Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

Наши познати заминаха за мноого седмици за Бали в някаква самостоятелна къща. Подробности за полети и рестрикции, и настанявания не знам. По-скоро отидоха на гости, там си имат посрещачи. 

Може би е добре да се кахъри човек за Ковид-а на някой плаж по бански и с коктейл в ръка.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , но нейм каза:

Наши познати заминаха за мноого седмици за Бали в някаква самостоятелна къща. Подробности за полети и рестрикции, и настанявания не знам. По-скоро отидоха на гости, там си имат посрещачи. 

Може би е добре да се кахъри човек за Ковид-а на някой плаж по бански и с коктейл в ръка.

Постоянно следя условията и рестрикциите за Бали, доколкото ми е известно само с бизнес виза става влизането в момента.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , moli84 каза:

Постоянно следя условията и рестрикциите за Бали, доколкото ми е известно само с бизнес виза става влизането в момента.

Сигурно са им осигурили бизнес виза, подробности наистина не знам, защото не ме интересуват,

Едва ли е толкова зор някой да ти прати покана за бизнес виза при този глад за туристи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз пък не виждам разлика дали ще съм в България или някъде из Европейския съюз, разбира се където няма тестове и карантини, навсякъде стана едно и също. Имам билети за празниците за Париж. Двамата сме със съпругата. Били сме там. Решили сме една седмица да си правим лежерни разходки/по възможност и без транспорт, броим се и леко туристи и 20км не са проблем на ден/, без планове, без да бързаме за където и да е, без излишни социални контакти, разбирай никакви. Наели сме хотел/безбожно ниски цени/ със закуска/пакетирана/  и ще търсим топла храна от супермаркетите.    

И каква е разликата, в България ще се съберем по празниците с близките  и ......по безопасно ли е? Взели сме необходими лекарства/съпругата е лекар/ и да не дава Господ да се ползват. Но риска си е еднакъв навсякъде, поне за мен де. Ако намеря една съществена причина и моментално се отказвам. Преди месец бяхме в Амстердам, изкарахме си страхотно, може би бяхме едни от съвсем малкото туристи, щом като по корабчета из каналите за по 200 човека бяхме четирима. 

• Харесвам 20
Публикувано:

Белгия

Vliegtuigreizigers uit rode zones niet sowieso in quarantaine (msn.com) 

Пътниците на авиокомпаниите от червените зони така или иначе не са под карантина

Въпреки риска по време на полета, всеки, който пътува със самолет, така или иначе няма да трябва да бъде поставен под карантина при връщане. Това казва Карин Мойкенс, председател на интерфедералната комисия за тестване и проследяване. "Това е комбинация от истории. Само заради самолета няма да бъдете считани за високорискови."

Правителството затегна редица правила за пътуване. „Всеки, който остава в червена зона (почти цяла Европа, бел. Ред.) Повече от 48 часа, се счита за високорисков контакт“, заяви вчера след консултативната комисия. Но това все още не означава, че пътуването със самолет във всеки случай е еквивалентно на карантинно задължение, дори ако пътниците са близо един до друг за известно време.

В крайна сметка тестът за самооценка ще продължи да съществува. Чрез редица въпроси в задължителния „Формуляр за местоположение на пътниците“ (PLF) правителството проверява дали пътникът трябва да бъде поставен под карантина в продължение на седем дни и трябва ли да премине тест или не. Изчисляването на този рисков резултат на PLF ще бъде затегнато, беше обявено в петък. „Ако самолетът е единственият по-висок риск, който поемате, това не е единствената причина“, казва Мойкенс. "Това е комбинация от няколко въпроса, при които например автомобилът може да бъде и рисков, ако седнете в него с петима приятели." Следователно някой, който е взел самолета, но иначе е бил в къща и е ходил на разходка, може да избегне карантина и тест.

Чуждестранните работници, които работят в Белгия, например в строителния сектор и отиват на почивка в родната си страна, също ще трябва да попълнят формуляра и придружаващата самооценка при завръщането си. „Въз основа на това се проверява дали те са участвали в поведение с висок или нисък риск и следователно дали трябва да бъдат поставени под карантина“, обяснява Мойкенс.

От 25 декември нерезиденти, които идват в Белгия от червена зона, също трябва да могат да подадат отрицателен тест на срок до 48 часа. "Кой тест трябва да бъде, не се определя от консултативния комитет, но ще трябва да бъде PCR тест, защото това е единственият тест, който ни дава достатъчна сигурност, дори след 48 часа."

Пътуващите ще трябва да подадат теста преди да се качат в самолета и когато кацнат в Белгия. Тези, които пътуват с кола, могат да бъдат попитани за теста на границата. „Там няма да има систематични проверки, но граничните проверки ще бъдат увеличени“, казва Мойкенс.

От 4 януари ще се прави разлика между бизнес пътувания и пътувания за свободното време. Това ще стане чрез допълнителни въпроси относно PLF. Бизнес пътниците ще се нуждаят от сертификат от работодателя си. Бизнес пътуващите може да се оценяват по-малко строго, но това остава да се реши.

Важно е също така, че онези, които отиват в чужбина за по-малко от 48 часа или които идват в Белгия за по-малко от 48 часа като чужденец, не трябва да вземат предвид PLF, карантина или тест. Това е важно например за хората в граничните райони, които преминават границата, за да пазаруват. Снощи кметът на Sluis в Нидерландия беше дал да се разбере, че новите правила предизвикаха много безпокойство. "Белгийското правителство се справя доста добре с изненадите", каза тя. По това време изключението за пътувания с по-малко от 48 часа все още не беше ясно.

• Харесвам 3
Публикувано:

Швейцария затваря ресторантите и баровете за 1 месец.

Ски пистите ще бъдат решавани на нивo кантон.

Някои кантони затварят и тях - Lucerne, Schwyz, Nidwalden, Obwalden, Zug , Appenzell Inner Rhodes, Zurich, St Gallen, Urи.

Други - Bern and Valais - засега са оставени отворени. 

Graubünden ще реши в понеделник.

https://www.swissinfo.ch/eng/new-anti-corona-measures--restaurants-closed--ski-areas-open/46232960

Публикувано:
На 18.12.2020 г. в 23:35, анамари каза:

Къде не го пише? На сайта на нашите мърди от Външно няма нищо, да. Но това не е проблем на гърците, от 7 декември е разрешено влизането в страната само на постоянно пребиваващи със съответните документи. 

Ето например съобщение на автобусен превозвач.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3304318353012088&id=349158388528114

Не го пише освен там и на REOPEN.EU сайта на Европейския съюз - така че Европейците също можем да ги наречем мърди и , че не обновяват изискванията и едвам се влиза в Гърция без да се знаят изискванията.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Супер, даже влиза веднага в сила... няма думи. Как решиха, че само от Англия ще има, Германия и другите няма проблем.

Провалиха ми новата година.

• Шок 1
Публикувано:
преди 31 минути , Alexander каза:

Супер, даже влиза веднага в сила... няма думи. Как решиха, че само от Англия ще има, Германия и другите няма проблем.

Белгия и Холандия напрово са забранили летенето до ЮКей заради новия щам. И май няма да са само те. 

• Харесвам 3
Публикувано:
В момента, Capitan Morgan каза:

Белгия и Холандия напрово са забранили летенето до ЮКей заради новия щам. И май няма да са само те. 

Видях, ама този щам как седи само в Англия не е ясно. Пазят си го за тях само.

• Харесвам 2
Публикувано:

може и да не седи само в Англия, но е повече от логично да се направят опити да си остане преобладаващо там, спирайки притока на хора

Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Е, на теб не ти ли стана ясно, че в близко време, не трябва да се правят планове за пътуване. Еле пък, за НГ.

Най-много, от днес вечерта, за утре, рано сутрин:(((

Точно, като падащи плочки на домино, стана ситуацията в Европа.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

Аз пък се чудя, как ще се приберат хората, които вече са си дошли в България от UK и имат купени билети за обратен полет. Питам, защото имаме конкретен казус. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Тая Европа най-болнава излезе. Уж е люлката на цивилизацията, уж мерки, накрая първа в света. Аз че чакам до последния ден и си знам, че не е сигурно нищо. Ще удължа престоя в Турция

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , Lyubina каза:

Аз пък се чудя, как ще се приберат хората, които вече са си дошли в България от UK и имат купени билети за обратен полет. Питам, защото имаме конкретен казус. 

В момента трябваше да съм там и вторник имах билет за връщане към България. Това е един от малкото пъти в които се радвам, че не пътувам. Ако забранят и полетите ще стане доста интересно - имаше полети към България, които бяха разпродадени. 

https://www.segabg.com/hot/bulgariya-nalaga-karantina-na-vlizashtite-velikobritaniya

Даже отмених полетите. Честито. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, точно това е. Купени билети преди доста време, от граждани на UK. Които в момента са в България и трябва да се приберат след празниците. Не съм намерила никъде такава информация. 

Публикувано:
17 minutes ago, Lyubina said:

Да, точно това е. Купени билети преди доста време, от граждани на UK. Които в момента са в България и трябва да се приберат след празниците. Не съм намерила никъде такава информация. 

Шанса им е с трансферни полети през държава, която не ги е спряла - например Туркиш през Истанбул, но да действат бързо, докато и те не са спрели полетите. 

• Харесвам 4
Мирослав Василев
Публикувано:

Поне, да бяха отпуснали един ден, за тези които искат да се приберат или пък им предстои пътуване утре сутринта в 6 часа.

Интересно, че заповедта влиза в сила в 17 часа, а тези които кацат в 18/19, ще бъдат доста приятно изненадани.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Тук се спряга по медиите, че тази мутация на вируса е засечена още през август/септември, и то не само в Англия, а и в други европейски страни... Не знам дали изобщо нещо ще постигнат тези мерки, освен да вбесят още повече хора... 

Според BBC:

"Along with the UK, the same mutation of the Covid-19 virus has also been detected in the Netherlands, Denmark and Australia, the WHO told the BBC."

• Харесвам 7
Публикувано:
On 12/9/2020 at 5:06 PM, Георги Матеев said:

Точно така - напълно официално не трябва тест и за двете държави. Иначе на теория при пристигане в Англия трябва да се самокарантинираме за 14 дни, но в случая това не важи при транзит (проверено).

Прочетох, че спират полетите за УК от 24:00 тази вечер?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.