Прескочи до съдържание

Купуване/продаване на кола в Нова Зеландия вместо под наем

Препоръчани мнения

Публикувано:

За пътуването в NZ се чудя дали да наема или направо да купя кола  :scratchhead:

Не ми се иска да раздуваме темата за или против по принцип...

Бих искал да прочета мненията най-вече на съфорумците, които са били там.

10x

Публикувано:

Не знам дали ще помогне, но в Австралия купуването и последващо продаване на коли беше често разпространен бекпекърски трик. Но все пак говорим за хора, които са малко айляци и не ги гонят обратни полети и подобни :) Ще се радвам някой да се включи с личен пример. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Малко като вица за краставиците и бозайниците се чувствам, ма като си знам Австралия, ще си дудна за Австралия :) Та ей тия пичове бяха широко препоръчвани там и доста от кемпърите им се срещаха по улиците: http://www.wickedcampers.co.nz/

Връзката е към новозеландското им подразделение. Доста хипарски са изрисувани количките, имат някъв спешъл от типа на снимай се гол и ти даваме един ден безплатно...т.е. ориентирани са малко по-младежки, не знам дали това би ви притеснило :) Но като цяло са сериозна и голяма фирма. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Доста хипарски са изрисувани количките, имат някъв спешъл от типа на снимай се гол и ти даваме един ден безплатно...т.е. ориентирани са малко по-младежки, не знам дали това би ви притеснило :) Но като цяло са сериозна и голяма фирма. 

Явно пътуването иска жертви... неочаквани при това... :lol:

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Ние взехме кола от Апекс, цената беше супер, колите- нови, изобщо са си като големите реномирани фирми.

Гледах и за кемпери, но не ми излезна сметката. За една и съща цена предпочитам кола под наем + хотел, вместо кемпер + къмпинг такса, не знам разрешено ли е да спреш където си искаш и да спиш, но дори и да е така пак ми се стори неизгодно, иначе имах желанието.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Публикувано:

Да купиш кола изглежда не е много трудно. Продават се и хипарски базови ванчета, в които да може да се спи. Колите (стари японски щайги) гледах вървят по 2000 - 2500 НЗ долара и обяви има в хостелите. Та моята препоръка е да нахлуеш в някой голям хостел (YHA или подобен) в голям град и да видиш обявите. Продавачът ще ти обясни как стават нещата.

После продаването предполагам става по аналогичен начин, но дали/кога ще се появи купувач е Божа работа разбира се :) Като цяло там е пълно с бекпакъри с work and holiday visas от развитите държави и за тях тея пари не са проблем, купуват си колички. Имахме един каучсърфър немец, дето цъкаше с един ван, но той работеше там и му излизаха сметките. Само дето той беше в НЗ две години :)

За два-три месеца и повече е ок с кола. Аз карах на самолети и коли под наем, защото основно бях само в столицата. Другата причина е, че фериботът между северния и южния остров за транспорт на кола е скъп - 600 долара в посока мисля.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние взехме кола от Апекс, цената беше супер, колите- нови, изобщо са си като големите реномирани фирми.

Гледах и за кемпери, но не ми излезна сметката. За една и съща цена предпочитам кола под наем + хотел, вместо кемпер + къмпинг такса, не знам разрешено ли е да спреш където си искаш и да спиш, но дори и да е така пак ми се стори неизгодно, иначе имах желанието.

Не е разрешено. Спира се и се къмпингува само на определените места на теория. Даже има къмпинги забранени за кемпери без собствена тоалетна... А за палатки също се плаща по мои спомени почти навсякъде. ОЗ ми се стори доста по-либерално.

