Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , antea каза:

СЗО най-накрая (има-няма половин година) се сетиха, че CT values /cycle threshold/ при PCR-ите има значение за оценка доколко човекът, макар и положителен, би могъл да е заразен за околните; този брой на циклите /и преди тук съм писала за него/ е трън в очите на много учени, основно от САЩ, които отдавна настояваха от лабораториите да се оповестява на кой цикъл ти е позитивирал тестът /за сравнение антиген тестовете се считат за особено достоверни, ако PCR е позитивирал докъм 25-26 цикъл - т.е. относително голямо количество вирусен товар/, за да могат да се взимат разумни решения за карантина и тн; в момента почти навсякъде по света PCR-ите ги въртят до 40 цикъла, и чак тогава отчитат дали е позитивирал, а се счита, че над 30-32 цикъла количеството вирус вече е толкова малко, че не може да заразява... та в тоя смисъл определено не е все едно дали тестът е позитивирал на 5, 15 или 25 цикъл, или пък на 38-ми

https://www.who.int/news/item/20-01-2021-who-information-notice-for-ivd-users-2020-05

Actions to be taken by IVD users:

1. Please read carefully the IFU in its entirety.
  2. Contact your local representative if there is any aspect of the IFU that is unclear to you.
  3. Check the IFU for each incoming consignment to detect any changes to the IFU.
  4. Provide the Ct value in the report to the requesting health care provider.

Леле, @antea адмирации!

Явно неволята учи.

Ти си станала не половин, а цял вирусолог.

(Абстрахирам се от това, че никой мъж не обича да му се говори за цикли):wink:

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 15 минути , slujitel каза:

Имам две чуденки:

1. Нали ваксината не е доживотна,  как ще стане това огромно ваксиниране на населението за 3, 4, 5 години? Ами наесен ваксинираните тази есен ще трябва да се ваксинират отново?

2. Защо не може да се пътува с доказателство за изкаран ковид в близките месеци, а трябва да се плаща задължително пср?

1. Защото все още не знаят каква ще е продължителността на имунитета, но ще правят изследвания. Едновременно с това мащабите на производството и разнообразието на ваксините ще растат.

2. Защото продължителността на наличието на антитела е различна. Има хора, при които след 2 месеца след заболяването липсват такива антитела.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 минути , slujitel каза:

Имам две чуденки:

1. Нали ваксината не е доживотна,  как ще стане това огромно ваксиниране на населението за 3, 4, 5 години? Ами наесен ваксинираните тази есен ще трябва да се ваксинират отново?

2. Защо не може да се пътува с доказателство за изкаран ковид в близките месеци, а трябва да се плаща задължително пср?

ти какво доказателство предлагаш да се приема, ей така универсално по света, при контрол на граница? стар положителен PCR с давност колко време? не може да не си чувала, че има хора, които позитивират и месеци по-късно, както и такива, които изобщо нямат положителен тест, поради факта, че вирусът не се е открил в някаква еднократна проба от носоглътката, а се е натресъл междувременно в белите дробове или кръвоносната система? какво да представят такива хора като доказателство? снимки от скенери и рентгени? или пък тестове за антитела, които в момента са по десетина-двадесет различни метода без универсална стойност? а хората, които не образуват антитела, или са им малко? изобщо какво му е трудното за схващане, че в настоящето единствено PCR тест може с някаква що-годе измерима достоверност да потвърди, че точно в момента на пробата не си имал вирус, и дори и това е компромис със сигурността, защото след няколко часа може да е съвсем различно положението на този човек?

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, Радо каза:

Да.

И в крайна сметка се оказва, че дори и ваксиниран (с двете дози) пак ти искат негативен PCRтест.

Vaccinated Visitors:

To be recognized as “vaccinated”, visitors must be able to show that they have taken the complete dose of the vaccine i.e., two doses plus 2 weeks after the second dose for the four vaccines currently receiving heavy media exposure.  Visitors need to submit an authentic certificate from their national health authority as proof of COVID-19 vaccination alongside a negative COVID-19 PCR certificate, obtained less than 72 hours prior to travel.

edithttps://www.seychellestourismboard.travel/news-media/press-releases/490-seychelles-makes-itself-more-accessible-for-visitors

Което обезмисля упражнението с ваксинациите.

Радо, не ги обезмисля.  

Няколко пъти вече казаха, че ваксините са, за да не караш тежко ковид и да не стигаш до болница. Нещо като при ваксините за грип.  

При евентуално заразяване си оставаш разпространител на вируса.  Те и за това искат да се носят маски, докато не се ваксинират всички или поне огромна част от населението.

• Харесвам 5
Публикувано:

Брей че интересна стана дискусията, намеси се чумата от средновековието, Испанския грип и сегашната пандемия К-19.

Аз като по-млад магеланец не помня чумата от 14-ти век, но доколкото си спомням причината за Испанския грип от 1918 година беше именно улесненното придвижване на хората и масовите пътувания, нещото за което ние мрънкаме сега че ни наложено ограничение. Да ама тогава измря сума ти млад народ /до 45г./ заради прословутата цитокинова буря. Тогава и война имаше...

С историята толкова,  да минем на въпроса:

През лятото на 2020г. вируса щаше да изчезне – е, не се случи, даже втората вълна в България беше точно тогава.

В началото на зимата се появи английската мутация, всички ни обясняват че е по-заразна с 50-70%. Ако не се вземат мерки в глобален мащаб, въпрос на време е да се появи още по-вирулентна мутация, но този път в пъти, а не в проценти по-заразен, и като нищо много по-смъртоносен, не дай Боже колкото Ебола.

За сега единственото средство за справяне е ваксината. Тогава привържениците на конспиративните теории и антиваксърите които постоянно се оплакват, че им се ограничават правата да не мрънкат, че не могат свободно да пътуват защото се задават поредни вълни и локдауни /най-вероятно пълни/ в следващите 2-3 години. Натам отиват работите.

• Смея се 1
Публикувано:
преди 45 минути , antea каза:

СЗО най-накрая (има-няма половин година) се сетиха, че CT values /cycle threshold/ при PCR-ите има значение за оценка доколко човекът, макар и положителен, би могъл да е заразен за околните; този брой на циклите /и преди тук съм писала за него/ е трън в очите на много учени, основно от САЩ, които отдавна настояваха от лабораториите да се оповестява на кой цикъл ти е позитивирал тестът /за сравнение антиген тестовете се считат за особено достоверни, ако PCR е позитивирал докъм 25-26 цикъл - т.е. относително голямо количество вирусен товар/, за да могат да се взимат разумни решения за карантина и тн; в момента почти навсякъде по света PCR-ите ги въртят до 40 цикъла, и чак тогава отчитат дали е позитивирал, а се счита, че над 30-32 цикъла количеството вирус вече е толкова малко, че не може да заразява... та в тоя смисъл определено не е все едно дали тестът е позитивирал на 5, 15 или 25 цикъл, или пък на 38-ми

През септември във Фландрия микробиолози установиха, че много от старите проби, взети през лятото на pcr тестовете дали положителен резултат, всъщност са били 'фалшиво' позитивни. Напрактика тестовете са монго чувствителни и отчитат стари зарази, тези хора не са били болни към момента на вземане на пробата и не са могли да заразяват. 

Но това беше довело през лятото да паника и вземане на екстремни мерки от местните власти, които не бяха подкрепяни от виролозите и епидемиолозите.  

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 39 минути , mililia каза:

Радо, не ги обезмисля.  

Няколко пъти вече казаха, че ваксините са, за да не караш тежко ковид и да не стигаш до болница. Нещо като при ваксините за грип.  

При евентуално заразяване си оставаш разпространител на вируса.  Те и за това искат да се носят маски, докато не се ваксинират всички или поне огромна част от населението.

Еми, така е, и аз го чувам това често.

Не съм някакъв ковид-скептик, просто изчетох маса неща по въпроса, нещата които т.нар специалисти казват/пишат в общи линии доста често си противоречат или са коренно противоположни на нещата, който са казали предходния път. Пропускам нашите специалисти от щаба, имах 2 пъти неблагоразумието да ги слушам, тия хора просто откровено ни лъжат. И дори слабо интелигентен човек като мен може да го види това.

Ако отвориш клик - може да видиш, че една не малка част тия симптоми г има почти всеки трети на земята.

По отношение на ваксините - първоначално беше нееднократно казано, че те ще ни спасят, и ще се върнем към оносително същия нормален начин на живот, което на тоя етап изглежда като химера.

Вчера, в офиса ни уведомиха, че ще се оргазнизира ваксинация (имунизация, както е модерно , една част от колегите ми се записаха, други - не. Част от тези, които се записаха, заявиха категорично, че при самата ваксинация, ако вакисната е еди коя си - няма да се ваксинират.

Това, което аз наблюдавам, е как се възприемат едни и същи мерки почти навсякъде, под един и същи предлог. Общото между всички е, че не дават резултат. Никакъв. 

Тъй като в последно време се опитвам да чета италиански медии, с тайната надежда че ще си подобря езика, макар че така като гледам скоро няма да отида, ми прави впечатление, че почти същите неща прилагат и тук, Италианците са доста мрънкащи тип хора, така че критикуват почти всикчо и всички 😉

От всички страни, според мен най-ощетени са англичаните. Там е най-тегаво положението, и скоро няма да се оправи там.

Това което Антеа е публикувала и аз го видях днес, на кратко - изчакаха новия президент, и веднага намалиха показателите, иначе само false positive. 🙂

И Амазон е пратила писмо до новия президент да помагат с логистиката на ваксините, защото до преди седмица, явно нямаха възможност 😉

а иначе, както вече знаете , Ковид 19 е Първата болест в историята на медицината БЕЗ КЛИНИЧНА КАРТИНА. Може да кашляш , но може и да не кашляш. Може да имаш температура , но може и да нямаш , а може и на "вълни" ! Днес имаш температура , а утре нямаш , и пак , и пак... Може да те боли главата , може да не те боли. Възможно е да има диария. Но по-често няма. Болните дишат трудно , но може да дишат и лесно. Сатурацията им или пада , или не пада. Някои развиват анемия. Повечето не развиват анемия. Има случаи на кожни дерматити , но по-често няма дерматити. Има "васкулити" при много болни от Ковид 19 , а при много няма васкулити , а при почти никой не може да се докаже (отхвърли) васкулит , защото на гадните патоанатоми сме забранили да правят аутопсии ! Нито да взимат биопсии , нито некропсии , нито да изследват имунохистохимия ! Та,  Ковид 19 е най-инфекциозната инфекция появявала се някога ! И е МНОГО ОПАСНО да се правят аутопсии. Но най-вече всички тези симптоми и ВЪОБЩЕ не са необходими за да се посочи един Ковид за Ковид , и да се постави където му е мястото( домашен арсест , болничен арест ) ! Ковид може да се диагностицира и по един симптом , а най-добре БЕЗ НИТО ЕДИН СИМПТОМ ! Така Ковид е първата изцяло безсимптомна болест в човешката история ! Хората се заразяват без да разберат , боледуват без да разберат , оздравяват - пак без да разберат ! Никакви симптоми ! И още повече - заразяват други хора , които пак така нямат никакви симптоми , а те следващите ... и така се създава една БЕЗСИМПТОМНА ЕПИДЕМИЯ ,

Стана много дълго. Сори за което 😉

• Харесвам 15
  • Браво 7
  • Смея се 2
Публикувано:

Еми именно, зон, нима някой ще каже, о, извинявай сгреших, след като ти е съсипал живота и бизнеса и психиката и икономиката, барабар с тези на още 1 млрд човека? За това дай да нагнетяваме и плашим, че никой да не ни съди за безумията. 

@Радо, адмирации! 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 минути , zon каза:

През септември във Фландрия микробиолози установиха, че много от старите проби, взети през лятото на pcr тестовете дали положителен резултат, всъщност са били 'фалшиво' позитивни. Напрактика тестовете са монго чувствителни и отчитат стари зарази, тези хора не са били болни към момента на вземане на пробата и не са могли да заразяват. 

Но това беше довело през лятото да паника и вземане на екстремни мерки от местните власти, които не бяха подкрепяни от виролозите и епидемиолозите.  

Това е една от причините, поради които категорично отказвам да пътувам там, където има изискване за PCR тест.  Поне засега отказвам...

И да, лигла съм, и мразя дори идеята да ми бъркат в носа 🙂 

Публикувано:
преди 15 минути , zon каза:

да... ето тази статия относително достъпно обяснява именно това значение на циклите /с извинение към @ven62/ 🙂

https://www.sciencemag.org/news/2020/09/one-number-could-help-reveal-how-infectious-covid-19-patient-should-test-results

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Вижте тук, някакъв огромен брутален пожар в АстраЗенека, новината е от преди 20тина минути

Serum Institute in Indien: Größter Impfstoffhersteller der Welt meldet Fabrikbrand (DER SPIEGEL)

https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/coronavirus-indien-groesster-impfstoffhersteller-der-welt-meldet-fabrikbrand-a-290c30f3-3bd2-43a3-a758-15bff9f2944a

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Това е доста интересно. Защо не е започнала? Поразрових се, ама нещо не мога да намеря причините. Гледам, че и производителите не бързат да регистрират ваксината в Япония. Има ли някакви причини? Защото от така наречения "първи свят" само Япония не е почнала ваксинация май.

Тук, по правило, за всички медикаменти се правят независими изследвания. Значи може да е въведено и отдавна прилагано в цял свят лекарство - тук ще си направят независимо изследване и оценка и тогава ще получи разрешение за употреба. Това е едната причина.

Другата е, че ще се започне ваксинацията наистина масово и само след като инфрастуктурата на место е готова. Ваксините са догодорени и предплатени отдавна - с трите основни производитела - Файзър, Модерна и Астра Зенека - са договорени количества достатъчни за двукратното ваксиниране на малко повече от цялото население на страната. Изграждат се складове, подготвят се ваксинационни центрове...много се надявам като всичко стартира в края на февруари да е наистина на широк фронт и това което сме изгубили като време да наваксаме като ефикасност и да минем без засечки като в Германия. Надявам се много всичко да мине гладко, наистина по-бавничко се случват нещата тук, но пък с по-малко засечки, та става като костенурката и заека, доно и сега да е така...

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз също отказвам да пътувам където има изискване за PCR . Или ще си почивам както преди или няма да почивам, Сега гледам едно Мексико след 2 месеца , ама знам ли дотогава дали няма да въведат и те рестрикции

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 минути , Радо каза:

а иначе, както вече знаете , Ковид 19 е Първата болест в историята на медицината БЕЗ КЛИНИЧНА КАРТИНА. Може да кашляш , но може и да не кашляш. Може да имаш температура , но може и да нямаш , а може и на "вълни" ! Днес имаш температура , а утре нямаш , и пак , и пак... Може да те боли главата , може да не те боли. Възможно е да има диария. Но по-често няма. Болните дишат трудно , но може да дишат и лесно. Сатурацията им или пада , или не пада. Някои развиват анемия. Повечето не развиват анемия. Има случаи на кожни дерматити , но по-често няма дерматити. Има "васкулити" при много болни от Ковид 19 , а при много няма васкулити , а при почти никой не може да се докаже (отхвърли) васкулит , защото на гадните патоанатоми сме забранили да правят аутопсии ! Нито да взимат биопсии , нито некропсии , нито да изследват имунохистохимия ! Та,  Ковид 19 е най-инфекциозната инфекция появявала се някога ! И е МНОГО ОПАСНО да се правят аутопсии. Но най-вече всички тези симптоми и ВЪОБЩЕ не са необходими за да се посочи един Ковид за Ковид , и да се постави където му е мястото( домашен арсест , болничен арест ) ! Ковид може да се диагностицира и по един симптом , а най-добре БЕЗ НИТО ЕДИН СИМПТОМ ! Така Ковид е първата изцяло безсимптомна болест в човешката история ! Хората се заразяват без да разберат , боледуват без да разберат , оздравяват - пак без да разберат ! Никакви симптоми ! И още повече - заразяват други хора , които пак така нямат никакви симптоми , а те следващите ... и така се създава една БЕЗСИМПТОМНА ЕПИДЕМИЯ ,

предполагам, че този пасаж си го писал с ирония, но в действителност именно той показва защо вирусът е безподобна гадост; нали нямаме съмнение, че ако на заразените им пишеше на челото с фулмастер, или вирусът се проявяваше винаги с огромна зелена пъпка на носа, щеше да успее да се разпространи толкова много и толкова подло навсякъде?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 52 минути , antea каза:

ти какво доказателство предлагаш да се приема, ей така универсално по света, при контрол на граница? стар положителен PCR с давност колко време? не може да не си чувала, че има хора, които позитивират и месеци по-късно, както и такива, които изобщо нямат положителен тест, поради факта, че вирусът не се е открил в някаква еднократна проба от носоглътката, а се е натресъл междувременно в белите дробове или кръвоносната система? какво да представят такива хора като доказателство? снимки от скенери и рентгени? или пък тестове за антитела, които в момента са по десетина-двадесет различни метода без универсална стойност? а хората, които не образуват антитела, или са им малко? изобщо какво му е трудното за схващане, че в настоящето единствено PCR тест може с някаква що-годе измерима достоверност да потвърди, че точно в момента на пробата не си имал вирус, и дори и това е компромис със сигурността, защото след няколко часа може да е съвсем различно положението на този човек?

Аха, значи имунитета с пср за прекаран ковид не достатъчно доказателство за да пътуваш безпроблемно,  а имунитета от недоказаното действие на ваксината е достатъчен? Ами не сте убедителни,  съжалявам.  Тук намирисва на печалби от тестове. А сама каза, че и теста не е 100% гаранция. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 22 минути , Rainy каза:

Рейни, то става доста неприлично, но предпочитам да ми бъркат в носа, отколкото някъде другаде 😝 може и в ушите от мен да мине. 

А това с pcr теста си е неприятно, че винаги можеш да имаш изненада и да се окажеш положителен. 

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Окопна (позиционна) война означава, че войниците от единия окоп стрелят по войниците от другия окоп и чат пат излизат. Битки като при Одрин или Дойран са по-скоро изключение, щото там залогът е бил по-голям. Ако не вярваш, мога да ти покажа записки от фронта от моя дядо, участвал в двете балкански и първата световна война.

Не знаех, че движение на хора и стоки има само по време на война.

Говори ми за твоите пътувания в Африка - това ми е любимото четиво във форума. Зарежи конспирацията - там човек може само да си навреди. Казвам го съвсем добронамерено. 🍻

Вярвам ти напълно, че си добронамерен. Аз също. Имам представа какво е окопна/ позиционна война. 🙂  Но войниците трябва все пак да ги закарат до окопите в Европа от много точки на света, после да върнат оцелелите. Не можем да сравняваме снабдяването и движението на стоки по време на война с такова в мирно време по ред причини, ще се отклоня много да ги изброявам. Приемам, че спора в случая (Великата война и епидемията от Испански грип) не е продуктивен и до утре можем да вадим аргументи и от двете страни. 

Иначе с конспирации не се занимавам, не са ми интересни. 😉🙂🙂  Версиите за масова употреба - също. И двете крайности ги преглеждам с половин око/ ухо, само информативно. 🙂🙂 

За пътешествията в Африка - в други теми. 🙂🙂  

Публикувано:

относно новите мутации, предварителни (засега) проучвания показват, че британската мутация вероятно може да бъде неутрализирана както от антитела, произведени след боледуване от "оригиналния ухански" вариант, така и от ваксината на BioNTech/Pfizer... не така обаче стоят нещата с южноафриканската мутация, която се очертава като по-проблемна

https://medicalxpress.com/news/2021-01-safrica-virus-strain-poses-re-infection.html

• Харесвам 3
Публикувано:

Днес си  направих рекламираните нови количествени тестове за антитела на лабораторията в болница Св. Иван Рилски. Много се надявах вирусът да е минал по терлици в моето тяло, без да съм го усетила. Да,  ама не! Само 1, 3 AU/mL, а над 21 си защитен. Лятото при някакви леки симптоми си правих PCR и от старите бързи тестове за антитела и бяха отрицателни. От къде се е появило това 1,3? Дали вирусът е минал покрай мен? Мога само да гадая.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Rainy каза:

Това е една от причините, поради които категорично отказвам да пътувам там, където има изискване за PCR тест.  Поне засега отказвам...

Аз пък бих пътувала навсякъде където няма изискване за маски, дистанции, затворени обекти, вечерни часове ... дори и срещу един-два PCR тест-а.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Радо каза:

Виж сега, за съжаление медицината не е точна наука. Кашляш, температура 38* - грип, синя пъпка на носа - антракс. Какви симптоми ще се проявят си зависи от много неща, вкл. генетиката на организма, много често се случва някой да го лекуват от нещо, пък той да си умре от нещо друго. Затова се пускат лабораторни изследвания и не се разчита само на симптомите. Ако не ти се е случвало да виждаш такива случаи пиши се късметлия. Дори и да приемем, че се знае от какво е болен човек, понякога едни лекарства не действат, трябва да се пробва какво точно ще подейства и понякога пак става късно. Това е реалността, това не е математика. Едни симптоми може да ги има, други да ги няма, може да реагира на едни лекарства, на други не, всичко е ребус.

Жена ми е лекар в интензивното с ковид пациенти, и идеята, че такава болест няма, а има хиляди симуланти, или хиляди болни от обикновен грип, и никой не може да разбере е просто смешна. А и понякога е достатъчно да видиш на рентгенова снимка, че на човека не му е останал бял дроб и няма нужда от аутопсия, за да знаеш от какво е умрял.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 4 часа, antea каза:

https://www.who.int/news/item/20-01-2021-who-information-notice-for-ivd-users-2020-05

Actions to be taken by IVD users:

1. Please read carefully the IFU in its entirety.
  2. Contact your local representative if there is any aspect of the IFU that is unclear to you.
  3. Check the IFU for each incoming consignment to detect any changes to the IFU.
  4. Provide the Ct value in the report to the requesting health care provider.

Това за циклите би било хубаво, ако в наличната проба количеството вируси зависи пропроционално от това колко вирус отделяш. Ама то не е така.

Публикувано:

Една интересна статия,  даваща, някои отговори , на д-р Sarah Caddy, клиничен изследовател по имунология в Кеймбридж.

Копвам го от лекарския форум.

Извадка:

“ Асимптоматично заразените хора,  обикновено произвеждат вирус,  на по-ниски нива. Въпреки че няма перфектна връзка, обикновено,  повече вирус , се равнява на повече болести. Следователно, ваксинираните хора,  са по-малко склонни да предадат достатъчно вирус, за да причинят тежко заболяване. Това от своя страна означава, че хората, които се заразяват в тази ситуация, ще предадат по-малко вирус на следващия податлив човек.”

И пак оттам, обяснено разбираемо:

88B6F344-3B8D-4975-A697-260E8BD8C811.jpeg.cde700d00d51124ebda3afdcab0e9b5f.jpeg

И още една интересна статия , за безсимптомните носители, дето питаше @Дани Магелани:

https://www.lexmedicanews.com/index.php/2021/01/10/bezsimptomnite-noditeli-i-otgovornodtta-im-za-razprostraneniseto-na-kovid-19/?fbclid=IwAR1F83s87PSuoABdhlxm96UcvRZgdRlTi9BdD5MmzAdu19uCeFA3E0bcGG4

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.