Marusinka Публикувано: 6 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 Разгледахте ли вътре мемориала? Има една стая, в която са пуснати съобщения, оставени от някои от жертвите на гласовите пощи на техни близки моменти преди самолетите да се разбият. Разтърсващо е! На първата минута избях с рев оттам. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 преди 2 часа, Marusinka каза: Разгледахте ли вътре мемориала? Има една стая, в която са пуснати съобщения, оставени от някои от жертвите на гласовите пощи на техни близки моменти преди самолетите да се разбият. Разтърсващо е! На първата минута избях с рев оттам. Не, само отвън. Така в Хирошима, само аз влязох и много се разстроих:(Не исках и тук. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 Размислих. Сетих се за максимата: “Прости, но не забравяй!” И американците, в това отношение са прави, с всичките тези мемориални плочи, ленти, надписи и пр.Точно така трябва. Според мен. Ето някоко архивни снимки от 9/11: Следващите поколения, трябва да помнят и почитат. А нощем , мемориалът изглежда така: Снимките взех от тук: https://bigpicture.ru/?p=11970 19 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 И не може да си отишъл в Новия Йорк и да не си видял Бруклинския мост. И да не си чул за трагичната му история. Идеята, да се построи висящ мост, в чиято конструкция , да се замени тежкия чугун, със стомана, със специално покритие, принадлежи на Джон Реблинг. Направил човекът проекта, започнало строителството, под негов надзор. За нещастие, на строежа се наранил и починал от отравяне на кръвта. Щафетата поел синът му, който, по нещастно стечение на обстоятелствата, също загинал там. Делото на съпруга и сина, завършила Емили Реблинг. На моста, има паметна плоча: Самият мост, свързва Бруклин и Манхатън и се счита за “визитката” на града. Снимала съм от място, от където ,от едната страна е Бруклин бридж, от другата - Манхатън бридж. С една дума, две в едно:))))) Сивият дей, продължава да си е сив и намусен. Съъъъщо, като Драги ми Господине, на Радичков, дето, “като се събудил, бил кисел, та кисел...” Добре поне че, поне само ръми, не вали силно:))))И на това сме благодарни. И понеже ни омръзна да е толкова сиво, удряме петата и отиваме на Таймс скуер. Време за обяд е и ще отидем в Хард рок кафе, хем да позяпаме попътно и на местО, Да вметна нещо. Леле-мале, какви са тълпи от китайци / не са японци, те се познават по дисциплината и смиреността/.Китайци и то, какви - вресливи, крякащи, бутащи се, щракащи по сто снимки и селфита, в разни пози, пред интересните места, навсякъде са. Имам чувството, че целият китайски народ пътува ли, пътува... А пък, китайски магазини - на всяка крачка. Поне ще могат да си накупят сувенири:))))))) Та, Таймс скуер. Пресечната точка, на Бродуей и Седмо авеню, известен с изобилието от светещи реклами, които тичат, текат, мигат, пулсират и създават една невероятна атмосфера. Носи името си от вестника Ню Йорк Таймс. Ето го и Хард рок кафе-то: Въртящата се китара на входа: Във фоайето също има огроооомна китара: И още много вътре. И както обикновено, снимки, китари, дрехи, на известни музиканти. Снимка на Бийтълс, с автографи на всеки от групата. Много е тъмно, под стъкло е, с отбласъци, та не стана хубава:(((Като за показване, де.:((( Ама, да знаете, че има:)))) Обстановката: Цяла стена от китари, подредени, като книги в библиотека:))) Следва... 33 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 Киселият четвъртък, продължава да си е кисел, ана и ние - упорити, си следваме следващата цел - Централ парк. Сега, от сиво, минаваме, на жабешко зелено:))))) Е, те тука, ги излових американците:)))) Ама може ли, да няма кьорава табелка из тоя парк:((((Имахме карта, знаехме, кое ни трябва, ми как да се ориентираме? Мноооого са подредени, ама тука не са. И паркът, такъв един, позапуснат. Иначе, чинно, на всеки бенч лейбъл:)))) Тичащи в дъжда хора, кат ги питам и те не знаят , кое къде е. Разгеле, яви ми се един отракан младеж, дето си издържа изпита с магнит и мускал, па ние оправихме с посоките:)))) Белведере касъл, щрак, само отвън.:))) Езерца, овчи поляни, ей ме и мен, като мокра мишка, по- едричка:)))ама, крайната ни цел са ягодовите полета. Strawberry fields е мястото, където на 8 декември 1980 година, Марк Чапман застреля Джон Ленън, който пресичал парка, за да се прибере в къщи, в апартамента си в сградата Дакота, от другата страна улицата. На това място, самата Йоко Оно е подредила красива мозайка, тя продължава да си живее в Дакота Билдинг. За снимка на мозайката, дори в този дъжд, трябва да се чака:))) Дакота Билдинг: Съвсем наблизо, от другата страна на улицата, е Природонаучният музей. Снимахме го само отвън, не ни се гледат праисторически твари. И без това, по улиците и около нас си ги има в изобилие:))))))))) Следва... 36 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 6 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 7 hours ago, AlexandraKo said: Не, само отвън. Така в Хирошима, само аз влязох и много се разстроих:(Не исках и тук. Разбирам те напълно. М/у др, толкова пъти съм ходила в НЙ и Сентръл парк, веднъж не съм била до Strawberry fields. Благодаря за историята на мястото! Толкова много неща покрай твоите пътувания научавам. Искрено ти се възхищавам. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 Преди 1 час, Marusinka каза: Разбирам те напълно. М/у др, толкова пъти съм ходила в НЙ и Сентръл парк, веднъж не съм била до Strawberry fields. Благодаря за историята на мястото! Толкова много неща покрай твоите пътувания научавам. Искрено ти се възхищавам. Благодаря ти! Радвам се, ако някой научи нещичко ново от пространните ми разклонени мисли!:)))) 5 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 6 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 6 октомври, 2019 @AlexandraKo - гледала съм много предавания за 9/11 - брутално е наистина. Разкази на оцелели, на роднини на починалите, разговорите на стюардесите, последните съобщения на загиналите да близките им - много страшно... Няма да забравя как един оцелял разказваше, че слизал по стълбите и бил на 10-ия етаж на една от сградите и започнал да чува шум от сорта на “бум, бум, бум”. Тогава осъзнал, ча сградата се срутва и започнал да бяга още по-бързо и успял да се измъкне, след като сградата вече се е срутила. Представям си как се е чувствал този човек, в момента, като е чул това бум, бум, бум... Страхотни снимки от Сентрал парк. Следя с интерес! Ходила съм няколко пъти в Ню Йорк, но последният път беше през октомври 2003. Искам да отидем с децата като станат малко по-големи. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 7 часа, Травеолани каза: @AlexandraKo - гледала съм много предавания за 9/11 - брутално е наистина. Разкази на оцелели, на роднини на починалите, разговорите на стюардесите, последните съобщения на загиналите да близките им - много страшно... Няма да забравя как един оцелял разказваше, че слизал по стълбите и бил на 10-ия етаж на една от сградите и започнал да чува шум от сорта на “бум, бум, бум”. Тогава осъзнал, ча сградата се срутва и започнал да бяга още по-бързо и успял да се измъкне, след като сградата вече се е срутила. Представям си как се е чувствал този човек, в момента, като е чул това бум, бум, бум... Страхотни снимки от Сентрал парк. Следя с интерес! Ходила съм няколко пъти в Ню Йорк, но последният път беше през октомври 2003. Искам да отидем с децата като станат малко по-големи. Благодаря ти! Ще отидете, на вас, поне ви е “през плета:)))” 1 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Ако има празненства в даунтауна в NYC и се очакват фойерверки или топовни салюти, обикновено правят множество обявления и се опитват всички, които работят в района, да разберат предварително, защото част от хората там си имат травма - особено тези, които са работили в околни сгради и са видели как кулите се сриват пред погледа им... 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Я, да вкарам малко ведрост и цвят в темата:))Че тръгнахме в тъжна посока, а не трябва:( Днес се телепортирахме в Квебек. Лелеееее, тук мога да живея!Един следобед, един поглед и вече съм влюбена в този град! По- точно, в неговия стар град.Толкова пъстро, интересно и слънчево място, в намусен ден, не съм видяла. Навсякъде има украса от тикви, най- различни марки, модели и цветове. От зеленикави на точки, през зелени на ивици, розови, жълти, до ярко - оранжеви. Висят цветенца по дуварите в едни футуристични саксийки, изографисани стени с красиви стенописи / не говорим за графити/.Едно кипричко фуниколорче снове нагоре - надолу, между горния и долния град. И развозва мързеливите туристи,което си е кеф.Не мързеливите си бъхтят по стълбите. Ние взехме соломоновско решение, надолу по стълбите, нагоре, с кабинката. Погледнете, какво им е веселко пред Кметството. По уличките на Стария град: Най- вървежната атракция, кат гледам, е да се снимаш в ковчег за Хелоуин. Че чак и с чакане на опашка. Чак до там не се осмелих, но се престраших, да се снимам между тиквите:))) На следващата снимка, ковчегът е празен: Но само за секунда: С една дума - купон голям. По едно време, гледам , един дядко и той се наместил.:( Аха, викам си аз, тренира вече:))))) Следва... 22 3 10 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Пък да ви кажа, тука си има един страхотен магазин, който целогодишно продава коледни играчки, украшения и всякакви красиви красоти:))))) Ние много обичаме Коледата, за нас е най- хубавият семеен празник, а всичките неща в този магазин придават такова очарование, настроение и хубав дух. Помислих си - като знаеш, че има такъв магазин по всяко време, става ти тъжно - отиваш там и се зареждаш, с хубави мисли и положителна емоция. Щастливци са тези Квебекци, че си го имат. Направо - завижд, завижд, завииижд! Ето, да видите, че е така: Подсещам ви - започвайте да пишете писма на дядо Коледа, аз съм се разбрала вече лично:))))))))) 32 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Ох, изоставам с писането, ама хич няма време:))))Много нови гледки, много нови емоциии. Да си довърша с Ню Йорк, преди да сме се върнали там и да има още. Предварително бяхме купили билети за Емпайър Стейт Билдинг.Да де, ама, само се настройвахме да е по залез, за да се видят красивите гледки преди и след запалването на светлините. И така стана, само, дето сивият, кисел ден на пук, хвърли и една плътна пелена, та не се видя нищичко:)))) На всичкото отгоре, на влизане, като ме снимаха, не се харесах:)))) Остана ни само возенето с високоскоростните асансьори, нагоре надолу. Не зная, дали ви е известно - на тавана на първия, с бързо сменящи се картини е показан строежът на небостъргача. Във фоайето има макет, поне него снимах:))) Филмчето в асансьора. На терасата сме, нищо не се вижда:(((( Два съвета - ако няма слънце, хич не се качвайте. А ако има слънце и тръгнете да се качвате - в първия асансьор, гледайте нагоре. Следва 24 1 Връзка към коментар
savagejo Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 33 минути , AlexandraKo каза: Пък да ви кажа, тука си има един страхотен магазин, който целогодишно продава коледни играчки, украшения и всякакви красиви красоти:))))) Ние много обичаме Коледата, за нас е най- хубавият семеен празник, а всичките неща в този магазин придават такова очарование, настроение и хубав дух. Помислих си - като знаеш, че има такъв магазин по всяко време, става ти тъжно - отиваш там и се зареждаш, с хубави мисли и положителна емоция. Щастливци са тези Квебекци, че си го имат. Направо - завижд, завижд, завииижд! Завиждам Много симпатичен изглежа този Квебек. А доколкото си спомням и в Ню Йорк имаше подобно магазинче, близо до магазина на M&M до Бродуей. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 2 минути , savagejo каза: Завиждам Много симпатичен изглежа този Квебек. А доколкото си спомням и в Ню Йорк имаше подобно магазинче, близо до магазина на M&M до Бродуей. Този, в Квебек е великолепен, на два етажа:)))) Връзка към коментар
savagejo Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 11 минути , AlexandraKo каза: Този, в Квебек е великолепен, на два етажа:)))) Добре де, продължавам да завиждам 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 5 часа, savagejo каза: Добре де, продължавам да завиждам Благодаря, завиждай си на воля! И започвай с планче за Квебек,, много ще ти хареса.До тук сме видяли част от Монреал, предстои Отава, Торонто, водопада, ще видя натам какво е. Но е много различно от САЩ.Според мен , де.:)))) 3 1 Връзка към коментар
Zelen Burgas Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 1 hour ago, AlexandraKo said: Благодаря, завиждай си на воля! И започвай с планче за Квебек,, много ще ти хареса.До тук сме видяли част от Монреал, предстои Отава, Торонто, водопада, ще видя натам какво е. Но е много различно от САЩ.Според мен , де.:)))) Ще чакам с интерес и разказите за тази част на Канада понеже скоро мисля да я посетя. 🙂 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Попътно за Бостън, се отбиваме в Харвард. Хем да видим градчето, хем да видим Университета. Не че тепърва ще се заучваме, но на внуците, може да им хареса идеята да учат там.:)))) Освен това, ХУ е най- старото, частно, висше учебно заведение в Америка - дата на основаване - 8 септември 1636 година.Първоначално е носел името “ Кеймбридж”, на 13 март 1639 година е преименуван на “Джон Харвард”.Любопитен факт: Много хора си мислят, че той е основателят на ХУ. Един свещеник, починал, едва на 30 години, но дарил на смъртния си одър, за университета 780 британски лири и 400 книги. За онези времена, това била огромна сума. Самият университет / първоначално е било само колеж/, построен, едва за половината от тези пари. За благодарност, сменили името , с това, на щедрия дарител.Два века по- късно, от управата на университета, се сетили, да направят бронзова статуя на Дж. Харвард. Сетили се те, ама , от къде снимка или рисунка на свещеника? Скулпторът, на когото възложили здачата - Даниел Фенч, използвал за модел един студент - Шърмън Хоар. Това, че статуята не е на самия Джон Харвард, се оказва, че не е известно на 90% от чуждестранните студенти там.:))))За това пък, почти всички вярват, че докосването на обувката му, носи късмет:)))) Та, носовете на обувките му, са излъскани до блясък. За снимка и там се чака на голяма опашка, на мен, редът ми дойде, след един бъдещ , все още, невръстен, студент , от къдееееее. От Чайна, разбира се:))) Библотеката, оооооо, каква библиотека!Само заради нея, на човек да му се доучи:))))Най- голямата научна библиотека, в целия свят. В красива сграда, с всякакви технически удобства - компютри, принтери и пр. В Университета има и различни музеи, нямахме време за всичко:((( Логото на Университета: Истината... Следва... 25 Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 А официалният цвят на унито e crimson (червеникав) + бял: 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 А колко е красиво, на територията на университета! Това съчетание на кермидения цвят на сградите, зелените моравки и есенните листа - голяма приятност:))))) Следва... Преди 1 час, akair каза: А официалният цвят на унито e crimson (червеникав) + бял: Като на герба , с логото, нали? За теб 23 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Керемидено червено, сто нюанса зелено, златно и ...бяло. Бялото, под формата на прелестна, мемориална църква. Цялата в бяло, като булка:)))) Следва... 17 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 Ето и няколко снимки от градчето, което също е много симпатично. Следва... 22 Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 1 hour ago, AlexandraKo said: Като на герба , с логото, нали? За теб Да - трябва да е този цвят, но подозирам, че от светкавицата изглежда по-ярко и светло червено. (има и слух, че когато времето позволява, а тревата не е зелена, хора от университета я боядисват в свежо зелено, за да тушират поне частично стреса на студентите) 4 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 7 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2019 преди 10 часа, AlexandraKo каза: Я, да вкарам малко ведрост и цвят в темата:))Че тръгнахме в тъжна посока, а не трябва:( Днес се телепортирахме в Квебек. Лелеееее, тук мога да живея!Един следобед, един поглед и вече съм влюбена в този град! Québec, mon amour! Искам и аз да живея там! Помня май месец (още леко студено, но слънчево), вървях из пустите улици и усмивката ми не слизаше от лицето. Чудно, чудно място! Пак ще се върна! Благодаря за интересната информация! Чета с интерес. 🙂 6 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега