Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 22 минути , FlyTraveler каза:

А караха ли го да подпише информирано съгласие? Сериозно питам, да получа информация от първа ръка, а не само да чета какво се пише и се казва.

Да. Предварително трябваше да попълни няколко формуляр с различни данни, дали е здрав в момента, дали взема медикаменти. Подписал е също Информирано съгласие и както и дали  е съгласен да участва в някакъв регистър за ваксинираните лица в Швейцария. 
За сега няма никакви оплаквания след ваксината, въпреки жалките опити да ме излъже, че ръката го боли и не може да изхвърли боклука 😂

• Благодаря 1
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 3 минути , Velyana каза:

Да. Предварително трябваше да попълни няколко формуляр с различни данни, дали е здрав в момента, дали взема медикаменти. Подписал е също Информирано съгласие и както и дали  е съгласен да участва в някакъв регистър за ваксинираните лица в Швейцария. 
За сега няма никакви оплаквания след ваксината, въпреки жалките опити да ме излъже, че ръката го боли и не може да изхвърли боклука 😂

Той пък, играе на дребно... Аз бих си пазил коза за избягване на някакви по-трудоемки задължения. 🙂 🙂 

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

Днес бях при личния лекар. Видя резултатите от сцинтиграфията, кръвните изследвания, препоръката за намаляване и спиране на Ксарелто. Даде съгласие да се ваксинирам, но само в болница. Ще направя още една консултация с друг пулмолог и с кардиолог и ще реша окончателно.

Благодаря на всички за мненията, дори и когато са противоречиви!  За мен бяха много полезни. Бъдете здрави!

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Мисля, че модераторите първи трябва да покажат как се прави :sarcastic_hand:

Aaa, не знам... Мен вече ми поискаха оставката, така че... не разумем! :girl_drink2:

• Смея се 1
Публикувано:
преди 3 часа, antea каза:

определено не ти се получава да (ме) четеш с разбиране - важно ми е отношението на лекаря към ваксинирането като начин за овладяване на ситуацията; тъй като бяха/са първите поканени да се възползват, който не е имал противопоказания и "съмнения" очевидно вече го е направил

Определено не ми се получава.

Наистина ми е интересно, какво ти пречи, ако лекарят, който евентуално би те лекувал, има съмнения и не иска да се ваксинира на този етап или пък изобщо, или не иска наличната ваксина, или иска да се ваксинира чак след като му паднат антителата след 6-8 месеца? 

Като прочетох по-горното ти мнение, аз така го разбрах. 

• Харесвам 2
Публикувано:

@но нейм на мен не ми пречи, в общоприетия смисъл на думата, защото ако нещо ми пречи, намирам начин за противодействие - а в този случай няма как да му противодействам за личните решения, единствено не бих се доверила и на другите му медицински преценки, касаещи мен, ако не извади смислен аргумент какво аджеба точно го съмнява, ама така научно подкрепено, за да е равностойно силно срещу усилията на достатъчно много хора от изследователски екипи /изобретатели на ваксини/ с по-висока от неговата компетентност; наистина не очаквам точно от медицински лица да се "съмняват" като за разговор на маса, ако ме разбираш

ако не иска наличната ваксина - ок, ама не сме в ситуация на избор между много варианти, и когато имаш "лукса" заради позицията и работата си да си сред първите, очевидно има защо да се бърза точно тези хора да са защитени, за да защитят и другите, които не съвсем по желание се оказват в пряк контакт с тях, така че назландисване от тоя тип ми е леко анти-, сякаш до вчера някой лекар /личен, или ортопед да кажем/ е знаел какво е mRNA ....

ако е заради наличните антитела, които му дават някаква предполагаема сигурност и иска да отстъпи място сега за по-незащитени колеги - това бих го разбрала

а на теб какво ти пречи, че аз не бих избрала да бъда лекувана от подобен лекар, ако изобщо имам право на такъв избор? 🙂

• Харесвам 7
Публикувано:

Но нейм,

Ако си млад и здрав човек, няма как да разбереш. Рискът от боледуване на Ковид е незначителен. Няма да го усетиш или ще го прекараш леко. Но ако имаш хронични заболявания или си към или в пенсионна възраст, рискът от Ковид рязко скача. Много го карат тежко, не малко не оцеляват. Говорили  съм с много хора, били в критично състояние.

Възниква въпроса - кой риск е по-голям? 

От ваксината или от вируса? Мисля, че за моята група да се разболееш е по-страшното. Казва ти го човек, който има доста голяма медицинска биография.

Отговорът и изборът трябва да го даде лекар. Когато не го дава и ти прехвърля отговорността и решението какво правиш? Следваш интуицията си, търсиш второ, трето, пето мнение.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, antea каза:

за мен лично отношението към ваксинирането от страна на някой лекар и най-вече нежеланието му заради "неясноти" и прочие неаргументирани предразсъдъци, се очертава като много бърз и успешен лакмус дали изобщо да го възприемам насериозно като доктор и въобще да се доверявам на преценката му;

Напълно съм съгласна с  теб и искам да разкажа една случка от преди 2 години ( когато никой не беше чувал за Ковид) ,в конкурс за длъжността "научен консултант" за НЕмедицинска позиция в държавна институция. Цитирам: "По време на интервюто на всички кандидати задаваха въпроса "Как се отнасяте към ваксинациите?". След това попитах колегите какъв е смисълът на този въпрос. В края на краищата, човек може да се отнася различно към медицинските манипулации, може да има противопоказания или пък да не е в рискова група. Казаха ми, че отговорът на въпроса може да е всякакъв, но той добре показва веднага и едновременно всички необходими качества на кандидата: рационално мислене, способността да работиш с непълни научни данни, способността да оценяваш вероятността за риск и различни изходи, а също и да аргументираш позицията си."

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , antea каза:

@но нейм на мен не ми пречи, в общоприетия смисъл на думата, защото ако нещо ми пречи, намирам начин за противодействие - а в този случай няма как да му противодействам за личните решения, единствено не бих се доверила и на другите му медицински преценки, касаещи мен, ако не извади смислен аргумент какво аджеба точно го съмнява, ама така научно подкрепено, за да е достатъчно силно срещу усилията на достатъчно много хора от изследователски екипи /изобретатели на ваксини/ с по-висока от неговата компетентност

лекар да седне на теб (пациента) да ти доказва научно-обосновано? Мисля, че за 2-3 минути ще "те застреля" с такава терминология, че нищо няма да разбереш. (освен ако не си лекар! Но явно не си, иначе вече щеше да си ваксинирана). А кой колко е компетентен, явно преценяваш по презумпция - едва ли имаш нужните познания, за да сравняваш компетентности между лекари. 

преди 17 минути , antea каза:

, и когато имаш "лукса" заради позицията и работата си да си сред първите, очевидно има защо да се бърза точно тези хора да са защитени, за да защитят и другите, които не съвсем по желание се оказват в пряк контакт с тях, така че назландисване от тоя тип ми е леко анти-, сякаш до вчера някой лекар /личен, или ортопед да кажем/ е знаел какво е mRNA ....

ако е заради наличните антитела, които му дават някаква предполагаема сигурност и иска да отстъпи място сега за по-незащитени колеги - това бих го разбрала

а на теб какво ти пречи, че аз не бих избрала да бъда лекувана от подобен лекар, ако изобщо имам право на такъв избор? 🙂

- ти го смяташ за лукс, а даден лекар - не

- и на никого не иска нищо да отстъпва, просто не иска да се ваксинира докато има антитела.

Това, обаче, не го прави лош специалист.

- не ми пречи никак - ние всички избираме кой да ни лекува ( когато и ако можем) най-често по интуиция и симпатия, или водени от нечие мнение.

И още нещо - когато бе забранен плановият прием, всички болници приемаха през спешна помощ.

Айде сега да видим къде е грижата за овладяване на ситуацията?  

• Браво 1
Публикувано:

Не знам за вас, но аз нямам нищо против да се ваксинирам, ако това малко ще помогне да върнем нормалността. Голяма част от нас са ваксинирани отдавна с какви ли не ваксини, все ще издържем още една...не говоря разбира се за специфични медицински причини, които не позволяват ваксиниране. 

• Харесвам 6
Публикувано:

@но нейм може да звучи нескромно, но съм убедена, че със средната си интелигентност ще издържа 2-3 минути, че даже и 10 (десет)  в разговор с лекар по тема или проблем, който ме е интересувал или ме касае, и съм си направила домашното по него, даже би било удоволствие - доверие и уважение към лекар си изграждам именно на база човешко отношение и обяснения, на които имам право като пациент, а не по презумпцията, че е безгрешен авторитет, понеже има диплома, различна от моята

последния ти пасаж не го разбрах, какво отношение изобщо има към разговора...

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз лично не разбирам предмета на спора.

В крайна сметка разбра се , че за добро или не,  ваксината по всички показатели се окачва ключова за поне отчасти нормализиране на тази истерия ( политически, медицински  и каквито се сетиш да са тези показатели).

Та идеята ми е , че одобряваме или не, че ще се ваксинираме ние лично или не,  няма значение и ще трябва да сме доволни че има хора които ще се ваксинират.

Още повече трябва да се радваме ние, които не искаме ваксинация (поне на този етап),  че има и такива хора които искат. И така поне има шанс да се направят желаните бройки ваксинирани.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 18 минути , antea каза:

последния ти пасаж не го разбрах, какво отношение изобщо има към разговора...

Нали се търси овладяване на ситуацията чрез навременно и възможно най-бързо ваксиниране? И лекарите, според теб, трябва да са (цитирам те)" точно тези хора да са защитени, за да защитят и другите, които не съвсем по желание се оказват в пряк контакт с тях). 

И в същото време се лекуват планови пациенти като се заобикаля забраната ( от медицинския персонал в най-широк кръг) за планов прием. Защо? Защото, ако няма пътеки, няма пари. Просто нали?  (Само сега да не ми кажеш, че е от грижа за пациента, щото ще се смея много.) 

Това не е ли разпространение на вируса? И сега как да повярва човек. че от филантропски чувства се бърза с ваксинирането?

• Харесвам 4
Публикувано:

@но нейм вече наистина ме изумяваш 🙂 ако успееш да се прочетеш отстрани - по твоята логика излиза, че най-добре да се забрани и спешен прием на пациенти, за да не може, не дай си боже, да приемат планови инкогнито, само и само да може да се овладее ситуацията, без да се налага на съмняващите се лекари да се ваксинират

признавам, че търпението ми вече се изчерпи, говорим си почти на различни езици, или имаме различни ценности, все тая...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 38 минути , но нейм каза:

Нали се търси овладяване на ситуацията чрез навременно и възможно най-бързо ваксиниране? И лекарите, според теб, трябва да са (цитирам те)" точно тези хора да са защитени, за да защитят и другите, които не съвсем по желание се оказват в пряк контакт с тях). 

И в същото време се лекуват планови пациенти като се заобикаля забраната ( от медицинския персонал в най-широк кръг) за планов прием. Защо? Защото, ако няма пътеки, няма пари. Просто нали?  (Само сега да не ми кажеш, че е от грижа за пациента, щото ще се смея много.) 

Това не е ли разпространение на вируса? И сега как да повярва човек. че от филантропски чувства се бърза с ваксинирането?

Не само това. Болници, които са пословични с усвояване на пътеки, продължават, че чак и отвращават. 

На сестра ми свекърът е на 80 и няколко години. Между Коледа и Нова година имал проблеми с изхождането по малка нужда. Отишъл със зет ми в една такава пословична болница, защото му е близо и му направили бърз тест. Казали му тестът е положителен, можем да Ви приемем. А той нито един симптом нямал, даже по две цигари една след друга пушел на терасата🙂. Зет ми им отвърнал, че няма да стане, една жена от чакащите споделила какви лекарства е пил мъжът й с такъв проблем, прибрали се вкъщи, взели лекарствата и след няколко дни се оправил дядото. От РЗИ никой не се е обаждал за този положителен резултат от теста, което ме навежда на мисълта, че не е бил антигенен тест, а някакъв техен си. Ако беше влязъл в тази болница, можеше наистина да се зарази и дори да не излезе на тая възраст.

Септември същата тази болница на драго сърце приемаше ковид пациенти по пътеката от разни разградски и шуменски села, кой с каква нужда от болнично лечение, не се знае.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 32 минути , antea каза:

@но нейм вече наистина ме изумяваш 🙂 ако успееш да се прочетеш отстрани - по твоята логика излиза, че най-добре да се забрани и спешен прием на пациенти, за да не може, не дай си боже, да приемат планови инкогнито, само и само да може да се овладее ситуацията, без да се налага на съмняващите се лекари да се ваксинират

признавам, че търпението ми вече се изчерпи, говорим си почти на различни езици, или имаме различни ценности, все тая...

Знаеш ли, ти освен, че се опитваш да вменяваш чувство на вина на нежелаещите да се ваксинират, сега ми приписваш и разни логики за забрани.

Написах един факт и логиката е да не търсиш вината за пандемията в тези, които не искат да се ваксинират (за момента или изобщо), след като има много по-сериозни фактори, които забавят благоприятния изход от ситуацията - включително и циркът, който се разиграва с доставката на ваксини - на много високо ниво.

https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/01/29/kakvi-taini-kriiat-pravitelstvata-i-dogovorite-im-za-vaksinite.478269

и, за да завърши мирно дискусията, не се нервирай - пописахме на кой каквото му тежи, обменихме мнения, поспорихме и толкоз.

Нито аз те убедих в нещо, нито ти - мен. 

Обща дискусия: по темата!

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Немско говорящите магеланци, можете ли да проверите тази информация има ли я в източника - Институт Роберт Кох?

https://www.dunavmost.com/novini/institutat-robert-koh-vaksinatsiite-sreshtu-kovid-19-shte-uvelichat-broya-na-negovite-mutatsii

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Asterisk каза:

Това предаване е от края на октомври. Никакъв масов отзвук до момента. Би било страхотно ако може да се правят масово тези генетични тестове и човек да знае дали е измежду тези 15%, които имат предразположение да карат тежко ковида. Това би решило и много проблеми както с ограничителните мерки, така и хоспитализациите и с ваксините - могат да се пренасочат към тази част от населението, която по-уязвима и според този професор изобщо не е толкова голям процент.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 42 минути , ДиянаВ каза:

Немско говорящите магеланци, можете ли да проверите тази информация има ли я в източника - Институт Роберт Кох?

https://www.dunavmost.com/novini/institutat-robert-koh-vaksinatsiite-sreshtu-kovid-19-shte-uvelichat-broya-na-negovite-mutatsii

Да, ето я и на немски:

10:57 Uhr

Wieler: "Je mehr wir impfen, desto mehr Varianten werden auftreten"

RKI-Chef Wieler spricht über die Virus-Mutanten. Es werden noch mehr auftauchen, als die derzeit bekannten, sagt er. "Je mehr wir impfen, desto mehr Mutationen werden wir haben." Dabei sei es wichtig, gezielt mit neuen Tests diese Mutationen ausfindig zu machen. Bei der Sequenzierung sei aber wichtig: Gezielt suchen gehe über massenhaft suchen.

• Шок 1
  • Благодаря 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 минути , FlyTraveler каза:

Това предаване е от края на октомври. Никакъв масов отзвук до момента. Би било страхотно ако може да се правят масово тези генетични тестове и човек да знае дали е измежду тези 15%, които имат предразположение да карат тежко ковида. Това би решило и много проблеми както с ограничителните мерки, така и хоспитализациите и с ваксините - могат да се пренасочат към тази част от населението, която по-уязвима и според този професор изобщо не е толкова голям процент.

Да, не се коментира. От друга страна сега се питам, дали пък това няма да отприщи друга верига с последици в посока масови генетични тестове, бази данни...

Ето още две видеа.

Намерила съм и други, но... май предпочитам коледните филмчета.

А и дори да проуча цялата имунология, фармакология, соросология и конспиратология, това няма да реши някои основни въпроси, които  и горе са споменавани...

Мога да кажа, че този доктор старее като виното:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , ivailo_radev каза:

Да, ето я и на немски:

10:57 Uhr

Wieler: "Je mehr wir impfen, desto mehr Varianten werden auftreten"

RKI-Chef Wieler spricht über die Virus-Mutanten. Es werden noch mehr auftauchen, als die derzeit bekannten, sagt er. "Je mehr wir impfen, desto mehr Mutationen werden wir haben." Dabei sei es wichtig, gezielt mit neuen Tests diese Mutationen ausfindig zu machen. Bei der Sequenzierung sei aber wichtig: Gezielt suchen gehe über massenhaft suchen.

Супер! Ашколсун, както казват често в Германия. Откриха перпетум мобиле-то на бизнеса на Биг Фарма. Затвориха кръга, колкото повече ваксинации - толкова повече варианти на вируса, колкото повече варианти на вируса - толкова повече новопроизведени ваксини. Recurring sales, мечтата на всеки търговец...

А Роберт Кох Институт и университета Джонс Хопкинс е крайно време да ги листват на стоковите борси, ще бъдат хитовете на века. Аз не бих пропуснал IPO-тата им.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 49 минути , ДиянаВ каза:

Аз гледах пресконференцията, като си спестих изказванията на Jens Spahn( един изключително неприятен и отблъскващ човек по мое мнение). Професор Виелер обясняваше , защо точно 5 % от пробите ще бъдат изследвани за нови мутации и какъви са критериите кои проби да се изследват и просто вметна, че От биологична гледна точка е нормално вируса да мутира и че колкото повече ваксинираме толкова повече мутации ще има. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, Velyana каза:

Аз гледах пресконференцията, като си спестих изказванията на Jens Spahn( един изключително неприятен и отблъскващ човек по мое мнение). Професор Виелер обясняваше , защо точно 5 % от пробите ще бъдат изследвани за нови мутации и какъви са критериите кои проби да се изследват и просто вметна, че От биологична гледна точка е нормално вируса да мутира и че колкото повече ваксинираме толкова повече мутации ще има. 

Ама напълно те подкрепям за Spahn. Едно време, като работех екскурзовод по Черноморието, в Несебър имаше едни тарикати, които мамеха туристите като им обменяха валута за стари левове. Та Шпан така да ми прилича на един от тия. Същия гаден тип е. Пък и в професионално отношение е като български политик - увърта, мънка, нищо не казва по зададените му въпроси.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да споделя за ваксинацията. В сряда получих втората доза и вече съм добре.Но имаше реакция на организма - температура ,мускулни болки и главоболие.Не беше тежко , но е хубаво да се знае, а и допускам, че медиите ще злоупотребят с този факт.

• Харесвам 19
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.