектно за деца. 

Фалцарего е много хубав проход, но ви съветвам, по възможност от/към Кортина да минете по съседния passo giau. Дотук той ни е фаворит. Гардена, за съжаление, го минахме в пороен дъжд и не успяхме почти нищо да видим от него. 

Повече, като се върнем, че интернетът ни е зле.

Всъщност не сме с дете, това което ни ограничава, е че всеки ден трябва да отметнем по няколко часа шофиране, че най-важното е да се приберем в България навреме 🙂 С нетърпение чакам да се върнеш, ние нощувките ще ги нагласим тия дни, но по финния тунинг и алтернативни варианти при лошо време има още да се работи. 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Резюмирам специално за @ruwenzogy, @master_of_germs и @mary_shery като супер пресни от Доломитите да им кажа какви ги мислим там в ограниченото време, което имаме 🙂 

Ден 1:

image.png

В първия ден в ранния следобед ще сме в Болцано, а нощувката вече е резервирана за Ортисей. Тук имаме към 2-3 часа живи, които не сме сигурни какво да правим. Варианта е да се качим до Secede с лифта, но за това може би няма да имаме време (работят до 17:30). @Светославов предложи да хванем фуникуляра, ако сме по-притиснати. Третата опция е да отидем до St. Maddalena за залез. Знам че вие до тази част въобще не сте стигнали, но съм сигурен че библиографското проучване ви е довело до някаква информация 🙂

Ден 2:

В този ден първата половина ще е за някоя обиколка около Ortisei (виж и предишния ден), а втората ще е за транспорт между Ortisei и Кортина. За сега се спираме на този маршрут: 

image.png

Предпочитаме горния вариант пред долния, главно защото Роси спомена, че долния вариант може да е притеснителен за хора със страх от високото. Все пак, ако има някакво по-хитро завъртане може да споделите. Също ако си заслужава да спрем по пътя и да направим някой лифт, макар че не знам дали ще имаме време - 2 часа е само пътя, а ние планираме да тръгнем може би към 2-3 следобед. 

Ден 3:

В този ден спим отново в Кортина, на същото място като предишния. Т.е. тук автомобилен преход нямаме, така че в този ден сме най-гъвкави. Планът е да направим сутринта обиколката на Tre Cime, пътьом ще минем транзит през Misurina, а следобед да отидем до Lago Braies. Но планът търпи кардинални промени. Нещо ей такова:

image.png

Това ли са пътищата, по които трябва да минем за този маршрут или има по-готини?

Има ли по-читава идея според вас за този ден, Оги спомена, че е най-впечатлен от Passo Giau и Cinque Torri? Те по-добър вариант ли са и колко време отнемат? Евентуално ако отрежем Lago di Braies и направим Cinque Torri, ще ни стигне ли времето?

Абе въобще, дайте идея за перфектния ви ден със събуждане и заспиване в Кортина  🙂 Вие имахте 7-8 подобни дни, сигурен съм че си имате фаворити!

Ден 4:

Тук ще пътуваме Кортина до Загреб. Няма да има време за преходи, просто за кратки спирки тук там. Може би Passo Giau в този ден да го попретупаме, но той денят е достатъчно дълъг и без това. Ще искаме да спираме по крайпътните езерца, в Словения около Блед може би също. До Бохиня може да се отбием също, но това ми звучи свръх оптимистично. 

image.png

Еми така го мислим общо взето. Никога не съм бил толкова затруднен от избора, където и да цъкна на случайно място на google maps има някакви невероятно снимки. Излиза, че почти не можеш да сбъркаш, ама оптимизатора в мен е убеден, че не е съвсем така 🙂

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
Публикувано:

Само детайл за ден 3. За да видите Tre cime di Lavaredo  в цялата им красота и импозантност трябва от х. Ауронцо да тръгнете по хоризонталната пътека към х. Лаваредо, прибл. 30 мин и да се качите до превала над хижата в посока х. Локатели, пак са около 20-30 мин. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.