Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Брани каза:

Тези масови протести няма да излекуват хората и да разкарат вируса, даже напротив.

Няма,  но може да накарат политиците да се осъзнаят малко, че прекалиха. Какво им пречи да си направиш тест 24 часа след като се прибереш и да се освободиш от карантина,  защо го премахнаха? Къде е логиката?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

В крайна сметка съм написла, че аз съм тъпанар. Искаш по-деликтно да се самоопределя, така ли?

ОК

Висок, вече строен, добре запазен, с особено чувство за хумор ... тъпанар.

:biggrin:

Все едно за себе си чета 😄

• Смея се 4
Публикувано:
преди 13 часа, antea каза:

можеш например да ме направиш по-малко наивна, ако споделиш според теб, ако не защита на хората, каква е целта на такава мярка 🙂 но ако ще е пак някаква конспирация за налагане на нов световен ред можеш да си го спестиш

@antea аз може и да ти се струва конспиративно, но смятам че ако толкова мислеха за хората , то като начало щяха да сложат пределна цена на PCR , антигенните и бързите тестове . Не може в Панагюрище теста да е 60 лв а в София над 100.  Така щяха да имат поне отчасти по-ясна картина какво е положението с броя заразени.

Отделно щяха да пренасочат част от и без това раздутата администрация в помощ на РЗИ за да има контрол над карантинираните. ( И без това в държавните администрации има достатъчен брой хора които от месеци се редуват да работят 3 дни присъствено и после 3 от вкъщи ?!?!?!?) 

Ако пък въпреки това мислеха за хората все пак, щяха и същите тези хора да получават помощи за това , че си стоят в къщи и нямат работа.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

@Мари Николова @ДиянаВИма чужденци в София, но тук работят доста чужденци в кол центровете и други бизнеси. Има и чужденци, които се местят тук с половинките си български граждани. Във Варна и Пловдив също има фирми, които  търсят постоянно хора с чужд майчин език. Имам съседи чужденци в блока, живеят си тук отпреди пандемията. Чуждата реч, за която говорите, че се чува, е предимно от такива по един или друг начин устроили се в страната хора.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 54 минути , ven62 каза:

В крайна сметка съм написал, че аз съм тъпанар. Искаш по-деликтно да се самоопределя, така ли?

ОК

Висок, вече строен, добре запазен, с особено чувство за хумор ... тъпанар.

:biggrin:

Вен, ти си си много хубав. Иначе, прав си за управниците, хубави, лоши, все ги избираме,заслужаваме си ги. 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 23 часа, master_of_germs каза:

Методът е такъв, че няма как да се отчете нула. Това просто е невъзможно. При тези количествени тестове (ELISA или ECLIA) се измерва промяна в оптичната плътност или хемилунинисценция в съответното гнездо на плаката, където се извършва реакцията. Това е така, защото въпреки многократните промивания след всеки етап на реакцията, не може напълно да се елиминира възможносттакъм плаката да останат неспецифично свързани някаква малка част от молекулите на маркираните с ензим антитела, които се ползват за детекцията. Следователно винаги след приключване на реакцията ще има натрупване на някакво мъничко количество цветен или хемилуминисциращ продукт на ензимната реакция. Затова при зареждането на плаката, освен пробите и положителна и отрицателна контрола се слагат и три гнезда с "калибратори". Калибраторите всъщност съдържат този протеин, който се търси (примерно антитела срещу SARS-CoV-2), но в трите калибратора те са в три различни концентрации, при това не близки, а в различни порядъци. Да речем, тестовете, с които аз работя (не за CoVID) калибраторите са със стойности 2, 20 и 200 IU/ml. Обичайно е средният от трите калибратора да е със стойност около т.нар. cut-off или гранична стойност. Може да се работи и само с този калибратор, но това ще увеличи шанса за грешни резултати и тогава ще има резултат само като + или -, не количествен. Наличието на три калибратора позволява на софтуера на апарата да построи стандартна крива на промяната  на оптичната плътност или хемилуминесценцията при промяна на концентрацията на търсеното вещество. По този начин, като първо измерва реакцията в калибраторите и построява стандартна крива, е възможно количествено да се определи концентрацията на веществото във всички останали проби. Като може да се получат отклонения при стойности под най-ниския или над най-високия калибратор. Така че, ако калибраторите са примерно 2, 20 и 200 UI/ml няма никакво значение дали ти мерят 1,3 или 0,013, нито дали е 500 или 50 000.  

Но съответно и няма как да се измери 0. 

Надявам се да успях да до обясня, без да създам допълнителни объркване 🙂 

А каква е мечтаната стойност, за да има човек антитела при този тест?

Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

@antea аз може и да ти се струва конспиративно, но смятам че ако толкова мислеха за хората , то като начало щяха да сложат пределна цена на PCR , антигенните и бързите тестове . Не може в Панагюрище теста да е 60 лв а в София над 100.  Така щяха да имат поне отчасти по-ясна картина какво е положението с броя заразени.

Отделно щяха да пренасочат част от и без това раздутата администрация в помощ на РЗИ за да има контрол над карантинираните. ( И без това в държавните администрации има достатъчен брой хора които от месеци се редуват да работят 3 дни присъствено и после 3 от вкъщи ?!?!?!?) 

Ако пък въпреки това мислеха за хората все пак, щяха и същите тези хора да получават помощи за това , че си стоят в къщи и нямат работа.

аз съм последният човек, който ще защитава "пазарните" цени на лабораториите, най-малкото заради това, че семейството ми ги обогати предостатъчно, както и политиката на държавата - само че поради нещо като обратните на твоите причини, според мен всичко, което изобщо се направи, е безкрайно закъсняло, а не че е неадекватно; PCR-ите и антигенните за щастие станаха безплатни най-сетне, при симптоми, нещо като 8 месеца след като това беше наложително, и системата работи - преди 2 седмици синът ми се изследва безплатно с направление, и от момента на посещение на личния му лекар до получаване на резултата минаха максимум 7 часа, така че който иска да е отговорен, си действа, иначе и милион полицаи да сложат да пазят карантинираните, пак ще се намерят хора, които предпочитат да шетат наоколо, защото са "недосегаеми" за вируса; пък и нашият опит показа, че карантината се следи донякъде - в рамките на първите 7-8 дни ни се обадиха от някакво общинско звено да ни питат дали имаме нужда от някаква помощ за пазаруване и лекарства, после от РЗИ и накрая цъфнаха и полицаи с предписания, и това в края на ноември, когато беше най-големият екшън в страната и в София

и сега, единствената /пак ужасно закъсняла/ мярка, която не прилагахме - да се спре и привнасянето на външни щамове, като се въвежда PCR на входа - пак първо се гледа неудобството, което причинява на хора, които ще пътуват за удоволствие, вместо да се поощрява, трудно ми е да го проумея, наистина

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , antea каза:

и сега, единствената /пак ужасно закъсняла/ мярка, която не прилагахме - да се спре и привнасянето на външни щамове, като се въвежда PCR на входа - пак първо се гледа неудобството, което причинява на хора, които ще пътуват за удоволствие, вместо да се поощрява, трудно ми е да го проумея, наистина

Аз с голям интерес чакам реакцията на туроператорите. Изчакаха да напълнят десетки чартъри и ги изненадаха с новата тъпотия - заповед. И да, на входа,  а не в страната на посещение. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Не може в Панагюрище теста да е 60 лв а в София над 100.

И защо да не може? 

Цитат

да сложат пределна цена на PCR , антигенните и бързите тестове .

Като правило, когато политиците/чиновниците поставят пределна цена на някоя стока или услуга, обикновено се появява дефицит и свързаните с това черен пазар, необходимост от т.нар. "връзки", корупция  и т.н., или пък качеството на стоката/услугата се влошава, а най-често всичко изброено накуп. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Фил каза:

И защо да не може?  - 1

Като правило, когато политиците/чиновниците поставят пределна цена на някоя стока или услуга, обикновено се появява дефицит и свързаните с това черен пазар, необходимост от т.нар. "връзки", корупция, , и т.н., или качеството на стоката/услугата се влошава, а най-често всичко изброено накуп. - 1

И защо да не може? - 2

Като правило, когато политиците/чиновниците поставят пределна цена на някоя стока или услуга, обикновено се появява дефицит и свързаните с това черен пазар, необходимост от т.нар. "връзки", корупция, , и т.н., или качеството на стоката/услугата се влошава, а най-често всичко изброено накуп. - 2

И защо да не може? - 3

Като правило, когато политиците/чиновниците поставят пределна цена на някоя стока или услуга, обикновено се появява дефицит и свързаните с това черен пазар, необходимост от т.нар. "връзки", корупция, , и т.н., или качеството на стоката/услугата се влошава, а най-често всичко изброено накуп. - 3

Ако не те разбират, повтори още веднъж. :mail1:

Публикувано:
преди 18 минути , Фил каза:

И защо да не може? 

Като правило, когато политиците/чиновниците поставят пределна цена на някоя стока или услуга, обикновено се появява дефицит и свързаните с това черен пазар, необходимост от т.нар. "връзки", корупция  и т.н., или пък качеството на стоката/услугата се влошава, а най-често всичко изброено накуп. 

Защото в ситуация на извънредно положение в което голяма част от населението губи доходите си по един или друг начин, държавата трябва да си влезе в ролята на такава и да защити гражданите си от спекулации а не да участва в тях !

Не че нашата държава знае какво значи това да защитаваш гражданите си, но беше редно да го научи поне сега.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Защото в ситуация на извънредно положение в което голяма част от населението губи доходите си по един или друг начин, държавата трябва да си влезе в ролята на такава и да защити гражданите си от спекулации а не да участва в тях !

Не че нашата държава знае какво значи това да защитаваш гражданите си, но беше редно да го научи поне сега.

ама момент, ние тук в този форум нали обсъждаме затрудненията за пътуващи, в частност нововъведения PCR за влизане в страната, както и изискванията на другите държави да си направиш такъв тест, преди да ги посетиш - това колко е релевантно за хора, загубили доходите си? и тръгнали на пътувания?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , funny каза:

държавата трябва да си влезе в ролята на такава

Вече споменах какво се получава, когато държавата започне да се меси на пазара, и историята многократно и навсякъде го е потвърдила, но ми е ясно, че съществува тази упорита илюзия как с намесата на държавата на пазара ще стане по-хубаво. :smile3:

• Харесвам 4
Публикувано:

Логиката е, че 10 дневната карантина е много по-голям стопер за пътуване, отколкото неудобството и цената на PCR тест. И в двата случая потенциален вирусоносител  би могъл еднакво да зарази околните, но така много по-малко хора ще се решат изобщо да пътуват, особено пък тези които имат работодател зад гърба си. 

За тези които живеят в чужбина и се прибират проблема е по-малък, защото просто ще си направят тест в чужбина,  за туристите обаче нещата стават доста сложни. 

Целта явно е да ограничат максимално  пътуванията, дали ни харесва или не е друг въпрос. Виждаме какво се случва в Европа, толкова години все нея  гоним,  а сега вече не я харесваме. Не харесваме вече и САЩ, Канада, Австралия... само Танзания  е ок. 

Не искаме да се ваксинираме, ама сега защо пък сме на последно място и т. н. 

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

ПСР тестовете на входа на държавите постоянно се споменават като едва ли не най-сигурната мярка за ограничаване на вируса.

Същевременно очевидното повишаване на броя заразени и разпространението на новите щамове в почти цяла Европа, която изисква пср-и от месеци - говори съвсем друго.

Само отбелязвам.

преди 21 минути , stanimir каза:

само Танзания  е ок. 

Абе и там не е ОК... Много е жега, а и пътищата им не стават 🙂

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

@antea  хората не пътуват само и единствено за удоволствие. Пътуването в не малка част е свързано със служебни командировки, обучения, медицински причини.

А и по-достъпна цена на групови и индивидуални тестове биха допринесли и за тестване на служители от работодатели които сега са редуцирали бизнеса си къде заради техен страх от вируса, къде заради страха на работниците. Така поне малко от малко ще може да има някакво нормално съществуване - ако всеки има достъпна цена на теста и това допринесе да се избегне паниката в някаква степен.

(Не че политиците това искат. За тях колкото по-паникьосано е населението, толкова по-податливо е на манипулации от всякакъв вид. А това си е мощно средство за контрол.)

• Харесвам 4
Публикувано:
6 minutes ago, Георги Матеев said:

ПСР тестовете на входа на държавите продължават да се споменават като едва ли не сигурен стопер на вируса.

Същевременно повишаването на броя заразените и разпространението на новите щамове в почти цяла Европа, която изисква пср-и от месеци - говори съвсем друго.

Само отбелязвам.

Никой не е пробвал дали щяха да са по-малко или повече, ако ги нямаше. 

Не съм паникьор,  не съм оставал и за ден вкъщи,  не съм спирал да работя, но и не виждам полза от много драми. 

Заповедта няма да издържи дълго, най-малкото заради предизборната ситуация. Видимо опозицията хитро си мълчи и дебне в засада. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

ПСР тестовете на входа на държавите продължават да се споменават като едва ли не сигурен стопер на вируса.

Същевременно повишаването на броя заразените и разпространението на новите щамове в почти цяла Европа, която изисква пср-и от месеци - говори съвсем друго.

Само отбелязвам.

Ако с ПСР се спираше вируса щяха да си работят круизите...

Помниш, правиха опити, ама не стана. Според мен са точно за да намалят пътуванията индиректно.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Никой не е пробвал дали щяха да са по-малко или повече, ако ги нямаше. 

Не съм паникьор,  не съм оставал и за ден вкъщи,  не съм спирал да работя, но и не виждам полза от много драми. 

Заповедта няма да издържи дълго най-малкото заради предизборната ситуация. 

Разбира се и точно това ми беше мисълта - еднакво няма доказателство и в едната и в другата посока. С втория абзац също съм напълно съгласен.

В момента, samuraika каза:

Ако с ПСР се спираше вируса щяха да си работят круизите...

Помниш, правиха опити, ама не стана. Според мен са точно за да намалят пътуванията индиректно.

Да, това е единствената логика, която намирам и аз.

• Харесвам 6
Публикувано:

@Георги Матеев сетих се какво можеш да правиш за да пътуваш и няма да ти е скучно, можеш да караш тир из Европа, даже ще е и полезно. Основна професия е и няма ограничения за пътуване, само пътен лист и декларация от работодател. 

• Смея се 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 9 минути , zon каза:

@Георги Матеев сетих се какво можеш да правиш за да пътуваш и няма да ти е скучно, можеш да караш тир из Европа, даже ще е и полезно. Основна професия е и няма ограничения за пътуване, само пътен лист и декларация от работодател. 

Знаех си, че навремето трябваше да изкарам професионална книжка. И сега можех да трафикирам незаконно магеланци до Унгария, примерно. Или да извозвам прасенцата от новата ферма на @FlyTraveler.

Ама пуст мързел...

• Смея се 16
Публикувано:
преди 3 минути , Георги Матеев каза:

Знаех си, че навремето трябваше да изкарам професионална книжка. И сега можех да трафикирам незаконно магеланци до Унгария, примерно.

Ама пуст мързел...

То не е късно, не се знае може положението до откара до догодина 😂 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 46 минути , Фил каза:

Вече споменах какво се получава, когато държавата започне да се меси на пазара, и историята многократно и навсякъде го е потвърдила, но ми е ясно, че съществува тази упорита илюзия как с намесата на държавата на пазара ще стане по-хубаво. :smile3:

Точно така е, но държавата в такъв случай не бива да се меси и в затварянето на бизнеси и налагане на ограничителни мерки. Да остави всичко да се регулира от "свободния пазар" - всеки сам да си решава до каква степен да се пази, да има право на избор. Примерно колко авиокомпании щяха да си спрат полетите, ако не им беше наложено с държавни заповеди? Няма място за лечение на ковид пациенти в болница? Не можеш да посетиш личния си лекар? Да върнат на хората платените вече здравни вноски. В България здравеопазването не е безплатно, ами си е предплатена услуга. Това вече би била една истински либерална политика.

Ако държавата ще се меси с ограничителни мерки (въз основа на обявено извънредно положение), по същите правила би трябвало да може да се меси и в пазара, цени и пр. Иначе се получават двойни стандарти.

• Харесвам 12
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.