Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Радо каза:

Най-тъжното в цялата ситуация е, че самите СЗО признават, че ПСР е aid for diagnosis” and NOT “a diagnostic test” и че  Where test results do not correspond with the clinical presentation, a new specimen should be taken and retested using the same or different NAT technology. 

И тъй като е написано на внимателно бюрократичен език - да се чете "ако теста е положителен на някой без симптоми - повторен тест, или всеки ПСР е false positive.

https://www.who.int/news/item/20-01-2021-who-information-notice-for-ivd-users-2020-05

🙂 

точно това съобщение на СЗО го обясних няколко страници назад като излезе, и смисълът му е съвсем различен от това, което ти си разбрал 🙂 няма да се повтарям обаче, очевидно на някои хора в темата им е по-лесно да четат гръмки заглавия из медиите, без да знаят контекста отзад - както е случаят сега със Словакия

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 39 минути , DaBo каза:

Ами туй, де - "стани!", падни!"... абе каквото Й е кеф. 🤣🤣🤣

преди 39 минути , Velyana каза:

хем ще го командвам, хем поемам пълния контрол на банковата сметка 😂😂

Двете нещо много се размечтахте :sarcastic_hand:

Преди 1 час, Coo каза:

Словакия 🤪🤪🤪А как си правиш тест, за да излезеш, нали трябва да отидеш до лаб, за да си го направиш

Предполагам срещу скромна сума идват да те тестват вкъщи 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 30 минути , Masmiya каза:

Защото в темата се обсъждаха настроенията в другите страни от ЕС срещу или за мерките. Днес немската национална телевизия публикува резултатите от анкета с този въпрос. 56 процента смятат мерките за удачни, 28 процента са за по-строги мерки, а само 14 процента смятат, че мерките са прекалено строги. 

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/20210128-nur-14-prozent-halten-geltende-corona-massnahmen-fuer-uebertrieben-100.html

Да, лошото е, че те сами са си източник в случая. Хубаво щеше да е да ползват някой от 5-те института за изследване на общественото мнение. Allenbach дават съвсем други данни примерно.

49 процента са доволни, 42 са недоволни. С тенденция за понижаване на съгласието с мерките.

https://www.welt.de/vermischtes/live221095606/Corona-live-Nur-49-Prozent-Zustimmung-zu-Corona-Kurs-des-Bundes-sinkt.html

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

на някои хора в темата им е по-лесно да четат гръмки заглавия из медиите, без да знаят контекста отзад - както е случаят сега със Словакия

Аз лично подробно се поинтересувах от контекста в случая със Словакия, включително преди малко разпитвах и двама словашки приятели.

Въпреки този контекст продължавам да смятам, че конкретно тази мярка е няколко идеи над прага ми за търпимост, като изрично подчертавам - по принцип дори не съм краен противник на пср тестовете за пътуване.

Излишно е да споменавам самите словаци какво мислят по въпроса. Точно така, искат да убият правителството си с камъни.

Започвам сериозно да се замислям да се преместя за няколко месеца някъде из Африка - в момента там има в пъти повече свобода.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

Интересна новина от Емирствата:

Ако си имал контакт с ковид болен

1.) и си получил обаче вече ваксината, отиваш в карантина и може да работиш от вкъщи.

2.) и не си получил ваксината, отиваш в карантина, като времето ще ти бъде взето от отпуската. Ако нямаш отпуска - неплатена. Изключение само ако си важен за работата, тогава може да работиш от вкъщи.

Ама то там никога не са се славели с недискриминиране де.

https://www.khaleejtimes.com/coronavirus-pandemic/covid-uae-unvaccinated-govt-staff-must-use-annual-leave-for-quarantine

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Да, лошото е, че те сами са си източник в случая. Хубаво щеше да е да ползват някой от 5-те института за изследване на общественото мнение. Allenbach дават съвсем други данни примерно.

49 процента са доволни, 42 са недоволни. С тенденция за понижаване на съгласието с мерките.

https://www.welt.de/vermischtes/live221095606/Corona-live-Nur-49-Prozent-Zustimmung-zu-Corona-Kurs-des-Bundes-sinkt.html

И при двете анкети за съжаление не намирам информация за начина на продвеждане, за да се разбере откъде идва разликата. Но все пак и при двете повечето хора подкрепят мерките. 

Публикувано:
преди 2 минути , Masmiya каза:

И при двете анкети за съжаление не намирам информация за начина на продвеждане, за да се разбере откъде идва разликата. Но все пак и при двете повечето хора подкрепят мерките. 

Знам че имат някаква разлика с останалите Allenbach. Ама каква е, не мога да ти кажа 🙂 Има много доволни от мерките - зависи дали са засегнати по някакъв начин. Имам доста познати, които през отпуските си и преди си лежаха вкъщи и гледаха нетфликс. И са много доволни от мерките, понеже са в kurzarbeit. И един даже каза, че толкова евтино няма как да получи допълнителна отпуска. От 3 месеца гледат с жена си нетфликс по цял ден и поръчват храна за вкъщи. И си получава паричките и не му пука, че са по-малко.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 25 минути , Георги Матеев каза:

Започвам сериозно да се замислям да се преместя за няколко месеца някъде из Африка - в момента там има в пъти повече свобода.

В следващите месеци и години тази тенденция (за количеството свобода) само ще се засилва... 😞 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

В следващите месеци и години тази тенденция (за количеството свобода) само ще се засилва... 😞 

Можеш ли да опишеш своето разбиране за необходимо "количество свобода" при условие, че описаното не противоречи на което и да е чуждо необходимо "количество свобода" и не води до отричане на държавността и/или етапа на цивилизационно развитие в което се намира човечеството днес?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 19 минути , Duke каза:

Можеш ли да опишеш своето разбиране за необходимо "количество свобода" при условие, че описаното не противоречи на което и да е чуждо необходимо "количество свобода" и не води до отричане на държавността и/или етапа на цивилизационно развитие в което се намира човечеството днес?

и на мен ще ми е интересно да чуя различна трактовка от "да съм свободна да си опипвам плодовете в Лидл баш когато е часът за възрастни, който ми е най-удобен лично на мен", нещо по-така философски завързано да е 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , Duke каза:

Мога, но ще трябва да е доста дълго описание с много точки, подточки и препратки, а най-вече наистина ще премина границата на търпимост на модераторите, което определено не желая да правя. 😉 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , FlyTraveler каза:

Мога, но ще трябва да е доста дълго описание с много точки, подточки и препратки, а най-вече наистина ще премина границата на търпимост на модераторите, което определено не желая да правя. 😉 

Не разбирам?! Отговорът не предполага какъвто и да е политически оттенък, защото говорим за общочовешки категории. В този смисъл не виждам с какво можеш да нарушиш правилата на форума, още повече, че в тази тема откровено се коментираха и политически решения... 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , Duke каза:

Не разбирам?! Отговорът не предполага какъвто и да е политически оттенък, защото говорим за общочовешки категории. В този смисъл не виждам с какво можеш да нарушиш правилата на форума, още повече, че в тази тема откровено се коментираха и политически решения... 

Общочовешките категории са неразделни от политическите (то за чий изобщо е политиката иначе и как тези категории се прилагат/ налагат без нея) т. е. отговорът предполага дълбоко навлизане и в геополитика (не българската, ние сме само обект на такава, не и субект). Би ми отнело и доста време, с каквото не разполагам. Да не говорим, че даже и да ти извадя smoking gun, пак няма как да те убедя в каквото и да било, нито искам да го правя. Това не се отнася непременно лично за теб, такава е човешката природа по принцип. Никой не си е променял мнението по такива фундаментални въпроси просто в някакъв спор. Това се получава или като дълъг процес на натрупване и осмисляне на впечатления или когато някакви обстоятелства го наложат (тогава може да стане и много бързо). Горещо се надявам да не се случва второто.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

и на мен ще ми е интересно да чуя различна трактовка от "да съм свободна да си опипвам плодовете в Лидл баш когато е часът за възрастни, който ми е най-удобен лично на мен", нещо по-така философски завързано да е 🙂

Давам пример от събота,15:30ч.Магазин от същата верига,малък на площ и препълнен по това време . На опашката съм между жена пенсионер и мъж пенсионер. Спазвам дистанция доколкото е възмно с жената пред мен,а мъжа ми е залепен за гърба. Как си носят маските няма да коментирам. Жената ми прави забележка,че съм много близо,а тя е от рисковата група и се притеснява. Извиних се и и казах,че ако има притеснения е по-удачно да ползва коридора за възрастни сутрин , но жената най-безцеремонно ми отговори,че има режим и не иска да пазарува сутрин.

Такива примери мога да дам десетки и наистина не мога да приема за нормално да се ограничават свободи и право на труд,нито да изпитвам вина при положение,че така наречените рискови групи не са готови да се лишат от комфорта си. 

• Харесвам 19
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 часа, Velyana каза:

От всичките ни ваксинирани приятели досега няколко се оплакаха от локална болка в областа на убождането, но до сега никой не е имал други симптоми. 

Това е от инсталирането на ъпдейтите на Уиндоуса ...

• Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел, показват резултатите от първото голямо контролирано проучване в света как работи ваксината извън клинични изпитания, пише "Таймс ъв Израел".

Само 31 от 163 000 ваксинирани израелци от Maccabi Healthcare Services са хванали вируса през първите 10 дни след втората доза, обяви анализаторът Анат Ека Зохар.

При еквивалентна проба с неваксинирани израелци 6437 са диагнозирани с коронавирус за същия период.

"Това е много, много добра новина. Това е първото проучване в света с толкова голям брой напълно ваксинирани пациенти", отбеляза Зохар.

https://news.bg/world/parvoto-realno-prouchvane-vaksinata-na-pfizer-biontech-pokaza-92-efektivnost-v-izrael.html

• Харесвам 21
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел, показват резултатите от първото голямо контролирано проучване в света как работи ваксината извън клинични изпитания, пише "Таймс ъв Израел".

Само 31 от 163 000 ваксинирани израелци от Maccabi Healthcare Services са хванали вируса през първите 10 дни след втората доза, обяви анализаторът Анат Ека Зохар.

При еквивалентна проба с неваксинирани израелци 6437 са диагнозирани с коронавирус за същия период.

"Това е много, много добра новина. Това е първото проучване в света с толкова голям брой напълно ваксинирани пациенти", отбеляза Зохар.

https://news.bg/world/parvoto-realno-prouchvane-vaksinata-na-pfizer-biontech-pokaza-92-efektivnost-v-izrael.html

Лека полека ще се нормализират нещата.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 38 минути , Dian каза:

Давам пример от събота,15:30ч.Магазин от същата верига,малък на площ и препълнен по това време . На опашката съм между жена пенсионер и мъж пенсионер. Спазвам дистанция доколкото е възмно с жената пред мен,а мъжа ми е залепен за гърба. Как си носят маските няма да коментирам. Жената ми прави забележка,че съм много близо,а тя е от рисковата група и се притеснява. Извиних се и и казах,че ако има притеснения е по-удачно да ползва коридора за възрастни сутрин , но жената най-безцеремонно ми отговори,че има режим и не иска да пазарува сутрин.

Такива примери мога да дам десетки и наистина не мога да приема за нормално да се ограничават свободи и право на труд,нито да изпитвам вина при положение,че така наречените рискови групи не са готови да се лишат от комфорта си. 

не знам как не стана ясно, че именно такива примери за битовизми са дискусия, в която не желая да се въвличам, защото е прекалено елементарна на фона на по-голямата картинка; но все пак от уважение към теб ще кажа, че на една по-уязвима група хора е дадено право /ако пожелаят да го упражнят/, а на другата, по-млади хора, е установено задължение да се съобразяват с това право на възрастните хора, които, няма да се лъжем, често не са по-различни от малки деца, но на тях не им се сърдим за някои неразумни постъпки, нали? дали човек ще изпитва някаква вина от действията си, или ще позволи да му вменяват такава, вече зависи от нивото на собствената му съвест

и, все пак, да се благодарим, че наистина децата са относително най-слабо засегнати от тази болест, защото ако беше обратното, на никой нормален човек (имам предвид такъв, който смята децата за свещена ценност), нямаше и да му хрумне да си търси ограничените битови лични свободи

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 34 минути , antea каза:

не знам как не стана ясно, че именно такива примери за битовизми са дискусия, в която не желая да се въвличам, защото е прекалено елементарна на фона на по-голямата картинка; но все пак от уважение към теб ще кажа, че на една по-уязвима група хора е дадено право /ако пожелаят да го упражнят/, а на другата, по-млади хора, е установено задължение да се съобразяват с това право на възрастните хора, които, няма да се лъжем, често не са по-различни от малки деца, но на тях не им се сърдим за някои неразумни постъпки, нали? дали човек ще изпитва някаква вина от действията си, или ще позволи да му вменяват такава, вече зависи от нивото на собствената му съвест

и, все пак, да се благодарим, че наистина децата са относително най-слабо засегнати от тази болест, защото ако беше обратното, на никой нормален човек (имам предвид такъв, който смята децата за свещена ценност), нямаше и да му хрумне да си търси ограничените битови лични свободи

Аз напълно одобрявам мярката за възрастните хора (знам, че повечето хора не споделят това мнение)

Жалко, че тя се компроментира още преди да "улегне", след като беше променяна няколко пъти - следобедни часове, сутрешни часове, за аптеките едно, за суперите друго.

Обществето се е погрижило да осигури някакъв времеви коридор за възрастните. Те, според акъла, който им е останал, могат да се пазят малко повече от останалите или пък не.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 33 минути , antea каза:

Точно през тези битовизми разбираме,че голямата картина е нещо сбъркана. 
В съседна Турция тези групи имат право да излизат само за три часа дневно.

Тук обаче не можем да им нарушим правата (може би защото са най-голямата група гласоподаватели ) и се започва едно повтаряне на неработещи мерки и така вече цяла година. 
За децата споделям мнението ти. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

И туровете до Чернобил се провеждат, поне ми излизат ежедневни в expedia. Сигурно ще умра от студ, но пък има кръчми, магазини...

Хммм интересно как влияе радиацията на коронавируса 🤔

• Смея се 4
Публикувано:
преди 36 минути , boogy83 каза:

Не зная на този вирус, но на други вируси влияе. Установено по емпиричен път. Месеци правех малки температури, но не се установи Ковид. През септември правих изследване, при което ми вкараха по кръвен път радиоактивни изотопи. Температурата я нямаше след изследването и не вдигнах повече. Прави си изводите! Но всичко е в дозата, че може и нас да убие.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, boogy83 каза:

В началото на годината, излезе съобщение , по този повод .

Ето , на прима виста:

5FC86C3E-13F4-476F-B461-CAD128A2D75E.jpeg.06ca58b1f6ddce92d9a41c7731d41722.jpeg

https://standartnews.com/zarazata/unikalno-metod-s-radiatsiya-ubiva-kovid-448954.html

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

В началото на годината, излезе съобщение , по този повод .

Ето , на прима виста:

5FC86C3E-13F4-476F-B461-CAD128A2D75E.jpeg.06ca58b1f6ddce92d9a41c7731d41722.jpeg

https://standartnews.com/zarazata/unikalno-metod-s-radiatsiya-ubiva-kovid-448954.html

Еййй  с тази статия Украйна рязко стана желана дестинация за всички - и несъгласните с мерките и за тези които ще отидат с "лечебновирусна " цел. :biggrin:

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

Не зная дали сте я виждали тази зависимост на вируса от кръвната група, но сега  ми попадна и го пускам за който се интересува :

Individuals with blood type O may have lowest risk of infection; individuals with A and AB may have increased risk of severe clinical outcomes

https://www.hematology.org/newsroom/press-releases/2020/possible-link-between-blood-type-and-covid-19

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.