Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 53 минути , Alexander каза:

Днес се видях с приятел, който беше на път из Европа с автомобил, точно преди да затворят за нас Италия или по-точно да ни слагат под карантина.

Били са в Загреб, когато са разбрали, че от 00:00 часа на същият ден влиза сила карантината за българи.

Веднага са тръгнали към Италия, в която е трябвало да ходят след 1-2 дни. Стигнали са на КПП няколко минути след полунощ, но е нямало абсолютно никой и са минали границата. 

По-интересното е, че след седмица на излизане от Италия към Словения през деня, пак е нямало абсолютно никой на границата.

Явно не си дават много зор, да гледат кой откъде и как минава.

в момента италия не е отворена за пътуване от бг без тестове И карантина?

Връзка към коментар
преди 40 минути , Plamsi каза:

Здравейте,

Някой знае ли дали има рестрикции за Българи и дали може да посещават Финландия?

Travelling to Finland
Entry is allowed without restrictions for travellers from Estonia, Hungary, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Slovakia and Vatican City

Travelling from other countries is subject to limitations - details are available at www.raja.fi

Източник: https://reopen.europa.eu/en/map/FIN

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Финландия - карантина

Един познат седи и чака да минат 15 дена

преди 7 часа, MatriXa каза:

в момента италия не е отворена за пътуване от бг без тестове И карантина?

Не е отворена

• Благодаря 1
Връзка към коментар

За @Мари Николова и други, на които би било полезно. Днес имах полет от Варна за Прага. На летищата и в самолета - носят се маски. Полетът и проверките си протекоха както преди, т.е. нищо като документи не се изисква, освен обичайните при всяко пътуване. Тук в метрото и обществения транспорт всички са с маски, покриващи носа и устата. На мен не ми пречи маската, че е доста дълбоко метрото и яко духа🙂. В кафенета и кръчми не се изисква маска. Общо взето същото е като в България.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

А сетих се, че 2-3 дни преди полета Уиз ми пратиха един формуляр на ИАТА за лични данни, полет, дестинация, пътници и т.н., който не попълних, защото бях в Дружба и не ми се занимаваше да моля от хотела да го принтират. Казах си, че ако трябва и в самолета ще ми го дадат. Въобще и не трябваше тази форма.

Сега са ми пратили за обратния полет българската декларация, която тук се спомена, че е отпаднала от началото на август. Нищо няма да попълвам. Не мога да не вляза в България.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

бях в Дружба

Исках и друго да те питам. Как е в Дружба, в хотела спазват ли се някакви мерки? Има ли ограничения при ползване на СПА центъра в хотела? Ако сте посетили Аква хаус - имаше ли хора, мерки някакви? 🙂

Че много ми се ходи точно заради СПА-то.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ЕС се стегна, че този хаос за пътувания не може да продължи, ура!

Повече инфо тук
https://m.dnevnik.bg/evropa/2020/09/04/4110412_stiga_kakafoniia_brjuksel_predloji_obshti_kriterii_za/

от предложенията е за единен критерий, с който да се гарантира, че ако в една страна членка за седмица се правят повече от 250 теста на 100 000 души, хората свободно ще се движат когато:

- общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено в даден район, се равнява на по-малко от 50 случая на 100 000 души за период от 14 дни ИЛИ - процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район, е под 3%.

Прагът означава България да прави поне 7 хиляди теста седмично.

Понеже в момента има всевъзможни национални критерии, Еврокомисията предлага всички да се спрат на 3, когато въвеждат ограничения:

- общ брой на новите случаи на COVID-19 на 100 000 души, за които е съобщено в даден район за период от 14 дни

- процент на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район за период от 7 дни

- брой на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души в даден район за период от 7 дни.

/Край на цитат, повече в линка:)

• Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар

Май разбрах защо в Испания има много заразени, при видимо супер строги мерки, маски, гелове и пр.

В 6 сутринта в една по-откъсната зона като експото и панаира имаше събрни 20 младежа с пиене, естествено всички без маски.

Предната  вечер също видях няколко групи по 5-10 души без маски.

От друга страна днес присъствах на такова излизане от самолет заради ковид.

Само бях виждал такива клипове из Азия.

https://youtu.be/1FY-3Pt4amQ

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Alexander каза:

Ако имаш предвид излизането от самолета ред по ред, това съм го виждала редовно при вътрешни полети в Испания или между Испания и Португалия и много ме е впечатлявало. Като се замислиш, това е най-разумният начин - отнема най-малко време, без блъсканица и напрежение. Да го видим у нас, сигурно ще отнеме десетилетия 🙂

• Харесвам 7
Връзка към коментар
4 minutes ago, Мари Николова said:

Ако имаш предвид излизането от самолета ред по ред, това съм го виждала редовно при вътрешни полети в Испания или между Испания и Португалия и много ме е впечатлявало. Като се замислиш, това е най-разумният начин - отнема най-малко време, без блъсканица и напрежение. Да го видим у нас, сигурно ще отнеме десетилетия 🙂

Явно е иберийски подход. Аз го видях тази година въведено при Волотеа и съм впечатлен, колко ефикасно става слизането по този начин. Не мога да разбера защо не е възприето от всички а/к. Не им коства кой знае какво, а е в техен интерес да направят летенето (поне да изглежда) възможно най-сигурно в тази ситуация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 48 минути , Alexander каза:

Май разбрах защо в Испания има много заразени, при видимо супер строги мерки, маски, гелове и пр.

В 6 сутринта в една по-откъсната зона като експото и панаира имаше събрни 20 младежа с пиене, естествено всички без маски.

Е, добре де, ама тук нищо не се спазва, ние досега трябваше да сме се затрили като народ?

• Харесвам 12
Връзка към коментар
1 hour ago, Alexander said:

https://youtu.be/1FY-3Pt4amQ

Ейджън го практикуват, опитаха се да го приложат при слизането в Атина, но стигайки до 14ти ред се отказаха като видяха Ганьо как се бута, ръга, размята багажи... избеснях просто. Ако бях стюард на този полет щях да ги върна всички по местата и да ги връщам докато не се научат да изпълняват инструкции... потрес

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Aureliano каза:

Явно е иберийски подход. Аз го видях тази година въведено при Волотеа и съм впечатлен, колко ефикасно става слизането по този начин. Не мога да разбера защо не е възприето от всички а/к. Не им коства кой знае какво, а е в техен интерес да направят летенето (поне да изглежда) възможно най-сигурно в тази ситуация.

Извинявай, не мисля. На такова излизане от самолет присъствах преди две години на полет Лондон-Каунас - ред по ред си ставаха хората без никой нищо да им казва, тихо и бързо се изпразни самолета, без никаква блъсканица и дишане във врата ти. Бях силно впечатлена. А от корона-вирус нямаше и помен тогава.

Дано сега наистина стане стандарт - един плюс на корона-та ще й пиша тогава 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, Jorro каза:

Ейджън го практикуват, опитаха се да го приложат при слизането в Атина, но стигайки до 14ти ред се отказаха като видяха Ганьо как се бута, ръга, размята багажи... избеснях просто. Ако бях стюард на този полет щях да ги върна всички по местата и да ги връщам докато не се научат да изпълняват инструкции... потрес

Оф, точно на такова бях свидетел скоро. Ама Ганьо, освен всичко друго е и устат. Не беше спрял самолетът още, скочиха и  размятаха бохчите. Рекоха им да си сядат по местата, те взеха да се разправят.

И на полетите до/от Гран Канария - седят си всички спокойно, като им дойде редът, вземат си багажчето и тръгват. Хем бързо, хем спокойно. Как пък никой не се буташе и не беше спЕшен:))

преди 56 минути , iaia_mama каза:

Извинявай, не мисля. На такова излизане от самолет присъствах преди две години на полет Лондон-Каунас - ред по ред си ставаха хората без никой нищо да им казва, тихо и бързо се изпразни самолета, без никаква блъсканица и дишане във врата ти. Бях силно впечатлена. А от корона-вирус нямаше и помен тогава.

Дано сега наистина стане стандарт - един плюс на корона-та ще й пиша тогава 🙂

То, на много места по света е така.

Ама, за Ганьо не важИ. Не мож го научи.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 15 часа, Jorro каза:

Ганьо прави така, защото още не са сетили да въведат глоба, ако станеш без причина преди да е спрял самолета. 

Мен само веднъж ми се е налагало досега за да отида до WC 🙂

Докато не бръкнат в джоба на Ганьо ще прави мизерии на чужденците.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Някой, ако срещне някъде из нета новина за Италия, да каже, моля!

До днес е карантината за нас, много се надявам да отпадне. Ама многоооо!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

И аз стискам палци. Вчера търсих информация, тъй като предния път бяха публикували няколко дена, преди да изтече крайният срок, но не намерих нищо.

Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

https://fakti.bg/world/507928-otpadna-karantinata-za-balgari-v-oshte-edna-darjava
Ако може да им се вярва на тия.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Emil Chakalov каза:

https://fakti.bg/world/507928-otpadna-karantinata-za-balgari-v-oshte-edna-darjava
Ако може да им се вярва на тия.

Благодаря ти, ще ми се, ама и аз не знам, може ли да им се вярва.

Аз следя тук:

http://www.viaggiaresicuri.it/country/BGR

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

И още няма нищо. Карантината изтича днес, но все пак, мисля, че трябва да го обявят официално.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И аз ги чакам италианците като топъл хляб. Ако паднат всички рестрикции веднага взимам билети за утре до Неапол за обиколки надолу по крайбрежието.

Следя тук: https://ambsofia.esteri.it/ambasciata_sofia/it/ambasciata/news/dall-ambasciata/2020/02/informazioni-su-covid-19-nuovo.html

и тук: https://reopen.europa.eu/bg/map/ITA

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.