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди 10 дни с жена ми се прибрахме от 20 дневно пътуване във Фиджи, Самоа, Нова Зеландия и Сеул (1 ден). В Нова Зеландия бяхме 4 дни и половина. Наехме кола чрез сайта www.arguscarhire.com. На място се установи, че компанията, от която реално сме я наели е http://snaprentals.co.nz. Крайната цена за 4 дни беше 183 NZD (през сайта се опитваха да ми продадат и допълнителна застраховка за 8 евро на ден, която аз не купих; на място не ме притискаха за никакви застраховки, но ми казаха че ако нямам допълнителна застраховка, то моята отговорност ще е за 2500 NZD;). За кола под наем беше доста стара - модел 2000 година, Нисан. Това малко ме изненада, но за щастие това не ни създаде никакви проблеми. Друго, което мога да споделя, е че забелязах доста автомобили взети под наем от сайта http://jucy.co.nz (най-вече малки мини кемпари, за 2 човека може би ще е добър вариант). Тези мини кемпари се забелязваха, защото бяха хипарски изрисувани (може би това е новозеландския вариант, за който Георги спомена). Друго, което според мен е полезно да се знае, че на място ми взеха данните от международната книжка, която си бях извадил предварително от БГ. Не съм убеден, че е задължително, но така решиха, т.е. поради някаква причина аз им дадох първо международната книжка, а не българската. Не съм сигурен дали ако им бях подал първо българската книжка щяха да ми дадат колата, но тъй като веднъж съм си патил от липса на международна книжка този път реших да не рискувам и си бях извадил такава. След малко ще добавя още няколко неща, които смятам, че ще са ви полезни. За съжаление нямам никаква информация за покупка на кола на място, но се надявам, че споделената информация ще ви е полезна.

• Харесвам 4
Публикувано:

Ето и останалата информация за Нова Зеландия, която може да ви е полезна:

- на летището в Оукланд, веднага след като слезете от самолета, започнете да се оглеждате за един стелаж със туристически списания за Нова Зеландия; ако сте двама пътуващи вземете 2 или най-добре 4 списания; в списанията има купони за отстъпки за много от туристическите места в Нова Зеландия (по принцип 10% за всеки обект); проблема е, че купоните за някои от атракциите са напечатани от двете страни на един и същи лист и ако изрежете един от нужните ви купони, то може да стане неизползваем купона от другата страна за обект, който искате да посетите;
- за Waitomo caves си купихме билетите предварително през интернет, защото се притеснявахме, че на място за нашия ден няма да има билети; въпреки че беше 24.12.2013 (доста натоварен ден) мисля, че билети щеше да има и на място; ако решите да си вземете билети на място ще ползвате 10% отстъпка от списанието;
- посетихме следните места, които силно препоръчвам (предполагам, че вие ги знаете, но все пак да ги споделя - полуостров Coromandel (Otama beach, Cathedral cove), Hobbiton (за феновете на книгата и филма, но не само), Rotorua (Wai-O-Tapu, Te puia), Tongariro Alpine crossing (20 км трек с митичния образ на Mt Doom) и на края самия Auckland (препоръчвам гледката от Mt Eden и разходка из центъра до пристанището). Ако се сетя още нещо ще го добавя.
  • Харесвам 5
Публикувано:

Може ли да добавиш нещо за шофирането? Например трудност, натовареност по пътищата, с колко ленти са, места за спиране и правене на снимки?

Питам, защото болшинството, да не кажа всички, които искат да ходят до Нова Зеландия вероятно ще действат с кола под наем. 

• Харесвам 1
Публикувано:

По принцип преди Нова Зеландия имах опит с шофиране в Англия и Шотландия, но това беше преди 5 години. В началото малко се притеснявах, но след няколко километра всичко беше ОК. Според мен е важно да се наеме кола с автоматични скорости, защото това позволява шофьора да се притеснява за един детайл по-малко. Много интересен момент е ограничението на скоростта. На магистралата (на юг от Оукланд) е 100 км/ч, на нормалните междуградски пътища също е 100 км/ч! Всички карат в пакет, т.е. всички се движат със скорост между 95 и 105 км.ч. и почти не се налага да се изпреварва (това помага много на начинаещите шофьори, защото изпреварването на междуселищните пътища от "грешната" страна е малко странно ;) ). Когато ние бяхме там пътищата бяха доста натоварени, но когато се пътува в пакет това не се усеща. Относно снимането - не съм имал никакви затруднения да спра всеки път когато реша за да снимам. Последния (4-ти) ден бяхме в Оукланд и като всички знаем градското каране е най-голямото предизвикателство - нямахме никакви проблеми: всички ленти са обозначени, маркировката е безупречна. Даже на края се пошегувах с жена ми, че ако поради някаква странна причина тези, които са направили маркировката решат да редуват ляво и дясно шофиране, то ние няма да го усетим и просто ще следваме маркировката ;) И докато сме на тема шофиране един интересен момент, който ме потресе: в Самоа до преди 5 години са карали в дясно, но решават, че искат да станат с ляво шофиране и преди 5 години приемат такъв закон! В момента са с ляво шофиране. Според един местен тип причината е, че вкарвали евтини коли от Нова Зеландия. През цялото време се опитвам да визуализирам точния ден, в който това се е случило :) ......

• Харесвам 8
Публикувано:

А да, спазвайте ограниченията на скоростта. Аз съм наше момче българче и не го правех, щото особено на южния остров съм само аз с перфектния асфалт и не можех да си представя да не се възползвам от инфраструктурата :) Ддокато не получих ДВЕ глоби за превишена скорост - да, пратиха ги до България ахахахха. Глобите са сериозни там ( в Австралия е даже по-скъпо), общо май над 300 долара платих. И почнах да спазвам стриктно ограиченията. Само тояга за нас, определено действа.

Извънградските пътища са предимно двупосочни еднолентови, но дори да се образува колона имат уширения за изпреварване и знаци кога идват тея уширения. Така психологически не правиш тъпи изпреварвания, защото след 4 км си има място точно за тая работа. Другото е, че този, дето прави колоната (най-често някой издъхващ кемпер при катерене по някой хълм) се усеща и отбива в ляво, за да го подминат останалите. Такъв е етикетът на шофиране, браво за което. Културна работа си е карането в НЗ. Като цяло всичко в НЗ е доста цивилизовано и джентълменско.

Да, има си отбивки за спиране и снимане. Естествено има и знаци хахаха. Всичко е означено, показано, леснотия:)

За българи шофирането е тривиално, не се плашете на обратния волан, а свиквайте. След втория път няма да ви прави впечатление.

• Харесвам 2
Публикувано:

Както казаха и другите, преди мен, карането е много спокойно и въобще всичко е уредено добре, така че не се притеснявайте.

Ние взехме кола само на южният остров и там си беше направо празно.

post-64-0-10770200-1389257680_thumb.jpg

Също почти всички мостове бяха само с едно платно, т.е. трябва да се изчаквате с насрещното, което не беше проблем, защото просто няма насрещно :) , на някои по-дълги имаше разширение за разминаване по средата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако ферибота е толкова скъп доста се обезсмисля. Това за списанията е ценно, ще се възползваме, ако има талони за местата, които ни интересуват.

• Харесвам 1
Публикувано:

ми оставяш колата, с ферибота на крак и после взимаш кола от другата страна

ама май никой не знае как се купува кола и дали е лесно да се продаде после

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако ферибота е толкова скъп доста се обезсмисля. Това за списанията е ценно, ще се възползваме, ако има талони за местата, които ни интересуват.

Ето и новезеландското групово

http://www.grouponnz.co.nz/

• Харесвам 1
Публикувано:

Сетих се още един важен (според мен) детайл, който не е свързан с наема/купуване на кола - митническия контрол на летището. Митническата карта, която ни дадоха в самолета, е изключително подробна и най-отгоре пише, че глобата за некоректно попълване е доста сериозна (400 НЗД ако не се лъжа). Отнесохме се сериозно само в частта за храната - мислехме, че това е важно, а другото - може и да мине метър. Носехме кава (прах за направата на традиционно фиджианско питие) и пакетирани солети. Притеснявах се за кавата, защото не беше фабрично запечатана. След като ни дойде реда за митнически контрол започнаха въпросите: носите ли дърворезба или дървени сувенири - ние: да, носите ли някакви други сувенири - ние: да, носите ли трекинг обувки - ние: да, носите ли палатка - ние: не. Митничаря се държа доста учтиво и просто добави всички тези подробности в митническата карта. Каза ни да отидем при негов колега и да му покажем дървените сувенири и трекинг обувките. Сувенирите бяха ОК, а обувките прегледаха подробно дали са чисти! Решиха, че отговарят на техните стандарти, върнаха ги, пуснаха багажа на скенер и ни пуснаха да влезем. Извод: декларирайте всичко, което е в митническата карта.

• Харесвам 1
Публикувано:

Носехме кава (прах за направата на традиционно фиджианско питие) 

A това колко е гадно, не е за разправяне :O  как ви се видя на вас?

А усетихте ли някакво 'опияняващо' въздействие? :crazy:

Публикувано:

A това колко е гадно, не е за разправяне :O  как ви се видя на вас?

А усетихте ли някакво 'опияняващо' въздействие? :crazy:

Ами на мен ми се видя "интересно" ;) опияняващо е силно казано, според мен за да ме "опияни" трябва да го пия 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица ;)

Митничаря като разбра, че нося кава ми каза: ти наистина ли го пиеш това нещо, та то е отвратително на вкус?

А аз му казах: точно защото е отвратително на вкус го нося за да го опитат колкото се може повече мои познати и приятели :)

Още по-интересно е когато видиш как някой местен ти приготви кава като част от церемония за посрещане - имахме това "удоволствие" при посещението в Navala.

• Харесвам 2
Публикувано:

Отказваме се от закупуването на автомобил, а и ферибота наистина е 650 NZD за кола и двама пътника в двете посоки. Полетите между двата острова са на добри цени започващи от 140 NZD на човек за двупосочен билет.

Остава въпроса за наема на кола или на кемпер/каравана :)

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

В крайна сметка наехме Хюндай i30 автоматик от jucy.co.nz на много добра цена с пълна застраховка без самоучастие!

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ето и останалата информация за Нова Зеландия, която може да ви е полезна:

- на летището в Оукланд, веднага след като слезете от самолета, започнете да се оглеждате за един стелаж със туристически списания за Нова Зеландия; ако сте двама пътуващи вземете 2 или най-добре 4 списания; в списанията има купони за отстъпки за много от туристическите места в Нова Зеландия (по принцип 10% за всеки обект); проблема е, че купоните за някои от атракциите са напечатани от двете страни на един и същи лист и ако изрежете един от нужните ви купони, то може да стане неизползваем купона от другата страна за обект, който искате да посетите;
- за Waitomo caves си купихме билетите предварително през интернет, защото се притеснявахме, че на място за нашия ден няма да има билети; въпреки че беше 24.12.2013 (доста натоварен ден) мисля, че билети щеше да има и на място; ако решите да си вземете билети на място ще ползвате 10% отстъпка от списанието;
- посетихме следните места, които силно препоръчвам (предполагам, че вие ги знаете, но все пак да ги споделя - полуостров Coromandel (Otama beach, Cathedral cove), Hobbiton (за феновете на книгата и филма, но не само), Rotorua (Wai-O-Tapu, Te puia), Tongariro Alpine crossing (20 км трек с митичния образ на Mt Doom) и на края самия Auckland (препоръчвам гледката от Mt Eden и разходка из центъра до пристанището). Ако се сетя още нещо ще го добавя.

Българските книжки валидни ли са в НЗ или трябва да вадя международна?

Публикувано:

Българските книжки валидни ли са в НЗ или трябва да вадя международна?

Аз минах с българската, всъщност никога не съм имал международна.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.