AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 А долу е ледената пързалка, със статуята на Прометей.Навсякъде в Рокфелер център е красиво и си мирише на стари пари:)))) Следва... 14 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 В Ню Йорк се намира поръчаната от Джон Рокфелер през 1933 г. и изработена от американския скулптор Пол Маншип статуя на Прометей, която макар и да е напълно неизвестна в Европа, според американците е един от двата основни символа на тяхното скулптурно изкуство.(Другият е Статуята на свободата.) Тя изобразява титана Прометей, който държи в дясната си ръка пламъка на откраднатия от него божествен огън. С него той дарява хората, с което ги спасява от унищожението, замислено от разгневените олимпийски богове, които гръцкият мит обединява под името Зевс. Статуята заема централно място в Рокфелер комплекс, който се намира в сърцето на Манхатън и е изграден в периода 1931-39 год. Странно е, че е композирана така, че фактически се намира под земното равнище, което пламъкът на Прометей едва докосва отдолу. Точно отзад, но на горното ниво,е главният вход на наподобяващата игла централна сграда на комплекса от общо 14 небостъргачана. Зимно време пространството под него се превръща в обществена ледена пързалка, а точно над него се поставя коледната елха на Ню Йорк, което превръща мястото в централно за града. Та, решаваме, че ще седнем на по кафенце, в кафенето-ресторант, с изглед към пързалката. -" Заповядайте на бара", а той е с гръб към гледката. Аз - Тогава, ще пием вино. И пак - " заповядайте на бара" Аз - Тогава, ще вечеряме, въпреки, че е едва 5. Най-после - "Изберете си маса". Избираме си, такава, че Прометей е срещу нас и мога да си фоткам, без да ставам. Ресторантът: Храната: Салата с авокадо и скариди: Крем супа от леща: Калмари с чеснов сос: Сьомга, върху задушен в масло спанак: Шоколадов пай със сладолед: За пиене - Аперол шприц и бяло вино: По темата за бакшишите, дето я дъвкахме без край:( Носят сметката и на нея пише: Каква сума ще оставите, извън това. 15%, 20%,25% На перфектната храна и обслужване, с кеф казваме 25% и сервитьорът доволно отлита с КК, да си вземе, там, каквото се получава накрая. В другите ресторанти и в Канада, и в САЩ - пак така. На някои места, сервитьорът посочваше колко е прието да се отбележи.Но винаги посочваха най-ниската, приета сума. А ние , винаги решавахме, да е следващата, защото по местата, по които бяхме, всичко си беше перфектно - и като качество на храната, и като обслужване. ОР-тата да не четат:)))) Ресторантите избирахме, според най-високата оценка в Трипадвайзор. Следва... 14 2 2 Връзка към коментар
akair Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Зад двореца-музей в ДЦ се вижда една ръбата сграда с прозорци - това е сградата на DoE - Department of Energy - министерство на енергетиката. По-надолу по същата улица е и министерството на земеделието -все големи сгради Independence Hall оригинално е работил като съдилище - сградата е доста малка в действителност - на долния етаж има 2 заседателни зали, огледално една на друга. Едната е ползвана от държавните мъже за деловите срещи всеки месец. Пак в тази малка стая Томас Джеферсън пише и черновата на декларацията за независимост. 7 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Така че, може да се каже, този ден, потънахме в лукс и удоволствие. Лукс- да не търчим на лов за забележителности, удоволствие - хубавата храна и гледка. В крайна сметка, ни остана още един ден, този на полета, който беше чак вечерта. След много колебания, да ходим ли, да не ходим ли, при Лейдито, пак взехме Соломоновско решение. Ще отидем, ама, без остров Елис - него ще го пропуснем. Та, рипнахме рано сутринта, че да сме по-първи на опашката и наистина, сколасахме, за едно от първите корабчета. Че трябваше и но летището да се ходи. Малко е преекспонирана работата, статуята се вижда чудесно и откъм водата, без да се ходи на острова. Но пък, гледките, към залива на Манхатън, са невероятни: На острова има и малък музей: Снимки за спомен, за вечни времена:))))))) И хващаме корабчето наобратно. Ето го и остров Елис, отдалече:))) Следва... 25 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Остана ни и малко време за разходка, около Батъри парк. Парка го разгледахме на първа страница:))) В църквата отсреща, сварихме служба, та поседяхме и послушахме. Още малко от разходката. Казваме довиждане на Ню Йорк и поемаме курс към летището. Натам е ясно - лаундж, ядене/пийване и натоварване на самолета. Бях купила места на АИ и , както всеки път хитрувам - купих прозорец и пътека, с надеждата, средното място, да остане свободно. Така и стана- ширихме си се двама на три седалки XL и си пътувахме прекрасно. Спах 6 часа и се събудих, тъкмо за поредната манджа:)))) Пак хапване/пийване. То, с тия часови разлики, не знае човек, какво е вечеря ли, обяд ли, закуска ли. Пак взехме мъдро решение , да пие джин- тоник и да не се напъваме да мислим, кое време на деня е:))))) И след малко, кацнахме в Истанбул.Ние Търкиш си ги харесваме, смятаме, че са от добрите АК и наистина, на тези 4 полета с тях, всичко си беше добре. Отделно, дето нашата стюардеска, така ни се израдва, като разбра, че сме от България - нейното семейство ,били от преселниците живяли много години у нас. Манджата, също, винаги я бива:))))Па имат и едно бЕло винце, тяхно си - много добро:))) Та, кацаме в Истанбул... 18 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Бреееей, страхотно летище са направили тия хора! Ми, аз съм във възторг! Видяла съм само трансферната зона, която е, около, сигурно пе-шест, наши терминала 2😵 То са едни светлини, то са едни огледални подове, то са едни футуристични метални дървета и въображаеми покриви, много ми хареса! А пък туй е градина:)))) С мраморна пътечка между дърветата.Много , много красиво. Следва... 17 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 А пък, да ви кажа, IGA lounge е направо замечателен! Ето снимки. Огроооомен, чист, светъл, има си различни зони - за посядване, за полягване, малки стаички за по 6 - 7 души, какви ли не вкуснотийки, всичко за пиене, чисто и приятно. След американската манджа, така хубавко се навъртяхме с лозови сармички и долма пипер, с агнешки кюфтенца, с баклавички и масленки, тоооооочно, по нашия си вкус:)))) Барът с алкохола: До него има тераса за пушачите: Тоалетна за дечицата: За всичко е помислено. 17 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Както разбрахте, вече се прибрахме. Да, хареса ни пътуването, сякаш, с превес на Канада. Това, което най-много ме впечатли в Америка и заради което, бих се върнала, са музеите. Сега, още дълго време ще предъвкваме видяното и чутото, ще улягат впечатленията и емоциите, за да се избистри, окончателното решение - ще бъде или няма да бъде ново пътуване през океана. Хиляди благдарности на @akair, който ми помогна, с три хиляди и триста, чудесни съвета за това пътуване, споделяйки с мен, част от енциклопедичните си познания за Америка, което ме улесни ужасно много. @akair, благодаря , много съм ти задължена! За всички, които четяха разклонените ми мисли и следваха това ни пътуване, още една снимка-поздрав: Край. 30 4 12 Връзка към коментар
Gervasii Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Много нови пътешествия! Да сте живи и здрави та и ние да пътуваме виртуално с вас дълги години!!! 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 8 минути , Gervasii каза: Много нови пътешествия! Да сте живи и здрави та и ние да пътуваме виртуално с вас дълги години!!! Благодаря! И вие да сте живи и здрави, и да си пътувате и реално! 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Удоволствието беше мое! 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 5 минути , akair каза: Удоволствието беше мое! Ние с теб сега, като едни японци същи, ще се покланяме, ама аз, трябва по-ниско. Като се видим: 2 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 3 часа, AlexandraKo каза: ...ще бъде или няма да бъде ново пътуване през океана... Е как - ами че вие нищо не сте видели още! По отношение на природата - североизточната част на Америка, в която сте били, не се различава много от България. Чудесата са на запад - всичките уникални национални паркове и чудни гледки са там - Гранд каньон, Йелоустоун, Йосемити, гигантските секвои, червените скали на Юта и Аризона, каньонът на Антелопата, езерата Моно, Тахо, цялото Тихоокеанско крайбрежие, пустини и кактуси... край нямат! 🙂 Задължително е да се пресекат Скалистите планини - иначе не се брои, че сте били в Америка! 😉 Па Калифорния, па Флорида... па Ванкувър какво е чудо! Имате още много за гледане... 6 Връзка към коментар
Zelen Burgas Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Доста увлекателно написано. Жалко, че приключи пътуването ви. Благодарности за споделените емоции и преживявания. 1 Връзка към коментар
Bore Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 За пореден път с нетърпение чаках всеки ден да има ново известие по темата. Благодаря много за споделените моменти и красоти! Благодарение на теб се запалих по Америка и вече чета за издаване на виза. Да сте здрави и много още пътувания Ви пожелавам. 🥂 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 23 минути , Zelen Burgas каза: Доста увлекателно написано. Жалко, че приключи пътуването ви. Благодарности за споделените емоции и преживявания. Много благодаря! Ами, нали Пипи казва, че първо, трябва да си отидем, за да можем, да дойдем пак:))))) 2 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 1 минута , Bore каза: За пореден път с нетърпение чаках всеки ден да има ново известие по темата. Благодаря много за споделените моменти и красоти! Благодарение на теб се запалих по Америка и вече чета за издаване на виза. Да сте здрави и много още пътувания Ви пожелавам. 🥂 Аз придобих кураж, когато @Childishвзе виза и ме насърчи:))), че нали преди време , имах покана за конгрес, с всичко платено от американска страна и не ми дадоха виза. И пак май , бая време събирах кураж. А то се оказа бързо и лесно. Има какво да се види, интересно ми беше, но не бих могла да живея там. Не е моето място. И продължаваме да си поддържаме със Съра мнението, че Европа си е друго.:)))) Пожелавам ти, да отидеш, за да видиш всичко сам! Много ти благодаря за вниманието! 3 Връзка към коментар
Дани Ем Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 (редактирано) Мисля,че коментар като този, кой какво не е видял , е малко неуместен. Всеки си има приоритети при пътуване . Един се интересува от изкуство , друг- от природните дадености,.един обича да посещава места,които обогатяват мирогледа му, друг предпочита скали , пустини и кактуси. Редактирано 17 октомври, 2019 от Дани Ем 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 1 минута , Дани Ем каза: Мисля,че коментар като този, кой какво не е видял , е малко неуместен. Всеки си има приоритети при пътуване . Един се интересува от изкуство , друг- от природните дадености.един обича да посещава места,които обогатяват мирогледа му, друг предпочита скали , пустини и кактуси. Благодаря, аз също така мисля. 1 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 И на мен ми беше много приятно да те чета! Сигурна съм, че ще имате и други посещения на нашия континент :). 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 Благодаря! Беше отново голямо удоволствие ! Радвам се , че споделяш оътешвствието си с нас. 1 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 На мен ми харесва начина по който споделяш @AlexandraKo, за което благодаря! Всички сме гледали снимки от Ню Йорк, Ниагарския водопад и др., но твоите са някак... погледнати от друг ъгъл, интересни, с детайли... Тенк Ю! 😉 1 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 17 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2019 преди 2 часа, Дани Ем каза: Мисля,че коментар като този, кой какво не е видял , е малко неуместен. Всеки си има приоритети при пътуване . Един се интересува от изкуство , друг- от природните дадености,.един обича да посещава места,които обогатяват мирогледа му, друг предпочита скали , пустини и кактуси. Не бе, нищо лошо нямах предвид - исках само да ги насърча да дойдат пак! 👍 6 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 18 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2019 преди 7 часа, Травеолани каза: И на мен ми беше много приятно да те чета! Сигурна съм, че ще имате и други посещения на нашия континент :). Вероятно, поне, докато Хавай и Аляска са там:)))) Благодаря ти! Ама взех да кроя едно планче за обиколко на Канада, много ми хареса. преди 7 часа, liliya каза: Благодаря! Беше отново голямо удоволствие ! Радвам се , че споделяш оътешвствието си с нас. Благодаря ти! Много ми е приятно, ако някой си извади нещо полезно от писанията ми! Но съдейки по ЛС , по повод на пътуванията ни, явно, помагам с нещо и на другите пътуващи, което много ме радва.:)))) Винаги съм на разположение, за всякакви въпроси. 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 18 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2019 преди 19 часа, aleksandrina каза: На мен ми харесва начина по който споделяш @AlexandraKo, за което благодаря! Всички сме гледали снимки от Ню Йорк, Ниагарския водопад и др., но твоите са някак... погледнати от друг ъгъл, интересни, с детайли... Тенк Ю! 😉 А, то и аз съм един фотографииииин! Нямам си хич, такива претенции, то, като си е красиво мястото, снимката си става хубава. Важното е информацията. Много често, / поне с мен е така/, само по снимки, които съм гледала, разни места са ми познати. Виж, първите снимки, дето е сиво и ръмящо - те също са сиви и грозни:((( Много ти благодаря, радвам се! 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега