Граф Вронски Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Здравейте, по време на пътуването ми из Лазурния бряг през октомври, си зададох въпроса: защо пътеводителите слагат като място за посещение пазарите като задължително и ние - пътуващите - как бихме могли да извлечем ползва от него? Например, аз посетих Cours Saleya в Ница, както и пазара в Антиб. Зеленчуци, плодовете, билки, подправки, цвята и така нататък. Всичките цветове, аромати и звуци ми хареса. Чувствах се страхотно, атмосферата беше wow + аз лично се опитвах да чета надписите на френски, за да си го упражнявам. Но реално аз нищо не си купих. Може би защото аз лично пътувам с раничка само и няма да готвя в апартамента (въпреки че съм го правил - ама то бяха само едни бъркани яйца, работа за 5 мин). След като си тръгнах се усетих, че можех да си взема някакви подправки, но беше късно. И как стои въпроса с ръчния багаж с тях, да не хванат да ги помислят за някакви забранени вещества (поне аз си представям, че ми ги слават в някакво пликче без етикет, сигурно греша 🤔). И напълно си признавам, нямам никакъв опит в тази сфера и съм гола вода. Дори сега да отида - сигурно ще се въртя в кръг и нищо няма да успея да взема (ако кажем, че имам задачката да сготвя с локалните продукти). Какво сте си взимали вие, което сте занесли вкъщи? Някакви други идеи? Винаги зависи и от конкретния пазар. Например, не можем да си купим дуриан за вкъщи 😄 Бихте ли сподели вашия опит. Благодаря. 4 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Е, не всеки пътува с минимум багаж, в повечето случаи покупките на туристите са доста голямо перо. Отделно освен да си купиш сурови продукти често може да хапнеш нещо готово. Няма проблем с подправките, имат си начини да разберат дали са наркотици, най-много да трябва да ги покажеш. Аз обичам колорита на пазарите, въпреки че не обичам да купувам излишни неща, често просто си гледам. Харесвам пазара в Бело Оризонте, където живея, има доста специфични продукти, които в супермаркета ги няма, разни местни видове сирене, разфасовки месо, плодове, друг е въпроса, че в чужда страна трябва някой да ти покаже нещата, защото иначе не знаеш кое какво е и как се ползва. 6 1 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Ние много обичаме местните пазари.Като отидем някъде веднага проверявам за farmer’s market.Това е идеалното място за пазаруване на плодове например.Много добри попадения сме имали в Чанг Май и на педесетина километра от Кито.Отделно даже и нищо да не си купим е достатъчна самата атмосфера. 6 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Като наскоро завърнала се от Ница и пазарувала от Cours Saleya ще ти кажа, че ние пазарувахме за храна основно от там. Пресни сирена и пастети, терини, грозде и мандарини, маслини и въобще, на който каквото му се харесваше. Там опитахме и току-що приготвена сока и много ни хареса. Купихме си и някакви местни "брускети" с печени домати и сирена и други с лук и аншоа. От пекарни взимахме франзели и вино от специализирани магазинчета, но и в големите супери има добро. Подправки също си донесох в ръчния багаж. Меко сирене не можеш да пренесеш, но с твърдо не би трябвало да има проблем. Аз също много обичам пазари и гледам да ги посетя. Избягвам единствено някои от азиатските, но там притичват едни голями плъхове и просто ме е страх от тях. 7 1 1 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 1 януари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 преди 2 минути , mililia каза: Меко сирене не можеш да пренесе Да, за меките сирена го знам. Помня тъжната случка на @Lindt. Благодаря. 1 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Преди 1 час, Граф Вронски каза: Да, за меките сирена го знам. Помня тъжната случка на @Lindt. Благодаря. Хич не обичам пазари, а го забелязах след много посещения, основани на препоръки в туристически справочници. Много хора, дърпат те, бутат те или продават едно и също през сергия. Предпочитам чуждестранни супермаркети, колкото и да е скучно. Иначе понякога се получават чудесни снимки, но мен ме е срам да снимам хора или стока без да питам и не се получава. Зачудих се защо ме споменават в тема точно за пазари, но сега разбирам. Аз съм неизчерпаем източник на тъжни случки с храна 🤣 1 1 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 преди 2 часа, Граф Вронски каза: Какво сте си взимали вие, което сте занесли вкъщи? Някакви други идеи? Винаги зависи и от конкретния пазар. Например, не можем да си купим дуриан за вкъщи 😄 Бихте ли сподели вашия опит. И аз не съм от много пазаруващите, но си спомням как бях помъкнала едни огромни количества домашни моцарела и панкета при последното си ходене във Флоренция, едва ги наврях в куфарчето 😄 Подправки също - от Израел, има една известна комбинация от 7 подправки, никой нищо не ме е питал... А ако го вземат - вземат. Или салам от Испания. Последно едни невероятни наденички и сирена от Виена домъкнах. Абе лакома история 🙂 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Храната не ми е особено високо в приоритетите на мен. То неслучайно съм и с такава красива, феноменална и аполоновска фигура. Може да си опитам нещо тук-там по пазарчетата, ама да хвана да мъкна хранитлни припаси по самолетите - абсурд. То и без това като я пренесеш на няколко хиляди километра и вече половината атмосфера, а оттам и вкуса, ги няма. Единствено изключение е това, че винаги гледам да взема някакви сладкиши от типа на бонбони и шоколади за родителите и за колегите - ама гледам да е нещо по-специфично от района, че ми е малко писнало от тоя Линдт навсякъде. Шоколадените неща на Линдт имам предвид, разбира се 🙂 4 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 преди 11 минути , Брани каза: ....че ми е малко писнало от тоя Линдт навсякъде. Шоколадените неща на Линдт имам предвид, разбира се 🙂 Ама разбира се! Аз почти купих линдт с мача от Малайзия. Доста се затрудних с автентичните сладкиши. Но накрая си стиснах ръцете със сушено манго със същия вкус и цена като в София 😉 2 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Аз много обичам пазари и стрийт-фууд като цяло. И за снимане (гледам да е дискретно и без хората), и за опитване. Някой път направо ме е яд, че няма как да купя по малко от всичко и да си го донеса. Уважавам и местните супермаркети. Преди да отворят Маркс и Спенсър в Париж, си носех сирене Стилтън от Лондон 😂. Добре, че беше добре опаковано, та не вмирисвах много Евростар-а. Най-голямото ми притеснение беше като се връщахме от Индия, а аз бях купила близо 15 вида подправки (в непрозрачни опаковки), които предвидливо бях сложила в ръчния багаж. На проверката на багажа ги видяха на скенера, барабар с инхалатора за астма на щерката (продълговато пластмасово чудо, което на скенер може да заприлича на оръжие), та прекарах 20 минути в щателна проверка пакетче по пакетче - пипаха, мирисаха, пак опипваха... добре, че повечето ги бях купувала от супермаркет и по чудо си пазех касовата бележка, та накрая ме пуснаха да си вървя по живо, по здраво. 😂 6 1 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 1 януари, 2020 Сподели Публикувано: 1 януари, 2020 Обожавам пазари всякакви. Злахласвам се, че губя и представа за време даже. Най малко можеш да пробваш местни храни, без да се налага да мислиш дали би ти допаднало като вкус инак купувайки го пакетирано от магазин. Обичам и занаятчийските пазари, там е още по интересно и забавно, мога да се часове да се мотая. Има какво да се види, понякога попадаш и на истински съкровища, било то занаят, продукт или просто интересни хора. Колорита, шумотевицата. Подправките са моята слабост, още имам куп тайландски, дето нямам и идея къде да употребя, но гордо ги притежавам. Задължително пазя бележки, ако имам такива за пред властите. Сувенири за себе си не харесвам и не купувам, освен ако не е някаква находка по моя си вкус. Всъщност, като се замисля, не долюбвам магазини...ей за това сигурно харесвам пазари. А от всяко място, където пътувам си нося камък...и пак тая ми ти странност започна от един пазар в Атласките планини. Ама въпрос на вкус е и на светоусещане, как обичаш да виждаш нещата, в големи лъскави или в малки шарени опаковки. 4 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Мислех, да пусна такава тема, а то имало 🙂 Харесват ми пазарите. За мен това е начин да се докосна до местната кухня, да видя, да опитам, да си открадна идеи. Не е задължително да си купя за вкъщи, каквото опитам на място ми е достатъчно. Започвам с последният пазар, който посетих - Time Out Market Lisbon (в момента е затворен) Има две отделения - едното е пазар за продукция - зеленчуци, плодове, риби... Другата зала е за сготвена храна, с обособени места хранене, с хубава посуда, вечер имат живи участия на групи... Какво опитах - някакъв традиционен португалски десерт, но още не съм разбрала как се казва Чипс от кореноплодни И естествено, в Португалия не може без риба-треска; тук с картофи и нещо зелено 8 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Спазвам съвета на дядо ми,Бог да го прости.Той ни казваше,където и да отидем по света,винаги да посетим пазарите.Там кипи живот.Там виждаш хора всякакви и добиваш представа за начина им на живот,за кухнята им и за емоциите им. Обожавам пазарите по всяко време на годината,но най-вече през есента.Тогава са много пъстри и ухаещи. Чудесна тема,ще потърся и снимки. 6 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Преди 1 час, bulpa каза: Какво опитах - някакъв традиционен португалски десерт, но още не съм разбрала как се казва Ако на вкус е като крем-карамел (може и с лек цитрусов аромат), е pudim flan, наричан още pudim caseiro. A Time Out Market в Лисабон ми е много любимо място. В Лондон преди години минахме през Whitecross Street market, чудно място за стрийт-фууд от всички краища на света. Както и Камдън Лок. Следващият път, обаче, в Лондон жива или мъртва, трябва да мина през Borough Market! 4 Връзка към коментар
Костов Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Задължително посещавам пазарите, когато съм в някой град. Ето и някои от пазарите Рибният пазар в Одрин Пазар в Монако Cours Saleya Ница 9 Връзка към коментар
Marisha Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Янгон, Мианмар 10 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 И аз като пътувам местните пазари са ми задължителна точка от местата за посещение. Според мен доста може да се опознае местната култура и бит на хората. Често можеш да похапнеш много вкусни местни ястия. Най-впечатляващия пазар който съм посещавал е Цукиджи в Токио преди да го преместят. Там успях да прекарам повече от половин ден. Успях да вляза преди да го отворят за туристи и да обиколя доста преди да ме забележат от охраната и да ме помолят да се върна малко по-късно като отворят търговците. Но докато ме изпращаше ме разведе из пазара и ми показа мястото за провеждане на търгове за риба тон, както и рибите които са останали от търга който се провежда рано сутринта и се допускат само 20 туриста с предварително записване. На този пазар има и няколко ресторанта за суши и след като хапнах суши в един от тях, разбрах че в България съм си мислил, че ям суши 🙂 Имам снимки от всички пазари които съм посетил. Определено обичам да разглеждам рибните заради хобито ми. В Турция също има много хубави пазари. 5 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 преди 2 часа, Роца каза: Ако на вкус е като крем-карамел (може и с лек цитрусов аромат), е pudim flan, наричан още pudim caseiro. Благодаря! Доста по-сладко беше от крем-карамел и с по-особен вкус, но предполагам че може да е авторска рецепта. А Borough Market e задължителен 🙂 Утре ще кача малко снимки от там. 2 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 @bulpa, pudim flan-ът също е доста сладък (като почти всички португалски десерти). Говори ми, говори ми за Borough Market 🙂 Аз имам няколко снимки на провансалски и индийски пазари: 10 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Обожавам при пътуванията ми да наблюдавам хората. Някои от вас сигурно вече са го забелязали от статиите ми тук. Пазарите пък ми са любимото място. Не е за купуването! Много обичам пазарите и съм на мнение, че те са едно от най-интересните места, които ни дават най-истинска и неподправена картина на мястото, за местните продукти, за живота на хората. Сигурно ще ви скандализирам, но аз почти не посещавам музеите при моите пътувания. Е, има музеи в света, които не може да не посетиш. Да отида обаче на едно място и да обиколя музеите, не е моят начин на пътуване. За мен са важни хората - да ги наблюдавам в ежедневието им, да говоря с тях, да науча за това какво ги интересува, какво ги радва, какво ги притеснява. Това за мен е истинският смисъл да отидеш на другия край на света. Едва ли с няколко реда ще мога да обясня какво представляват за мен пазарите, дано мога поне в някакъв смисъл да ви предам това със следващите снимки Уф, майче се олях със снимките 🤭 10 1 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 1 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 1 април, 2020 преди 2 часа, Captain45 каза: Най-впечатляващия пазар който съм посещавал е Цукиджи в Токио преди да го преместят. Там успях да прекарам повече от половин ден. Успях да вляза преди да го отворят за туристи и да обиколя доста преди да ме забележат от охраната и да ме помолят да се върна малко по-късно като отворят търговците. Но докато ме изпращаше ме разведе из пазара и ми показа мястото за провеждане на търгове за риба тон, както и рибите които са останали от търга който се провежда рано сутринта и се допускат само 20 туриста с предварително записване. Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки? 1 Връзка към коментар
elenitta Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Аз също обичам да се размотавам по пазарите или да разглеждам хранителните магазини, където и да отида. Обожавам да готвя и винаги си взимам по нещо специфично за мястото, което съм посетила. От Виетнам се завърнаха с оризови кори, няколко пакета, нещо не се разбрахме с бабата 😄😄😄. Малко снимки от Coc Li Market, Sa Pa, Виетнам. 9 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 28 minutes ago, Граф Вронски said: Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки? Самия пазар е разделен образно казано на 3 основни части. В едната се продават само плодове и зеленчуци, в другата само морски продукти, а в третата част има ресторанти и сергии за всичко от бита, нещо като битак. Продават се дрехи, ножове, книги, чай и каквото още се сетиш на малки сергии. От там купих страхотен чай в комплек с нужните прибори за приготвянето му за подарък. Правят нещо като чаена церемония и ти показват как се приготвя правилно чая и ти поднасят да опиташ. Купих и страхотна книга за японска кухня при това на английски. Та за рибния пазар има работно време. Когато бях там отваряше в 9 сутринта, а аз влязох в рибния пазар преди 8 ч. когато още разтоварваха стоката и подреждаха сергиите. Та затова има ограничение за влизане преди 9 ч. Има си униформени охранители които следят за туристи като мен 🙂 Ще кача снимки от пазара, но ще ми е трудно, че ще трябва да избера няколко от многото 😉 Ето две снимки от ресторантите за суши в една от уличките на пазара. На първата съм снимал една малка част от опашката пред единия ресторант, а на втората снимка от другия ресторант в който хапнах уникално вкусно суши, приготвено пред мен на място от двама суши майстора. 6 1 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 1 април, 2020 Сподели Публикувано: 1 април, 2020 Понеже снимките ми от Япония са ми в архива ще ги преровя тези дни, а на компютъра си намерих няколко от пазара в Порт Луис, Мавриций. 8 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 2 април, 2020 Сподели Публикувано: 2 април, 2020 преди 12 часа, Граф Вронски каза: Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки? На Цукиджи се провеждат търгове за риба тон рано сутрин. Допускат се много малко души да наблюдават защото идват едни от най-добрите шефове в Токио и купуват риби за десетки/стотици хиляди долари, сериозен бизнес. Мисля, че най-скъпата риба продавана някога е там, за около милион. 5 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега