Прескочи до съдържание

Придобиване на българско гражданство на дете

Препоръчани мнения

1 hour ago, neuromancer said:

Друго нещо е, че щом са деца на български гражданин, то те са български граждани по рождение, независимо от документите, които имат.

Веднъж се интересувах по този казус в българското посолсво и ми казаха, че детето може да придобие българско гражданство по рождение ако единият му родител е български гражданин и до шестия месец от раждането детето се регистрира като български гражданин и получи ЕГН, акт за раждане и т.н.. Ако се изпусне този срок не може да се придобие българско гражданство по рождение, а трябва да се мине по нормалната процедура за придобиване на българско гражданство по която минават македонците и т.н. Там се чака поне 1-2 години докато придобиеш гражданство.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
On 7/26/2019 at 9:39 PM, Topfly said:

Веднъж се интересувах по този казус в българското посолсво и ми казаха, че детето може да придобие българско гражданство по рождение ако единият му родител е български гражданин и до шестия месец от раждането детето се регистрира като български гражданин и получи ЕГН, акт за раждане и т.н.. Ако се изпусне този срок не може да се придобие българско гражданство по рождение, а трябва да се мине по нормалната процедура за придобиване на българско гражданство по която минават македонците и т.н. Там се чака поне 1-2 години докато придобиеш гражданство.

Законът казва, че това става чак до 14-годишна възраст, същото бяха проучили и мои приятели българи в Щатите - той има и немско гражданство, а тя - и американско. Роденото в Щатите американче бе регистрирано в немско консулство (немците май въобще нямат такава декларация), а за българска регистрация щели да изчакат, за да нямат проблеми при самостоятелни прибирания с детето. Вярвам им, че са премислили добре въпроса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
8 hours ago, Венелин said:

Законът казва, че това става чак до 14-годишна възраст, същото бяха проучили и мои приятели българи в Щатите - той има и немско гражданство, а тя - и американско. Роденото в Щатите американче бе регистрирано в немско консулство (немците май въобще нямат такава декларация), а за българска регистрация щели да изчакат, за да нямат проблеми при самостоятелни прибирания с детето. Вярвам им, че са премислили добре въпроса.

Кое точно става до 14 годишна възраст?

Дете, родено в чужбина

За период от 6 месеца след раждането можете да изискате да се състави българско свидетелство за раждане на детето, съдържащо вписан единен граждански номер от българския консулски или дипломатически представител. За тази цел трябва да се представят препис, заверен от определен местен орган по гражданско състояние, акт за раждане и трябва да се съобщи постоянния адрес на родителите в България. За три месеца дипломатическото или консулското представителство ще го изпрати по служебен път в българското Министерство на външните работи. От там до петнадесет дни ще се изпрати в общината по постоянния адрес на майката, а ако тя не е българка - по този на бащата. Според съдържанието в документа се изготвя и български акт за раждане на детето.

Още за Процедура по регистрация на новородени | Социални грижи Framar.bg от Framar.bg: https://social.framar.bg/процедура-по-регистрация-на-новородени

Гражданите на Република България, които пребивават в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето, от чуждестранен местен орган, на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България.

https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-granica/grajdansko-sastoianie

С изпускането на този 6 месечен срок детето не може да придобие българско гражданство с обикновена регистрация. Родителите трябва да подадат нормална молба за придобиване на българско гражданство по произход, като процедурата трае 1-2 години, а Агенцията за българите в чужбина трябва да издаде документ, че детето има български произход и т.н. Това е същата процедура по която македонците получават българско гражданство...

В нефициалeн източник намерих информация, че все пак може да се направи изключение докато детето не е навършило 1 година:

Изваждане на временен паспорт (пасаван) на родено в чужбина дете без ЕГН

По изключение до навършване на 1 година е възможно издаване на временен паспорт на децата родени в чужбина, но без издаден от България акт за раждане и ЕГН. За целта е необходимо:
– Да се подаде в българското посолство или консулство заявление за издаване на документ за самоличност.
– Да присъстват лично и двамата родители с валидни  документи за самоличност, а по изключение единият родител с нотариално заверено пълномощно на негово име от другия или на друг законов представител.
– Да се представи пълната форма на чуждестранния акт за раждане, съдържаща имената на родителите.

http://www.bulgaren.org/2018/09/18/регистриране-в-българия-на-дете-роден-2/

Не знам какво става ако детето не е придобило чуждо гражданство при своето раждане, но предполагам, че това не променя нещата. Имам познат, който до 30 годишна възраст живееше със статут на човек без гражданство в нито една държава в света...

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ти хубаво си намерил официален източник , но е само на теория ( за съжаление). На практика се оказва, че няма абсолютно никакъв срок и не се чака 1-2 години...

Две произволни статии:

https://maikomila.bg/за-децата-с-двойно-гражданство/

https://advokat-aleksandrova.eu/акт-за-раждане-чужбина/

Връзка към коментар
2 hours ago, stanislavpp said:

Ти хубаво си намерил официален източник , но е само на теория ( за съжаление). На практика се оказва, че няма абсолютно никакъв срок и не се чака 1-2 години...

Две произволни статии:

https://maikomila.bg/за-децата-с-двойно-гражданство/

https://advokat-aleksandrova.eu/акт-за-раждане-чужбина/

Какво разбираш под това "за съжаление"? Ако вариант детето да получи и по късно бързо българско гражданство, това е добре...На мен обаче в българското консулството ми обясниха, че след 6-тия месец процедурата за придобиване на българско гражданство е една и съща за всички. Единственото предимство е, че ако имаш родител български гражданин не могат да ти откажат да получиш български документи...

Интересен казус е ако някой няма български документи, ЕГН и т.н. и чисто конституционно го приемат за български гражданин. Това ми се струва доста хлъзгава територия за да може да откажат на някой да пътува за държавата на която е официално граждани въз основа на това, че в България е виртуален гражданин без да присъства в никакъв официален списък на българските граждани...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Topfly каза:

Интересен казус е ако някой няма български документи, ЕГН и т.н. и чисто конституционно го приемат за български гражданин.

Недопустимо е български гражданин да няма ЕГН.

@stanislavpp Ако детето не е български гражданин, няма да му търсят декларация. За да се застраховаш, пусни едно писмено запитване по е-пощата до Гранична полиция и отделно от това - устно запитване пак до ГП, но на Летище София.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз декларация ще извадя със сигурност , друго ме притеснява - влиза детето (на 18 месеца) като чужд гражданин с право на 90 дневен престой, в България на място се подават документи за българско гражданство. Колко време ще отнеме това?

Ако два месеца + не стигнат и просрочи 90 дневният престой, какво се случва? А ако междувременно просрочи 90дневният престой и малко след това са готови българските документи?

Българските документи може ли да се извадят само с присъствието на единият родител?

Връзка към коментар
преди 22 минути , stanislavpp каза:

Българските документи може ли да се извадят само с присъствието на единият родител?

Зависи какви документи имаш предвид. Акт за раждане - сигурно да. Паспорт - да, но трябва упълномощено лице да се яви от името на отсъстващия родител (според мен - най-добре да е адвокат или нотариус).

Не можете ли да стартирате процедурата по гражданство на детето още докато сте в САЩ. Може би част от подготвителната работа може да се свърши дистанционно и да се спести време. Ако имате наблизо консулски отдел, там също би трябвало да ви помогнат.

Ако 90-дневният престой не стигне за даване на българско гражданство, вероятно при достигането на определен етап от процедурата ще получите право да кандидаствате за удължаване на престоя. Като основание ще посочите въпросната процедура.

P.S. Мисля, че 90 дни няма да стигнат. Все пак това нещо накрая минава и през президенството и се подписва указ. Мисля, че вицепрезидентът ги подписва тези укази и се сещаш, че едва ли има време да го прави всеки ден.

Все пак задействайте си вие процедурата, пък каквото сабя покаже.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Това и се опитвам да направя, но консулският отдел в НЙ упорито не отговарят, а са ми през девет планини в десетата. Така или иначе дори за декларация трябва да отида на място, и ще подам колкото се може повече документи на място.

Връзка към коментар

Отнема 1 час в общината, после около 2 седмици чакане да станат документите. Може и някой друг да ги вземе, ама не помня дали се заявява на място или с пълномощно беше.

Връзка към коментар
1 hour ago, neuromancer said:

Отнема 1 час в общината, после около 2 седмици чакане да станат документите. Може и някой друг да ги вземе, ама не помня дали се заявява на място или с пълномощно беше.

За дете над 6 месечна възраст ли става дума?

3 hours ago, Goal & Boss said:

Недопустимо е български гражданин да няма ЕГН.

По конституция българското гражданство се придобива по произход, а не с ЕГН. ЕГН-то е просто един технически номер, като в много държави изобщо няма ЕГН. Има дори случаи, когато българското ЕГН не гарантира българското гражданство!!! Майка ми например е родена в чужбина и до 18 годишна е била чужда гражданка. На 18 годишна възраст има възможност да избира между българското гражданство и чуждото и тя е избрала българското (тогава не е имало възможност за двойно гражданство).  След като е избрала българското гражданство в българското посолство са и дали ЕГН, български паспорт и т.н. След това майка ми 25 години е живяла и работила в България, като е имала и постоянен адрес. 1989-та година се развежда от баща ми и отива в чужбина, като иска да приеме чуждо гражданство, но затова трябва да се откаже от българското. Пише на МВР молба в която иска да се откаже от българското гражданство, но от МВР получва отговор, че въпреки наличието на ЕГН, български паспорт, постоянен адрес в България, тя не фигурира в листата на българските граждани (!!!) и поради това не може да се откаже от българското гражданство 🙂

• Шок 2
Връзка към коментар

@Topfly, всеки чужденец, който притежава статут на постоянно пребиваващ в България, има ЕГН. Така че не ми съобщаваш някаква новина :tongue: Обратното е невъзможно - да бъдеш български гражданин и да нямаш ЕГН (какво ще изтече от НАП тогава, а?).

Ако паспортът на майка ти е бил тип „зелен“, тоест едновремешният малоумен заместител на личната карта - това също не е някакво чудо. Ако имаш ЕГН, имаш и национален документ за самоличност. Сега е лична карта или разрешение за постоянно пребиваване, едно време беше паспорт.

Връзка към коментар
1 hour ago, stanislavpp said:

Аз декларация ще извадя със сигурност , друго ме притеснява - влиза детето (на 18 месеца) като чужд гражданин с право на 90 дневен престой, в България на място се подават документи за българско гражданство. Колко време ще отнеме това?

Ако два месеца + не стигнат и просрочи 90 дневният престой, какво се случва? А ако междувременно просрочи 90дневният престой и малко след това са готови българските документи?

Отиди на Мария Луйза в МВР в София. Ако родителят е български гражданин, не мисля, че ще е проблем детете да получи право за постоянно пребиваване в България, дори да не е български гражданин. Децата и съпругите по принцип получават автоматично статут на постоянно пребиваващи, дори и никога да не станат български граждани...

Много бих се радвал, ако @neuromancer се окаже прав, защото мен лично също ме засяга казуса, но това което знам до сега е, че след 6-тия месец процедурата по получаване на българско гражданство тоталноно се променя. Скоро при една среща с Александър Каракачанов от ВМРО при която той призна, че българите в чужбина, които не са придубили българско гражданство, когато са се родили трябва да се рядят на една и съща опашка с македонците за българско гражданство...Той би трябвало да е в час...

9 minutes ago, Goal & Boss said:

Обратното е невъзможно - да бъдеш български гражданин и да нямаш ЕГН (какво ще изтече от НАП тогава, а?).

Ако българското гражданство се придобива по произход, това означава че и новородените деца автоматично стават български граждани, още преди да имат ЕГН. В случая обсъждане какво става ако молбата за издаване на ЕГН и регистрация на акта за раждане се забави повече от 6 месеца? Децата продължават ли да са български граждани или губят това право и ги третират едва ли не като чужденци?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
14 minutes ago, Goal & Boss said:

Ако паспортът на майка ти е бил тип „зелен“, тоест едновремешният малоумен заместител на личната карта - това също не е някакво чудо. Ако имаш ЕГН, имаш и национален документ за самоличност. Сега е лична карта или разрешение за постоянно пребиваване, едно време беше паспорт.

Да имаш паспорт в който пише че си български гражданин, да живееш 25 години със съзнанието, че си гражданин на България и след това да ти пратят писмо, че никога не си бил български гражданин, не мисля, че е нещо нормално...

Връзка към коментар
преди 1 час, Goal & Boss каза:

Ако 90-дневният престой не стигне за даване на българско гражданство, вероятно при достигането на определен етап от процедурата ще получите право да кандидаствате за удължаване на престоя.

Това лято сестра ми си дойде за 92 дни с малкия, който тук навърши една годинка... И заради тези 2 дни, нещата били на "кантар" да не ги пуснат да се качат на самолета, понеже той, като роден там, имаше само US гражданство и за над 90 дни му трябвала виза. Сестра ми и съпругът ѝ са български граждани, обяснили са, че ще му вадят БГ гражданство и паспорт и че няма проблем с визата, но австрийците застанали на "контра" и за малко да не ги качат на самолета. В последния момент успели да убедят служителя, който правил някакви "гимнастики" с измислен допълнителен билет, че уж ще се връщат до щатите по средата на престоя и после пак да ходят... В крайна сметка са ги качили на самолета, като са тичали с малкия на ръце, за да стигнат преди затварянето на гейта. 

Тук на граничен контрол само са ги питали дали ще му вадят паспорт - отговор "Да" и до там. Не мога да кажа колко време е отнела процедурата по вадене на паспорта, но още по средата на 92-дневния им престой в България сестра ми се похвали, че вече и тримата са български граждани.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@chandni благодаря за инфото, разбирам, че е отнело по-малко от два месеца за получаване на Бг гражданството, въпреки че детето е било над 6 месеца към момента на подаването на молбата. Те нали не са подали документите още докато са били в САЩ чрез консулска служба?

Връзка към коментар
В момента, stanislavpp каза:

@chandni благодаря за инфото, разбирам, че е отнело по-малко от два месеца за получаване на Бг гражданството, въпреки че детето е било над 6 месеца към момента на подаването на молбата. Те нали не са подали документите още докато са били в САЩ чрез консулска служба?

Доста по-малко от 2 месеца. Не, не са подавали нищо в Ню Йорк. Те си дойдоха с идеят тук да си пускат документите и затова проблемът с достъпа на борда им дойде като гръм от ясно небе. Ако и вие ще стоите над 90 дни в България, имайте готовност за разправии с авиокомпанията. Най-добре е да се свържете с тях предварително, за да си спестите "киселините" по летищата.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Моето си е личен опит, над 2 години бяха децата, не съм правил нищо първите месеци. Взехме се акт за раждане (местен), заверихме го в Министерството на външните работи на държавата и в посолството, отидохме в България, преведохме го и с децата в общината подадохме документи и си заминахме. Баща ми е взел готовите документи с ЕГНтата (без паспорти) и при следващото идване си ги взех.

Както Chandni каза, авиокомпаниите гледат налични документи и трябва да се внимава всичко да е изрядно (гледат в Тиматик), на границата обаче щом родител е българин значи са българи и минават.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , neuromancer каза:

обаче щом родител е българин значи са българи и минават

E и двамата родители са българи, но въпреки това им направиха проблем. Както казах, за да ги пуснат, им направили фиктивни билети за междинен полет по средата на престоя, уж, че ще се върнат след престой от по-малко от 90 дни и пак ще заминат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, авиокомпанията за да ви качи гледа всички формалности, на паспортния контрол в България не. Поне така беше при мен. 

Евентуално на границата на излизане от държавата може също да гледат, аз бях в Англия и там няма контрол на излизане (но авиокомпанията проверяваше).

Връзка към коментар
2 minutes ago, neuromancer said:

Моето си е личен опит, над 2 години бяха децата, не съм правил нищо първите месеци. Взехме се акт за раждане (местен), заверихме го в Министерството на външните работи на държавата и в посолството, отидохме в България, преведохме го и с децата в общината подадохме документи и си заминахме. Баща ми е взел готовите документи с ЕГНтата (без паспорти) и при следващото идване си ги взех.

Както Chandni каза, авиокомпаниите гледат налични документи и трябва да се внимава всичко да е изрядно (гледат в Тиматик), на границата обаче щом родител е българин значи са българи и минават.

Може и мен да са ме подвели или общините да действат по гъвкаво, когатото става дума за “новородени“ в чужбина. Интересно е как биха реагирали, ако човек се появи с 5 или 10 годишни деца? Мен в консулството ме информираха, че трябва да се обърна към Агенцията за българите в чужбина и Министерство на правосъдието с молба ба придобиване на българско гражданство. В сайта на министерство на правосъдието си има описано подробно процедурата как се получава българско гражданство, когато единият родител е българин цък

Процедурата изобщо не е елементарна, като част от нея съдържа и интервю дори за малолетни:

"При подаването на молбата с молителя се провежда интервю, в случай че са представени всички необходими документи съобразно настоящия списък. За малолетните интервюто се провежда с техните родители или настойници. При провеждане на интервю с непълнолетни те се придружават от родителите или попечителите им.:"цък

Връзка към коментар

Най-накрая успях да се свържа с консулската служба в НЙ, отговорите малко се разминават от това,което съм чел в нета:

- за българско гражданство само в Бг се подава молба (акта за раждане с апостил, преведен и легализиран)

- заявление за смяна на име само и единствено в България отново

- декларация за съгласие (за пътуване на дете с единият родител) само на място и отнема минимум 4 часа за експресна поръчка, тоест е свързано с две ходения до консулството

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, stanislavpp каза:

Да споделя моя личен, пресен опит от миналата година август месец, и опит от много четене как е протекла процедурата при други българи.

Във всеки град в България действат различно. Има някакви неясни закони и правила, и всеки си действа както са им казали на местно ниво. Дори различни служители в същата служба, могат да ти кажат различни неща. В по-големите градове има експресни услуги за изваждане на първи български паспорт, в по-малките градове НЕ. Трябва да изчакаш 1 месец.

Да, български документи може да се извадят от единия родител, но той трябва да има пълномощно от другия родител (при нас точно така стана, извадих пълномощно на мъжа ми, и той извади първи паспорт на малката ни дъщеря). Също така, защото трябваше да чакаме един месец, се наложи мъжът ми да води много разговори с разни шефове в полицията, и накрая извадиха паспорта на детето за 1 ден. Значи може, но ти правят пречки.

За да ми издадат ЕГН на детето, нямаше нужда от втория родител, подадох само аз, нямах пълномощно от мъжа ми.

Така че проучи хубаво всичко, зареди се с МНОГО търпение, бъди готов да преговаряш любезно и успех!

В кой град ще вадите паспорт?

преди 43 минути , stanislavpp каза:

- декларация за съгласие (за пътуване на дете с единият родител) само на място и отнема минимум 4 часа за експресна поръчка, тоест е свързано с две ходения до консулството

Детето в коя посока ще пътува с един родител - от САЩ за България или обратно, или и в двете посоки?

В заключение - в най-лошия случай за около месец и малко би трябвало детето ти да има българско ЕГН и български паспорт.

Връзка към коментар

Детето ще пътува и в двете посоки само с единият родител. 

В гр.Видин ще се вадят документите.

@Травеолани в Канада (от консулството)  ли вадихте пълномощното за паспорт на малката и на български ли беше?

Връзка към коментар
преди 32 минути , stanislavpp каза:

Детето ще пътува и в двете посоки само с единият родител. 

В гр.Видин ще се вадят документите.

@Травеолани в Канада (от консулството)  ли вадихте пълномощното за паспорт на малката и на български ли беше?

Значи ние изпратихме до консулството в Торонто нотариално заверено копие на БиСи акта за раждане. Те ни върнаха документа с печат и подпис. С този документ в България отидох в преводаческа фирма, която преведе канадския акт за раждане и бяха лицензирани от Външно министерство да му бият печат, че лицензират документа. С този преведен документ отидох в Есграон да извадя ЕГН. След като имах ЕГН извадих пълномощно на мъжа ми, че детето може да се пътува само с него обратно за Канада и че той може да му извади паспорт.

Знам че в САЩ е малко по-различно, за Канадските актове за раждане се иска тази легализация от Външно министерство, защото Канада не участва в някакво споразумение, в което България участва.

Щом ще сте във Видин има шанс да ви кажат, че трябва да чакате 1 месец, така си мисля, може да греша.

Като пътува детето от САЩ за БГ си извади пълномощно при нотариус на английски. За България към САЩ - от България на български. Ние така действаме, нямаме проблеми. Предполагам детето ти има американски паспорт?

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.