Прескочи до съдържание

Гмуркане (scuba diving) по света


Препоръчани мнения

Нямаме си тема за гмуркането, аз лично и не съм срещал много по тази тема на български. Ще се опитвам да нацъкам набързо това, което аз знам и се надявам по опитните да допълват и коригират.

 

Първо да уточня, че става въпрос предимно за скуба дайвинг или т.нар водолази – гмуркане с водолазни бутилки, което на теория изисква предварителна подготовка, обучение и сертифициране. Гмуркането само с шнорхел и плавници (шнорхелинг) е по-неангажиращо, но в никакъв случай е не по-малко интересно и живописно (за мен дори е по-трудно).

 

Има различни сертифициращи организации, които (за щастие) признават сертификатите по между си. Най-популярните по света са PADI. В България интересното е, че NAUI, CMAS, SSI, че дори и BSAC мисля също са застъпени сериозно от това, което аз съм забелязал, докато по местата, където съм ходил PADI са много, много по-популярни. Разликата в сертификатите и нивата е по-скоро терминологична. Обучението също има известни разлики, но като цяло се припокрива. Имайте предвид, че PADI са доволно комерсиални – някои курсове са страшна измишльотина, някои инструктори може да се окажат на не много високо ниво и т.н. Аз например съм с много добри впечатления от гмуркачи минали BSAC или NAUI например, изглежда нещата са малко по-затегнати там.

 

Така че не се колебайте, карайте курсове, където и при която организация от горните ви е удобно. Обучението е предимно комън сенс и някакви неща, които се наизустяват и се помнят до живот. Не се изисква да сте велики плувци, но трябва да се чувствате комфортно под вода, над вода и около вода. Мокри очи, вода в устата и т.н. трябва да носят удоволствие. Скуба е изключително релаксиращ спорт.

 

При PADI има Discover Scuba – кратка теория на брега и гмуркане до 12 метра, за да усетите дали тая работа е за вас. В България е супер популярно, изглежда има промоции в сайтовете за колективно пазаруване. В случай, че искате да ставате рано, да ви лашкат вълните и да се мокрите в студена вода, тогава може да запишете първия курс за обучение – отнема 3-4 дена, 4 гмуркания и след практически изпит и писмен тест получвате PADI Open Water сертификат, с който може да се гмуркате до 18 метра. Имайте предвид, че тоя сертификат по-скоро служи на операторите да разберат, че някога сте чували за гмуркане, плаваемост, налягане и маска/шнорхел/плавници. На практика си трябва практика :) По някое време ще искате да изкарате следващия курс Advanced Open Water – не ви учи на кой знае какви умения, но сертификатът ви позволява да се гмуркате до 40 метра (което е препоръчителната максимална дълбочина при непрофесионално гмуркане). Обърнете внимание – препоръчителна. Гмуркането е като всеки друг екстремен спорт – сигурността е ваша и само ваша отговорност. Останалото са препоръчки и най-добри практики.

 

Предимстовот на Advanced Open Water е, че ще може да се влючвате в гмуркания на по-дълбоко от 18 метра – това не е голяма полза в тропически води, ако искате да гледате само флора и фауна (защото там и на 15 метра си се вижда почти всичко), но ако се пускате до някой потънал кораб/самолет или в някоя пещера, често се налага да слизате под 20 метра (интересното в Great Blue Hole в Белиз почва след 30-35 метра например).

 

По мои впечатления най-изгодното сертифициране е там, където ходят бекпакъри - в Тайланд (Ко Тао например), Хондурас (Утила), Египет (Червено море), Филипините, Индонезия. Курс + акомодейшън + екипировка + 1-2 фъндайва може да се върже за около 300 долара (за Хондурас гарантирам). Та ако минавате през някое такова място и имате време си заслужава :) Това отваря нови хоризонти - много от местата, на които съм ходил са се появявали в списъка ми благодарение на гмуркането там. И много от най-добрите ми приятели са ставали такива поради общите интереси в гмуркането – това е благодатна тема за разговори на по бири :)

 

Аз съм се гмуркал в Индийския океан, Карибско море и най-накрая в България - миналата година в Созопол. И противно на мненията и очакванията ми хареса и гмуркането в България – не съм сигурен колко добро място е за обучение, но самото гмуркане е различно и интересно, има много потънали кораби, пещери, има игра. Един фън дайв с екипировка и водач е 50 лева в България, което не е лоша цена. На местата, където съм ходил цените варират между 20 и 60 долара,

 

Много ми се ходи в Египет и в Гърция. Също така в Кипър с тея евтини полети на Уиз за малко да напаля преди няколко месеца, но го отложих за тази година на по-топло. От по-далечните съм си набелязал (по разкази на приятели и познати) Гранд Кайман, Бариериения риф в Оз, Сипадан в Малайзия, Филипините, Микронезия, Палау, но за там ще ми трябва по-особена нагласа и по-щастливи обстоятелства.

 

За финал – аз наистина нямам особен опит в тая сфера, но имам силно желание :) Знам, че в България има много, много опитни гмуркачи и супер силно се надявам хора да се влючат тука и да обогатят темата. Според мен скуба е отлична причина за пътешествие, а покрай самото гмуркане се открива цял свят от екзотика, готини хора и незабравими преживявания и истории.

Редактирано от Kyuubi
  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Мисля, че е добре да имаме такава тема, с оглед на това, че малко хора май са наясно колко е лесно изкарването на сертификат (най-големия проблем е финансов, мисля че грубо около 200-300 евро), а удоволствието под водата е огромно. Мисля си, че гмуркането има славата на екстремен спорт от типа на ски, скокове и подобни, докато всъщност е едно мързеливо мотаене под водата :)

 

Понеже често сме ограничени от времето има един трик, който може сравнително да оскъпи сертифицирането, но да спести доста време. Ето какво имам предвид. 

 

Open Water сертифицирането се състои от три части: теория, гмуркания в басейн и гмуркане на открито. Обикновено по туристическите забележителности цялото това нещо може да се мине експресно за 3 дни. Но само третия ден ще е гмуркане в открит водоем, на практика първите два ще са в басейна и класната стая, а едва ли искате да си губите 2 дни от почивката в нещо такова. 

 

Повечето програми за сертифициране предлагат да си изкарате теорията онлайн, което е един начин да спестите време. После може да си изкарате басейна някъде в България и като отидете, например в Тайланд, да направите финалните 4 гмуркания в открит водоем. Така скучните дейности по сертифицирането ги вършите вкъщи, а приятните на място :)

 

Естествено, както отбелязах, разделянето на курса по този начин оскъпява начинанието, защото вместо да платите пакетно трите части, ги плащате разделено. Не всички центрове също са съгласни да дадат само басейна, а пък други не са навити да признаят басейн от друг център.

 

В България не съм наясно много как седи въпроса със сертифицирането, може би някой да се включи? Но в Холандия е супер разтеглено във времето, примерно общо 8 занятия, веднъж седмично. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Теоретичната подготовка е свързана с познаването на език. Ако някой е наясно с този въпрос - нека уточни какви езици се ползват или коя организация какви езици ползва, или в коя локация какви езици се ползват. Аз от опит мога да кажа, че в Хургада преди години имаше инструктори-руснаци, съответно се комуникираше на руски. А местните като цяло говореха английски и руски. Ама то английският с арабско произношение е малко...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Две наистина популярни места за дайвинг, където съм била са Мария ла Горда в Куба и 2, 3  дневни турове с яхта, които тръгваха от Пи Пи Дон, Тайланд. Кубинците предлагаха и сертификати, но вече съм забравила цените, защото ние правихме само шнорхелинг. Водата край Мария ла Горда е наистина супер прозрачна, в района няма силно отровни гадини и е топ място за дайвинг. 

 

http://www.ostrov4u.ru/article_923.html

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Теоретичната подготовка е свързана с познаването на език. Ако някой е наясно с този въпрос - нека уточни какви езици се ползват или коя организация какви езици ползва, или в коя локация какви езици се ползват. Аз от опит мога да кажа, че в Хургада преди години имаше инструктори-руснаци, съответно се комуникираше на руски. А местните като цяло говореха английски и руски. Ама то английският с арабско произношение е малко...

 

Като цяло език не е необходим мисля. Теоретичната подготовка и изпит може да ти е на всякакъв език, а повечето от практическата минава под водата с жестове :) Не, че съвсем без да вържеш три думи ще ти е лесно да се оправиш де, но с жестикулиране над и под водата човек се справя.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Къде в НЗ? На север, около Окланд, около Уелингтън?

 

Аз се гмуркам с неопрен дори и на Карибите, защото 40+ минути във вода и ми става студ. Бих казал, че трябва :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Някой гмуркал ли се е край Нова Зеландия - каква е температурата на водата през лятото, трябва ли неопрен?

Трябва трябва, не съм се гмуркал, но съм пипал водата през Март(краят на лятото) на южният остров и беше много студена.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Курсове се организират и в София (теорията си е задължителна, а практическите занятия са в басейн) и по Черноморието. Лично на мен ми се видяха особено полезни. Ето примерна страница с повечко инфо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Пресни впечатления от Sodwana Bay, Южна Африка. На кратко - надмина очакванията :) От Йоханесбург до Содуана се стига за 7-8 часа, предимно магистрала по N17 и N2 до Hluhluwe и после чисто нов асфалтов път.

 

Ние действахме в последния момент и без много подготовка около два часа преди да тръгнем резервирахме по телефона в http://www.sodwanabaylodge.com/. Отличен пакет 2 нощувки със закуска и вечеря + 3 гмуркания за 2000 ранда на човек. Аз очаквах палатки и базови условия - оказаха се къщички с климатици, хладилници, собствени бани с топла вода и т.н. като в 3-4 звезден хотел. Закуската и вечерята на добро ниво, в комплекса има басейни, бар, ресторант,банкомат, приемат кредитни карти, има 3Г покритие и т.н.

 

Вход в парка 35 ранда на човек на ден, наем на оборудване 200 ранда на човек на ден. Гмуркането е от надуваеми лодки, които избутват с трактори в океана (в Мозамбик хората бутат сами :)), има няколко рифа наоколо. Ние гмуркахме на 2 miles reef, доста запазен, добра видимост, тропическа флора и фауна, доволно количество potato bass, bluespotted ray, костенурки, огромни змиорки и няколко frog fish. Видяхме и поне 2 метров stingray :) В районът може да се видят manta rays и whale sharks, както и делфини и други акули. Целогодишно става за гмуркане, определено добре организирано и по всички правила си действат хората.

 

Ако някой е там в района, определено препоръчвам. На юг между Дърбан и Содуана е Hluhluhwe-Imfolozi резерват с Big 5 (не съм ходил, така казват), на север ор Содуана не особено далече са Крюгер и Мозамбик (неасфалтирани пътища мисля, след дъжд трябва 4х4). Ако сте в Дърбан и имате седмица да се поразцъкате, взимайте кола под наем и давахте на север към Содуана :)

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Малко информация за скуба в Ко Тао, Тайланд. Скуба и шнорхел са ОК целогодишно, скуба курсовете са огромна индустрия - номер едно в света по сертификати, които издават годишно (или номер две след Кейрнс, Австралия - зависи кой ви разказва и къде го четете).

 

Най-бюджетно и най-удобно за цената си според мен е от Бангкок нощен влак, който тръгва 19:30. Спален вагон само вентилатори излиза 450 бат. Трансфер от гарата в Чумпон до ферибота е 50 бат с рейс на Lomprayah, това е една от фери фирмите, ферибот до Ко Тао е 600 бат. Връщането го направих с общ билет от Lomprayah за 1000 бат, това е фери + рейс, но ако не сте много дзен 8-9 часа седнали в рейсче може да ви дойдат в повече.

 

На островчето много фирми предлагат безплатно спане с курсовете. Като цяло акомодейшън е 350-600 бат, като за 600 може да намерите дори място с климатик. Курсове Open Water/Advanced Open Water са около 8000 бат с/без включено спане. Тея, които дават акомодейшън може малко да претупват другите неща, така че имайте предвид - не винаги евтиното е хубаво.

 

Emergency First Response + Rescue е около 3500 + 10800 бат. Аз бях на сравнително сериозно и тегаво обучение, затова си избрах училище с добри препоръки, дори да бяха малко по-скъпи и самостоятелно бунгало. Определено препоръчвам Master Divers, много професионални и по всички стандарти - сигурността е на високо ниво, обучението също.

 

Аз спах за 600 бат на нощ в бунгало с вентилатор и баня (в Ананда, Mae Haad). Климатик може да е от полза, защото беше над 35 градуса и тропическа влага, имайте го предвид. На мен клима не ми понася... Обезводняването е сериозно, продават разтворими електролити, препоръчвам.

 

Храната на улицата е ОК, може да е малко по-скъпо от Банкок - някакво ядене ди е 50-60 бат, плодовете са 50, палачинки 35-40, бирата е сравнително скъпа 50-70 бат. В заведение яденето излиза 120-200 бат. Хубаво еспресо в Зест е 35 бат. Пране 40-50 бат, наем на скутерче 200 бат на ден.

 

Основните селца са Mae Haad, където пристигат фериботите и Sairee, където са повечето магазини, ресторанти, скуба и най-дългия плаж. От Мае Хаад до Сайрий е 20 минути пеша, аз предпочитам Мае Хаад, защото е по-тихо и по-малко туристическо. Такситата са скъпи, всички цъкат със скутерчета, но там проблемът е, че много се втелясват за драскотини и т.н., та проверете в гугъл преди да наемате... За съжаление не намерих колелета, те биха били идеални...

 

В общи линии Ко Тао беше по-развито и застроено, отколкото очаквах. Все пак има и доста диви местенца за разходка. Цена-качество на обучението по скуба е много високо. Самите гмуркания са ок и като цяло е добро място, където да се усети тропически Тайланд и да се сертифицирате, отделете поне седмица там :) има много млад народ, не малко свежарки и фенове, има не много лоши партита.

 

Казват, че гмуркането в Андаманово море и Similian Islands е по-добро, така че за сертифицирани водолази островите из Golf of Thailand (ко тао, ко фанянг, ко самуи) може би не е избор н1.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Е, докато съм се гмуркала Вие цяла тема сте отворили:) относно курсовете подробно сте описали, като сам ще вметна че повечето курсове от Бг всъщност вече се правят в Гърция. Така басейан / гмуркане на плитко в морето/ си е реално гмуркане, а и друго си е да си на море, вместо на басейн. Курса е 4 дни ~ 300 евро с вкл. Учебници, само че от цялата работа на-важен е инструктора! Повечето курсове са с групи от по 10 човека, които като ги пуснат после самииии, леле майко - хвърчат на долу на горе , не знаят как да се оправят и всъщност са опасни за себе си. Гмуркането,като цяло е един доста скъп спорт. Хубавите дайв дестинации са трудно достижими, далече, малко авиокомпании пътуват. Най-добрият вариант за запалените гмуркачи е дайв сафари. В рамките на 7-10 дни живееш на лодка с всички удобства/ или с по-малко такива:)/ гмуркаше се по 4-5 пъти на ден и стигаш до мест до които в някои от случаите няма друг начин,защото са твърде далече от брега. Египет разбира се една отлична алтернатива,като близко, добра цена и красиво море, в което ако имаш късмет може да видиш наистина мног неща:) При мен пътуванията са основно свързани с гмуркане, така че ако някой нещо се сети да пита:) от мноооого години пиша по форумите и малко ме домързява вече да разказвам обстойно....Но с конкретно инфо бих помогнала с удоволствие!

Редактирано от malDivka
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

И сега видях, че не съм писал нищо за Големия Бариерен Риф... Или е на друго място, нямам идея. Пускам няколко параграфа в случай, че някой го интересува ливаборд (дайв сафари) в Австралия, Големия Бариерен Риф.

 

Повечето сериозни оператори имат два кораба и предлагат два варианта – 3+ нощувки, което ходи по-далеч и <3 нощувки на по-близките рифове. Реално далечните рифове са за предпочитане, но ако нямате време или не ви съвпадат дните престой с тръгването/заминаването от Кейрнс няма да имате други варианти освен краткото. Тва беше моя случай.... за съжаление.

Аз избрах Deep Sea Divers Den с корабът Ocean Quest (същата фирма прави Така Ribbon Reef Explorer за 3+ нощувки). Плаща се и се резервира онлайн, няма грижи, цените ги вижте в интернет, нямам вече конкретни спомени. Няма как да е евтино, това е Австралия, но пък всичко е на ниво. Освен гмурканията първия ден... Първият ден има две гмуркания от корабчето им за дневен трип – общо взето е зле, лудница, всякакви хора, хаос :) След което се местите на Ocean Quest, чек ин и приказката започва. Корабчето си е хотел, силен готвач и гмуркане – 4 дневни и нощно. Аз бях в каюта с 4 легла, има си собствена баня и т.н. Гмуркате, колкото искате и когато искате. Оборудването си стои и ви чака на вашето си място.

 

Те единствени предлагаха неоново нощно гмуркане – реално ползвате поляризационна плака и фенер с ултравиолетова светлина – интересно е, защото коралите и други морски обитатели поглъщат лъчите през деня и се оказва, че ги излъчват нощем. Понеже не са във видимия спектър си трябва специално оборудване, за да се види... Интересно е, примерно като се натровите с менте водка ефектите са сходни :)

 

За водач се плаща отделно по 10-20 долара на дайв, ако сте сертифицирани може да си действате без водач, но... Гледах хората без водач, значи гмуркане по макс 20 минути, излизат супер далече и ги припират с динги (надуваема лодка). С водач поне 40 минути, релаксирате си, не мислите за посоки и т.н. И най-вече ако сте сами не мислите за бъдито си, което обикновено е със спорни умения и повечето време трябва да следите дали е назад, напред, надолу, нагоре и да пропуснете всичко, дето се случва около вас... Аз винаги си гмурках с водач и съм много, много доволен.

 

Рифовете са ОК, не мога да кажа, че бях мега впечатлен, но има какво да се види – акули, костенурки, добре е. И Maori Wrasse, които са супер огромни, мега приятелски и си обикалят около вас - с това ще запомня Големия Бариерен Риф. Аз хванах дъждовни дни месец май, видимост 20тина метра, не много ОК, но не мога да се оплача като цяло.

 

Сървисът на кораба беше перфектен, храната идеална, оборудването супер запазено. И се срещате с хора на вашия акъл. Всичко перфе, плачеше ми се като си тръгвах.

 

Иначе Кейрнс е страшна скука, наистина нищо интересно... поне за мен... Мога единствено да препоръчам хостел в Кейрнс – определено The Northern Greenhouse, ако искате спокойствие. Ако искате парти, пияна младеж и т.н. – Gilligan’s и може и да не излезете от комплекса там, хаха, тва ми промени изцяло представите за хостел.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
infinity в Япония не сме се гмуркали, макар че съвсем скоро го обсъждахме, че някой ден като се върнем пак в Япония може да го съчетаем. Нямам много информация за там, приятели се гмуркаха на Йонагуни. Но не съм сигурна, че бяха много впечатлени от самото гмуркане, по-скоро от държавата:)Kyuubi в Занзибар не съм се гмуркала, защото там не става за гмуркане:( Няма какво да се види, някоя дребна риба и толкова. Няколко приятели ходеха - нищо не бяха видели.

За сега може би най-много ми харесват районите в Индонезия - Комодо, Раджа Ампат - изключително богати рифове, невероятно красиви цветове, много и разнообразен живот.

За хора, които са сертифицирани и искат да съчетаят почивка с гмуркане - Малдиви, Тайланд са добри опции, Бали на точно определени места само става.

Мечтая си за Галапагос, защото казват че е несравнимо! - дай боже и до там да стигна

 
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Към добрите места за гмуркане да добавя и Сокотра, Йемен. Недокосната природа, най-чистата еко система, която съм виждала досега. В морето живота буквално кипи. Ние правихме само шнохелинг, но пак имаше много за гледане.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Малко да посъживим темата 

 

 Ще качвам от време на време малко снимки . Предварително се извинявам защото са с любителска техника .

 

 Тези последните са от Комодо  08.2016  

 

post-6465-0-75917300-1480105425_thumb.jpg 

 

post-6465-0-90125000-1480104934_thumb.jpgpost-6465-0-46996300-1480104934_thumb.jpgpost-6465-0-96125500-1480104933_thumb.jpgattachment=77684:P8166866.JPG]post-6465-0-34355900-1480104932_thumb.jpgpost-6465-0-83375800-1480104931_thumb.jpgpost-6465-0-26954900-1480104931_thumb.jpgpost-6465-0-48842600-1480104930_thumb.jpgpost-6465-0-69650000-1480104929_thumb.jpgpost-6465-0-08448400-1480105459_thumb.jpgpost-6465-0-70327000-1480105459_thumb.jpgpost-6465-0-63830800-1480105460_thumb.jpgpost-6465-0-98336700-1480105460_thumb.jpgpost-6465-0-54040100-1480105461_thumb.jpg

post-6465-0-58913400-1480105632_thumb.jpg

post-6465-0-94097800-1480104932_thumb.jpg

post-6465-0-34422300-1480104933_thumb.jpg

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Занзибар?

Северозападната част на Занзибар и съседния Мнемба са прекрасни местенца за шноркелинг и гмуркане.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Да се включа в темата с гмуркането и аз :)

Имаме българка-Христина Димитрова ,световен шампион за гмуркане в открити води-201 м. в Червено море от миналата година.Не знам дали е подобрен,но е яко :) Момичето участваше в първия сървайвър и майките ни се познават.

Обожавам шноркелинг ,понеже е лесно и няма опасност нещо да те изяде :)

Местата,на които ние сме правили шноркелинг са Барбадос,Каймани,Занзибар,Тайланд и Мексико. В страната на ацтеките е много интересно.Например Акумал,Козумел,Островът на жените и Шел-ха.Последното е аквапарк,но е най-големият естествен аквариум в света и е великолепно.Акумал е прекрасно градче около Тулум,а симпатичните гиганти наоколо,които кротко си хапват морска трева на 500 м.от брега са големи сладури.На Островът на жените има цял потънал град.Сенотите в целия полуостров Ютакан са истинско предизвикателство ,обаче за сериозните гмуркачи,поради простата причина,че са уникални в света и сложни-от сладка вода ,преминаваш в солена,а между тях,нещо като "було",където се смесват морската и сладководната вода.Ще се опитам да пусна малко снимки от Акумал.

 

post-6090-0-26521500-1480444140_thumb.jpg

post-6090-0-61758300-1480444152_thumb.jpg

post-6090-0-23015400-1480444170_thumb.jpg

post-6090-0-96865900-1480444184_thumb.jpg

post-6090-0-22192400-1480444216_thumb.jpg

post-6090-0-22724500-1480444239_thumb.jpg

post-6090-0-38903900-1480444279_thumb.jpg

post-6090-0-18848700-1480444396_thumb.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Да се разпиша и аз в темата с хубавите подводни снимки.

Въпреки, че точно тези са на приятел (публикувам с негово позволение), който снимаше докато, ние шнорхелиращите блаженно си разглеждахме.

 

Тайланд '2014, Краби, близо до о-в Пи-Пи

 

IMG_3625.png

IMG_3629.png

IMG_3638.png

IMG_3647.png

IMG_3648.png

IMG_3651.png

IMG_3654.png

IMG_3678.png

IMG_3748.png

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Няколко аматьорски кадъра от Червено море, близо до Хургада (2009)

08-04-2009-2 041.jpg

08-04-2009-2 055.jpg

08-04-2009-2 085.jpg

 

И няколко от рекламната колекция на водача ни - Али

11.jpg

35.jpg

17.jpg

27.jpg

33.jpg

41.jpg

62.jpg

67.jpg

71.jpg

81.jpg

 

Ето го и самия него :)

43.jpg

 

  • Харесвам 19
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.