Прескочи до съдържание

Дискриминация, елитарност и затворен ли е форума за новобранци в пътешествиеята

Препоръчани мнения

Публикувано:

Бележка на Георги: темата е отецепена от друго място, където се заговори дали се затваряме прекалено много в някаква измислена елитарност. Моя отговор, като представител на форума, може да се види по-надолу в мнение номер 11.

stefanrusev, ти сериозно ли изрита единствения човек, който пита нещо, а не си приказва по принцип колко му е като у дома си Рим да пасе в Бг мама и то с коментара, че тука било за по-сериозни и далечни дестинации???? Къде са темите с това толкова ценно инфо? Гледам, че последните ти мнения са в теми тип "Клюкарник", та и ти попречиха на рахата с въпрос за прозаичната дестинация Рим... Само да вметна, че този форум става все по-затворено общество и влизането в него все по-трудно...

• Харесвам 2
Публикувано:

Не, днес е първи януари, не първи април :lol: . Да те натирят в бг мама, защото тука е за сериозни и далечни дестинации не е "получи насоки къде да търси"... И това при положение, че момичето пита за Рим... в темата за Рим... Иначе никой не се кара - питах това сериозно ли?

Публикувано:

stefanrusev, ти сериозно ли изрита единствения човек, който пита нещо, а не си приказва по принцип колко му е като у дома си Рим да пасе в Бг мама и то с коментара, че тука било за по-сериозни и далечни дестинации????

...

Само да вметна, че този форум става все по-затворено общество и влизането в него все по-трудно...

Да пасе - звучи не много приятно...

Съгласна съм с подчертания коментар...

По темата - с Рома пас се спестява опашката пред Колизеума - има отделен коридор.

И аз съм на мнение, че няма нужда от препускане по всички забележителности за ден или два. След това само по снимките ще е ясно какво е посетено. :)

Публикувано:

Само да вметна, че този форум става все по-затворено общество и влизането в него все по-трудно...

Е, очевидно твоята вметка предизвика реакция. Mary потвърждава думите ти. Само не разбрах на какво точно се базира горното съждение? Лично аз бих казал, че това място е буквално отворено за всеки един, който има интерес към пътешествията. Лично аз досега не съм забелязал дори и най-малък повод за дискриминация по признак брой посетени държави, континенти, градове и т.н. Напротив, забелязвам непрекъснато желание на всеки да помогне и отговори максимално точно на всеки конкретен въпрос. Затова не мога да се съглася с подобно твърдение и съм любопитен как достигна до него?

• Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

Duke, конкретната "вметка" бе предизвикана от това, което ще цитирам отдолу. Момичето има 4 поста във форума, а оттук директно я пратиха в бг мама, защото тук се говори за по-далечни и сериозни дестинации /иначе тя пита в темата за Рим, дето е обърната на лаф моабет без въпроси като нейния/. Иначе наблюденията са ми от доста отдавна и не само и конкретно в тази тема. Тази дори е една от най-френдли темите... Иначе то са майтапи, бъзици, вметки, обобщения, квалификации... И понеже пиша активно и  в На път в Бг мама и си представям каква би била буйната реакция на темите от съвсем начинаещите пътешественици, дето са нещо обичайно за там...

Моето мнение да се поровиш из форумите на bg-mama , тук можеш да откриеш информация за по далечни и сериозни дестинации

Редактирано от На път
  • Харесвам 1
Публикувано:

Скоро ще ни отдели Георги в отделна тема: има ли дискриминация във форума ама аз да си кажа. Дискриминация по брой посетени държави или градове няма, но според мен има такава по отношение на места за посещение и отсядане. Ако си кажеш, че не ти харесват музеите примерно и обичаш да се разхождаш по улиците и да "вдишваш" атмосферата ти се казва, че не си посетил града. Ако предпочиташ да препускаш, за да видиш повече с оглед на картко време и бюджет пак ти се обяснява същото. Ако пък отсядаш в хостели си мизерник, на когото не му се дават 20 Е отгоре за 'прилична' стая (прилична само, защото такива има единствено в хотели, естествено!). Освен това, от тук разбрах, че романтиката се крие в скъпите вечери в луксозни ресторанти.

Има хора, за които 20 евро са сериозна сума пари, но това не значи, че не трябва да пътуват. Дано никога не ви се налага да избирате между това дали да ги похарчите за вход за музей или за сандвичи.

• Харесвам 19
Публикувано:

Ами няма такова нещо, това са си ваши тълкувания. Не съм видял определения "мизерник", "да пасе", или че не си посетил града, ако не си влязъл в музей. То ако си настроен обидчиво, и "добър ден" да ти кажат, пак ще се обидиш.

Давайте го малко по-спокойно, не мислете веднага, че някой ви мисли злото от една дума, празници са все пак. Освен това е това е форум, не винаги може да се усети хумора или иронията примерно, ако нещо може да се изтълкува по няколко начина не го тълкувайте веднага лошо. 

• Харесвам 14
Публикувано:

Освен това, от тук разбрах, че романтиката се крие в скъпите вечери в луксозни ресторанти.

Аз пък обратното... Разбрах, в хотелите хората спазват дистанция, а само в хостлите се създават приятелства. И че духа на дадено място го усеща човек само в хостел. Разбрах, че на ол инклузиви ходят хора за да се сцепят от ядене, от нискодоходни групи са и са и изключително тъпи и не им се занимава да търсят ... За хората, пътуващи с туристически агенции коментарите не ги и с споменавам :lol: .

• Харесвам 4
Публикувано:

+1 за neuromancer!

Мислех, че темите: "Говорим си за......" са точно за лаф-моабет за съответната държава, каквато е и тази тема.

Ако не е така, моля да ме поправите! А и ако форумът стане строго научен, лично аз ще се преместя в бг-мама.

• Харесвам 2
Публикувано:

Моето мнение да се поровиш из форумите на bg-mama , тук можеш да откриеш информация за по далечни и сериозни дестинации

За съжаление, не бях онлайн по това време, за да пресека дискусията още в зародиш. Този коментар на stefanrusev е абсолютно недопустим и неприемлив и аз ще се доуточня с него на лични съобщения. 

Една от основните причини за съществуването на този форум е да популяризираме самоорганизирането, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ от дестинацията. Еверест и Солун са еднакво "сериозни" дестинации, няма такова нещо като несериозна дестинация. 

Аз самият се старая да отговарям подробно и детайлно на хора, които никога не са купували билет с Уиз, например. Има и други като мен. Често някой елементарен въпрос не само получава отговор, но се добавя и обяснение защо е точно така. Всъщност това е от нещата, с които най се гордея покрай този форум, че човек може да се регистрира тук без абсолютно никакви познания, само с малко любопитство и да си тръгне със самолетен билет, като ще го преведем за ръка през всички малки или големи проблеми в процеса,  било то със закупуване, течностите в ръчния багаж и транспорт от/до летищата. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО много държа на всички въпроси да се отговаря внимателно, а ако някой не му се занимава да отговаря на елементарни повтарящи се въпроси, нека просто не го прави. Много от нас нямаме проблеми да повтаряме едно и също.

Пак да отбележа, този коментар е общо взето пълна противоположност на това, което се опитваме да направим и което мисля правим тук! Този форум не е мой, той е наш, за това не искам да звуча крайно авторитарно, но ще помоля всеки да се въздържа от изказване на мнение от името на форума! Единствено екипа на форума, който към момента се състои от мен и Пожето, има право да захлопва вратата и да праща хора към други форуми. 

=============================

Толкова по този въпрос. В останалата част от мнението искам да адресирам до колко е трудно да се "влезе" във форума и дали не създаваме някакво затворено, авторитарно общество, в което аха си отворил уста, аха сме те изяли. 

Ако тоя форум беше примерно на фенове на Манчестър Юнайтед, мисля, че щеше да има доста по-голям мир :) Казвам го с оглед на това, че тук сме се събрали хора, които самостоятелно организират пътуванията си. И като такива, малко или много егото ни казва, че винаги нашият начин е правилен и всички други гледни точки бъркат. Едни обичат хостели, други не стъпват в обща баня и тоалетна. Едни обичат нискотарифните, други не стъпват на борда им. За едни почивката е да се въртят от кълка на кълка, за други е на крак с бързо ходене 14 часа на ден. Едните нямат против да чакат 3 часа на опашка за топ туристическа забележителност, други могат да блеят с часове в някаква фасада интересна само за тях си. Много е трудно да събереш пет човека на едно място, които да имат пълно съгласие за всичко, при това добри приятели, какво остава за цял форум. 

Кои са прави? Всички! Дори и в тая тема парадоксът е, че според Мрън снобарията ни се проявава в това да отричаме хостелите, а според На Път пък било снобария, че само там се създавали приятелства и имало дух. Класика! И едните и другите май фокусират върху темите и отношението, което не им харесва, а пропускат всичко останало. Т.е. един вид позволяват на лъжицата с катран да развали кацата с мед. 

За съжаление, за това лечение няма, освен известно ниво на дебелокожие в питащите и отговарящите. Питащите да разберат, че може на определени хора стилът им на пътуване да не допада, а пък на отговарящите, че може да се случи да изпишат 2 страници съвети, които питащият няма да приеме. Абсолютно съгласие никога няма да има и аз всъщност не искам да има! Искам да има максимално различни гледни точки, които се обсъждат понякога разпалено, но винаги културно и възпитано. Както смятам е и досега с много малки изключения. Пък задаващият въпроси ще си прецени кое да игнорира и кое да приеме, особено като става въпрос за субективни неща от рода на "Как да усетим Рим". 

За да има тотален мир, трябва да има форум за хостели, форум за двузвездни, форум за четиризвездни, форум за скъпи почивки, форум за стопаджии - еми, няма как да стане! Поне не и тук. Затова нека всички настоящи и бъдещи магеланци да имат едно наум, че е възможно да има разногласия в рамките на добрия тон, но те са част от многообразието на света на пътешествията. 

На Път твърди, че сме отблъскващи за нови потребители. Нямам представа как е за тези, които не се престрашават да пишат, но мисля, че болшинството писали са получили точни отговори, особено ако въпросите им са точни. Ей тоя форум (http://magelanci.com/forum/28-практически-въпроси-и-отговори/) почти целият е съставен от елементарни въпроси на новобранци, колко от тях сме изгонили с агресия и колко от тях са получили детайлни отговори, прикрепени с обяснения защо отговора на въпроса е точно такъв? 

За съжаление, има много субективни фактори, които пречат на човек да пише, не само в този но и в други форуми. Не знам как да се преборя с тези фактори. Нека ако има много четящи, но притесняващи се да пишат, да ми пуснат лични съобщения с това, което ги притеснява. Ще взема всяко едно съобщение предвид. И макар и да не виждам да имаме такъв проблем, след като На път и Mery са на друго мнение, определено ще се замисля по въпроса. Stefanrusev пък с неговия коментар някак се съгласява с тях. Но абсолютно по никакъв начин не възнамерявам да ограничавам различните гледни точки, а доколкото е възможно, смятам да ги поощрявам.

На непишещите мога само да им кажа да пробват, не хапем, много :)

Въпреки всичко изписано и че като цяло смятам проблема за малко преескпониран, мисля, че всички можем да направим усилия да сме малко по-толерантни и да внимаваме с крайните оценки. Не само относно пътешествията, но и за всякакви теми. Иначе излиза, че тук сме хора, които не гледаме турски сериали, не слушаме чалга, всичките ни мп3-ки са лицензирани, не се качваме на hop on-hop off автобуси, не следим български футбол, мразим ол инклузива, не знаем какво е big brother, vip brother и подобните му, не пазаруваме от женския пазар и т.н. и т.н. и т.н. Въобще, демонстриране на някаква крайна супер индивидуалност. А всъщност съм убеден, че всеки от нас си има своите черти, които го правят част от масовия вкус, по един или друг начин.

• Харесвам 30

Целият проблем е силно преекспониран. И с първата реакция, и с първата реплика. Ако не бяха те, никой нямаше да го е забелязал. 

Не се взимайте много насериозно, правете големите проблеми малки, а малките подминавайте. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 12
Публикувано:

Честно казано точно по тази причина пуснах преди време тема за ол инклузива за да видя как са настроени тук хората и доколко ще ми е приятно да съм част от форума. Е, определено ме изненадахте приятно и все си мисля, че това е временно натрупване на напрежение, което бързо ще отмине ;)

• Харесвам 3

Обикновено като каня мои приятели и познати тук им описвам мястото като такова, на което ще получат много съвети и казвам, че хората са много отзивчиви. Дано успеем да го съхраним такова. Аз самата смятам да се постарая за това. :)

Редактирано от Тони
  • Харесвам 8
Публикувано:

Форумът е чудесно и демократично място, където аз поне не виждам каквато и да е дискриминация и затвореност. Той дори е подобие на Римския форум.

А за елитаризъм, опази Боже! Може авторът на тези интересни словеса е искал да каже "егалитаризъм"... :lol:

А това, че чат-пат Фърчи пух и перушина, си е съвсем в реда на нещата. През празниците колко пъти се скарахте с гаджето! :lol:

• Харесвам 8
Публикувано:

През празниците колко пъти се скарахте с гаджето! :lol:

Ти гледай ако жената разбере за гаджето, каква перушина ще хвърчи ... :lol:

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз съм една от тези който много не пишат и не коментират но четат почти всички мнения и коментари…..Харесвам доста от Вас , харесвам как се изразявате и пишете пътеписи …. харесвам споровете и коментарите по различни теми, може би не се включвам активно защото не съм толкова компетентна, притеснявам се и куп други…….неща.Смятам да посетя следващата магеланска сбирка и така може би като познавам част от магеланците ще бъда по смела .Проблема е във мен,както се изрази по горе Георги

Е признат грях …… полвин грях  :)

• Харесвам 10
Публикувано:
Дискриминация, елитарност и затворен ли е форума за новобранци в пътешествиеята

======

Новобранци а ,

да сте бръснали случайно портрета на – Основателя

или на  сбирка  да сте разигравали сценката : той се прибира с влак от пътешествие .  :pogranichnik:

:grin:

• Харесвам 6
Публикувано:

Ха-ха, казвах аз на последната сбирка с преспиване да му направим мамба, ама не намерих съмишленици. Ако си навит и дойдеш на следващата можем да му покажем как се прави "делфин", "влакът на уволнението" (тук обаче май ни трябват повече основатели) или пък сапунка... :lol:

• Харесвам 5

Е то ясно  , че няма как всички да са еднакви.

Аз мисля , че много преекспонирахте темата. Има ги и двете крайности - едни мислят , че ако не набиваш пеш крак по 30 километра на ден и не ядеш с местните  не си никакъв пътешественик , а други ако не си в 5* хотел и ползваш първокласни сървиси си пълен цървул ама не си го признаваш. Между тях има и много нюанси  :lol:

Днес се намесих в една тема на BG-Mamma.Разбира се  е нормално хората да имат различни възможности , но пък не е много хубаво да ти се натякваш твоя начин на пътуване. Женската психика е  крехка и насажданото чуство , че едва ли не  си някаква долна категория ако не си в топ хотел , парадирането основно с това кой къде отседнал  и натякването , че по-добре да не ходиш щом не може да си го позволиш  , а за теб остават Гърция и Турция ... айде стига - тук хората са много по-толерантни. Това се отразява в голяма степен на мъжката половина която често изобщо не чете там , но поема разходите   :lol:

Редактирано от stenk
  • Харесвам 3
Публикувано:

Благодаря за подкрепата, но ми се ще да чуя мнения на повече хора, които не са от редовно пишещите. Може и на лично както казах. Защото само в разстояние на ден се появиха тия три коментара, както и една дискусия в лично съобщение. 

Държа да чуя повече хората, които четат, а не пишат. И ако могат да изброят конкретна причина, поради която не пишат, а не от лична свенливост и скромност, което е разбираемо :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Разбира се  е нормално хората да имат различни възможности , но пък не е много хубаво да ти се натякваш твоя начин на пътуване. Женската психика е  крехка и насажданото чуство , че едва ли не  си някаква долна категория ако не си в топ хотел , парадирането основно с това кой къде отседнал  и натякването , че по-добре да не ходиш щом не може да си го позволиш  , а за теб остават Гърция и Турция

С голямо съжаление трябва да констатирам, че визираният тип елитарно-парвенюшки мнения се прокрадват и тук отвреме-навреме. За щастие, сравнително рядко и обикновено от една доста малка групичка "обичайни заподозрени". Според мен към подобни прояви трябва да се подхожда с учтива нетърпимост, за да се пресече в зародиш разрастването им като едно вредно явление, което е в пълен противовес с магеланските принципи. 

Но като цяло трябва да се съглася, че толерансът и добрият тон във форума са на много високо ниво и основната заслуга е на баче Георги, който някак успява да намери точния баланс (да чукнем на дърво), при това без да се налага да влиза в разни, присъщи на средностатистическия администратор, авторитарни роли :) 

• Харесвам 3
Публикувано:

Дай с конкретни примери да си говорим, щото нещо твърде много подмятания станаха, а така не подхожда на мъже, смятам аз...

• Харесвам 2
Публикувано:

Днес се намесих в една тема на BG-Mamma.

suicide.gif

Готино занимание за 2 януари.  

Ти друга работа нямаш ли?  :lol:

• Харесвам 1
Публикувано:

Като се замисля  теб май те мернах там или бъркам ?

Темата беше може ли двама човека с 5000 лева да си позволят запомнящо се екзотично пътуване.

Аз твърдя , че може една югоизточна Азия за около две седмици да се вмести в тоя бюджет. За Николета Лозанова може да не стигне и само за полета в бизнес класа до Бора Бора  , но аз давам минималните възможни опции , а нагоре таван няма.

Според мен Дубай , Санторини , Сицилия или Френската Ривиера със сигурност си заслужават , но пък не бих ги определил като екзотика  ;)

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.