Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Добре, повечето живеете в София. Кажете чува ли се чуждестранна реч по улиците, че чак да сме оазис за безопасен туризъм. Аз тук в Русе един единствен път чух румънци, същата нощ, когато отпаднаха ограниченията ни за влизане от България в Румъния. Какво да правят тук при неработещи заведения посред зима?

За мен тази мярка с влизането и тестовете е поръчение на Европа- дайте да увеличим оборота на тестовете, че хората нещо шмекеруват, не вярват в нашия алтруизъм.

• Браво 1
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Добре, повечето живеете в София. Кажете чува ли се чуждестранна реч по улиците,

Чува се, но няма нищо общо с пътуванията - основно са чуждестранни студенти. Тук-там и някой различен от студент, но много рядко.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , ДиянаВ каза:

За мен тази мярка с влизането и тестовете е поръчение на Европа- дайте да увеличим оборота на тестовете, че хората нещо шмекеруват, не вярват в нашия алтруизъм.

Точно! И затова в другата тема писах, че обичаме и да пресилваме нещата. В другите държави нали има списъци, в които влизат държавите и спрямо тях определят ограниченията. А ние пак се изхвърляме! :D Мисля, че все пак в последствие заповедта ще претърпи промени.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , ДиянаВ каза:

Ами @slujitel не те разбрахме какво искаш:

а) тест

б) карантина

в) карантина+тест 

@Eva eva ме разбра.  Искам да се прибера и до 24 часа да си направя тест, да изпратя резултата в рзи и да се освободя от карантина.  Както беше до сега.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , Радо каза:

Явно СЗО не спи, и отново е дала супер ценни съвети:

https://offnews.bg/zdrave/patcientite-s-koronavirus-da-lezhat-po-korem-preporacha-szo-744732.html

съветите са адекватни, и се прилагат при болнично лечение дори и в България

• Харесвам 3
Публикувано:

И каква е разликата,  дали ще си направиш теста в чужбина,  или до 24 часа в България и ще се освободиш от карантина? Ще заразиш персонала в лабораторията ли? Какво и е полезното на тази мярка?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , Радо каза:

Явно СЗО не спи, и отново е дала супер ценни съвети:

https://offnews.bg/zdrave/patcientite-s-koronavirus-da-lezhat-po-korem-preporacha-szo-744732.html

СЗО само спи.

Лекарите отдавна препоръчват да се спи по корем, както и лека дихателна гимнастика при ковид

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , slujitel каза:

@Eva eva ме разбра.  Искам да се прибера и до 24 часа да си направя тест, да изпратя резултата в рзи и да се освободя от карантина.  Както беше до сега.

Май няма правна възможност за това. Преди го имаше, в старата заповед, която е отменена. Малко наизуст говоря, че не съм проверявала внимателно, но на първо четене така мисля. 

С тази нова заповед, според мен, съществува и реален риск да откажат бординг. Скоро си говорихме за такива случаи, даже като нямаше задължение за тест/карантина. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , antea каза:

съветите са адекватни, и се прилагат при болнично лечение дори и в България

преди 2 минути , но нейм каза:

СЗО само спи.

Лекарите отдавна препоръчват да се спи по корем, както и лека дихателна гимнастика при ковид

Възможно е, не съм знаел. 

Публикувано:
преди 3 минути , Eva eva каза:

Май няма правна възможност за това. Преди го имаше, в старата заповед, която е отменена. Малко наизуст говоря, че не съм проверявала внимателно, но на първо четене така мисля. 

С тази нова заповед, според мен, съществува и реален риск да откажат бординг. Скоро си говорихме за такива случаи, даже като нямаше задължение за тест/карантина. 

Така е, преди го имаше,  сега го няма.  Да откажат бординг нямат право, защото може да избереш карантина,  но нищо не се знае. 

Публикувано:
В момента, slujitel каза:

Така е, преди го имаше,  сега го няма.  Да откажат бординг нямат право, защото може да избереш карантина,  но нищо не се знае. 

Ако съм с чартър, бих си останала карантина, без да правя тест, независимо преди или след полет.  Но, ако летя с редовни линии - не бих рискувала. Знам ли какво точно им е записано в инструкциите и дали няма да ме оставят. Не знам, лично мнение. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 33 минути , ДиянаВ каза:

Добре, повечето живеете в София. Кажете чува ли се чуждестранна реч по улиците, че чак да сме оазис за безопасен туризъм. Аз тук в Русе един единствен път чух румънци, същата нощ, когато отпаднаха ограниченията ни за влизане от България в Румъния. Какво да правят тук при неработещи заведения посред зима?

Моите наблюдения за София са, че има доста чужденци, на моменти чак се изненадвам.По-голямата изненада е, че и във Варна се чува чужда реч, при положение, че варненското летище има често по един полет на ден и той е софийският. Като не работят ресторантите нагъват дюнери, пици на парче и т.н. :)

Не мисля, че въвеждането на задължителен тест е заради туризма, а за да се предпазим от неконтролируемо вкарване на новият щам. А и всяка държава досега, която е успяла да намали драстично бройката предприема тази мярка, което ми се струва напълно логично.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , Мари Николова каза:

Моите наблюдения за София са, че има доста чужденци, на моменти чак се изненадвам.По-голямата изненада е, че и във Варна се чува чужда реч, при положение, че варненското летище има често по един полет на ден и той е софийският. Като не работят ресторантите нагъват дюнери, пици на парче и т.н. :)

Не мисля, че въвеждането на задължителен тест е заради туризма, а за да се предпазим от неконтролируемо вкарване на новият щам. А и всяка държава досега, която е успяла да намали драстично бройката предприема тази мярка, което ми се струва напълно логично.

Кое е нелогичното, след като се прибера с карантина,  да си направя тест на другия ден,  да изпратя резултата в рзи и да се освободя? Това не е логично,  това е идиотизъм.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 51 минути , antea каза:

можеш например да ме направиш по-малко наивна, ако споделиш според теб, ако не защита на хората, каква е целта на такава мярка 🙂 но ако ще е пак някаква конспирация за налагане на нов световен ред можеш да си го спестиш

В крайна сметка големи, разумни хора сме. Всеки има право да вярва на каквото си иска. Нито мога да ти разкажа половината си живот и хиляди истории довели ме до тотално недоверие в управляващите, нито има смисъл. Много се надявам, че тази мярка е част от адекватна, обмислена и ефективна световна стратегия за борба с този вирус. А дано, ама ... 

Лично аз вече започвам да се плаша. Дали ще пътувам и ще ми бръкнат в гърлото е най-малкия проблем. Според мен вече нещата отиват към сериозно нарушаване на основни човешки права и много се надявам да не се стигне до граждански войни и безредици. Дано Холандия не е началото. Не ми се мисли в какъв вид ще свърши това. Не ми се мисли какви ще сме ние, какви ще са другите...

И да, не им вярвам. И няма да им простя. Няма да простя за забавената 4 месеца операция на приятелката ми от рак, в следствие на което сега е с разсейки и още стотици като нея. Няма да простя за хилядите хора, които гладуват, защото не им позволяват да работят. Няма да простя как изгониха брат ми от планината, а той беше след мозъчна операция и там се разхождаше на въздух. 

И още има... ама сигурно и тези мерки са правилни, обмислени и ефективни. А дано...

• Харесвам 18
  • Браво 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, Мари Николова каза:

Аз повече от групички тийнейджъри и опашки за хамбургери от такива не виждам🙂. И то в по-топлите дни. От вчера пак е пълно ехо по центъра към 19.00 часа. Много и не хойкам. По Коледа се чуваше по-често баба да пита внука си кае е ...нещо си на немски🙂 и до тук с чуждата реч.

Март миналата година се бях филмирала, след като мой братовчед, работещ по круизите по Дунава, към края на февруари дойде да ми донесе мартенички и понеже беше окрилен от нова любов, бая ме прегръща. После се разтръби, че вирусът вилнее най-много по корабите и ... започнах да си откривам симптоми 🙂

С времето и особено след ходенето ни в Чехия страхът и мнителността към чужденци и връщащи се от чужбина изчезна. По Коледа идва при мен и другият ми братовчед, живеещ в Лондон. Него вече аз първа прегърнах и нищо не ми стана. Зачеркнах страха от безсимптомните заплашители.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Да, има хора, повторно заразени и болни.

Им ли някъде числа/статистика/% .

Все пак, вече над 10 месеца вируса е в Европа.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, ven62 каза:

Им ли някъде числа/статистика/% .

Все пак, вече над 10 месеца вируса е в Европа.

Аааа, празнуваха му годинка на вирусчо:))):girl_cray2:

Публикувано:

Има повторно заразени единици. За някои от тях се смята, че даже не са били заразени първия път (абсолютно безсимптомно изкарване, което може и да е проблем с великия диагнистичен метод пср). В този случай, човек логично си задава следните въпроси : ако нямаме имунитет от срещата с вируса, или той е само 3 месеца, както втълпяват, тогава нямаше ли да има хора, които боледуват вече за 3 път? Все пак в света има милиони и милиони заразени. Мисля си просто.

И другото, което си мисля, по повод на всички изследвания, че в повечето от страните в Европа 70-80% хората подкрепят мерките и за това се оставят да бъдат превърнати в роби - ако 80% от хората подкрепят строги и строги мерки, значи 80% от хората СПАЗВАТ всички мерки, тогава защо мерките не работят??? Защото хората не ги спазват, както се опитват да лъжат, или защото просто не работят такива мерки на този вид вирус. Мисля си просто... 

П. С. Какви трети вълни очаквате? Че до месец единиците хора, които знаех, че не са се заразили, сега чувам, че го карат. Ние сме на прага на груповия имунитет, какви са тези очаквания за трети и пети вълни, кой ще се заразява вече? Смешно е да се натискаме За затваряне превантивно. Отпускат - ако се вдигнат бройките - тогава заТягат. Може и да не се вдигнат. А сега - затягане превантивно, ми то така, превантивно, каква е гаранцията, че някога ще има отпускане? Миналата година какво мислехме лятото? Какво казаха? За Коледа какво казаха? Януари какво казаха? Как пък след 30 пъти лъжи още някой вярва. Говоря за Европа, не за нашите смешковци, които така и така никой не взема насериозно. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 9 часа, Eva eva каза:

Лично аз вече започвам да се плаша. Дали ще пътувам и ще ми бръкнат в гърлото е най-малкия проблем. Според мен вече нещата отиват към сериозно нарушаване на основни човешки права и много се надявам да не се стигне до граждански войни и безредици. Дано Холандия не е началото. Не ми се мисли в какъв вид ще свърши това. Не ми се мисли какви ще сме ние, какви ще са другите...

Аз пък се надявам да се стигне до масови протести в цяла Европа, защото може би това ще е единственият начин да се промени нещо. Нека не забравяме до както доведох протестите Май’68 във Франция.

преди 10 часа, ДиянаВ каза:

В Пловдив чуждестранните туристи липсват. До преди ковид всяка вечер в Капана можеше да се чуе различна реч, докато със сегашната ситуация това е просто химера.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

А сега - затягане превантивно, ми то така, превантивно, каква е гаранцията, че някога ще има отпускане? Миналата година какво мислехме лятото? Какво казаха? За Коледа какво казаха? Януари какво казаха? Как пък след 30 пъти лъжи още някой вярва. Говоря за Европа, не за нашите смешковци, които така и така никой не взема насериозно. 

Люба, днешните заглавия на новините са много странни - напълно противоположни. Едни гласят разхлабват мерките, а други - затягат мерките 🙂

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, luba_rizova каза:

... Как пък след 30 пъти лъжи още някой вярва. Говоря за Европа, не за нашите смешковци, които така и така никой не взема насериозно. 

По повод на това определение - "смешковци". 

Аз използвам "тъпанар" и един колега все ми прави забележка:

"Щом той те управлява и ти изпълняваш това, което той каже, а не е обратното, значи ти си "тъпанара".

С неудовлетворение трябва да призная, че има много смисъл в това.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 7 минути , ven62 каза:

По повод на това определение - "смешковци". 

Аз използвам "тъпанар" и един колега все ми прави забележка:

"Щом той те управлява и ти изпълняваш това, което той каже, а не е обратното, значи ти си "тъпанара".

С неудовлетворение трябва да призная, че има много смисъл в това.

Е, бъди по-деликатен, де.:))))

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Guinness каза:

Аз пък се надявам да се стигне до масови протести в цяла Европа, защото може би това ще е единственият начин да се промени нещо. Нека не забравяме до както доведох протестите Май’68 във Франция.

В Пловдив чуждестранните туристи липсват. До преди ковид всяка вечер в Капана можеше да се чуе различна реч, докато със сегашната ситуация това е просто химера.

Тези масови протести няма да излекуват хората и да разкарат вируса, даже напротив.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 39 минути , AlexandraKo каза:

Е, бъди по-деликатен, де.:))))

В крайна сметка съм написал, че аз съм тъпанар. Искаш по-деликтно да се самоопределя, така ли?

ОК

Висок, вече строен, добре запазен, с особено чувство за хумор ... тъпанар.

:biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.