AlexandraKo Публикувано: 11 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 Пътьом ,към Ниагара, се отбихме в едно прелестно място - Ниагара он де лейк. Езерото е Онтарио. Яхти, голф игрище, скъпарски къщи, много паркове, много зелено и красиво. .. Следва... 25 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 11 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 Монреал е интересен и красив град. Ама то, в тази част на Канада, всичко е красиео:))) Много исках да видя Олимпийския стадион. През 1970 , градът е избран за столица на летните олимпийски игри, през 1976 година.Тази олимпиада съм я запомнила с наколко неща,например: че игрите откри самата хър Маджести:))))) А в световната спортна история, румънската гимнстичка Надя Команечи, за пръв път получи максимална оценка 10 на смесена успоредка. Стадионът е на хълм над града Мо Роаял, висок, около 220 метра и никоя сграда в града, не трябва да е по - висока от него. Там има огромен, прекрасен парк. Това е рано сутринта, та още сиво, натам, щи имаме и синьо небе:))) 19 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 11 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 По обяд, имаше шествие на китайци, които искат, Хонг Конг да си бъдел китайски. Като че ли, Канада не им го дава, ама, може би, не съм доразбрала. По повод на тълпите китайци тук, и като живеещи,и като туристи, едим мой приятел, живеещ по тези земи, ми каза, че те много преди нас,пътували за Канада без визи.:( Оставяме ги китайците-митайци да си врещят и си продължаваме, с нашите си дела. Площад “ Жак Картие”, е главният площад. Жак Картие е французин, от английски произход, роден в Сен Мало. Той дава името на Канада, по името на две селища на ирокезите. и е първият европеец, изследвал и картографирал залива Сейнт Лорънс и бреговете на река Сейнт Лорънс. Това е паметникът на Maisonneuvre, основателят на Монреал. В интерес на истината, на всяко кьоше,навсякъде из местата, които обиколихме седи някой:)))Този е на Place d’ Armes, между Катедралата и красивата сграда на Банката. Голямо търчане падна, да ги обикалям и проучвам, всичките им паметници:)))) Вечната кавга тук, между англичани и французи, кой е по-по-най, е илюстрирана, по особено, интересен начин. Две статуи - на каращи се и гледащи в различни посоки, англичанин и французойка, със своите домашни любимци. И кучетата се карат, също, като стопаните си:)) Следва... Следва... 25 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 11 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 Старият град на Монреал е очарователен, малки улички, пълни с арт галерии. Картини, керамика, бронз, какво ли не. За всеки вкус и предпочитание:))Радва ме, че модата на сиво-черно- мрачните неща, тук явно, я няма. Ведро, цветно, красиво. А това пък, е видеодомофонът на една къща. Найс, ааа? Следва... 23 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Крайбрежната алея на Монреал: Още от разходката из града. Срещаме явтобуса, дето, по накое време, става лодка:)) Музеят на изкуствата. Много красива уличка, с настилка, в разни цветове:))) Следва... 19 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Качваме се на хълма Монт Роаял, от където има страхотни гледки. Неделя е, паркът е пълен с тичащи хора, семейства с деца, излезли на разходка и пикник и още с каквооооо. С китайски туристи, естествено:)))) На гледките отгоре, наистина са амейзингови:)))) Следва... 22 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Още няколко снимки от Монреал. Мостът, носещ името на Жак Картие и около него: Следва... 17 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Следва Квебек, от който вече , малко ви показах , колко е цветно и красиво. В Квебек ходихме да видим ферма, за добиване на кленов сироп. Посещението имаше включена и вечеря, която беше отвратителна:((Три вида недоварен боб, парче шунка и палачинка с кленов сироп. При все, че съм добро прасе, от тия неща, ни едно не ставаше за ядене. Иначе, имаше един чичко, който свиреше на нещо, като акордеон, много хубаво, та имаше и танци:))) Накрая, ни обясниха как се прави кленовия сироп и ни подариха по една близалка, която направихме сами. Който ще идва тук, таз атракция, спокойно може да я пропусне. Ама, съвсем, спокойно. Иначе, до тук, Квебек ми хареса най- много. Чисто, подредено, цветно, спокойно, красиво - мога да редя суперлативи безкрай:)))) А , пропуснах - уютно, някак си. Първо, замъкът Фронтенак - той е в стария град , изграден е в средновековен стил и е отправна точка за всички посоки. Много прилича на френските замъци, но всъщност, е луксозен хотел, построен от Канадската железопътна компания, през 19 век, за привличане на повече туристи, Казват, че е като от приказка на Андерсен. Вътре е луксозно и красиво. Има една малка галерия, която, в момента разпродава частна колекция от оригинали на Салвадор Дали. Ето го и фоайето на хотела. Следва... 