Svetulche Публикувано: 16 февруари, 2025 Публикувано: 16 февруари, 2025 @pukkod сърдечно благодаря за тази сводка! А някаква информация от първа ръка относно пътуване на юг, към пустинята, имаш ли? От гл.т. на сигурност питам.
pukkod Публикувано: 17 февруари, 2025 Публикувано: 17 февруари, 2025 Нямам за съжаление, беше ми прекалено далече, ноо гледах снимки от разни турове ии тяхната пустиня е една от най-красивите по мое мнение. 1 1
cck Публикувано: 27 юни, 2025 Публикувано: 27 юни, 2025 Има някакви новини относно VOA за южните провинции в Алжир: https://emboslo.mfa.gov.dz/services-for-foreigners/entry-visa-to-algeria-1 3 1
Svetulche Публикувано: 6 март Публикувано: 6 март На 16.02.2025 г. в 16:26, pukkod каза: Копие на направена застраховка,която включва репатриране @pukkod здравей! Кажи моля къде направи тази застраховка. Като изискване на сайта на посолството пише буквално: "a travel insurance and repatriation assistance certificate". Притеснява ме този сертификат. Проверих в ДЗИ - съгласно общите им условия застраховаката покрива репатриране, но на самата полица това не се вижда и сертификат не издават. Не знам дали ще са достатъчни полицата и общите условия или си търсят сертификат като документ. Благодаря предварително!
pukkod Публикувано: 15 март Публикувано: 15 март На 6.03.2026 г. в 9:37, Svetulche каза: @pukkod здравей! Кажи моля къде направи тази застраховка. Като изискване на сайта на посолството пише буквално: "a travel insurance and repatriation assistance certificate". Притеснява ме този сертификат. Проверих в ДЗИ - съгласно общите им условия застраховаката покрива репатриране, но на самата полица това не се вижда и сертификат не издават. Не знам дали ще са достатъчни полицата и общите условия или си търсят сертификат като документ. Благодаря предварително! В Alianz travel я направих, там има такава опция "a travel insurance and repatriation assistance certificate". След като се сключи,принтираната полица се подава в посолстото, заедно с поплнения формуляр за виза (в посолстото има), паспорта, поканата от местна агенция или тур гид, копие от самолетните билети (предварително трябва да са закупени и платени) и се препорчително да има и банково извлечение,макар че на мен ми дадоха виза без последното 🙂 И като време, 3 седмици почти паспорта ми бе в посолстото,така че да няма близки птувания,когато подадете заявление за визата. 4 1
Mary Публикувано: 15 март Публикувано: 15 март преди 17 минути , pukkod каза: поканата от местна агенция или тур гид, Тази покана все още ли се изисква?
Branko Публикувано: 15 март Публикувано: 15 март преди 17 минути , pukkod каза: Да, доколкото знам. Сигурен ли си? Коя година е това? Миналата година покана не се изискваше и ми уважиха застрахователната полица към Xcover в револют 1
Svetulche Публикувано: 15 март Публикувано: 15 март @pukkod благодаря за отговора! преди 8 часа, Mary каза: Тази покана все още ли се изисква? Доколкото проучих - зависи в коя част на страната се пътува. За юга/Сахара трябва да я има. За севера би трябвало да може и без нея. 2 1
Йосиф Милчов Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март Току що говорих с посолството по телефона. Казаха ми, че не трябва покана, но трябва да представиш всички резервации за хотели, самолетни билети и подробно описание на маршрута + останалите документи. Другата седмица ще ходим и ще проверим лично дали е така. 4
Mary Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март преди 3 минути , Йосиф Милчов каза: Току що говорих с посолството по телефона. Казаха ми, че не трябва покана, но трябва да представиш всички резервации за хотели, самолетни билети и подробно описание на маршрута + останалите документи. Другата седмица ще ходим и ще проверим лично дали е така. В кои дни приемат? 1
Йосиф Милчов Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март В момента, Mary каза: В кои дни приемат? Понеделник и четвъртък от 10:00 до 14:00 часа. Супер "гъвкави са"😉 2 1
Mary Публикувано: 19 март Публикувано: 19 март Днес ходих до посолството на Алжир в София. Любезни бяха, отговориха на въпросите ми. Подаване на документи е добре да се направи 2-3 седмици преди пътуването. Искат да представиш: - Формуляр по образец - дават го в посолството - един жълт, тънка хартия - Валиден паспорт - Една снимка паспортен формат - Самолетни билети - Резервации за нощувки - достатъчно е потвърждението от резервационната система, където са вписани имената. Не е необходимо да се иска формуляр от хотела. - Програма на пътуването - Застраховка - не уточниха стойност като изискване Паспортът се оставя с документите за визата. НЕ е нужна покана от местна фирма. 9 3 2
Йосиф Милчов Публикувано: 26 март Публикувано: 26 март Току що, подадохме документите. Комплектът документи е точно описаният от @Mary. Застраховка направихме в Алианц с максималното покритие от 60 000 евро. Консула прегледа документите, събра ги, поиска по 45 евро кеш и ни каза, че ще ни се обадят по телефона като са ни готови визите. Пита ни и дали ще ни трябва паспорта преди пътуването ни в Алжир. 7
Branko Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април Силно препоръчвам на хората подаващи документи за виза и преди това имат печати в паспорта от Западна Сахара и възможно дори само Мароко, да си сменят паспорта и дадат новия. Няколко човека изгоряхме с визите заради печат от Дахла в паспорта 5 2
Георги Матеев Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април преди 54 минути , Branko каза: Силно препоръчвам на хората подаващи документи за виза и преди това имат печати в паспорта от Западна Сахара и възможно дори само Мароко, да си сменят паспорта и дадат новия. Няколко човека изгоряхме с визите заради печат от Дахла в паспорта Потвърждавам. Мароко и Алжир отдавна имат сериозни търкания по много теми, една от които е Западна Сахара. Отношенията им през последните 2-3 години са съвсем влошени, Алжир даже върна визовия режим за мароканци (колкото и абсурдно да звучи) и всякакъв намек за Мароко води до забавяне или в по-лошия вариант до отказ на алжирска виза. Силно препоръчвам кандидатстване за виза с чист паспорт. Между другото никога не съм разбирал силно рестриктивната политика на Алжир към туризма и затрудненото издаване на визи (липса на портал за онлайн визи, например). Вместо да вземат пример от съседните Мароко и Тунис и като цяло от все по-отварящия се свят (за справки Саудитска Арабия и 70% от Африка с евизи), те се изолират все повече. Имат интересни места за посещение, но очевидната неприязън към туристите ме демотивира да се върна там. 10
Branko Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април Аз дори имам и миналогодишна алжирска виза в паспорта, което явно е без значение. Отказаха и на сина ми, който не е стъпвал в Мароко , но го свързват с мен . Отказаха и на други с печати от Дахла, но не казват официално, че заради това е отказа 1 5 1
master_of_germs Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април Аз нямах печат от Западна Сахара, но имах от Мароко и малко се притеснявах. Паспортът ми така или иначе изтичаше към края на октомври 2026 г. и трябваше да го сменям, защото не влизах в задължителната за Алжир 6-месечна валидност. Чудех се даже дали да не сменя паспорт още през декември 2025 г. по старите цени. После прецених, че по-добре да го сменя през февруари-март, след като ми е минало пътуването в Йордания. Че по разни групи четох, че алжирците не гледали с добро око и на печати от Йордания. Смятали Йордания за прекалено приятелски настроена към Израел. Та дори и с чисто нов паспорт ме бавиха и ми дадоха визата само три дни преди пътуването, което трябваше да почне днес. Наложи се да не пътувам поради съвсем други причини /здравословни и спешни/. Изобщо не ми пука, че пропускам посещението в държава, която се отнася по такъв начин с туристите. Единствено ме е яд, че няма да мога да пътувам в магеланската инвазия с толкова готини съфорумци... 3 2
master_of_germs Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април На 15.03.2026 г. в 22:15, Svetulche каза: @pukkod благодаря за отговора! Доколкото проучих - зависи в коя част на страната се пътува. За юга/Сахара трябва да я има. За севера би трябвало да може и без нея. Точно така. За района на Гардая от посолството ни казаха, че резервацията на тур с местна фирма е задължително.
zon Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април преди 2 часа, Георги Матеев каза: Силно препоръчвам кандидатстване за виза с чист паспорт. В Белгия предлагат опцията да имаш два паспорта едновременно, в един момент сигурно ще се възползвам. Тази информация е от страницата на Министерството на външните работи на Белгия, относно пътуване в Алжир: Спойлер Algemene veiligheid in Algerije | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Актуални събития: Общи През януари 2025 г. испански гражданин беше взет за заложник близо до Таманрасет, а през 2024 г. швейцарски гражданин беше убит в Джанет. Предвид тези специфични заплахи, с които могат да се сблъскат чужденците, белгийците, пътуващи в страната, се съветват да регистрират пътуването си чрез Travellers Online. Случайните посетители, които трябва да пътуват до провинциални градове в северната част на страната, трябва да вземат предпазни мерки: Предпочитайте пътуване със самолет пред пътуване с кола. Ако пътуването с кола е неизбежно, използвайте главните артерии и избягвайте второстепенните пътища. Нека ви придружат на място надеждни хора, които познават местата, които посещавате. Избягвайте пътуване през нощта. Пътуването до граничната зона с Южен Тунис, Либия, Мали, Нигер и Мавритания, както и до бежанските лагери на сахрави, остава силно непрепоръчително. Традиционният туристически маршрут (включително Таманрасет и Джанет) понастоящем може да се счита за опасен поради постоянно високия риск от тероризъм в региона. Препоръчително е да се използва туристическа агенция. Като цяло е необходимо разрешение от местните власти за пътуване до тези райони. В най-големите градове на Алжир могат да се проведат демонстрации, стачки и седящи протести. Ако се окажете близо до демонстрация, препоръчително е да се преместите на по-безопасно място. При никакви обстоятелства не трябва да правите снимки или видеозаписи на правителствени сгради или сили за сигурност. Важно е да сте информирани, като следите новините чрез местните медии. Накрая се препоръчва да следвате обичайните препоръки, изброени по-долу. По-специално се препоръчва да не се впускате сами в работнически квартали, особено вечер и през нощта. Обща безопасност Всеки, който пътува до Алжир, трябва да бъде внимателен, да следи новините, да избягва събирания, да предпочита въздушен транспорт и стриктно да спазва инструкциите на властите, които са наясно с потенциални заплахи или военни операции. Обичайно е всеки чужденец, поканен от алжирска публична институция, да бъде придружен от ескорт по време на пътуването си. В столицата Алжир не са извършвани нападения от 2007 г. насам. Градът е видимо обграден от полиция, а частните превозни средства се проверяват много често. Движението в Алжир е трудно и често е задръстено, което затруднява мобилността. За местен транспорт за предпочитане използвайте таксиметровите услуги на големите хотели. Избягвайте да пътувате сами с такси, дори и тези, резервирани чрез приложение като Heetch или Yassir. Това важи и за по-големите градове в северната част на страната, като Оран, Анаба, Скикда, Беджая и Константин. Между другото, препоръчва се да пътувате до тези градове със самолет. Терористичната заплаха е до голяма степен овладяна, но не е напълно премахната. Останалите терористични клетки все още са налице. Сблъсъците между силите за сигурност и терористите остават сравнително чести, но рядко водят до жертви. По принцип може да се пътува по главните пътни артерии без проблеми, но предпазливостта и дискретността остават необходими. Препоръчително е да се получи информация преди пътуване. Използването на второстепенни пътища не се препоръчва. За пътуване до петролните региони се препоръчва да се вземе самолет. Пътуването на дълги разстояния по пусти пътища е рисковано. Трябва да се помни, че сухопътната граница с Мароко остава херметически затворена за автомобилен трафик. Границата с Тунис, от друга страна, е отворена, но само граничните пунктове на север изглежда не създават проблеми. Въпреки това, винаги е препоръчително да се провери предварително. Границата с Либия също е затворена поради влошаващата се ситуация със сигурността в региона. В южната част на страната всички гранични зони (с Мароко, Западна Сахара, Мавритания, Мали, Нигер, Либия и Южен Тунис) трябва да бъдат категорично избягвани. Всяко преминаване през тези райони, например в контекста на митинг или туристически престой, трябва да се избягва. Престъпления Въпреки че не представляват сериозен проблем, в Алжир понякога се случват дребни и сериозни престъпления, като джебчийство, насилствени грабежи, отвличания и фалшиви полицейски блокади. Посещението на Касбата в Алжир е за предпочитане като част от организирана обиколка. Препоръчително е да се избягва пътуване през нощта в провинцията и в определени квартали на градовете. И накрая, избягвайте носенето на бижута или други ценни предмети, или да се разхождате демонстративно с мобилен телефон или портфейл. Предишна страница Последна актуализация в Алжир Следвайте 7 1 1
Svetulche Публикувано: 11 май Публикувано: 11 май Да споделя своя опит с визата, що се отнася за пътуване на юг – Джанет/Сахара. Към момента няма как да стане без покана от местна фирма (то и самото пътуване няма как да стане без фирма на място). Дори при положение, че се уговорих с такава, в крайна сметка в поканата бе описан маршрут в Северен Алжир и имах изрична инструкция да не споменавам, че ще ходим на юг, за да не усложня процеса по получаване на визата. На летището в Джанет на всички чужденци ни събраха паспортите, след това ги връчват на съответния гид, който поема отговорност за теб от тук нататък, намира те някъде из летището и ти връща паспорта. Колкото до посолството в София – те наистина не горят от желание да посетим държавата им. Аз отидох някъде 40 дни преди пътуването и след като висях там почти час и изчетоха всички документи, се сетиха да ме попитат кога пътувам и казаха – „аааа, много е рано, елате 14 дни преди пътуването“. Аз естестено, не чаках до последно, но на тях не им попречи да ми връчат визата в последния момент. Поканата я бях разпечатила черно-бяла, питаха за оригинал, искаха да я видят цветна, та се наложи да им я препратя по мейл. Доколкото разбрах, от известно време има и visa on arrival, но получих разнопосочна информация в кои случаи може да бъде получена, само разбрах, че е доста по-скъпа. А и си представям колко време би отнело получаването й при пристигане на летището. Не си струва, според мен. 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега