Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , andongatev каза:

Не, не са ни казвали, че трябва. 

Ясно. Ще видим какво ще измислят нашите управляващи. Като излезе нова заповед ще пишем. 

Публикувано:
преди 24 минути , Брани каза:

Вечни не, но Бионтех и Модерна се надяват с ваксините си да осигуряват имунитет до 2-3 години. Но предвид това, че не е минала и половин година от пускането им на пазара, за максимално достоверни резултати очевидно ще трябва да изчакаме ... 2-3 години 🙂 По най-песимистични прогнози може да се наложи ваксинация веднъж годишно, по същия начин както сега някои хора си бият противогрипни ваксини.

Тези се надяват на 2-3 години, но човек, прекарал вируса не може да изгради защита за същия период. Това как става?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 минути , luba_rizova каза:

... Толкова хора минаха през вируса, че с поставянето на ваксина на останалите 20-30%, което е далеч по-бързо от това да ваксинираш 5 млн човека, проблема щеше да се разреши...

Аз май съм от тези. 

В събота си правих тест:

Вирусология
Име на теста(изследване)   Резултат    Единици Референтна стойност Метод
Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT)   1.20     AU/ml  < 50 (потенциално, протективен титър 1050, линейността на методът е до 40 000, тестът включва вирус нетрализиращи антитела)

Това антителце (1.2) май показва, че съм си напълно девствен. А така се надявах на едно безсимтомно Ковидче.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , Eva eva каза:

Все още не е официално, тоест - няма заповед на министъра на здравеопазването. А за влизане в Испания от Доминикана не трябва ли тест?

Не мисля, че ще е задължителен за българи. Но да видим.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , feel_the_rush каза:

Не мисля, че ще е задължителен за българи. Но да видим.

Ето това намерих като изказване. Да, ще видим какво ще измислят.

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

• Харесвам 1
Публикувано:

@ven62, не знам кой казва, че прекаралите го трябва да се ваксинират СЕГА.

Ние имаме антитела, засега доста. Всички лекари, с които съм говорила, смятат, че няма абсолютно никакъв смисъл да се имунизираме сега /не че има опция/. Обаче на всеки 3-4 месеца е добре да си пускаме тестове за антитела, за да видим дали и кога започват да падат, та чак тогава да мислим за ваксиниране. В нашия случай това предполагаемо се очаква да се случи примерно към есента. И не че антителата са единственото, защото дори изчезнали, е напълно вероятно тялото да има адекватен имунен отговор, който няма как да се замери.

Иначе за протокола /аз понеже съм скептик, все се съмнявам и си проверявам информацията тройно-петорно/ - от близък лекар знам, че на всеки 2 седмици в клиниката им правят тестове ПСР /за неболедувалите/ или антитела /за боледувалите/. На база лични наблюдения - антителата започвали да намаляват след 4-6 месеца.  

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 11 минути , jul каза:

@ven62, не знам кой казва, че прекаралите го трябва да се ваксинират СЕГА.

Не мога да цитирам - просто не помня в целия този информационен бял шум.

Но с очите си видях проф. Балтов, който каза, че го е изкарал, как го ваксинират.

И сега си мисля така:

Кое е по-неморално - онази кифла (манекенката) която била PR на някаква болница да се ваксинира или проф. Балтов.

Кой от двамата "изхаби" ваксината на някое медицинско лице на 1-ва линия (нашата 1-ва фаза нали още не е приключила).

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Дяволът е в детайлите. Проф.Балтов може да го изкарал още пролетта, примерно.  За кифлата пък съвсем не знам. 

п.с. има една група лица, които трябваше да се ваксинират първи точно заради популизъм /този път в добрия смисъл/. Трябваше някой да даде тон за песен поради ниското доверие към ваксините. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 50 минути , AlexandraKo каза:

@ven62 Назад в темата , бях сложила това обяснение , което копнах от лекарския форум.

Кой казва, че преболедувалите трябва, задължително  да се ваксинират? Има условия - кога са били болни, колко време е минало, колко антитела имат...

88B6F344-3B8D-4975-A697-260E8BD8C811.jpeg.cde700d00d51124ebda3afdcab0e9b5f.jpeg

@AlexandraKo, от последното изречение на цитата разбирам, че преболедувалите има смисъл да се ваксинират за да намалят периода през който могат да заразяват - времето през което организма ще се справи с новата зараза в носа и гърлото ... евентуално т.е. "теоретично".

-----

Извинявай, мислех, че съм го написал това, но текста някъде изчезна. Така е човек т.е. мъж като върши повече от едно нещо. Накрая нищо не е направил като хората

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , jul каза:

Дяволът е в детайлите. Проф.Балтов може да го изкарал още пролетта, примерно.  За кифлата пък съвсем не знам. 

п.с. има една група лица, които трябваше да се ваксинират първи точно заради популизъм /този път в добрия смисъл/. Трябваше някой да даде тон за песен поради ниското доверие към ваксините. 

Разбрах. Заради популизъм проф. Балтов се е ваксинирал вместо някой негов колега, който вече може да го интубират.

...

Всъщност, ... нищо не разбрах освен това, че този негов колега, ако се е заразил не е от проф. Балтов.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Lyubina каза:

Аз пък, като чета информацията за продукта, никъде не виждам указания да се прилага на хора, които са преболедували. 

Comirnaty product information

То насилствено, така или иначе, за момента никой няма да му я сложат. Ама проблемът е (понеже сме пътешественически форум), че вече едни Сейшели казват, че ще има облекчения за тези, които са ваксинирани. За Европа го мъдрят още. Qantas и те ще го сложат като изискване. Т.е. аз ще съм го изкарал (не съм май де) и ще имам антитела, ама няма да имам същите права като един ваксиниран. В Германия има вече уволнени, заради това, че не са искали да си сложат ваксина (че ще осъдят работодателя е ясно, ама са си ядове).

• Харесвам 3
  • Шок 2
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

Тези се надяват на 2-3 години, но човек, прекарал вируса не може да изгради защита за същия период. Това как става?

Ех да, велик съм и то непостижимо, в това смятам че всички тук са наясно, но не съм толкова навътре в тази материя 🙂

преди 58 минути , ven62 каза:

Аз май съм от тези. 

В събота си правих тест:

Вирусология
Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT)   1.20     AU/ml  < 50 (потенциално, протективен титър 1050, линейността на методът е до 40 000, тестът включва вирус нетрализиращи антитела)

Това антителце (1.2) май показва, че съм си напълно девствен. А така се надявах на едно безсимтомно Ковидче.

Еха, най-после някой с по-малко от мен, че си мислех, че аз съм най-зле с моето три плюс 🙂 Ти с тази единица да не си преписвал нещо 🙂

Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

Аз май съм от тези. 

В събота си правих тест:

Вирусология

И при мен със същия тест излиза 1,3. Аз не съм имала Ковид, но се надявах да съм го изкарала безсимптомно. От къде тогава идва това 1,3, а не 0? 

При теб как беше? Разболявал ли си се?

Публикувано:
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

И при мен със същия тест излиза 1,3. Аз не съм имала Ковид, но се надявах да съм го изкарала безсимптомно. От къде тогава идва това 1,3, а не 0? 

Без да съм специалист, ама те търсят за концентрация на нещо си. Примерно протеин. И по принцип под някаква граница (50 в случая) си го има в човешкото тяло, но ако се изградят антитела, сигурно концентрацията е над 50, за протективен титър е 1050 вече. Ама това е много лаишко обяснение.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 29 минути , Брани каза:

Ех да, велик съм и то непостижимо, в това смятам че всички тук са наясно, но не съм толкова навътре в тази материя 🙂

Еха, най-после някой с по-малко от мен, че си мислех, че аз съм най-зле с моето три плюс 🙂 Ти с тази единица да не си преписвал нещо 🙂

И на теб биологията ти е толкова колкото моята.

---

Малко да разведрим обстановката:

В СМГ по мое време се учеше биология до 10-ти клас.

На мен се падна една даскалка дето изпитваше 1-ви и 2-ри номер, следващия път 3-ти и 4-ти и т.н. Ако някой отсъства тя не прескаше номер. Абсолютно никаква изненада.

Освен това първия изпитван разказваше 1-ва точка от последния урок и 2-ра точка от предишния, а 2-ия обратното - втора точка от урока и първа от предишния.

Е, аз в 10-ти клас научих точно два урока сумарно - първия срок две точки от два съседни урока (общо един урок)  и втрия срок още две точки т.е. още един урок.

Втора оценка нямах - тя и отсъствия не пишеше.

преди 16 минути , Дани Магелани каза:

Втората половина на февруари изкарах нещо такова - в смисъл с подобни симптоми (кашлях, глава ме болеше, като разглобен се чувствах...) Само дето аз вкус никога през живота си не съм губил. :wink:

Естествено, жена ми ме зарази. :biggrin:

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Втората половина на февруари изкарах нещо такова - в смисъл с подобни симптоми (кашлях, глава ме болеше, като разглобен се чувствах... Само дето аз вкус никога през живота си не съм губил. :wink:

Естествено, жена ми ме зарази. :biggrin:

И аз изкарах нещо , без загуба на вкус и мирис, в края на февруари и началото на март - температура, отпадналост, малко кашлица. Заразих се в автобус, в който един мъж лошо кашляше. Но тестът за антитела тогава беше отрицателен и приех, че не е Ковид. Ако е било Ковид - значи срокът на годност на защитата е по-малък от година.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

И аз изкарах нещо , без загуба на вкус и мирис, в края на февруари и началото на март - температура, отпадналост, малко кашлица. Заразих се в автобус, в който един мъж лошо кашляше. Но тестът за антитела тогава беше отрицателен и приех, че не е Ковид. Ако е било Ковид - значи срокът на годност на защитата е по-малък от година.

Явно СЗО все още не е отменила познатия стар грип.

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано: (редактирано)
преди 26 минути , ven62 каза:

И на теб биологията ти е толкова колкото моята.

---

Малко да разведрим обстановката:

В СМГ по мое време се учеше биология до 10-ти клас.

На мен се падна една даскалка дето изпитваше 1-ви и 2-ри номер, следващия път 3-ти и 4-ти и т.н. Ако някой отсъства тя не прескаше номер. Абсолютно никаква изненада.

Освен това първия изпитван разказваше 1-ва точка от последния урок и 2-ра точка от предишния, а 2-ия обратното - втора точка от урока и първа от предишния.

Е, аз в 10-ти клас научих точно два урока сумарно - първия срок две точки от два съседни урока (общо един урок)  и втрия срок още две точки т.е. още един урок.

Втора оценка нямах - тя и отсъствия не пишеше.

A нас езиковите възпитаници ни тормозеха допълнително защото биология, химия и история учехме на английски 🙂 Но математиката малко претупвахме, та после в Университета в първи курс като ни обясняваха Математиките 1 и 2 и тези като тебе от СМГ кимаха с досада, а ние "ама чакайте малко, това откъде дойде ..." 🙂

П.П. И география!

Редактирано от Брани
Публикувано:
преди 3 часа, searus каза:

Човек може и само да минава отнякъде напът за някъде другаде... Но да, неприятно е наистина... Ние, например, си излизаме на въздух за подобрение на имунитета там, където не се изсипва половин Лондон. И тези от снимката са можели да потърсят по-празно място.

@searus Всеки ден тичам или просто се разхождам в парка и не е там проблема. Разбира се, че нямам нищо против хората да се разхождат, правят ежедневните си упражнения на вън, но съм против масовото струпване на хора без всякаква социална дистанция, без маски и прочие. Предполагам, че и ти следиш пресата и виждаш всеки ден полицията разпръсква големи групи събрани по различни поводи хора, рожденни дни, сватби и др.
Още един пример, моят ландлорд, младо 28годишно момче е с Корона вирус в момента  и го виждам и в магазина и в парка, опитах се веднъж да говоря с него,  а той просто махна с ръка и така.
Ако на Люба някое от децата и трябва да посети Лондонска болница и и отговорят, че в момента е невъзможно поради COVID-19 , вероятно щеше да мисли по друг начин.

• Харесвам 1
Публикувано:

Доколкото знам, загубата на вкус и мирис е най-категорично повтарящия се симптом. Нямам спомен преди COVID-19 да съм губил вкус и мирис. Завинаги обаче ще помня тези две-три седмици. По-гадно нещо от това да не знаеш какво ядеш и пиеш няма и не го пожелавам на никого!

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Идея - отстъпки за ваксинирани в някои имоти от airbnb, забрана за ползване на други, и изобщо друг интересен аспект при пандемията.  https://webcafe.bg/gradat/nyama-vaksina-nyama-airbnb-prechka-li-shte-e-tova-za-antivaksarite-da-patuvat.html 

Публикувано:
преди 14 минути , Duke каза:

Доколкото знам, загубата на вкус и мирис е най-категорично повтарящия се симптом. Нямам спомен преди COVID-19 да съм губил вкус и мирис. Завинаги обаче ще помня тези две-три седмици. По-гадно нещо от това да не знаеш какво ядеш и пиеш няма и не го пожелавам на никого!

Другарю Дюк, Вие винаги сте се отличавал като човек с вкус! От името на цялото човечество се радвам, че загубата му е била само моментна!

🙂

Публикувано:
преди 12 минути , luba_rizova каза:

Идея - отстъпки за ваксинирани в някои имоти от airbnb, забрана за ползване на други, и изобщо друг интересен аспект при пандемията.  https://webcafe.bg/gradat/nyama-vaksina-nyama-airbnb-prechka-li-shte-e-tova-za-antivaksarite-da-patuvat.html 

Подобни рестрикции от страна на частни субекти надали ще минат поради нарушаване на един куп правила. За сметка на това обаче, държавните рестрикции - облечени подобаващо в международноправна рамка, по-скоро имат шанс да се превърнат в новите правила за поведение. И все пак, аз лично съм скептичен доколко рестрикциите ще се превърнат в норма по време на пътуване и по-скоро очаквам след пушилката нещата да се успокоят и върнат към нормалното си русло...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Всъщност, ... нищо не разбрах освен това, че този негов колега, ако се е заразил не е от проф. Балтов.

И това не си разбрал, защото има и такива информации, че ваксината не е гаранция, че не си преносител на вируса и може дори ваксинираните да го разпространяват. 😄

Изобщо....цялата работа е една такава....никаква.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.