Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 3 часа, krasen_denev каза:

Сподели и останалата част от пътя как е минала,моля! Естествено след като пристигнете.

Навсякъде  казвахме, че сме транзит за Германия. На границата Хърватия - Словения / посока Марибор/ на три гишета наредени много коли. Пред нас около 30 автомобила, минахме точно за 15 минути. Само поглеждат личните документи и пожелават лек път. На границата Словения - Австрия и там само проверка на личните документите.  За днес толкова, утре продължаваме. Но вече ще казваме, че сме за Норвегия 😉

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Някой има ли идея в Италия дали имаме право на транзитно преминане / престой. Искам да направя връзка от там и най-вероятно ще се наложи да поседим няколко часа на летището. Взех доста евтини билети преди месеци с надеждата, че ще отпадне карантинат, но уви..не ми се искаше да изгорят, за това търся връзка от там и си мислех за Португалия.

Връзка към коментар
преди 48 минути , Kristinna каза:

Някой има ли идея в Италия дали имаме право на транзитно преминане / престой. Искам да направя връзка от там и най-вероятно ще се наложи да поседим няколко часа на летището. Взех доста евтини билети преди месеци с надеждата, че ще отпадне карантинат, но уви..не ми се искаше да изгорят, за това търся връзка от там и си мислех за Португалия.

Не следя много изискванията за прекачване, но може би @master_of_germs може да даде по-актуална информация. Мисля, че се беше прекачвал през Бергамо.

Връзка към коментар
преди 56 минути , Kristinna каза:

Какъв е трансфера? Ще седите в неутралната зона, без официално да влизате в Италия или ще кацнете там ще минете визов контрол и ще влезете в страната и след това отново ще влезете в транзита?

При първия вариант вероятно ще е възможен трансфера, но предполагам, че реално ще бъде втория вариант. Италия и Португалия са в Шенген и визовия контрол ще бъде в Италия от полет от България. 

Италия допуска трансфер с влизане в страната, когато сте на път към България. Целта е да имате възможност да се приберете. Трансфер от България за друга страна с официално влизане в страната, доколкото разбрах не се допуска. Сега, ако само ще влезете и излезете може и да направят компромис защото не сте кой знае какъв риск. 

Друг е въпросът и доколко следят нещата реално. 

Ние сме в същата ситуация, но понеже и крайната точка сложи карантина, та като цяло пътуването се провали. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ако не влизате в Италия няма проблеми. Обаче ако идвате от България и отивате в шенгенска страна мисля, че ще трябва да влезете, дори и да нямате багаж...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На Т2 в Барселона си има хора, но на Т1 е мъртвило, хем има по 2 до 3 полета на час, но са само лоу лостове.

Всичко е затворено.

Т2

E465E760-1756-4540-9F4E-294CDDAEF90C.thumb.jpeg.8cd228311fb0637bc372ef331e5a940c.jpeg

D2AA16C0-45FE-42D8-AC25-182953F766D4.thumb.jpeg.e5043a9d7fbe389f3a27ec4e2f473ed5.jpeg

Т1

50625459-59A8-4952-8812-7FE70BAC09AE.thumb.jpeg.e97ea6c55ca8411ca6045f6867f2af1b.jpeg

Има и плюсове, на Т2 масово има огромни намаление на много неща, алкохол, шоколади и други.

Да, на шоколадите им свършва срока до 1-2-3 месеца, даже Нестле-то е до 31.01.21 та отнесох два броя.

4E25F898-EDC7-4091-A703-8BF14FE3E3E9.thumb.jpeg.a682c8b88cfa4bc1fbdcedfc875ac24b.jpeg

7DBEB7B1-3652-4014-BD7B-1DEE4F4EE462.thumb.jpeg.a84dc61389d787ef93a7c37e574c9186.jpeg

34EDB204-5FAF-4458-857B-E8C75CA170C8.thumb.jpeg.b29483e841db61ca0c53522e831867ed.jpeg

• Харесвам 15
Връзка към коментар

Ще купувам билети с Австриските авиолинии до Копенхаген с прекачване във Виена, в транзитната зона. Не мислех, че би имало проблем, но като прочетох горните мнения вече не съм сигурна. Бихме ли имали проблем?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Kristinna каза:

Само ако се прибирате към България, имате 36-часа за транзит.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, slujitel каза:

Ще купувам билети с Австриските авиолинии до Копенхаген с прекачване във Виена, в транзитната зона. Не мислех, че би имало проблем, но като прочетох горните мнения вече не съм сигурна. Бихме ли имали проблем?

Австрия има ли карантина за идващите от България, че вече им изпуснах дирите? Там май искаха ПСР. 

Връзка към коментар
преди 11 минути , mililia каза:

Австрия има ли карантина за идващите от България, че вече им изпуснах дирите? Там май искаха ПСР. 

Десетдневна карантина или отрицателен PCR тест от макс 72 часа.Интересното на сайта на МнВР е,че това се отнася за български граждани,а не за идващи от България.За транзитно преминаване се попълва декларация,че ще напуснеш Австрия без да спираш.Това ми беше много интересно как става,но познат който пътува ми обясни.Има бензиностанции с табела Covid-transit.Там имаш право да спреш за тоалетна,зареждане с гориво и пр.Ако спреш на друга отбивка и си с българска регистрация веднага те “захапват”.

@Роси 777 може да потвърди или да каже как е.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В случая въпроса е за транзит на летището, не по земя

Ако не излизаш от транзитната зона със сигурност нямаш проблем, но ако влизаш от България в Шенген трябва да има паспортен контрол и не знам как е

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Olianata каза:

Здравейте,някой знае ли как стои въпроса с пътувания до Сърбия.Трябва ли да си правим тестове?

Да и то 48часа преди влизане.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 часа, Emil Chakalov каза:

Десетдневна карантина или отрицателен PCR тест от макс 72 часа.Интересното на сайта на МнВР е,че това се отнася за български граждани,а не за идващи от България.За транзитно преминаване се попълва декларация,че ще напуснеш Австрия без да спираш.Това ми беше много интересно как става,но познат който пътува ми обясни.Има бензиностанции с табела Covid-transit.Там имаш право да спреш за тоалетна,зареждане с гориво и пр.Ако спреш на друга отбивка и си с българска регистрация веднага те “захапват”.

@Роси 777 може да потвърди или да каже как е.

Няма нищо такова, никой не ни е искал тест на границата или да попълвамаме декларация някаква, проверка на документите и ни казаха да не ходим на хотел 😃 От границата нататък няма никакъв контрол. Спряхме си на бензиностанция след Грац  зареждахме гориво, нощувахме си там / ние сме с кемпер/. После си карахме из цяла Австрия, по пътя полицаи ни разминават, но никой не ни спира.  През 3-4 часа спираме на бензиностанции да си разхождам кученцето, никакъв проблем. После пак си зареждахме в едно селце / че по магистралата им е по - скъпо горивото /преди да влезем в Германия. В момента сме на Рощок, купихме си билет за ферито за Швеция, без никакъв проблем и никакви въпроси. От както спрях да чета сайтовете, пътуваме си спокойно и се наслаждавам на почивката.

преди 3 часа, Emil Chakalov каза:

Да и то 48часа преди влизане.

Ние не сме си правили, и никой не ми е искал на границата. Даже този път сърбите не ни тарашеха и багажника, което ми беше най - странното. 

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Днес говорих с познат,който е бил две седмици в Австрия.Правили са си тестове преди да отидат,но нокой не ги е проверявал.За Унгария каза,че лепят лепенка на предното стъкло,че си транзит.

За Сърбия тест,ако отиваш до Сърбия,за транзитно преминаване за сега-не.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,

дали някой разполага с информация относно рестрикциите в Чехия и по специално Прага (доколкото разбирам, градовете са разделени с оглед брой на регистрирани заразени)? По-специално ме интересува дали е необходимо извършването на тест за пристигащи от България (моето разбиране от информацията на страницата на тяхното министерство е, че не е необходимо, но. ...), и дали е задължително носенето на маски на открити места (моето разбиране е, че отговорът е положителен). Предварително благодаря.

Връзка към коментар
36 minutes ago, DryGuy said:

Здравейте,

дали някой разполага с информация относно рестрикциите в Чехия и по специално Прага (доколкото разбирам, градовете са разделени с оглед брой на регистрирани заразени)? По-специално ме интересува дали е необходимо извършването на тест за пристигащи от България (моето разбиране от информацията на страницата на тяхното министерство е, че не е необходимо, но. ...), и дали е задължително носенето на маски на открити места (моето разбиране е, че отговорът е положителен). Предварително благодаря.

Бях в Прага 4-7 септември. Тест не е необходим и сега. Даже от вчера и Румъния е в списъка държави с нисък риск, а червена остава само Испания. https://koronavirus.mzcr.cz/en/list-of-countries-according-to-the-level-of-risk/

По отношение на маските, от 10 септември разшириха изискването за носенето им и в закрити помещения - например магазините и моловете, но на открити места не е задължително - https://koronavirus.mzcr.cz/en/. Също някъде четох, че няма да работят заведенията през нощта от 0.00 до 6.00 часа. Ти къде видя, че е задължително носенето на маски на открито?

Аз гледам ето тази заповед на английски https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/202_EM_protective-respiratory-equipments-from-10-September_09092020.pdf

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , ДиянаВ каза:

Бях в Прага 4-7 септември. Тест не е необходим и сега. Даже от вчера и Румъния е в списъка държави с нисък риск, а червена остава само Испания. https://koronavirus.mzcr.cz/en/list-of-countries-according-to-the-level-of-risk/

По отношение на маските, от 10 септември разшириха изискването за носенето им и в закрити помещения - например магазините и моловете, но на открити места не е задължително - https://koronavirus.mzcr.cz/en/. Също някъде четох, че няма да работят заведенията през нощта от 0.00 до 6.00 часа. Ти къде видя, че е задължително носенето на маски на открито?

Аз гледам ето тази заповед на английски https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/202_EM_protective-respiratory-equipments-from-10-September_09092020.pdf

Много благодаря за отговорите! за маските не съм разрал правилно съобщението, моя грешка (сега видях, че действително касае само закрити места). ще следя посочените от теб линкове за актуална информация (обмислям пътуване началото на октомври). още веднъж благодаря.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
3 minutes ago, DryGuy said:

Много благодаря за отговорите! за маските не съм разрал правилно съобщението, моя грешка (сега видях, че действително касае само закрити места). ще следя посочените от теб линкове за актуална информация (обмислям пътуване началото на октомври). още веднъж благодаря.

За новини на английски език хвърлях едно око и на този сайт https://www.expats.cz/. Не че английският език е по-близък до българския от чешкия, но завъртулкиме по буквите ме затормозяват, а и като не си свикнал с е ... терсене, особено с по-голям текст. Иначе с четенето на менютата се справям по-добре 😀

Също не се задълбавай в много четене на новини. Сюжетът е един и същ - много бройки, много тестове, много безсимптомни и т.н. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, DryGuy каза:

Здравейте,

Снощи се върнахме от Прага. Заминахме на 10.09 през нощта. Нямаше изисквания към нас при влизане в Чехия, а също и при връщането в България, нито тестове, нито карантина. Не са ни мерили температурата никъде. Пътувахме с кола. При влизане в Унгария вчера ни лепнаха стикер за транзитно преминаване на страната и ни дадоха лист с определени бензиностанции, на които единствено можем да спираме. Иначе в Чехия нямах усещане, че се следят и спазват особено много мерките. В градския транспорт, магазини, музеи, туристически обекти на закрито са задължителни маските. В хостела имаше дезинфектанти, повечето гости не носеха маски в общите части.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Alien каза:

Снощи се върнахме от Прага. Заминахме на 10.09 през нощта. Нямаше изисквания към нас при влизане в Чехия, а също и при връщането в България, нито тестове, нито карантина. Не са ни мерили температурата никъде. Пътувахме с кола. При влизане в Унгария вчера ни лепнаха стикер за транзитно преминаване на страната и ни дадоха лист с определнеи бензиностанции, на които единствено можем да спираме. Иначе в Чехия нямах усещане, че се следят и спазват особено много мерките. В градския транспорт, магазини, музеи, туристически обекти на закрито са задължителни маските. В хостела имаше дезинфектанти, повечето гости не носеха маски в общите части.

Благодаря за информацията!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.