28 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 @AlexandraKo следя темата ти с интерес, тъй като на мен догодина юни ми предстои част от твоята програма съчетана с една лека Ф1 в Монреал. Тъй като разстоянията са доста големи , може ли да споделиш с какво се придвижихте от Ниагара до Монреал. С рент а кар ли сте? П.С. Ама колко си сладкодумна само.... 🙂 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 преди 2 часа, liliya каза: @AlexandraKo следя темата ти с интерес, тъй като на мен догодина юни ми предстои част от твоята програма съчетана с една лека Ф1 в Монреал. Тъй като разстоянията са доста големи , може ли да споделиш с какво се придвижихте от Ниагара до Монреал. С рент а кар ли сте? П.С. Ама колко си сладкодумна само.... 🙂 С микробус+ местен драйвър, че сме повече народ. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 В Квебек има “горен и “долен “ Стар град. Денивелацията е сериозна, има стълби, има и фуниколор. Соломоновски слязохме по стълбите, а се качихме с фуниколора. И в горния, и в долния град е много цветно и красиво. Навсякъде цветя, тикви и китайци:))))) Срещу красивата сграда на Мерията, пед която са най- многото тикви, има интересен часовник, Следва... 13 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Специлно внимание ще обърна на : Един от най- старите католически храмове в Канада и главен за провинция Квебек.Построена е в средата на 17 век, много красив интериор, катедрата на епископа е подарък от френския крал Людовик 14.В нея са гробниците на първите епископи на Квебек и на 4 губернатора на Нова Фанция. Тук са и мощите на Франсоа Ксавие де Монтморанси Лавал - първият епископ на Квебек. По- натам, ще видим и паметника му. През 1980г., папа Йоан Паавел втори, го обявава за “блажен”. Следва... 16 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 До една от портите, част от цитаделата,опсваща Стария град, има интересен паметник. Монументчето е вчест на срещата през 1943 година, между Чърчил, Рузвелт и канадския премиер министър - Уйлям Лайън, в замъка Фронтенак, който ви показах по- нагоре. От другата сграда на портата е прекрасната сграда на Парламента. Красивият фонтан срещу Парламента.Fontain de Tourni, награден със златен медал на изложението в Париж, през 1855г. И нулевият километър. Следва... 19 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Друго красиво място е националният парк Жак Картие, с водопада Монморанси. Пак цветя, красоти и китайци:)))))По едно време свикваш:)))) Има фуниколор, който върви бааааавничко, за пълна надлада от гледката. И за снимки, естествено. До водопада взехме блу лайн на хоп- она, билети се продават в туристическия център, опозитно на Шато Фронтеняк.За фуниколора се купуват на място, в офиса под водопада. Водопадът е висок 84 метра, с 30 повече от Ниагара. Широк е 46 метра, а дълбочината му е 17 м. Водопадът е открит от Шамплейн, който го нарича на херцог Монморанси. Следва... 22 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Навсякъде цветя, тикви и китайци:))))) Местни натурализирани или туристи? 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Аз лятото в Чикаго жив китаец не видях (от туристическия вид, иначе азиатци с вид на местни имаше) 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 И следкато, цял ден млатихме с копита , къде 17 км, решихме, че ни се полага да седнем в най- хубавия ресторант, че се наградим:)))) Избрахме си италианския ресторант Пармезан и не сгрешихме. Първо, като разбраха, че сме от Европа, много ни се зарадваха. Второ, обстановката е чудесна. И трето, четрвърто пето и т.н., храната си беше супеееер. Полята с бяло домашно винце от Монтепулчано. Еееех, колко му трябва на човек... Следва... преди 11 минути , Фичо каза: Местни натурализирани или туристи? И от двата вида. По заведенията работят много от тях, а туристите са , като термитени пълчища:)))) Аз за пръв път, виждам , някъде по света, толкова много от тях. Навсякъде има, но с най- голяма концентрация по нашето време, бяха в Канада, в частност, в Квебек.Така сме случили. А, има една тиква, ведната поне 15 накачулени за снимка:)))): 20 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Още малко снимки от Стария град на Квебек. Новият град също е хубав - нови, лъскави сгради. Но го няма очарованието на къщите със стенописи, тесните улички и атмосферата на Стария град. И накрая, няколко прасенца:)))) Ако ходех на лов за Юнескови обекти, бих казака, че имам огромен успех:))))) Квебек е наистина, невероятно място! Следва... 21 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Следващата ни цел е Отава. Не може да отидем в една държава, без да видим столицата:))) Четвърти по големина град в Канада и едно от най- добрите места за живеене, според някои класации. На второ място в Америка и на 14 в света. Първото имя на града е било Байтаун / Bytown/, на името на полковник Бай, чито заслуга е построяването на канала Ридо. Каналът свързва Кингстън и Отава, дълъг е 202 км и си функционира успешно, от 19 век, та до днес. Това е самият Джон Бай, изправен до творението си:))))Насред красивия парк . Ето го и каналът Ридо. Следва... 17 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Исках да видя Парламента, особено, Библиотеката, която била особено красива. Ни това, ни онова - тече грандиозен ремонт, като гледам, къде 2030, може и да го свършат. Обиколихме го целия, по строителните пътечки, все пак, снимки отвън има:( Но пък, какви гледки има към реката, зад гърба на Парламента, страхотни! Следва... 18 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Исках да видя и още нещо. Пред галерията на Отава, Тейт Модерн, стои фигурата на огромен паяк. Огромен, огромен, колко е огромен? Цели 9 и кусур метра, и се нарича “Маман”. Скулптурата е дело на Луиз Буржуа, фенско американска скулптурка, и е изработена , от бронз, мрамор и стомана, Тя и самата галерия е много красива, с тези стъклени куполи. Видяхме паяка, сега ще отидем на Вечния огън, пред Парламента. Ето снимка и на Библиотеката на парламента.Това,кръглото здание. Продължаваме си разходката, към сградата на Върховния съд. На влизане, много сериозна проверка, като на летище. И там имаше някакъв проблем, та разгледахме само огромното фоайе. Не можеше да се влезе в залата. Следва... 18 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 преди 5 часа, AlexandraKo каза: И следкато, цял ден млатихме с копита , къде 17 км, решихме, че ни се полага да седнем в най- хубавия ресторант, че се наградим:)))) Избрахме си италианския ресторант Пармезан и не сгрешихме. Първо, като разбраха, че сме от Европа, много ни се зарадваха. Второ, обстановката е чудесна. И трето, четрвърто пето и т.н., храната си беше супеееер. Полята с бяло домашно винце от Монтепулчано. Еееех, колко му трябва на човек... Следва... И от двата вида. По заведенията работят много от тях, а туристите са , като термитени пълчища:)))) Аз за пръв път, виждам , някъде по света, толкова много от тях. Навсякъде има, но с най- голяма концентрация по нашето време, бяха в Канада, в частност, в Квебек.Така сме случили. А, има една тиква, ведната поне 15 накачулени за снимка:)))): По-скоро да ги наречем азиатци (въпреки че на нас ни изглеждат като китайци), защото съм сигурна, че сред тях има корейци, виетнамци, тайландци, филипинци, малайзийци т.н. Малко съм изненадана, че ви правят такова впечатление, тъй като пътувате доста :). И да, в Канада има много, някои от тях второ и трето поколение канадци. Аз имам колеги с азиатски корени, които не са стъпвали никога в Азия :). 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 13 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 13 октомври, 2019 преди 5 часа, Травеолани каза: По-скоро да ги наречем азиатци (въпреки че на нас ни изглеждат като китайци), защото съм сигурна, че сред тях има корейци, виетнамци, тайландци, филипинци, малайзийци т.н. Малко съм изненадана, че ви правят такова впечатление, тъй като пътувате доста :). И да, в Канада има много, някои от тях второ и трето поколение канадци. Аз имам колеги с азиатски корени, които не са стъпвали никога в Азия :). Аааа, аз вървя и ги питам наред, щото си водя статистика. Най- много бяха китайци - митайци. Японци и корейци са друга работа:))))И не че ми пречат, ама имам нЕкои забележки:))))) 3 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 13 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2019 преди 13 часа, AlexandraKo каза: Исках да видя и още нещо. Пред галерията на Отава, Тейт Модерн, стои фигурата на огромен паяк. Ако ходеше на лов за скулптури, следващата цел щеше да е Билбао 😉 Всъщност на седем места в света има по една Маман, от същата авторка. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 13 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 13 октомври, 2019 преди 2 часа, bulpa каза: Ако ходеше на лов за скулптури, следващата цел щеше да е Билбао 😉 Всъщност на седем места в света има по една Маман, от същата авторка. В Билбао сме били, но явно, ще се наложи пак, ако ще се ходи на профилиран лов:))))))))) Ама, не съм чак такъв култур трегер,че да правя колекции, просто, си угаждам на любопитството. А този паяк, исках да го видя, заради, един друг паяк... И друго - интересно ми е, като този ми ти паяк, тежал 11 тона, как пълзи по света? Или неговите копия? И тЕ така, като Вуте, и аз, се зачудих по техническите въпроси:))))) 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега