Прескочи до съдържание

Дискриминация, елитарност и затворен ли е форума за новобранци в пътешествиеята

Препоръчани мнения

Публикувано:

Заро, половината от тук пишат в Бг мама, че дори и са си с никовете оттук....

емотикона за скачащото от сграда човече по повод писането в бг мама е точно в духа на темата B)  

• Харесвам 2
Публикувано:

Meidj , аз уважавам всички мнения и сме се събрали от страстта около пътуванията , а материалните възможности са нещо което не бива да ни спира  :P

П.С. Duke , ти пък къде се слагаш в голямото добрутро . Има хора които отсядат на места за хиляди долара на нощ и доколкото не парадират основно с това с удоволствие чета впечатленията от пътуванията им.

• Харесвам 1
Публикувано:

Заро, половината от тук пишат в Бг мама, че дори и са си с никовете оттук....

емотикона за скачащото от сграда човече по повод писането в бг мама е точно в духа на темата B)  

Признавам , че форума е пълен с огромно количество полезно инфо , което е нормално за най-популярния  роден женски форум .

Публикувано:

П.С. Duke , ти пък къде се слагаш в голямото добрутро . Има хора които отсядат на места за хиляди долара на нощ и доколкото не парадират основно с това с удоволствие чета впечатленията от пътуванията им.

О, твърде далеч съм от "голямото добрутро" аз, а и никога не съм имал за цел да попадам в тази група. Просто установих поредица от подмятания от страна на Meidj и реших да потърся малко конкретика от него, за да разсея излишните спекулации. Аз като имам нещо да казвам на човек, обикновено го казвам директно в очите, без заобиколки и задръжки. Както и да е, продължавам да твърдя, че точно този форум е на светлинни години от каквато и да е било дискриминация, опити за елитарност и желание за капсуловане. Не са ми приятни подобни подмятания в тази посока и съм готов да застана на амбразурата, като един същински Матросов, че сега нали е модерно и политически коректно да се сравняваме с класиците в жанра... :lol:

Публикувано:

Признавам , че форума е пълен с огромно количество полезно инфо , което е нормално за най-популярния  роден женски форум .

Не бих нарекъл секцията "На път" във форума на мамите "женски форум". Вярно, че е част от общото, но инфо там дават и доста мъже, а и някак нещата са добре структурирани. И друг път съм казвал, че преди да са появи този форум, лично аз черпех информация точно от мамите. Така и не им свикнах на типичните женски отклонения в различни посоки по време на дискусията и скролвах доста често в темите, което неминуемо е довело до известна загуба на полезна информация. Сега вече нямам този проблем и от почти година не съм навестявал мамите, а и блога на Стойчо спрях да следя. Абе, време е Георги да помисли за някакви отчисления за "обичайните заподозрени", че и без това име ни излезе... :P

• Харесвам 2
Публикувано:

Споко ве, човек, нали се разбрахме, че е от нанагорното по празниците. ;) Чакай да минат там няколко дни и ако ще те мъчи нещо, бележките са ми отворени. Наздраве! :drinks:

Публикувано:

Е, чак дискриминация. Хайде сега. Това, че на някого не му харесва нещо и си го казва, не означава, че дискриминира останалите, а просто означава, че изказва мнение базирано на опит или убеждения.

Нека дам два хипотетични примера, които са базирани на реални теми от форума.

Аз ако казвам, че all inclusive-ите са по-скоро насочени към семейства с деца, хора без особени финансови възможности или такива, на които не им се занимава, не значи, че всички all inclusive оферти на планетата попадат в тая категория, а просто означава, че това е, което съм усетил и преживял или пък, просто това е субективното ми мнение. Не означава, че не бих ползвал All inclusive в определена ситуация или в бъдеще, когато и аз имам деца и т.н. В никакъв случай не означава също, че дискриминирам, напр. На Път, според която поне по мои впечатления, All inclusive пакетите са върха на цивилизацията, примерно.

От друга страна, ако На Път ме контрира, че съм пълен идиот и бедняк, който не може да почива на круиз или качествен All inclusive, поради финансови или други причини, това също не би трябвало да бъде считано за дискриминация, защото тя може и да е права, може и да не е, а това е просто нейното мнение, като свободен човек и участник във форума.

Това са просто противоположни мнения и не мога да разбера, как така едни такива мнения биха били считани и класифицирани за дискриминационни, при положение, че те дори и субективно погледнато, отразяват просто противоположни гледни точки в спор. Вярно е, че може това да нарушава леко добрия тон и духа на форума или да показва лек елитаризъм, което не е редно наистина, но понякога просто няма как това да се предотврати при положение, че тук са се събрали толкова различни хора и като възраст, и като социално-икономически  статус, и ако щеш дори и като локация на местоживеене.

Сега, мнения от сорта - гледай си работата, ние тука сме големите тарикати и не ходим в Рим, а само в Австралия, щатите и Южна Америка, са наистина лоши и неконструктивни мнения, не-допринасящи с нищо към една полезна дискусия, но по моите впечатления, тези мнения са адски рядко явление в Магеланци и се надявам, да стават все по-рядко такова.

Аз забелязвам нещо друго обаче. Тъй-като Георги, като създател на форума, първоначално е можел да кани приятелите си и един ограничен кръг от хора да се включат във форума, и съответно, още няма критична маса от много и различни потребители, която да пише във форума, много от вметките, които се разменят понякога между редовните участници или между хора, които се познават, са абсолютно непонятни за човек, който не познава хората лично. Това обаче е нормално и се случва винаги, при новосформирани форуми и нещата се изчистват с натрупването на критична маса от непознати или сравнително непознати потребители.

Съжалявам, че стана толкова дълго. С пожелания за живот и здраве на всички през новата година и много вълнуващи пътувания, на All inclusive или не! И попътен вятър! :D

Peace! ::)

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз забелязвам нещо друго обаче. Тъй-като Георги, като създател на форума, първоначално е можел да кани приятелите си и един ограничен кръг от хора да се включат във форума, и съответно, още няма критична маса от много и различни потребители, която да пише във форума, много от вметките, които се разменят понякога между редовните участници или между хора, които се познават, са абсолютно непонятни за човек, който не познава хората лично. Това обаче е нормално и се случва винаги, при новосформирани форуми и нещата се изчистват с натрупването на критична маса от непознати или сравнително непознати потребители.

Всъщност това е интересен елемент. Особено с все по-честите ни срещи на живо. Случва се така, че някоя дискусия се прехвърля от разговорите на живо в темите тук. Това донякъде е приемливо, искрено се радвам, когато тук се създават истински приятелства и е в известна степен есенцията на едно общество. Същевременно се случва това да отблъсква други хора, които не са наясно с вътрешните шеги и им е трудно да вникнат в тях. 

Баланса бих казал е много деликатен. За момента гледам ако са 2-3 оф-топик мнения да ги оставя, защото си е работа, а и съвсем клинично и на теория няма как да се държи, закачките са приятни стига да не се прекалява с тях. От време на време ги отделям, понякога сигурно пропускам. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Да, аз харесвам това, просто го констатирам. Това наистина е есенцията на едно общество и е хубаво, да има и такива мнения, но за новите потребители може и да е отблъскващо, наистина. Което ме кара да се замисля и аз да дойда на някоя бъдеща среща, стига да съм в България. :)

П.П. Цитирай функцията не работи в IE11.

• Харесвам 1
Публикувано:

Напълно съм съгласен с На път, беше адски безумно, това с препратката към друг форум и то кой ?!? Опазил ни... . И стига сте ги дъвкали тия ол инклузиви, кой как харесвал да прекара почивката си, в хостел или хотел и т.н. Вече в една торба теми това става основна тема на разговор с хиляди мнения. Големия проблем, е че има много често оф-топик и алабаланици по дадени теми, и то почти винаги на едни и същи хора. Вместо да се фокусират отговорите към това, което се пита във въпросите. Бат Георги се опитва и казва, че не позволява много, но му е трудно и то е ясно защо. Вече се познава лично и добре с "обичайните заподозрени" и му е неудобно. Айде лека вечер и успех :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз призовавам Основателя да създаде Магеланска полиция, която да следи за оф-топици или за некоректни мнения!!! :P  :comando:   :vinsent:

Публикувано:

В никакъв случай не означава също, че дискриминирам, напр. На Път, според която поне по мои впечатления, All inclusive пакетите са върха на цивилизацията, примерно.

От друга страна, ако На Път ме контрира, че съм пълен идиот и бедняк, който не може да почива на круиз или качествен All inclusive, поради финансови или други причини, това също не би трябвало да бъде считано за дискриминация, защото тя може и да е права, може и да не е, а това е просто нейното мнение, като свободен човек и участник във форума.

Няма такова нещо... Първо за мен ол не са върха на цивилизацията и никъде не съм твърдяла подобно нещо. Почивам всякак - спала съм и в тираджийски хотел в покрайнините на Толуза (ех, кога ще стигна да напиша този пътепис, че и деца влачих в това приключение...), спала съм и с доста прилични ол-ове, обикаляла съм градове с раничка на гърба, докато набивам кроасани накрак в студа, защото освен "ресторант" Макдоналдс, другите ресторанти са ми се видели безумно скъпи (и пътепис написах даже за последното ми такова преживяване и цена на кроасаните дадах, че сега с "шатъла" до Малмьо тази цена ще е важна :lol:) . Цитираните цифри от 4 до 10К за турски ол съм дала за да онагледя, че и "това го има в зара" и никъде не съм споменавала, че съм се изплющявала в подобен (нямам нищо против Риксос например, но за съжаление не съм била там, а и нямам толкова официални рокли :lol: , че дори и никога не съм стъпвала на круиз). И никъде не съм коментирала, че който не ходи на ол е бедняк и идиот :)  -напротив - мисля, че тези думи се използваха за хората, които ходят там. Незная откъде се насади това мнение изведнъж, но явно не си прочел това, което съм написала... като обобщение за моята персона - пътувам и почивам всякак - от 5* до беззвездни местенца... Имала съм изградено мнение за хоСтелите, но пък след едно мнение на Теди вече знам, че има и двойни стаи със самостоятелна баня и повече дума не съм отворила по темата B) . Скочила съм да защитавям ол-овете, заради насадените предрасъдаци, че там едни хора само седят и плюскат и се бият за шезлонги и това мнение от хора, които си признават, че не са били ма ей така си говорят просто... Надявам се с това мнение да разея съмненията, че съм някоя николета лозанова под прикритие :lol: :lol: :lol: (аз и на срещата дойдох, хора! Нали не съм оставила у вас впечатление за кисела и богата, дето ако не ми е сребърна вилицата не докосвам храната). Мда, нямам нищо против хотелите 5* (и още по-малко против хотелите 7*) и ако имам 5* хотел в бюджета няма да ида в 3* щот съм пич :imsohappy: , обаче това не ме прави подтисник на хората, които спят в по-малозвездни местенца (като мен както уточних ;) ).  И на хоп он и хоп оф автобуси съм се качвала и туристически агенции съм ползвала и сама съм организирала голяма част от пътуванията и забележителности гледам, че и пред сгради се снимам и с раница съм била и самостоятелно въженце на летище са ми отваряли - изобщо моя опит е толкова шарен, че ни при киселите лелки ми е комфортно, ни при анти туристите явно... Затова и ме дразнят обидните квалификации за всяка една от групите (защото аз съм във всяка една от групите)...

И новогодишно... Ако съм успяла да "нахраня" някой някъде из темите не е било защото е бил със 100 евро в джоба, спейки в хостел, а защото ме е засегнал някой коментар, който е пуснал в стил "Който не е като мене не е усетил духа на мястото". Сори, за което. Ще си мълча повече и ще си го пускам... между ушите.

• Харесвам 4
Публикувано:

Е вие сериозно ли? Познавал се с "обичайните заподозрени" и затова му е неудобно да ни реже?! Дори не си спомням вече колко пъти лично мен е рязал като се отплесна или изпадна в крайност, както прави с всички ;) Напълно разбирам На път, ако бях прочела мнението малко по-рано сега сигурно аз щях да съм на нейното място. Хайде лек ден от мен :)

Публикувано:

Малко е обратното според мен. Не че Жоро се притеснява да реже, колкото има хора, които опитват да демонстрират познанството си и така да придават тежест на мненията си.

И моля, да не се фръцва сета някой, щом това го пишат няколко човека значи го има.

Всъщност тук темата беше за съвсем различно нещо. Не ние да си казваме това и онова, щото всеки гледа от своята си позиция...така се получава едно надговаряне и хора, които не са ходили по срещи и не пишат се чустват вероятно още по-изолирано. Във всеки случай много от тях така и няма да почнат да пишат, други пък ще се престрашат да го направят и дано.

Както писах и в другата тема ако се опитаме при зададени параметри да се опитаме не да ги променяме и да набиваме в главата на питащия, че това няма как да стане, а да дадем вариантите точно по тях нещата няма да изглеждат като "аз, старото куче ти казвам, че така трябва"...а по-скоро като - "долу-горе така ще се впишеш в парите, но си вземи още, за всеки случай..."

• Харесвам 10
Публикувано: (редактирано)

Напълно съм съгласен с На път, беше адски безумно, това с препратката към друг форум и то кой ?!? 

Айде сега да не се обиждаме на форуми, а!  :angry:  (да не почна да размятам пищовите, както често се прави в бг-мамма).

Както е безумно да гониш хората от един отворен форум, така е безумно и да правиш квалификации на друг форум.

Та да се изкажа и аз като по-рядко пишеща. Регистрирах се тук още в първите дни, понеже бях очарована от това, което Георги пише в Аерохроники и бях сигурна, че този форум ще е едно много полезно, приятно и комфортно място. И то се оказа точно такова. Съвсем очаквано за мен, не-изненадващо и напълно нормално е, с увеличаване броя на хората тук да се появяват повече негативни, заядливи, докачливи мнения. Все пак хората сме различни и всеки си има "стил". А и имам опит от "онзи" форум и съм свикнала  :lol:

Иначе аз лично пиша рядко, просто защото често нямам какво повече да кажа. Информацията, която се дава тук, в повечето случаи е достатъчно точна и изчерпателна и с моя опит рядко имам какво повече да кажа. Но когато имам, си казвам  ;)

Та така... Не се карайте хора, и не се връзвайте много много!

Редактирано от Емилия
  • Харесвам 8
Публикувано:

Големия проблем, е че има много често оф-топик и алабаланици по дадени теми, и то почти винаги на едни и същи хора. Вместо да се фокусират отговорите към това, което се пита във въпросите. Бат Георги се опитва и казва, че не позволява много, но му е трудно и то е ясно защо. Вече се познава лично и добре с "обичайните заподозрени" и му е неудобно. Айде лека вечер и успех :)

Хич не си прав, точно хората, с които се познавам най-много са яли тоягата, защото ще резна, ще обясня с две думи, отсрещната страна ще ме разбере и ще се приключи. Само защото не публикувам всяко едно модераторско действие не си мисли, че нищо не се случва.  Много е по-сложно с нов потребител, на който обикновено трябва дълго и внимателно да му обясня защо мнението му е редактирано. Трудна е първата стъпка да пропишеш някъде, и когато срещнеш модераторска тесла може да те изгони.

Имаше такъв случай скоро - регистрира се човека и първо мнение му беше "Събирам група за еди къде си", трябваше да го попитам в качеството на какъв я събира тая група, дали просто търси спътници или организира екскурзия. После си качи профилната снимка в Галерията, където не и е мястото и пак трябваше да обяснявам, че там се качват само снимки от пътешествия. Човека се обиди от лошото посрещане и си тръгна, така и не разбрах защо. 

Ако някой оф-топик е останал в темите в повечето случаи е абсолютно съзнателно. Кратките закачки от 2-3 мнения се скролват изключително бързо, а не искам в тоя форум да започваме коментарите си "Уважаеми г-н..." и да приключваме със "С Уважение..."

• Харесвам 3
Публикувано:

Боли ме, като гледам как от мухата стана слон. В живота съм поразяваща уста и редовно прескачам границата на търпимия тон, но тук се радвам на възможността да помисля повечко, преди да натисна бутона „Публикувай“ - това е истинска благодат!

За магеланска полиция не зная, но може би не е лошо да има няколко души, които да играят ролята на арбитри при подобни ситуации. Опасявам се обаче, че ако има такива, ще се появи и някакво негодувание - ама защо той, а не аз или някой друг, ама тя е пристрастна, ама това, ама онова... Иска ми се да можех да дам някакво универсално решение, което да работи, но единственото, за което се сещам, е банално - всеки сам да се замисля до какво могат да доведат думите му, особено ако са публични, а не в лично съобщение.

Уважавам и харесвам индивидуалистите, самият аз се считам за такъв, но има места и моменти, когато чувството за принадлежност към общност, колектив, трябва да е водещо. Ако го няма, никакви срещи, знамена и подаръци няма да помогнат.

• Харесвам 13
Публикувано:

"Магеланци.ком" ражда един голям проблем у мен. Форумът е чудесен и от взиране в него не мога да си върша пряката работа... :lol:

• Харесвам 11
Публикувано: (редактирано)

Понеже Жоро призова за повече мнения, та хайде и едно от мен. Аз не съм от най-пишещите, въпреки, че чета редовно и в повечето случаи задълбочено 90% от темите тук. Не пиша, защото обикновено се намират достатъчно на брой и достатъчно компетентни хора, които да отговорят на нечие питане, за да има смисъл да пълня аз форума с плява и/или недостатъчно добре проверена информация. Именно, защото форумът предразполага към едно отговорно, точно и изчерпателно писане, а не дрънкане глупости на килограм, предпочитам да пиша два пъти в месеца, но на място и за неща, за които съм компетентен! А си мисля, че именно стегнатият и "сериозен" вид на форума го прави ценен, защото места за дрънканици и безброй емотикончета и ха наздраве, да сме живи и здрави си има достатъчно из нета... Естествено, от това следва и вечното подканяне от страна на Основателя за по-голяма активност, но си мисля, че добрият баланс между активност и превръщане на форума в говорилня за момента е постигнат. От трета страна, аз лично, не пиша много, защото за разлика от преобладаващо пишещите тук съм предимно сухоземен пътуващ и от една страна нито съм дотам компетентен и в час с нещата случващи се около авиокомпаниите и издирването на добри билети, за да бъда в кой знае каква полза на някого, нито пък повечето от тук пишещите са компетентни или би ги вълнувал въпроса с това как се опитвам да си правя синхрон на карбураторите и кой да ми претапицира седалката на мотора (за това естествено си има мотофоруми). Може би и от подобни нюанси идва и тази прословута нотка на елитарност, която толкова разбуни духовете! Просто сме хора разни, с различни финасови възможности, различни вкусове, различен начин на пътуване, различни предпочитания за дестинации и прочие и прочие... Всеки си мисли, че това, което той прави е най-правилният, най-верният и най-истинският начин на пътуване и естествено, че само той единствен е открил топлата вода и никой друг не пътува по този - "истинския" начин! И че всеки друг начин на пътуване естествено е грешен! Да,...ама не!

Хора, бъдете толерантни към другите! Дори и да сте спали накриво и да ви идва в повече напрежението понякога, дори да си мислите, че сте най-великия, понеже сте се качвали 16783 пъти на Айфеловата кула и сте обиколили почти всички страни в света, не секвайте ентусиазма на някой, който от пет години събира пари за да отиде на Охридското езеро примерно... И не забравяйте, кога преди години и вие сте стояли като кръгли глупаци и сте се чесали умно чудейки се Метеора дали е в Гърция или на луната и дали аджеба ще можете да си го позволите в близките години...

Това е от мен. Много е объркано, ама пусто такъв ми е изказът - неразбран....

П.п. Забравих да натъртя на убеждението си, че това е най-добрият, смислен и пълноценен форум на български език за пътуващи хора! Дай Боже, да си го запазим като такъв!

Редактирано от forry
  • Харесвам 29
Публикувано:

Аз съм една от тези който много не пишат и не коментират но четат почти всички мнения и коментари…..Харесвам доста от Вас , харесвам как се изразявате и пишете пътеписи …. харесвам споровете и коментарите по различни теми, може би не се включвам активно защото не съм толкова компетентна, притеснявам се и куп други…….неща.Смятам да посетя следващата магеланска сбирка и така може би като познавам част от магеланците ще бъда по смела .Проблема е във мен,както се изрази по горе Георги

Е признат грях …… полвин грях  :)

Аз пък съм напълно удоволетворена от компетентността ти. 

Иначе много добре бях обгрижена за новобранец, нормално е всички да си имат възгледи за пътуването, но пък тук не съм си показвала зъбките. Много хубав форум си е, ако отворите и един за готвене, няма да имам нужда от приятели, защото ще обхванете повечето ми теми на разговор. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Тамън си викам, това беше, Фори успя да каже всичко по темата и накрая чета:

Това е от мен. Много е объркано, ама пусто такъв ми е изказът - неразбран....

Айде, пак се върнахме към "елитарното". Що така, бре, Фори? :lol:

Майтапа на страна, ама май наистина е редно да се замислим, че това е място за споделяне на информация, но също така и място за разтуха от натовареното ежедневие. Да не придаваме на това хубаво място допълнителни черти и очаквания, към това призовавам и завършвам по темата... ;)

• Харесвам 3
Публикувано:

Хехехе....Щото, Дюк, колкото повече пиша и толкоз повече неща ми идват наум и толкоз по-неразбрано взе да става и си викам я сега да му изпраскам един елитаризъм и да приключваме :lol:

• Харесвам 4
Публикувано:

Хей хора дишайте спокойно, далеч съм от мисълта да се заяждам или нещо подобно. Казвате тези, които по-малко пишат, а четат да кажат своето мнение, затова и го давам. За това, че всеки тук е различен е ясно и всеки си има различни неща, които му харесват или не във форума. Sorry, ако някой се е обидил за това, което казах за другия форум, сто на сто има страшно много готини хора, които пишат там, но мисълта ми беше, че точно там е върха на сладоледа за оф-топици, който е най-тъпото в един форум. Айде много здраве :)

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.