Прескочи до съдържание

Банкомати Euronet - предупреждение!

KAMEN_MAGELLAN

Препоръчани мнения

Публикувано:

Навсякъде ги има,но защо трябва да теглиш от някакъв банкомат Euronet неизвестно какъв,а не от банков такъв.

И сега като си помислих,като че ли в Мадрид ги видях първо.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , traveler каза:

Навсякъде ги има,но защо трябва да теглиш от някакъв банкомат Euronet неизвестно какъв,а не от банков такъв.

И сега като си помислих,като че ли в Мадрид ги видях първо.

По принцип не тегля ни тук, ни там. 

Ама. четох по разни форуми: трябват ти пари, а наоколо друг няма. Явно ги слагат на места, по-малко наситени с банкомати.

Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

По принцип не тегля ни тук, ни там. 

Ама. четох по разни форуми: трябват ти пари, а наоколо друг няма. Явно ги слагат на места, по-малко наситени с банкомати.

Не знам дали наоколо е имало други,но ми направи впечатление,че са на много оживено места,със много хора. И аз не тегля в чужбина и тук ако може.Теглил съм един път в Прага.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аха, ето едно оплакване на холандски турист у нас, на морето:

Космическа такса на банкомат на морето: 110 лв. за теглене на 800 лв.

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Kosmicheska-taksa-na-bankomat-na-moreto-110-lv-za-teglene-na-800-lv-995783?fbclid=IwAR1UUXbyV4lodc2uvHeSthsmOQ1Pd3o8OmoixaPRhFEX0udVHfadSyLv1LE

Публикувано:

БНБ иска регулация и на обменния курс при банкоматите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/08/31/4108227_bnb_iska_regulaciia_i_na_obmenniia_kurs_pri_bankomatite/

Регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, предлага Българската народна банка (БНБ), съобщи "Сега". По този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута. Коментарът от БНБ е по повод сигнали в социалните мрежи, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари.

Най-често става въпрос за устройства на веригата Euronet (собственост на американска компания), при които тегленето на пари от сметка в чужда валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не забелязват неизгодните условия, съобщи преди дни "Медиапул". Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - т.нар. Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

Дейността на тези банкомати е законна, но нито една държавна институция не контролира как се изпълнява услугата по теглене на пари в брой, се разбра от отговор по казуса на различните институции.

• Харесвам 1
Публикувано:

Хехе, не че тия, от  БНБ ги е много грижа за драгия клиент.

Ами, видиш ли, някой скубе повече от тях:))))

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Хехе, не че тия, от  БНБ ги е много грижа за драгия клиент.

Ами, видиш ли, някой скубе повече от тях:))))

Любопитна съм да видя как регулациите на БНБ, ако се случат, ще се отразят на някаква фирма за финансови услуги, със седалище в Канзас, САЩ 😄
Не съм проверявала скоро до къде го докара кметът на Амстердам - ако успее, няма да е с регулации, а просто ще им разкара банкоматите от града 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

За мен това са празни приказки, още повече, щом в цял свят ги има, точно у нас ще ги забранят..

И в момента има чейндж бюра, които купуват валута на много по-ниски суми(преди години имаше доста), като някои са точно на летищата ни, ама не виждам някой да ги затваря, явно са легални.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 53 минути , Niceday каза:

Любопитна съм да видя как регулациите на БНБ, ако се случат, ще се отразят на някаква фирма за финансови услуги, със седалище в Канзас, САЩ

Те не фирмата като цяло може би няма да се отразят  сериозно (бълха ги ухапала), а то и не е това целта, но могат да се отразят на банкоматите им тук. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 49 минути , Фичо каза:

могат да се отразят на банкоматите им тук. 

Силно се съмнявам, и аз като Александър, че ще има някакви мерки. Вероятно е да има двойно превалутиране евро-долар-лев и затова на онези чужденци да не им излиза сметката. Таксите не виждам как ще ги регулират от БНБ. 
Щом още стоят в Амстердам, без промяна на условията, значи и тук така 🙂 

Публикувано:

Бе че са дървени е ясно. Ама ми се чини, че хората са твърде разглезени и не четат, че операцията ще им струва Х лева.

Пише ли го? Пише. Да са чели. 

Това е като цената на пазара за 500 грама, вместо за кило. Пише си. Прекаленото автоматизиране вози до оглупяване и притъпяване на мисловния процес.

• Харесвам 11
Публикувано:
3 minutes ago, Zaro said:

Бе че са дървени е ясно. Ама ми се чини, че хората са твърде разглезени и не четат, че операцията ще им струва Х лева.

Пише ли го? Пише. Да са чели. 

Това е като цената на пазара за 500 грама, вместо за кило. Пише си. Прекаленото автоматизиране вози до оглупяване и притъпяване на мисловния процес.

И си прав, и не си.

Може да има най-различни причини да не си прочел. А и доколкото разбирам, тези банкомати умишлено се опитват да въведат "клиента" в заблуда по различни начини с интерфейса си. Да не говорим че на места може да почнеш да ги срещаш много по-често от нормален банкомат.

• Харесвам 2
Публикувано:

Видях такъв банкомат до хотела ни в Албена, истината е, че ако не бях чела темата, щеше да ми се стори, че е нормален банкомат. Видях и хора, румънци, да теглят от него. И тъпото е, че на 20 м от него си имаше банкомат на ДСК, и не разбирам защо хората ползваха измамния. 

Обаче, извън темата е, ама да кажа, за пореден път се дудне(в линка българина от Холандия го е казал) "само в България това може да се случи, в чужбина не",  което показва нашата болест, че се мислим все най-лоши във всичко, което е адски тъпо. А се вижда, че дори у нас са дошли късничко измамниците. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 часа, Victoria каза:

И си прав, и не си.

Може да има най-различни причини да не си прочел. А и доколкото разбирам, тези банкомати умишлено се опитват да въведат "клиента" в заблуда по различни начини с интерфейса си. Да не говорим че на места може да почнеш да ги срещаш много по-често от нормален банкомат.

Ами на мен ми се случи да пробвам да тегля миналата година точно от такъв миналата година в Гърция и си изписа, че има такса в размер на едиколко си евро. Те задължиха авиокомпаниите да изкарат наяве всички такси, та финансова услуга ли ще пропуснат. Няма шанс да не е посочено. Иначе биха ги забранили за нула време. Просто хората са автоматизирали процеса на теглене на пари и само натискат ОК.

• Харесвам 5
Публикувано:

Ами просто трябва да внимаваш, да смяташ какъв курс прилагат, пък да откажеш и да пробваш друг банкомат, не всеки го прави. 

А понякога така или иначе без такси няма, та след обиколени 5 банкомата теглиш къде да е.

• Харесвам 1
Публикувано:

На летището в Барселона над 50% от банкоматите са такива, отделно че са точно през изходите от залите и от летището.

Сега видях и такъв банкомат, само отстрани е написано, че е от тях.

На пръв поглед не се вижда и разбира 

1134F21B-F97A-48EE-8E5D-A45A77A09190.thumb.jpeg.64989ead3cb7b6c26edf7475a6e69566.jpeg

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Сега си спомних, че на ад ни се случи преди няколко години в Загреб. Наоколо наистина нямаше никакви машинки, а се оказа, че не можем да си купим билети за градския транспорт с карти. 

Стори ми се странен курс, но понеже не бях напълно на ясно с курса на хърватските куни, осъзнах разликата доста по късно. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Интересно кой ги обслужва локално? Все пак някоя наша банка трябва да ги зарежда? И как се зареждат подяволите стотици такива дето са в един град? 

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.