Прескочи до съдържание

Пазарите по света


Препоръчани мнения

Граф Вронски

Здравейте,

по време на пътуването ми из Лазурния бряг през октомври, си зададох въпроса: защо пътеводителите слагат като място за посещение пазарите като задължително и ние - пътуващите - как бихме могли да извлечем ползва от него? 


Например, аз посетих Cours Saleya в Ница, както и пазара в Антиб. Зеленчуци, плодовете, билки, подправки, цвята и така нататък. Всичките цветове, аромати и звуци ми хареса. Чувствах се страхотно, атмосферата беше wow + аз лично се опитвах да чета надписите на френски, за да си го упражнявам. Но реално аз нищо не си купих. Може би защото аз лично пътувам с раничка само и няма да готвя в апартамента (въпреки че съм го правил - ама то бяха само едни бъркани яйца, работа за 5 мин). След като си тръгнах се усетих, че можех да си взема някакви подправки, но беше късно. И как стои въпроса с ръчния багаж с тях, да не хванат да ги помислят за някакви забранени вещества (поне аз си представям, че ми ги слават в някакво пликче без етикет, сигурно греша 🤔).

И напълно си признавам, нямам никакъв опит в тази сфера и съм гола вода. Дори сега да отида - сигурно ще се въртя в кръг и нищо няма да успея да взема (ако кажем, че имам задачката да сготвя с локалните продукти). Какво сте си взимали вие, което сте занесли вкъщи? Някакви други идеи?
Винаги зависи и от конкретния пазар. Например, не можем да си купим дуриан за вкъщи 😄 Бихте ли сподели вашия опит.

Благодаря.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Е, не всеки пътува с минимум багаж, в повечето случаи покупките на туристите са доста голямо перо. Отделно освен да си купиш сурови продукти често може да хапнеш нещо готово.

Няма проблем с подправките, имат си начини да разберат дали са наркотици, най-много да трябва да ги покажеш.

Аз обичам колорита на пазарите, въпреки че не обичам да купувам излишни неща, често просто си гледам. 

Харесвам пазара в Бело Оризонте, където живея, има доста специфични продукти, които в супермаркета ги няма, разни местни видове сирене, разфасовки месо, плодове, друг е въпроса, че в чужда страна трябва някой да ти покаже нещата, защото иначе не знаеш кое какво е и как се ползва.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Ние много обичаме местните пазари.Като отидем някъде веднага проверявам за farmer’s market.Това е идеалното място за пазаруване на плодове например.Много добри попадения сме имали в Чанг Май и на педесетина километра от Кито.Отделно даже и нищо да не си купим е достатъчна самата атмосфера.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Като наскоро завърнала се от Ница и пазарувала от Cours Saleya ще ти кажа, че ние пазарувахме за храна основно от там. Пресни сирена и  пастети, терини, грозде и мандарини, маслини и въобще, на който каквото му се харесваше. Там опитахме и току-що приготвена сока и много ни хареса. Купихме си и някакви местни "брускети" с печени домати и сирена и други с лук и аншоа. 

От пекарни взимахме франзели и вино от специализирани магазинчета, но и в големите супери има добро. 

Подправки също си донесох в ръчния багаж. Меко сирене не можеш да пренесеш, но с твърдо не би трябвало да има проблем. 

Аз също много обичам пазари и гледам да ги посетя. Избягвам единствено някои от азиатските, но там притичват едни голями плъхове и просто ме е страх от тях. 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
Граф Вронски
преди 2 минути , mililia каза:

Меко сирене не можеш да пренесе 

Да, за меките сирена го знам. Помня тъжната случка на @Lindt.

Благодаря.

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, Граф Вронски каза:

Да, за меките сирена го знам. Помня тъжната случка на @Lindt.

Благодаря.

Хич не обичам пазари, а го забелязах след много посещения, основани на препоръки в туристически справочници. Много хора, дърпат те, бутат те или продават едно и също през сергия. Предпочитам чуждестранни супермаркети, колкото и да е скучно. Иначе понякога се получават чудесни снимки, но мен ме е срам да снимам хора или стока без да питам и не се получава.

Зачудих се защо ме споменават в тема точно за пазари, но сега разбирам. Аз съм неизчерпаем източник на тъжни случки с храна 🤣 

 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, Граф Вронски каза:

Какво сте си взимали вие, което сте занесли вкъщи? Някакви други идеи?
Винаги зависи и от конкретния пазар. Например, не можем да си купим дуриан за вкъщи 😄 Бихте ли сподели вашия опит.

И аз не съм от много пазаруващите, но си спомням как бях помъкнала едни огромни количества домашни моцарела и панкета при последното си ходене във Флоренция, едва ги наврях в куфарчето 😄 Подправки също - от Израел, има една известна комбинация от 7 подправки, никой нищо не ме е питал... А ако го вземат - вземат. Или салам от Испания. Последно едни невероятни наденички и сирена от Виена домъкнах. Абе лакома история 🙂 

 

Връзка към мнение

Храната не ми е особено високо в приоритетите на мен. То неслучайно съм и с такава красива, феноменална и аполоновска фигура. Може да си опитам нещо тук-там по пазарчетата, ама да хвана да мъкна хранитлни припаси по самолетите - абсурд. То и без това като я пренесеш на няколко хиляди километра и вече половината атмосфера, а оттам и вкуса, ги няма. Единствено изключение е това, че винаги гледам да взема някакви сладкиши от типа на бонбони и шоколади за родителите и за колегите - ама гледам да е нещо по-специфично от района, че ми е малко писнало от тоя Линдт навсякъде.

 

Шоколадените неща на Линдт имам предвид, разбира се 🙂

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 11 минути , Брани каза:

....че ми е малко писнало от тоя Линдт навсякъде.

Шоколадените неща на Линдт имам предвид, разбира се 🙂

Ама разбира се! Аз почти купих линдт с мача от Малайзия. Доста се затрудних с автентичните сладкиши. Но накрая си стиснах ръцете със сушено манго със същия вкус и цена като в София 😉 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

Аз много обичам пазари и стрийт-фууд като цяло. И за снимане (гледам да е дискретно и без хората), и за опитване.

Някой път направо ме е яд, че няма как да купя по малко от всичко и да си го донеса.

 

Уважавам и местните супермаркети. Преди да отворят Маркс и Спенсър в Париж, си носех сирене Стилтън от Лондон 😂. Добре, че беше добре опаковано, та не вмирисвах много Евростар-а.

Най-голямото ми притеснение беше като се връщахме от Индия, а аз бях купила близо 15 вида подправки (в непрозрачни опаковки), които предвидливо бях сложила в ръчния багаж. На проверката на багажа ги видяха на скенера, барабар с инхалатора за астма на щерката (продълговато пластмасово чудо, което на скенер може да заприлича на оръжие), та прекарах 20 минути в щателна проверка пакетче по пакетче - пипаха, мирисаха, пак опипваха... добре, че повечето ги  бях купувала от супермаркет и по чудо си пазех касовата бележка, та накрая ме пуснаха да си вървя по живо, по здраво. 😂

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Обожавам пазари всякакви. Злахласвам се, че губя и представа за време даже.

Най малко можеш да пробваш местни храни, без да се налага да мислиш дали би ти допаднало като вкус инак купувайки го пакетирано от магазин.

Обичам и занаятчийските пазари, там е още по интересно и забавно, мога да се часове да се мотая. Има какво да се види, понякога попадаш и на истински съкровища, било то занаят, продукт или просто интересни хора.

Колорита, шумотевицата.

Подправките са моята слабост, още имам куп тайландски, дето нямам и идея къде да употребя, но гордо ги притежавам. Задължително пазя бележки, ако имам такива за пред властите.

Сувенири за себе си не харесвам и не купувам, освен ако не е някаква находка по моя си вкус.

Всъщност, като се замисля, не долюбвам магазини...ей за това сигурно харесвам пазари.

А от всяко място, където пътувам си нося камък...и пак тая ми ти странност започна от един пазар в Атласките планини.

Ама въпрос на вкус е и на светоусещане, как обичаш да виждаш нещата, в големи лъскави или в малки шарени опаковки.

 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Мислех, да пусна такава тема, а то имало 🙂

Харесват ми пазарите. За мен това е начин да се докосна до местната кухня, да видя, да опитам, да си открадна идеи. Не е задължително да си купя за вкъщи, каквото опитам на място ми е достатъчно.

 

Започвам с последният пазар, който посетих - Time Out Market Lisbon (в момента е затворен)

 

Има две отделения - едното е пазар за продукция - зеленчуци, плодове, риби... Другата зала е за сготвена храна, с обособени места хранене, с хубава посуда, вечер имат живи участия на групи...

 

IMG_20200103_111435-1.jpg.bae0dd977f522a25f7dac67cc01d4dcb.jpg

 

Какво опитах - някакъв традиционен португалски десерт, но още не съм разбрала как се казва

IMG_20200102_120205-1.jpg.a88d99ab60abc194e22f6ed9a6476645.jpg

 

Чипс от кореноплодни

IMG_20200103_111644-1.jpg.b51d5e0d334a6f0a752e1a0e5897270e.jpg

 

И естествено, в Португалия не може без риба-треска; тук с картофи и нещо зелено

IMG_20200103_112937-1.thumb.jpg.828a11b50821adae87afa273764b380c.jpg

 

 

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към мнение

Спазвам съвета на дядо ми,Бог да го прости.Той ни казваше,където и да отидем по света,винаги да посетим пазарите.Там кипи живот.Там виждаш хора всякакви и добиваш представа за начина им на живот,за кухнята им и за емоциите им.

Обожавам пазарите по всяко време на годината,но най-вече през есента.Тогава са много пъстри и ухаещи.

Чудесна тема,ще потърся и снимки.

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
Преди 1 час, bulpa каза:

 

Какво опитах - някакъв традиционен португалски десерт, но още не съм разбрала как се казва

IMG_20200102_120205-1.jpg.a88d99ab60abc194e22f6ed9a6476645.jpg

 

Ако на вкус е като крем-карамел (може и с лек цитрусов аромат), е pudim flan, наричан още  pudim caseiro. 

A Time Out Market в Лисабон ми е много любимо място. 

В Лондон преди години минахме през Whitecross Street market, чудно място за стрийт-фууд от всички краища на света. Както и Камдън Лок. Следващият път, обаче, в Лондон жива или мъртва, трябва да мина през Borough Market! 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Задължително  посещавам пазарите, когато съм в някой град. Ето и някои от пазарите

 

Рибният пазар в Одрин

20200105_140322.jpg.cde6a165405d221bd6fe7c4764f67625.jpg

 

Пазар в Монако

 

20191201_102929.jpg.33a81783f968f1402975d7923497e580.jpg

 

Cours Saleya Ница

 

20191130_110411.jpg.8497bf879d3f67990347437675c482cb.jpg

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

И аз като пътувам местните пазари са ми задължителна точка от местата за посещение. Според мен доста може да се опознае местната култура и бит на хората. Често можеш да похапнеш много вкусни местни ястия. Най-впечатляващия  пазар който съм посещавал е Цукиджи в Токио преди да го преместят. Там успях да прекарам повече от половин ден. Успях да вляза преди да го отворят за туристи и да обиколя доста преди да ме забележат от охраната и да ме помолят да се върна малко по-късно като отворят търговците. Но докато ме изпращаше ме разведе из пазара и ми показа мястото за провеждане на търгове за риба тон, както и рибите които са останали от търга който се провежда рано сутринта и се допускат само 20 туриста с предварително записване. На този пазар има и няколко ресторанта за суши и след като хапнах суши в един от тях, разбрах че в България съм си мислил, че ям суши 🙂 Имам снимки от всички пазари които съм посетил. Определено обичам да разглеждам рибните заради хобито ми. В Турция също има много хубави пазари.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 2 часа, Роца каза:

Ако на вкус е като крем-карамел (може и с лек цитрусов аромат), е pudim flan, наричан още  pudim caseiro. 

Благодаря!

Доста по-сладко беше от крем-карамел и с по-особен вкус, но предполагам че може да е авторска рецепта.

А Borough Market e задължителен 🙂 Утре ще кача малко снимки от там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@bulpa,  pudim flan-ът също е доста сладък (като почти всички португалски десерти).

Говори ми, говори ми за Borough Market 🙂 

 

Аз имам няколко снимки на провансалски и индийски пазари:

 

19082009-DSCF0473_R.jpg

22082009-DSCF0023_R.jpg

22082009-DSCF0033_R.jpg

19082009-DSCF0472_R.jpg

Marche_001.jpg

Marche_006.jpg

Marche_007.jpg

Marche_010.jpg

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Обожавам при пътуванията ми да наблюдавам хората. Някои от вас сигурно вече са го забелязали от статиите ми тук. Пазарите пък ми са любимото място. Не е за купуването! Много обичам пазарите и съм на мнение, че те са едно от най-интересните места, които ни дават най-истинска и неподправена картина на мястото, за местните продукти, за живота на хората. Сигурно ще ви скандализирам, но аз почти не посещавам музеите при моите пътувания. Е, има музеи в света, които не може да не посетиш. Да отида обаче на едно място и да обиколя музеите, не е моят начин на пътуване. За мен са важни хората - да ги наблюдавам в ежедневието им, да говоря с тях, да науча за това какво ги интересува, какво ги радва, какво ги притеснява. Това за мен е истинският смисъл да отидеш на другия край на света.

Едва ли с няколко реда ще мога да обясня какво представляват за мен пазарите, дано мога поне в някакъв смисъл да ви предам това със следващите снимки

 

 

 

20190125_075957.jpg

20190125_080237.jpg

P4120473.JPG

P4120476.JPG

20190123_110341.jpg

IMG_0969.JPG

IMG_1862.JPG

IMG_0333.JPG

IMG_0334.JPG

IMG_0616.JPG

IMG_0890.JPG

IMG_1549.JPG

IMG_1551.JPG

IMG_0623.JPG

IMG_0432.JPG

 

Уф, майче се олях със снимките 🤭

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Граф Вронски
преди 2 часа, Captain45 каза:

Най-впечатляващия  пазар който съм посещавал е Цукиджи в Токио преди да го преместят. Там успях да прекарам повече от половин ден. Успях да вляза преди да го отворят за туристи и да обиколя доста преди да ме забележат от охраната и да ме помолят да се върна малко по-късно като отворят търговците. Но докато ме изпращаше ме разведе из пазара и ми показа мястото за провеждане на търгове за риба тон, както и рибите които са останали от търга който се провежда рано сутринта и се допускат само 20 туриста с предварително записване. 

Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също обичам да се размотавам по пазарите или да разглеждам хранителните магазини, където и да отида. Обожавам да готвя и винаги си взимам по нещо специфично за мястото, което съм посетила. От Виетнам се завърнаха с оризови кори, няколко пакета, нещо не се разбрахме с бабата 😄😄😄. Малко снимки от Coc Li Market, Sa Pa, Виетнам.

IMG_20191029_085253.jpg

IMG_20191029_092513.jpg

IMG_20191029_090852.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
28 minutes ago, Граф Вронски said:

Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки?

Самия пазар е разделен образно казано на 3 основни части. В едната  се продават само плодове и зеленчуци, в другата само морски продукти, а в третата част има ресторанти и сергии за всичко от бита, нещо като битак. Продават се дрехи, ножове, книги, чай и каквото още се сетиш на малки сергии. От там купих страхотен чай в комплек с нужните прибори за приготвянето му за подарък. Правят нещо като чаена церемония и ти показват как се приготвя правилно чая и ти поднасят да опиташ. Купих и страхотна книга за японска кухня при това на английски. Та за рибния пазар има работно време. Когато бях там отваряше в 9 сутринта, а аз влязох в рибния пазар преди 8 ч. когато още разтоварваха стоката и подреждаха сергиите. Та затова има ограничение за влизане преди 9 ч. Има си униформени охранители които следят за туристи като мен 🙂 Ще кача снимки от пазара, но ще ми е трудно, че ще трябва да избера няколко от многото 😉 

 

Ето две снимки от ресторантите за суши в една от уличките на пазара. На първата  съм снимал една малка част от опашката пред единия ресторант, а на втората снимка от другия ресторант в който хапнах уникално вкусно суши, приготвено пред мен на място от двама суши майстора.

26506601954_6df714d274_b.jpg

 

26506720154_f390dbb5a9_b.jpg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Понеже снимките ми от Япония са ми в архива ще ги преровя тези дни, а на компютъра си намерих няколко от пазара в Порт Луис, Мавриций.

 

P9160362.jpg.23a8c551a4739e72d515fe126a68ea2a.jpg

 

P9160364.jpg.8dee8cea8679dbc64802f37e688512f2.jpg

 

P9160365.jpg.20e194e1d388e62b77582952a06183e7.jpg

 

P9160366.jpg.433eac2f61b07d986b9c77e4acdf35e1.jpg

 

P9160367.jpg.828f7afae9713295fa10b5b5ecb21275.jpg

 

P9160368.jpg.9cf923434171d37790b608a15a2b2d74.jpg

 

P9160370.jpg.5b2523f19be68fc2d01ae736a5d29250.jpg

 

P9160371.jpg.eb2b7bdf03bcc126a9dbeb9f2cf00e9e.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 12 часа, Граф Вронски каза:

Wow, за първи път чувам за ограничение във влизането на пазар (не броим сега по времето на карантината). Но защо имат това ограничение? (сигурно глупав въпрос, но не мога да си обясня) Можеш ли да споделиш снимки?

На Цукиджи се провеждат търгове за риба тон рано сутрин. Допускат се много малко души да наблюдават защото идват едни от най-добрите шефове в Токио и купуват риби за десетки/стотици хиляди долари, сериозен бизнес. Мисля, че най-скъпата риба продавана някога е там, за около милион.

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.