Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 7 часа, master_of_germs каза:

Отпаднало е изисквването за карантина при пътуване в Литва. 

Влизането става с QR-код

https://coronavirus.bg/bg/news/577

Интересно е, дали това значи, че може да пътуваме свободно и в другите балтийски държави. Още в началото на пандемията Литва, Латвия, Естония обявиха свободно придвижване помежду си и еднакви мерки и рестрикции срещу короната.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Olianata said:

Здравейте,някой знае ли как стои въпроса с Македония,отпадна ли карантината при прибиране оттам?

https://coronavirus.bg/bg/521

т. 5

Иска се, доколкото мога да я разтълкувам. А и не съм чула да е отпадала.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 2.09.2020 г. в 7:50, Ametist каза:

Малдиви - Местните острови ще бъдат отворени за туристи от 15 Октомври. 

От 10 Септември всички туристи посещаващи Малдиви трябва да представят негативен PCR тест.

Здравей,

По билети ни предстои пътуване до Малдивите на 7.11, закупени още преди вируса. Имаме хотел на местен остров. Интересуват ме 2-3 неща:

- Дали катарците летят в момента?

- Къде мога да следя дали ще ни допуснат до Малдивите изобщо?

- Къде мога да следя ще мога лил да осъществя трансфер от летището до Bodufolhudhoo?

Връзка към коментар
преди 8 минути , Боян Димитров каза:

Дали катарците летят в момента?

Единствената информация, която имам,е ,че продават билети от Истанбул до Малдивите  от януари.

Връзка към коментар

Вижте във flight radar тези полети изпълняват ли се. Безплатно може да се види за 7 дни назад. Това ще ви даде добра представа какво може да очаквате. Другите въпроси ги отнесете директно към хотела. Те ще знаят най-добре. Правилата се различават между отдлените острови.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , neuromancer каза:

Летят, но не от София

Аха, т.е. ако искаме да летим с тях, ще трябва да отидем до Букурещ, Истанбул или Атина вероятно. Интересно , че нищо не са писали за отмяна на полетите. Може би се надяват за Ноември, макар че малко ме съмнява 🙂

Връзка към коментар
преди 58 минути , Боян Димитров каза:

Здравей,

По билети ни предстои пътуване до Малдивите на 7.11, закупени още преди вируса. Имаме хотел на местен остров. Интересуват ме 2-3 неща:

- Къде мога да следя ще мога лил да осъществя трансфер от летището до Bodufolhudhoo?

Мисля, че местните острови още са затворени. Виж постовете на Аметист в темите за Малдиви и Маафуши

Връзка към коментар
Преди 1 час, Боян Димитров каза:

Здравей,

1.Летят от София , но трудно и обиколно 🙂 . 

2. Официалния сайт , От него си попълваш декларация но не по рано от 24 ч преди влизане със снимка и PCR тест . Може и е по-лесно през телефона да го направиш и да се снимаш  . На излизане по същия начин . Като го направиш ти дава QR код . Запази си го някъде в телефона .

. По рано от 24 часа не приема декларацията. 

3. Най лесно е да помолиш домакините да ти организират трансфера . Обикновенно така се прави.   

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , master_of_germs каза:

Южна Африка ще отваря за туризъм от 1 октомври. Ама още не е ясно за кого точно...

https://www.traveloffpath.com/south-africa-officially-reopening-borders-for-tourism-october-1/

Моята информация от там е, че ще започнат международни полети само за Африка. Те преди няколко дни отмениха вечерния час и от началото на септември разрешиха пътувания между провинциите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От Швеция във Финландия не ни допуснаха дори и транзит да минем. Но от Швеция ни пуснаха в Норвегия. На граничния пост ни казаха, че трябва да сме 10 дни карантина, да не ползваме обществени тоалитни и ресторанти.  Никаква декларация не подписахме, полицая ни снима с личния си телефон личните карти 😂 Избрахме си каравтината да бъде в Лофотен 😂😂

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
На 17.09.2020 г. в 13:54, Боян Димитров каза:

Здравей,

Както съм написала, местните острови ги отварят от 15ти Октомври. Ако представите негативен тест, няма причина да не ви пуснат. 

Трансфера го комуникирайте с мястото за настаняване. 

За Qatar Airways са ви отговорили, но мисля че Ноември ще летят от София.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Българите могат да пътуват без ограничения в момента едва до пет европейски държави, според данни от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

Карантина и PCR пък ще са ни необходими за шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка. Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия.

Изключения във въпросния списък обаче не липсват. В момента Германия е обявила за рискова зона единствено област Благоевград. Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от "зелената" в "оранжевата" зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места има препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нарежда и Турция. Това обаче не важи за другата ни южна съседка – Гърция, която остава затворена за българите до 30 септември. Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на формуляр, представяне на QR код при влизане в страната, а също и отрицателен PCR тест. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с автомобили, самолети или плавателни съдове.

В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова. Сънародниците ни, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в "червената зона". Това обаче не важи за пътувалите със самолет.

От 1 септември Унгария затвори границите си за чужди граждани, Италия също удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Считано от 10 септември тази година, правителството на Малдивите ще изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език, който да е правен 72 часа преди отпътуването. При пътуване до щата Ню Йорк българите ще подлежим на 14-дневна карантина.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , Mistela каза:

Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия.

Това не мисля, че е изцяло вярно. Към този списък със сигурност се нареждат и Испания, Португалия, Франция, Полша и Швеция.

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 9 минути , Mistela каза:

Българите могат да пътуват без ограничения в момента едва до пет европейски държави, според данни от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

...

Ситуационния център си седи в негова си ситуация и e по-добре човек сам да си направи проучването къде какво.

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 11 минути , ven62 каза:

Ситуационния център си седи в негова си ситуация и e по-добре човек сам да си направи проучването къде какво.

Това дори не е от ситуационния център, а е просто статия в някакъв сайт.

Някой знае ли, дали ще имаме проблеми да разгледаме Словакия при положение,  че сме минали през Румъния? Транзит, но с нощувка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , slujitel каза:

Това дори не е от ситуационния център, а е просто статия в някакъв сайт.

И то поредният сайт, който не прави разлика между български граждани и хора, идващи от България в съответната държава. Аз съм български гражданин примерно, ама нито PCR тест ми искат в Гърция, нито нищо. Просто не идвам от България. Изключително подвеждаща е такава информация.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 2 часа, jorrro каза:

Това не мисля, че е изцяло вярно. Към този списък със сигурност се нареждат и Испания, Португалия, Франция, Полша и Швеция.

Също така Швейцария и Румъния - в момента и в двете се влиза без карантина и тест.

Не знам дали това е копирано от ситуационния център (дано не е), но по принцип сайтът на Външно никога не е бил особено актуален, а на моменти дори е бил откровено подвеждащ. Как пък ние тук въоръжени само с Гугъл смогваме да сме толкова по-информирани, а такава солидна институция някак все не успява да е в час? Предлагам да ни наемат за консултанти 🙂

Лошото е, че за масата хора това е основен източник и неточната / непълната информация определено не им е в услуга, като може да доведе до ненужна промяна или отмяна на плановете за пътуване.

• Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 24 минути , Juliaaa каза:

Има ли ограничения за Франция? Тестове, карантина, кодове? 

Не, няма!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Juliaaa каза:

Има ли ограничения за Франция? Тестове, карантина, кодове? 

При положение, че имат по над 10-хиляди случая на ден е по-скоро въпрос на време.....

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.