seagull_29 Публикувано: 2 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2017 Не, никъде не ти проверяват парите. На доста места може да се плаща в евро. Курсът, на който го обменят е добър, аз ти препоръчвам да си носиш само евро и да ги обмениш на място. Може да си вземеш малко и от тук, колкото да не се притесняваш да търсиш чейндж веднага. В Никар на Графа имат дирхами, сигурно и на други места има. 1 Връзка към коментар
vesi Публикувано: 2 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2017 Не проверяват. Разлика в курса там/тук е несъществена, така че ако ти се пада отиване събота или неделя, аз бих ти препоръчала да обмениш тук. 1 Връзка към коментар
frequent_flyer Публикувано: 2 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2017 (редактирано) На летището във Фес курсовете не бяха никак добри. Категорично препоръчвам Никар в това отношение. По банките и проверените в tripadvisor чейнджове е значително по-добър. Иначе аз си плащах риадите в евро (предварително резервиарни от booking), като в общи линии показвах на собствениците курса на xe.com за деня и им давах съответното количество дирхами. Никакъв проблем. Това обаче зависи и от хората и на какви ще попаднеш. Никой не ме е проверявал за пари по летищата. Редактирано 2 февруари, 2017 от super_sunshine 2 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 3 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 (редактирано) Много благодаря за помощта Редактирано 3 февруари, 2017 от Roberto Baggio Връзка към коментар
cck Публикувано: 4 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2017 Не зная защо трябва да се "шкартират" Рабат и Казабланка при посещение в Мароко. В Рабат по скромната ми скала си заслужаваха: Циталедалата (Kasbah of the Oudaias) - чудесни андалусийски градини, малко история никога не вреди също и кафенета в рамките на крепостта. В списъка на ЮНЕСКО. Wiki Кулата Хасан и кралския мавзолей с кралските гардове (wiki). Какво да кажа - забележителен архитектурен парк. Беше ми изключително интересно. Старата медина - то ясно, че в Мароко във всеки град има стара медина. Но пък какви камилски бургери можете да пробвате в тази Кралския дворец (Dar al Makhzen) - разходка около него всъшност, защото вътре не допускат туристи (Royal Palace) В района на Рабат - крепостта Челлах (Wiki) няколко музея (Modern Art Museum, например), които няма да натрапвам като "must see". Казабланка: Джамията Хасан II (wiki) - ама много меко казано е впечатляваща. Всъшност, колко модерни джамии сте виждали? Дами също допускат (рядкост за такъв тип обекти). Е тази е такава. Дело на френски архитект (Мишел Пинсо, християнин!?). С мащабен и уникален дървен отварящ се покрив. Няма как да се пропусне и тур отвътре. Старата медина - в Мароко сме все пак Кварталът Корниче (Corniche) - Казабланка има много "западен и европейски дух". Тук се говори преимуществено на френски, дамите по-скоро не носят забрадки, има прекрасни барове и кафенета. Абе не е за изпускане И това само на първи пас каквото си поприпомних от пролетта миналата година. Ако сте с кола и имате време, според мен следва да са в списъка тези два града. 2 Връзка към коментар
bay_kolio Публикувано: 4 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2017 Не зная защо трябва да се "шкартират" Рабат и Казабланка при посещение в Мароко. Много европейски изглеждат. Казабланка мяза на Ница, а Рабат въпреки, че е столица е бая провинциално суховат. Но за да те подкрепя ще кажа, че в тези градове далеч по-лесно ще се сдобиете с биричка и то на улицата. 2 Връзка към коментар
joyrea Публикувано: 5 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2017 (редактирано) Не зная защо трябва да се "шкартират" Рабат и Казабланка при посещение в Мароко. В Рабат по скромната ми скала си заслужаваха: Циталедалата (Kasbah of the Oudaias) - чудесни андалусийски градини, малко история никога не вреди също и кафенета в рамките на крепостта. В списъка на ЮНЕСКО. Wiki Кулата Хасан и кралския мавзолей с кралските гардове (wiki). Какво да кажа - забележителен архитектурен парк. Беше ми изключително интересно. Старата медина - то ясно, че в Мароко във всеки град има стара медина. Но пък какви камилски бургери можете да пробвате в тази Кралския дворец (Dar al Makhzen) - разходка около него всъшност, защото вътре не допускат туристи (Royal Palace) В района на Рабат - крепостта Челлах (Wiki) няколко музея (Modern Art Museum, например), които няма да натрапвам като "must see". Казабланка: Джамията Хасан II (wiki) - ама много меко казано е впечатляваща. Всъшност, колко модерни джамии сте виждали? Дами също допускат (рядкост за такъв тип обекти). Е тази е такава. Дело на френски архитект (Мишел Пинсо, християнин!?). С мащабен и уникален дървен отварящ се покрив. Няма как да се пропусне и тур отвътре. Старата медина - в Мароко сме все пак Кварталът Корниче (Corniche) - Казабланка има много "западен и европейски дух". Тук се говори преимуществено на френски, дамите по-скоро не носят забрадки, има прекрасни барове и кафенета. Абе не е за изпускане И това само на първи пас каквото си поприпомних от пролетта миналата година. Ако сте с кола и имате време, според мен следва да са в списъка тези два града. Разни хора, разни идеали... Зависи какво искаш да видиш и да направиш, какви са ти интересите... Тук четох някакви мнения, че и Танжер не си заслужава, но за мен е много интересен град заради "бийт поколението". Дори едно от пътуванията, които направих, беше именно по стъпките на Пол Боулс и Мохамед Шукри, спах в "Танджерин", където Бъроуз е написал "Голият обяд". Дори и в момента смея да твърдя, че градът е "културен център" на Мароко - там идват новите идеи и течения, тестват се и се приспособяват на местна почва. В града в момента живеят няколко известни италиански художници, срещнах се и с двама испански писатели, мароканските творци пък са още повече, кинематеката "Риф" се управлява от американския режисьор и актьор Шон Голет, който работи с Аронофски и т.н. Иначе, честно казано, джамията Хасан II е единственото по-интересно нещо за мен в Казабланка. Този град е хубав, за да видиш мароканската модерност и хипстърия и от друга страна е дразнещ именно пак заради нея... Но това усещане пак е лично. Между другото прототипът на героя на Богард във филма "Казабланка" е Дийн, който е държал бар в Танжер, където също бях... Последният път, когато бях там, барът беше затворен, защото собственикът му беше починал и не се знае кой ще го поеме... Редактирано 5 февруари, 2017 от joyrea 5 Връзка към коментар
Salsam Публикувано: 6 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 Здравейте, и на мен ми предстои пътуване в Мароко. Имам организиран тур в пустинята. След него трябва да се върна в Маракеш. Т.е. Загора - Маракеш. Може ли съвет за интересна спирка, вписваща се в този маршрут. Ще се пътува с обществен транспорт Връзка към коментар
cck Публикувано: 6 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 Здравейте, и на мен ми предстои пътуване в Мароко. Имам организиран тур в пустинята. След него трябва да се върна в Маракеш. Т.е. Загора - Маракеш. Ами по пътя е Ksar of Ait-Ben-Haddou (UNESCO), което предполагам ще е част от тур-а със спирка в Ouarzazate? 1 Връзка към коментар
Salsam Публикувано: 6 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 Ами по пътя е Ksar of Ait-Ben-Haddou (UNESCO), което предполагам ще е част от тур-а със спирка в Ouarzazate? Ами, не. Ще пътувам от Маракеш до Загора и след това е тура. Идеята на връщане да се спра някъде 1 Връзка към коментар
cck Публикувано: 7 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 Ами, не. Ще пътувам от Маракеш до Загора и след това е тура. Идеята на връщане да се спра някъде Аз миналата година бях в района, но не успях да стигна до там (Ksar of Ait-Ben-Haddou), което е съществен мой пропуск и се надявам да коригирам някой ден Ако аз пътувам от/до Загора твърдо бих отседнал (или поне отбивка) в Ouarzazate за да разгледам крепостите. Иначе планините и пустинята предполагам ще са другите ми цели. Връзка към коментар
deyan Публикувано: 7 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 Аз миналата година бях в района, но не успях да стигна до там (Ksar of Ait-Ben-Haddou), което е съществен мой пропуск и се надявам да коригирам някой ден Ако аз пътувам от/до Загора твърдо бих отседнал (или поне отбивка) в Ouarzazate за да разгледам крепостите. Иначе планините и пустинята предполагам ще са другите ми цели. Със сигурност и двата обекта си заслужават и бих препоръчал посещение и на двата. Още повече, че Ait-Ben-Haddou е по пътя към Маракеш с малка (?!?) отбивка. И двете неща могат да се минат за един ден пътьом към Маракеш. Но крепостта в Уарзазат, вероятно защото е в по-градска среда, не е толкова впечатляваща и ако трябва да се избере една от забележителностите, то това трябва да е Ait-Ben-Haddou. 2 Връзка към коментар
christuff Публикувано: 7 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 Ако спирате в Уарзазат посетете някое от филмовите студиа.Ние много се забавлявахме там. Връзка към коментар
Роси 777 Публикувано: 8 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 8 февруари, 2017 Аз също съм за Ksar of Ait-Ben-Haddou e много хубаво , намира се на 9 км от главния път , участътка е малко тесничък и разбит , но си заслужава Връзка към коментар
ECC Публикувано: 8 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 8 февруари, 2017 Уарзазат не е интересен.Даже и медината е някакъв частен комплекс.Ние спахме там и съжалявам.Иначе филмовите студиа и Аит Бен Хаду са интересни. 1 Връзка към коментар
Salsam Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 Здравейте, кажете какви навигации сте ползвали в Мароко? Имам Garmin gpsmap 64, но нещо не мога да намеря карта за там. Има някаква, за която ми искат 100 $. Връзка към коментар
chandni Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 На мен картата на Google maps ми изглежда доста подробна за Маракеш... Не знам доколко е точна, но иначе има всякакви улици. Връзка към коментар
cck Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 Здравейте, имам нужда от съвет. Предстои ми пътуване в Мароко и искам да се подсигуря с GPS. Аз ползвам Maps.Me (app за Android и IOS) свързан с open source картите на OpenStreetMap проекта. Да ти кажа сравнявах с друг GPS - именно iGo и картата за Мароко миналата година и Maps.Me-то се представи в пъти по-добре. А си бях наел за месец (по евтиния вариант за платформата iGo) карта за Мароко. Бах и с автомобил и пеша и iGo и в двата случая беше по-неактуално и по-малко подробно. Тук бих вдигнал летвата - и Google Maps изоставаше от към данни спрямо OpenStreetMap-а. Сравнявах, когато имах интернет в хотелите. Та съветът ми е ползвай си спокойно безплатното приложение и безплатните карти и не се кахъри дали ти трябва друго 1 Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 Безплатната here, имахме и платена TomTom Връзка към коментар
christuff Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 В Медината в Маракеш с кола и навигация не става.Пешеходно не съм пробвал.Иначе слагаш примерно Here и Maps.me на телефона и Гармина можеш спокойно да го зарежеш. Връзка към коментар
Kalinko Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 (редактирано) Аз също ползвах here в Мароко без проблем с изключение на лудия трафик в Маракеш, но там няма значение каква навигация ползваш. Спасението е оглеждаш се на 360 градуса да не те блъсне някой и трябва да си малко нахален Редактирано 13 февруари, 2017 от mom4eto 1 Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 От коя компания сте наемали рент-а-кар и колко горе долу ви излезе на ден? Като слушам и чета какво е движението, май е най-добре с пълна застраховка да се кара. Така ли е? Връзка към коментар
Eti* Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 Малко инфо от мен - ако вземете кола от летището в Маракеш, не можете да я върнете в офиса на същата компанията в града и обратното. Поставянето на предпазен колан на задните седалки също е задължително, не ме питайте защо ви го казвам Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 13 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2017 (редактирано) Ние си взехме колата от летището в Маракеш.Имахме избор къде да я върнем, избрахме гарата, защото знаех къде е, а после ни закараха до Медината, където ни беше риада. Супер симпатични и точни момчета, от тяхната компания после взехме и кола във Фес - докараха ни я до риада и им я върнахме на летището, като имахме отстъпка в цената. Тогава не бях много наясно с наема на коли и сме я взели без пълна застраховка, но не сме имали никакви инциденти. Не помня фирмата, имам мейл, ако някой се интересува, мога да го дам....Букнахме колата през economyrental и излезе 80 евро за 5 дни или нещо подобно, със сигурност беше евтино, но не сме плащали допълнителна застраховка, блокираха ни 800 евро, като за колата във Фес ни блокираха 400, тъй като някой беше изхарчил парите от моята кредитна карта... Редактирано 13 февруари, 2017 от Ивайла Връзка към коментар
christuff Публикувано: 14 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2017 Шофирането в Мароко не е токова страшно.В Маракеш се кара нормално въпреки трафика ,с изключение на Медината.Там е страхотия.Ние нямахме инциденти,но аз бях спокоен понеже колата беше много ужулена като я взехме и в протокола буквално отбелязахме,че си е със щети нявсякъде и даже да я бях усуркал леко нямаше да е проблем. Е зависи степента на усуркването де. Извън големия град шофирането е удоволствие даже.Ако хотелът ви е в Медината и сте с кола най-добре спазарете някой таксиметров шофьор да кара пред вас до паркинг и после да ви покаже и хотела иначе трудно ще се оправите. Това за коланите на заданата седалка не го знаех,но нас ни глобиха за преден колан.Триста дирхама май беше ,само че аз като ги дадох на полицая,жената му каза ,че не и се чака за тикет ,че й беше лошо(тя и затова си беше махнала колана) и той с усмивка върна 100 и то на нея ,не на мен. Другато свързано с правила,в началото карах през деня на фарове,но в Уарзазат ни направиха забележка и ни накараха да ги изгасим. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега