Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 6 минути , Mistela каза:

Ако кацаме в Дубай, да, но уиз кацат вече в Абу Даби /имам един лимит за усвояване с тях/

Все пак да се има предвид, че Уиз и в Абу Даби също не кацат и вероятно няма да кацат докато траят ограниченията...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , Роми каза:

На мен ми казаха във форума, че не трябва, но испанската агенция каза на моите приятели казаха, които живеят там, че трябва за влизането в Испания. но може да са се застраховали само. Кое е истината - вече едва ли някой може да каже със сигурност.    

Напълно е възможно и двете да са истина, защото се отнасят за влизане в различни държави - Испания и България.

преди 55 минути , zvezda9001 каза:

След това я питах наобратно дали ще ни трябва тоест в отсечките Доминикана - Мадрид и Мадрид - България и тя каза че на връщане не трябват и за двата полета. Това вярна информация ли е, че едни познати ми казаха че за Нова година искали за обратния полет, питам за да знам дали ще ни карантинират като се приберем?

Според мен за връщане в България теста не е задължителен, но ако не искате да правите тест ще подлежите на карантина. Това са различни неща. Тоест внимавайте много като питате и като четете какво точно се има предвид. Друг е въпроса дали в София има някакъв контрол откъде идваш...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , neuromancer каза:

Според мен за връщане в България теста не е задължителен, но ако не искате да правите тест ще подлежите на карантина. Това са различни неща. Тоест внимавайте много като питате и като четете какво точно се има предвид. Друг е въпроса дали в София има някакъв контрол откъде идваш...

С полет от Мадрид няма да имат карантина. Освен, ако много не държат да кажат на граничните власти, че реално се прибират от Карибите 🙂 Това, естествено, ако има изобщо на кого да кажат на нашето летище. Ние като се прибирахме от Мексико през Франкфурт, кацайки в 22ч вечерта, нямаше никой, който дори да попита коя ни е началната точка. Ама здраве да е.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , neuromancer каза:

Напълно е възможно и двете да са истина, защото се отнасят за влизане в различни държави - Испания и България.

И аз го проучвам този вариант за Карибите през Мадрид, но се притеснявам, че на връщане ще ми искат тест за да вляза в Испания , въпреки, че в сайта на IATA Доминиканската република не са я вкл. в държавите, от които искат тест, но дали автоматично значи, че не искат, https://www.iatatravelcentre.com/world.php

За връщането в България е лесно, ако случайно те сложат под карантина си правиш тест до 24ч и пращаш резултатите на РЗИ по мейл.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , neuromancer каза:

Не ме разбрахте - проблема е дали няма задължителен тест за влизане в Испания от Доминикана. Явно тук е проблема- испанците имт някакъв протокол от кои държави трябва тест и от кои - не. Според този протокол Доминикана е без тест за влизане в Испания, но защото пътуването беше мислено за края на януари и може би за застраховка в испанската агенция са предупредили приятелите ни, че трябва да имат PCR преди обратния полет. То вече всеки си мисли правила .

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Роми каза:

Не ме разбрахте - проблема е дали няма задължителен тест за влизане в Испания от Доминикана. Явно тук е проблема- испанците имт някакъв протокол от кои държави трябва тест и от кои - не. Според този протокол Доминикана е без тест за влизане в Испания, но защото пътуването беше мислено за края на януари и може би за застраховка в испанската агенция са предупредили приятелите ни, че трябва да имат PCR преди обратния полет. То вече всеки си мисли правила .

Моля те , ако изясниш нещата да споделиш, че и аз искам да отида към края на януари по този маршрут. Коя е агенцията (испанската) ? 

Връзка към коментар
преди 9 минути , Роми каза:

Не се изисква тест при влизане от Доминикана поне според последните забрани валидни до 10-ти януари 

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoIIpaises-yzonasderiesgo_entre28122020y10012021.pdf

преди 1 минута , Jorro каза:

Моля те , ако изясниш нещата да споделиш, че и аз искам да отида към края на януари по този маршрут. Коя е агенцията (испанската) ? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Доминиканската република е мой фаворит за момента относно евентуално пътуване, но полетът, който ме е привлякъл, е с Condor през Франкфурт. Цената, предполагам, ще е по-висока. Хотелът е въпрос на избор. 

Споделете моля линка към пътуването през Мадрид. 

Връзка към коментар

Без PCR и карантина за влизане в Румъния https://www.rusemedia.com/от-днес-вечерта-влизаме-в-румъния-без-pcr/?fbclid=IwAR1RG7apzWiY58-hQf9mGbc4xkbFT192GYzS6vCP0_4B4sVlnkONcxOO3d0 , според този източник.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 2 часа, borislavpetkov84 каза:

Ние тестовете ще си ги направим в България, като идеята ни е един тест да ползваме и за Дубай и за Малдиви. На връщане когато сме транзит през Дубай и не излизаме от летището не се изисква ПСР тест. 

Имах същата идея и много се чудех как да го направя. В крайна сметка се свързах с Емирейтс, защото техните полети ми отговаряха, и там ми казаха, че ако крайната държава изисква тест за Малдивите, то трябва да си го направим там,(на Малдивите), защото нямало да ни допуснат до чекиране. Аз също мислех да избегна теста за на връщане, защото са си още едни 330 Евро за двама. Ако някой има друга информация моля да сподели. 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Lili1973 каза:

Имах същата идея и много се чудех как да го направя. В крайна сметка се свързах с Емирейтс, защото техните полети ми отговаряха, и там ми казаха, че ако крайната държава изисква тест за Малдивите, то трябва да си го направим там,(на Малдивите), защото нямало да ни допуснат до чекиране. Аз също мислех да избегна теста за на връщане, защото са си още едни 330 Евро за двама. Ако някой има друга информация моля да сподели. 

На отиване задължително ще трябват ПСР тестове, дори и да не излизаш от летището в Дубай, защото на Малдивите е задължително да представиш отрицателен тест направен до 96 часа преди кацането. На връщане не е задължително да си правиш тест на Малдивите, защото при транзитно преминаване през Дубай не се изисква ПСР тест и при пристигане в България също не се изисква ПСР тест, а направо те слагат под карантина и можеш при пристигането си в България да си направиш тук тест и ако е отрицателен ти махат карантината.

Връзка към коментар

Аз мисля да си спестя това мъчение и да пътувам с Турците. Нито искат ПСР за трансфер, нито път наобратно ще имам проблеми. А кой знае, до май месец може и да са понадпреднали с ваксините и да ги махнат тези рестрикции изобщо. Оптимизъм да има 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това което е пуснато от анекса за Испания е доста старо-като страни за които се иска или не ПСР. Ще опиша как се решава кога има изискване за ПСР за дадена държава, при влизане от нея в Испания.

Това което е пуснато назад е вярно.

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoIIpaises-yzonasderiesgo_entre28122020y10012021.pdf

Забележете, че над изброените страни за които се изисква тест пише над 150 случая на 100 000 души за последните 14 дни, индекс наречен IA14. Точно по този критерии се определя кога за дадена страна трябва да се изисква ПСР тест.

Точно за връщане в Испания от  Доминиканската република  в момента няма тест, но в последния месец има рязко покачване на IA14. През ноември са били 60-70, в началото на декември са били под 100 броя, но се вижда постоянен  растеж, като в последната седмица са 120-130 или има голяма вероятност да искат тест в близко бъдеще, ако растежа продължи и мине 150 за този индекс IA14.

https://x-y.es/covid19/republica-dominicana.pais

Мине ли 150 този IA14, автоматично се изисква тест, това се отнася за всички страни.

Между другото, IA14 за България спада, ако това продължи съвсем скоро няма да ни искат тест за влизане в Испания, в последните дни е  170-180, като в края на декември е бил  над 200, а в началото и средата на декември  500-600.

https://x-y.es/covid19/bulgaria.pais

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Alexander каза:

Мине ли 150 този IA14, автоматично се изисква тест, това се отнася за всички страни.

Предполагам говориш за документално влизане на територията на Испания - при транзит не би следвало да се изисква такъв тест? Поне досега моята информация относно Европа е само за AMS (изискване на тест И при транзит).

Връзка към коментар
преди 17 минути , Rainy каза:

Предполагам говориш за документално влизане на територията на Испания - при транзит не би следвало да се изисква такъв тест? Поне досега моята информация относно Европа е само за AMS (изискване на тест И при транзит).

Да, за влизане е, не знам как е за транзит и колко време е транзит за тях.  

Потърсих нещо за транзит, но не намирам много, освен това обяснение в т.11 от министерството на здравето.

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/CHS/Pdf/PreguntasRespuestas14Dic2020.pdf

11. ¿Si llego a España en tránsito teniendo como destino final otro país, tengo la obligación de presentar una PDIA a la llegada a España?

Los tránsitos con destino final a otro país no requieren pasar control sanitario de ningún tipo ni deben presentar PCR. Si para hacer la conexión deben pasar por algún control sanitario, deberán demostrar que están en tránsito, presentando la tarjeta de embarque del segundo vuelo.

Според мен, ако се лети от един и същ терминал има голям шанс да стане и без тестове, но не е напълно ясно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , Alexander каза:

Да, за влизане е, не знам как е за транзит и колко време е транзит за тях.  

Потърсих нещо за транзит, но не намирам много, освен това обяснение в т.11 от министерството на здравето.

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/CHS/Pdf/PreguntasRespuestas14Dic2020.pdf

11. ¿Si llego a España en tránsito teniendo como destino final otro país, tengo la obligación de presentar una PDIA a la llegada a España?

Los tránsitos con destino final a otro país no requieren pasar control sanitario de ningún tipo ni deben presentar PCR. Si para hacer la conexión deben pasar por algún control sanitario, deberán demostrar que están en tránsito, presentando la tarjeta de embarque del segundo vuelo.

Според мен, ако се лети от един и същ терминал има голям шанс да стане и без тестове, но не е напълно ясно.

Благодаря! И аз смятах същото, но от смятане до реалност... Информацията дори в мрежата е оскъдна.

https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1-i10702-k13441531-o10-Do_I_need_a_PCR_Test_to_transit_through_Madrid_airport-Air_Travel.html 

Връзка към коментар

Според мен винаги когато се планира за напред, а не в последния момент трябва да си планирате и тест. Ако сега не се иска не се знае след седмица дали няма да се иска. А ако очаквате тест, пък няма ще е просто приятна изненада

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 1 час, Rainy каза:

Информацията е от миналата седмица от последното ми пътуване до Испания, като е приложима за всички испански летища.

Ако се минава транзит през летище в Испания без смяна на терминал и/или минаване през паспортен контрол (т.е. да не се налага документално влизане в Испания) - тест не трябва.

Във всеки друг случай (и ако се идва от държава със задължителен пср) то тестът е абсолютно необходим, като без него е силно вероятно въобще да не ви пуснат да излетите в посока Испания.

Относно конкретния случай с идване от Доминиканската Република. Ако приемем, че за Испания тя се води от "безопасните" държави, то би трябвало да може без проблем да се лети без тест.

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Ако се минава транзит през летище в Испания без смяна на терминал и/или минаване през паспортен контрол (т.е. да не се налага документално влизане в Испания) - тест не трябва.

Във всеки друг случай (и ако се идва от държава със задължителен пср) то тестът е абсолютно необходим, като без него е силно вероятно въобще да не ви пуснат да излетите в посока Испания.

Много ти благодаря, Жоре!

Връзка към коментар
преди 25 минути , Rainy каза:

Много ти благодаря, Жоре!

Сега разцъках нещата отново, ако се ползва Evelop и БГ еър и пътуваш само с ръчен багаж на връщане може да не излизаш и да си транзит, но това става само на връщане, което е ок, на отиване ще си направиш от тук тест, защото трябва да летиш в петък сутринта и да имаш 1 нощувка в Мадрид.  Няма как да ги вземеш на 1 билет, което си е риск в това време, но трябва да си го премериш. Реално на връщане кацаш в 10:25, а полета за София ти е в 13ч. което си е ок, ако всичко е наред. 😄 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Jorro каза:

Сега разцъках нещата отново, ако се ползва Evelop и БГ еър и пътуваш само с ръчен багаж на връщане може да не излизаш и да си транзит, но това става само на връщане, което е ок, на отиване ще си направиш от тук тест, защото трябва да летиш в петък сутринта и да имаш 1 нощувка в Мадрид.  Няма как да ги вземеш на 1 билет, което си е риск в това време, но трябва да си го премериш. Реално на връщане кацаш в 10:25, а полета за София ти е в 13ч. което си е ок, ако всичко е наред. 😄 

Аз отчитам и опция полет през Швейцария до произволна точка (от София се лети до тук безпроблемно - засега), но това, което виждам и споделят тук хората с опит, ще ме накара да игнорирам опцията Мадрид (за мен лично PCR test е  Big No-No).

Връзка към коментар
преди 1 час, feel_the_rush каза:

Аз мисля да си спестя това мъчение и да пътувам с Турците. Нито искат ПСР за трансфер, нито път наобратно ще имам проблеми. А кой знае, до май месец може и да са понадпреднали с ваксините и да ги махнат тези рестрикции изобщо. Оптимизъм да има 🙂

Нали от 30 декември турските авиолинии приеха задължително отрицателен пср при чекиране.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Rainy каза:

Аз отчитам и опция полет през Швейцария до произволна точка (от София се лети до тук безпроблемно - засега), но това, което виждам и споделят тук хората с опит, ще ме накара да игнорирам опцията Мадрид (за мен лично PCR test е  Big No-No).

Аз като я мислех Доминикана гледах полет от София с Луфтханза с прекачване в Германия на един билет. Отиваме и се връщаме без тест. Тук в България вече като се приберем или тест или карантина 10 дни.

Връзка към коментар
преди 12 минути , slujitel каза:

Аз като я мислех Доминикана гледах полет от София с Луфтханза с прекачване в Германия на един билет. Отиваме и се връщаме без тест. Тук в България вече като се приберем или тест или карантина 10 дни.

Точно такива са и моите идеи (една от идеите).

Полетът през Франкфурт е добър - има свързващи полети и от София, и от Цюрих. Цените какво да ги коментирам - стигнах до фаза "нали летят"...

Исках да сравня и с Мадрид, защото стана реч за там сега. Отказах се току що.

Има и директни полети от Цюрих до Пунта Кана, но цената надхвърля психологическата граница, която съм си поставила. Не знам кога и тя ще падне...

Връзка към коментар
В момента, Rainy каза:

Точно такива са и моите идеи (една от идеите).

Полетът през Франкфурт е добър - има свързващи полети и от София, и от Цюрих. Цените какво да ги коментирам - стигнах до фаза "нали летят"...

Исках да сравня и с Мадрид, защото стана реч за там сега. Отказах се току що.

Има и директни полети от Цюрих до Пунта Кана, но цената надхвърля психологичеката граница, която съм си поставила. Не знам кога и тя ще падне...

Тези от София не бяха много скъпи. Е, не като в старите времена, о то и времената ги няма вече.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.