Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

А да споделя и за малко човещина - след като направиха медицинските и FFP2 маските задължителни, FFP2 маски за под 3 евро не могат да се намерят. Днес един хранителен магазин пусна FFP2 маски по 1,40 евро. И човекът твърди поне, че за толкова ги бил купил и за толкова ги дава. Мен ми е ясно, че покрай маската, ще му направят и много друг оборот, ама все пак - браво.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 15 минути , ivailo_radev каза:

А да споделя и за малко човещина - след като направиха медицинските и FFP2 маските задължителни, FFP2 маски за под 3 евро не могат да се намерят. Днес един хранителен магазин пусна FFP2 маски по 1,40 евро. И човекът твърди поне, че за толкова ги бил купил и за толкова ги дава. Мен ми е ясно, че покрай маската, ще му направят и много друг оборот, ама все пак - браво.

Тези маски сами ли си ги купувате? И са еднократни?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , slujitel каза:

Тези маски сами ли си ги купувате? И са еднократни?

За различните провинции е различно, в някой провинции осигуряват по няколко безплатни маски и ако се използват правилно могат да се използват по- вече от един път. Но според мен голяма част от хората не ги използват правилно и въпреки това ги ползват многократно.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 52 минути , neuromancer каза:

В някои райони вече има недостиг на кислород в болниците. Как липсата на кислород се комбинира с правото на свободно придвижване оставям за домашно.

От това ти изказване веднага лъсна, че и ти не разбираш нищо от права и свободи! :wink:

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

А колко струват медицинските маски в Германия? Тук тези FFP2 са все още под 1 евро, но няма изисквания за вид маска. Медицинските са пък м/у 0.30 - 0.50 стотинки, зависи откъде и по колко се купуват. Тук медицинските центрове, стоматологичните кабинети, фризьорски салони, някои ресторанти раздават безплатни медицински маски, ако нямаш. В моловете до входа има автомати за медицински маски, ако нямаш, че иначе няма да те пуснат.

Шофьорите на таксита и такива услуги са задължени да носят маски, както и пътниците. Аз често използвам Убър и досега не съм попадала на шофьор без маска.

• Харесвам 1
Публикувано:

Много добре се получава с иронията на “съгласните” към “несъгласните” .

Само не мога да разбера , като ви “прецакат” с един-два-пет лева в такси по банкови карти, билети , хотели сте способни да обърнете света за да си търсите правата. А като ви прецакват бизнеси, работни места и начин на живот , даже и не изисквате адекватни аргументи за това?!?!? Нито изисквате доказателство че тези действия имат ефект наистина !?!?!? 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, bad kid каза:

141363479_10164784112525711_577963812559

Този сега паникьор ли е или добре адаптиран към 'новото'?

Ку-ку!:))))

Публикувано:
преди 9 минути , DaBo каза:

А колко струват медицинските маски в Германия? Тук тези FFP2 са все още под 1 евро, но няма изисквания за вид маска. Медицинските са пък м/у 0.30 - 0.50 стотинки, зависи откъде и по колко се купуват. Тук медицинските центрове, стоматологичните кабинети, фризьорски салони, някои ресторанти раздават безплатни медицински маски, ако нямаш. В моловете до входа има автомати за медицински маски, ако нямаш, че иначе няма да те пуснат.

Шофьорите на таксита и такива услуги са задължени да носят маски, както и пътниците. Аз често използвам Убър и досега не съм попадала на шофьор без маска.

Аз си поръчах 50 маски за 7,50 евро, т.е. около 15 цента на маска. Същата работа горе-долу. Иначе сами си ги плащаме, за възрастните дават, май и за социално слабите ще искат да осигурят.

@slujitel да ти кажа, вече идея си нямам и не ми се занимава да ги мисля дали са еднократни, многократни. Слагам някаква маска в магазина или където се налага. Важно ми е да не е против някое правило, т.е. да съм си изряден. Определено не ги правя нещата както трябва от гледна точка на личната хигиена, ама поне всички баби и дядовци, които маските са им под носовете, са защитени от мен.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Rainy каза:

За момента основният въпрос, който остана в мен, е защо маските очевидно не влияят на броя заразени хора (поне статистиката в много европейски държави го доказва), а продължават да бъдат част от задължителните противоепидемични мерки и дори се усложняват изискванията. Нося си маските, но поне мога да си задавам въпроси - докато е разрешено.

Това просто не е вярно. Без носене на маски броят на заразените щеше да много по-висок. Ефективността, с която маските спират вирусните частици, зависи от броя слоеве и от наличието на различни филтри. Но елементарен опит и с най-простото парче плат пред устата и носа показва, че дори то е преграда до някаква степен, макар и ниска, на пръските слюнка, в които може да има вирусни частици.

Публикувано:

FFP2 в кварталния супер са 2.80 лв. ,  обикновените - 15 лева кутията (50 бр.) 

Ей тва някой хора вечно ги втриса, ако трябва да извадят и 30 стотинки от джоба си, но иначе Сейшели, Малдиви, Хаваи, чудеса.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 минути , ivailo_radev каза:

Аз си поръчах 50 маски за 7,50 евро, т.е. около 15 цента на маска. Същата работа горе-долу. Иначе сами си ги плащаме, за възрастните дават, май и за социално слабите ще искат да осигурят.

@slujitel да ти кажа, вече идея си нямам и не ми се занимава да ги мисля дали са еднократни, многократни. Слагам някаква маска в магазина или където се налага. Важно ми е да не е против някое правило, т.е. да съм си изряден. Определено не ги правя нещата както трябва от гледна точка на личната хигиена, ама поне всички баби и дядовци, които маските са им под носовете, са защитени от мен.

Не ме разбра, питах дали могат да се перат, защото аз сваля ли веднъж маската от устата, после ако не я изпера ми е гадно да я сложа. И ако не се перат и трябва всеки път да купувам... Иначе хич не ми пука за предпазването, от другата партия съм. 

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Брани каза:

Това просто не е вярно. Без носене на маски броят на заразените щеше да много по-висок. Ефективността, с която маските спират вирусните частици, зависи от броя слоеве и от наличието на различни филтри. Но елементарен опит и с най-простото парче плат пред устата и носа показва, че дори то е преграда до някаква степен, макар и ниска, на пръските слюнка, в които може да има вирусни частици.

Не искам да влизам в спорове с теб. Имаш пълното право на мнение, че не е вярно. Споделих въпрос, който си задавам. В държавите, където маските са задължителни и на открито, броят на заразените нараства непрекъснато. Би трябвало да се търси причината защо е така и да се търси по-ефективно решение. Не съм убедена, че задължаването с по-скъпи маски ще реши проблема. Ако причината е неефикасното приложение на маските, то трябва да се потърси решение. Ако е това. Сопата има краен брой ефективност. Това са мои мисли и не задължавам никого с тях. Имаме право на тях, надявам се - докато си носим маските. 

Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Ей тва някой хора вечно ги втриса, ако трябва да извадят и 30 стотинки от джоба си, но иначе Сейшели, Малдиви, Хаваи, чудеса.

Ще си харча парите както на мен ми харесва, а не както ми нареждат. Което ме подсеща колко пари обраха от народа с тестове, маски и прочие глупости.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Е, не мисля, че някой го е втресло. Тя темата от мен тръгна и аз по-скоро се зарадвах, че са се намерили нормални хора, които да ги продават на разумни цени, а не да гледат да печелят от хора, които нямат избор в случая (понеже да си стоят вкъщи не го броя за избор).

• Харесвам 2
Публикувано:

А не,  то това са дългогодишни наблюдения. Не конкретно за маските. Нали и ние като фризьорите сме малко психолози. 

Публикувано:

Аз живея в Бавария и тук от седмица FFP2 маските са задължителни. Не съм търсила къде са най-евтините, защото се опитвам да намаля максимално посещаването на магазини. Но в първата аптека, от която купих 20 броя бяха 40 евро. Единични по 4 евро. Сигурна съм, че може да се купят и за по-малко пари. 

Аз я ползваме многокрантно като има вариант да се пече час на 80 градуса във фурната, след това е стерилна. Мен ме притеснява от екологична гледна точка ползването на еднократни маски. 

преди 9 минути , Rainy каза:

Не искам да влизам в спорове с теб. Имаш пълното право на мнение, че не е вярно. Споделих въпрос, който си задавам. В държавите, където маските са задължителни и на открито, броят на заразените нараства непрекъснато. Би трябвало да се търси причината защо е така и да се търси по-ефективно решение. Не съм убедена, че задължаването с по-скъпи маски ще реши проблема. Ако причината е неефикасното приложение на маските, то трябва да се потърси решение. Ако е това. Сопата има краен брой ефективност. Това са мои мисли и не задължавам никого с тях. Имаме право на тях, надявам се - докато си носим маските. 

Не са задължителни, защото са по-скъпи, а защото се смята, че предпазват по-добре и са по-ефективни.  Това е именно търсене на по-ефективно решение, за което призоваваш и ти. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Masmiya каза:

Не са задължителни, защото са по-скъпи, а защото се смята, че предпазват по-добре и са по-ефективни.  Това е именно търсене на по-ефективно решение, за което призоваваш и ти. 

Дано!

Публикувано:
преди 22 минути , Rainy каза:

Данните от https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/ за Гърция, където според https://www.gov.uk маските са задължителни на открито:

greece1.jpg.ea102e18bc2900db27a9543b26da9572.jpg

greece2.jpg.cbfd47ab48f9a1b241128f7018fedf87.jpg

Не ми изглежда като броят на случаите да нараства непрекъснато.

Публикувано:
преди 7 минути , Masmiya каза:

Аз живея в Бавария и тук от седмица FFP2 маските са задължителни. Не съм търсила къде са най-евтините, защото се опитвам да намаля максимално посещаването на магазини. Но в първата аптека, от която купих 20 броя бяха 40 евро. Единични по 4 евро. Сигурна съм, че може да се купят и за по-малко пари. 

Аз я ползваме многокрантно като има вариант да се пече час на 80 градуса във фурната, след това е стерилна. Мен ме притеснява от екологична гледна точка ползването на еднократни маски. 

След печенето е стерилна, ама и намалява защитата май.

преди 8 минути , stanimir каза:

А не,  то това са дългогодишни наблюдения. Не конкретно за маските. Нали и ние като фризьорите сме малко психолози. 

Аз горе сериозно ти казах, че ме объркваш с това "ние" и "вие", не беше заяждане или нещо подобно 😄 В какъв бранш си ти?

Публикувано:
преди 8 минути , Брани каза:

Данните от https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/ за Гърция, където според https://www.gov.uk маските са задължителни на открито:

A графиката за България каква е? Горе долу същата и без маски на открито.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , Masmiya каза:

Има и един друг проблем с този вирус. За съжаление, не е категорично ясно, че се разпространява само, по въздушно - капков път. Вероятно, има и други пътища на заразяване.

А относно маските и аерозолите, ето едно , много нагледно клипче, в тази статия:

https://www.chemedx.org/blog/demonstrating-effectiveness-mask-wearing-liquid-nitrogen

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 56 минути , Брани каза:

Данните от https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/ за Гърция, където според https://wimage.png.9e8d9c568d0b31fe9fa3140f7b40cdd3.pngww.gov.uk маските са задължителни на открито:

Пък това е графиката на Испания, където също маските са задължителни и на открито (само да вметна, че аз не съм противник на носенето на маски, но според мен релацията не толкова проста - носиш маска на открито - намаляват случаите):

image.png.e183a84b032ea2c604b222c90081af9e.png

image.png.9e8d9c568d0b31fe9fa3140f7b40cdd3.png

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, zon каза:

Тези точно с туберкулозата не пътуват, ходят по музеи и заведения. Туберкулозата е болест на бедните прослойки от обществото, най вече в бедните страни. Те за да получат Шенгенска виза освен един куп документи и докозателства за финансова възможност ще им искат и ваксинации за да влязат в държава от Шенген.

В Западна и Северна Европа не ваксинират срещу туберкулоза от много десетилетия, защото е изчезнала. Ако някой ще ходи да работи в страна от например Централна Западна Африка, или пък дете от Белгия с такъв произход ще ходи на ваканция при роднини пак там, го ваксинират срещу туберкулоза преди да замине.

Не е напълно изкоренена туберкулозата, макар и да са доста по-малко малко случаите на туберкулоза, в сравнение с тези от ковид, вкл. и в Белгия има слуачи и да, около 50% на туберкулоза на хора с небелгийски произход. В България също има туберкулоза, макар и да намалява последните години.

Публикувано:
преди 4 минути , Бръмбар каза:

Пък това е графиката на Испания, където също маските са задължителни и на открито (само да вметна, че аз не съм противник на носенето на маски, но според мен релацията не толкова проста - носиш маска на открито - намаляват случаите):

image.png.e183a84b032ea2c604b222c90081af9e.png

image.png.9e8d9c568d0b31fe9fa3140f7b40cdd3.png

О да, релацията не е толкова проста. Факторите са много и някои от тях са специфични за всяка държава. Но просто не съм съгласен с твърдението, че едва ли не маските нямат никакво значение. Клипчето, което е цитирала  @AlexandraKo, е показателно.

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.