Прескочи до съдържание

Космос - космически полети, кораби, ракети и всичко свързано ...


Препоръчани мнения

Тук-там в другите теми е ставало дума за новини и събития, свързани с Космоса, но може би не е лошо да си имаме имаме една нарочна тема специално за това.
Пък и все пак форумът ни е пътешественически, а космическите пътувания, включително на т.нар. "космически туристи", вече започват да стават реалност, макар и на този етап доста трудно достъпни финансово.  Но технологиите се развиват бързо - де на забравяме, че братята Райт осъществиха своя първи полет само преди някакви си 116 години, а през изминалата година  авиокомпаниите са превозили около 4.5 млрд. пътници! 

Та ето за начало едни доста любопитни разсъждения и намерения на Илон Мъск, който е отговарял подробно на различни въпроси в Twitter

На мен повечето неща ми звучат като  (не)научна фантастика :shok:  както от технологична гледна точка, така и от икономическа ... но все пак човекът вече  изпрати стотици  сателити в орбита, а аз не съм изпратил нищо :grin:   и той е милиардер, пък аз не съм даже и милионер :biggrin: (да му се не види :rolleyes: ), така че е силно вероятно тай да е доста по-наясно.  :yes: 
( Освен, разбира се,  ако не е бил на всичко коз  :biggrin: ) 
 

  • Харесвам 3
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Точно днес щяха да пробват нарочно да взривят една ракета, че да тестват системите за сигурност на Crew Dragon при такава аномалия. С други думи, в случай на проблем с ракетата носител, осемте SuperDraco двигатели трябва да отдалечат кораба от ракетата, след което да се приводни с парашутите. Оригинално Мъск обещаваше, че с тези двигатели CrewDragon-ът щял да си каца на земята след мисия като хеликоптер, ама нещо се отказаха от тая идея. Прилагам и картинка:

011720-abort-graphic.jpg

 

Но отложиха мисията за утре заради кофти метеоролочни условия. Това всъщност е един от последните важни тестове на новия кораб, преди да качат в него астронавти за космическата станция. По най-оптимистичните прогнози първата пилотирана мисия може да се случи още през март.

 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към мнение

 

То се очакваше, че основно аз и ти ще си пишем в тази тема :biggrin:

преди 21 часа, Брани каза:

Но отложиха мисията за утре заради кофти метеоролочни условия.

По последна информация е определено изстрелването за теста на капсулата да стане днес в 8:00 EST (15:00 българско време) , а предаването на живо да започне в 7:40 EST (14:40 българско време) , ето тук може да се гледа.

Връзка към мнение

Няма лошо, но аз чакам да пуснат нещо на промоция, че сегашните цени за космически туризъм са малко соленички за финансовите ми възможности 😞

 

Или трябва да действам много активно по подобряване на финансовите ми възможности или цените трябва радикално да паднат. Най-добре ще е двете неща да се случат едновременно 🙂

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Фил каза:

По последна информация е определено изстрелването за теста на капсулата да стане днес в 8:00 EST (15:00 българско време) , а предаването на живо да започне в 7:40 EST (14:40 българско време) , ето тук може да се гледа.

Ново отлагане на старта -  за  9:00 EST (16:00 българско време)

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

На живо изстрелването от Байконур (след около 15-ина минути) на  "Союз МС-16" към Международната космическа станция (МКС) 
В  екипажа са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавтът от НАСА Кристофър Касиди.

За първи път изстрелването ще бъде осъществено с ракетата "Союз-2.1а", която заменя изведената от експлоатация "Союз-ФГ".
Скачването със станцията е насрочено за 17.16 ч. московско време. (в момента, след преминавенето ни на лятно часово време, московското време съвпада с нашето) 

На МКС сега са руснакът Олег Скрипочка и американците Джесика Меир и Андрю Морган. Връщането им на Земята е планирано за 17 април.
 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
2 minutes ago, Фил said:

На МКС сега са руснакът Олег Скрипочка и американците Джесика Меир и Андрю Морган. Връщането им на Земята е планирано за 17 април.
 

Добро място за карантина, но защо ще пътуват към земята? 🙂

  • Шок 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
Преди 1 час, Фил каза:

Тази вечер сигурно пак ще може да се наблюдава "влакчето" от сателити Starlink

Май, леко ни подминава.

 

П.П. Тракнах си позицията - утре от 20:48 ще мога да ги видя с невъоръжено око

Връзка към мнение

Някои от вас, сигурно са чували за Касперски - да, точно така антивирусната програма. Та, Евгени Касперски, освен че пише антивирусни, е запален пътешественик и хойка по разни интересни места, справка в инстаграм профила му. И на него явно му е скучно, без възможност да пътува и подобно на нашите виртуални сбирки, организира онлайн представяне на неговия TravelKLab клуб. Първото предаване е с гост - Сергей Крикальов съветски и руски космонавт

Запис на сбирката - на руски е, от 18:23 започва интересната част

 

 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Китайците със сериозно постижение.
Ако всичко премине успешно, Китай ще се превърне във втората страна след САЩ, която разполага с технологии за пилотирани мисии отвъд ниска околоземна орбита и до Луната. 

china-long-march-5-rocket.jpg
 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Този уикенд от две съседни площадки на Кейп Канаверал би трябвало да излетят две ракети:

- Атлас 5 на ULA  с минисовалката на военните X-37B   


800px-Boeing_X-37B_inside_payload_fairin  

 

the-u-s-air-force-s-secretive-x-37b-spac
и
- Фалкон 9 на SpaceX с поредния пакет 60 минисателита Starlink

whwsEj_hNLNGBQXM4FmbDjcQCvlqhtS0CVhf5g6d


 

Back-to-back launches scheduled from Cape Canaveral this weekend

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

По-малко от седмица остава до историческия старт на SpaceX на 27 май - първия им пилотиран полет, на който двама астронавти ще бъдат превозени на няколко месечена мисия до Международната Космическа Станция и първия старт на пилотиран космически полет от американска земя от 2011 година. По първоначален график стартът ще бъде в 23:33 ч. българско време (2033 GMT) от също така историческата стартова площадка Pad 39A на космическия център "Кенеди" във Флорида. Полетът теоретично се води демонстрационен, а оттам и името му - Demo-2.

 

"Препечатвам" статия от space.com за основните моменти в този полет:

 

Докато традиционно астронавтите на НАСА бяха превозвани до стартовата площадка с ретро-изглеждащия бус "Astrovan", двамата астронавти на Crew Dragon - Дъг Хърли (ляво) и Боб Бенкен (дясно) ще изминат пътя до ракетата Falcon 9 (14 км) с две Tesla Model X, около 3 часа преди полета.

Donning their SpaceX spacesuits, NASA astronauts Doug Hurley (left) and Bob Behnken wave after walking out of the Neil A. Armstrong Operations and Checkout Building at Kennedy Space Center in Florida on Jan. 17, 2020, during a dress rehearsal ahead of the SpaceX uncrewed In-Flight Abort Test.

 

2 часа и 15 минути преди старта астронавтите ще се качат в Crew Dragon-a през доста футуристично изглеждащата рампа за достъп (не знам за вас, но на мен ми навява силни асоциации с онзи момент във филма "Контакт"). Тъй като ракетите Falcon са по-високи от совалките, които се изстрелваха от същото място преди 10 години, рампата за достъп е с около 21 метра по-висока от тази, която се е използвала преди. Наземният екип ще се увери, че астронавтите са добре настанени и фиксирани в кораба :) и 1 час и 50 минути преди старта люкът на кораба ще бъде затворен.

SpaceX's first Crew Dragon spacecraft is seen atop its Falcon 9 rocket at Launch Pad 39A of NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida in February 2019.

 

4 часа и 30 минути преди старта метеоролозите от 45та ексадрила на американските ВВС ще дадат финална прогноза за времето по време на старта. Ако времето или някакъв технически проблем не позволи старта, резервна дата ще бъде 30 май. Ако всичко е наред, ракетата ще излети в 23:33 българско време.

This still from SpaceX's Demo-2 mission animation shows the Falcon 9 rocket lifting off with the Crew Dragon spacecraft.

 

Около 2 и половина минути след старта, първата степен на ракетата ще се отдели от втората и ще започне подготовката за връщането си на земята. Ще направи маневра по завъртане, след което ще запали отново някои от двигателите си за връщане (boost-back burn) и навлизане обратно в атмосферата (entry burn). По план тя трябва да кацне обратно на роботизирания кораб с шантавото име "Of Course I Still Love You" (което шантавият Илон е взаимствал от още по-шантавите sci-fi книги на Иън Банкс) в Атлантическия океан, близо до Флорида.

The Falcon 9 booster separates from the rocket's second stage in this still image from SpaceX's Demo-2 mission animation.

 

Няколко секунди след отделянето на първата от втората степен, втората степен ще стартира двигателите си за около 6 минути. Корабът Crew Dragon ще се отдели от втората степен и ще започне траекторията си към МКС. В товарните варианти на Dragon в този момент обикновено се разгъват соларните панели, но в пътническата версия на Dragon те са вградени в корпуса (сервизния модул).

SpaceX's Crew Dragon spacecraft separates from the Falcon 9 rocket's second stage in the Demo-2 mission animation.

 

След като корабът Crew Dragon се отдели от втората степен, той ще извърши серия от орбитални маневри, с които да се изкачи до орбитата на МКС (около 400 км над Земята). Ще започне приближаване към станцията, за да се скачи автоматично с нея.

Crew Dragon cautiously approaches the ISS. 

 

Когато корабът се приближи в радиус от 200 метра от станцията (т.е. навлезе в буферната зона или т.нар. keep-out sphere), той ще се подравни към шлюза за скачване на модула "Harmony". След това ще започне много бавно автоматично приближаване към станцията за скачване. При необходимост астронавтите на борда могат по всяко време да поемат ръчния контрол над кораба. Очакваното време за скачване е 18:29 българско време на 28 май (1529 GMT), или около 19 часа след старта. На борда на МКС в момента (от месец април) се намират тримата астронавти и космонавти от "Експедиция 63" - Крис Касиди, Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. Те ще помогнат на астронавтите на Crew Dragon да отворят люка и ще ги посрещнат на станцията. По график отварянето на люка трябва да стане в 20:55 българско време (1755 GMT).

Crew Dragon docks at the the International Space Station's Harmony module.

 

Астронавтите ще прекарат на МКС между 30 и 119 дни - НАСА все още не е решила колко дълга ще бъде мисията. Това ще зависи от представянето на кораба и състоянието му в орбита, както и от прогреса в подготовката на следващия пилотиран старт малко по-късно през годината, който вече ще бъде оперативен, и ще се нарича Crew-1. Не се очаква астронавтите от Dragon да излизат в открития космос, но все пак са получили тренировки за това, както и за участие в стотиците научни експерименти, които се провеждат на станцията.

missing-image.svg

 

След изпълняване на мисията си корабът ще се върне на Земята. Маневрите по разкачането и отделянето от станцията са подобни на тези в началото, но в обратен ред. Корабът бавно ще се отдалечи от 200-метровата "буферна зона" около станцията, след което ще започне маневрите за снижаване на орбитата си. Процедурата ще отнеме около 2 дни.

Crew Dragon departs the ISS.

 

Когато корабът се приближи към Земята, ще откачи от себе си сервизния модул (цилиндричната част, която включва соларните панели и друго оборудване за полета към и от станцията) и от него ще остане само бялата капсула. След това ще включи двигателите си за излизане от орбита (т.нар. deorbit burn), с което ще започне доста бурното спускане към Земята.

Crew Dragon jettisons its "trunk" before reentry. 

 

Корабът ще навлезе в атмосферата със скорост от около 27 000 км/ч. Триенето в атмосферата значително ще намали скоростта и ще загрее външната повърхност на кораба до температури близки до тези на Слънцето. Топлинният щит на кораба ще предпазва астронавтите от високите температури.

A still image from SpaceX's Demo-2 animation video depicts Crew Dragon's fiery reentry.

 

След като приключи с фазата по бързото навлизане в атмосферата, корабът ще разтвори три парашута, които да намалят още повече скоростта му до мекото му приводняване в Атлантическия океан, близо до бреговете на Флорида.

Crew Dragon's four parachutes will deploy before the splashdown. 

 

Наземните екипи ще се приближат до Crew Dragon, за да приберат астронавтите и да извадят кораба от водата и ще го транспортират до Кейп Канаверал, където ще бъде подробно инспектиран от СпейсЕкс и НАСА.

Crew Dragon will splash down in the Atlantic Ocean.

 

НАСА и СпейсЕкс имат списък с критерии, които да определят дали мисията Demo-2 е била успешна. CrewDragon трябва да е успял да демонстрира, че е в състояние да се отдели от ракетата носител, да навлезе в целева орбита, да се скачи и разкачи с МКС и да върне без проблем екипажа си на Земята. Ако всичко премине по план, СпейсЕкс ще започне редовни полети с астронавти до станцията.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.