Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Не зная дали сте я виждали тази зависимост на вируса от кръвната група, но сега  ми попадна и го пускам за който се интересува :

Individuals with blood type O may have lowest risk of infection; individuals with A and AB may have increased risk of severe clinical outcomes

https://www.hematology.org/newsroom/press-releases/2020/possible-link-between-blood-type-and-covid-19

“Предполага се,  изглежда, може би...”- всичко е в сферата на мъглявините.

За да се твърди със сигурност, че кръвната група е водещ фактор, трябва, да се направи проучване, като всички други условия  са еднакви, което е невъзможно, според мен. Хората да са на едни години, без други заболявания, от един пол , от една раса и т.н. Значение има и професията - миньор и чиновник, не са еднозначни, като поле на експеримент. 

Нароиха се, всякакви изследвания, твърдения  - научни и ненаучни, само, установен протокол на лечение не се намери. 

Що не си насочат усилята в тая посока. И какво, ако се окаже група А по-податлива, като нямаме лекарство, ни за А, ни за 0.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 34 минути , funny каза:

Не зная дали сте я виждали тази зависимост на вируса от кръвната група, но сега  ми попадна и го пускам за който се интересува :

Individuals with blood type O may have lowest risk of infection; individuals with A and AB may have increased risk of severe clinical outcomes

https://www.hematology.org/newsroom/press-releases/2020/possible-link-between-blood-type-and-covid-19

Още лятото се говореше за тази зависимост спрямо кръвната група, имаше публикации, включително и наши медицински експерти потвърдиха, че и техният опит показва същото - хора с 0, конкретно (+), боледуват по-рядко и по-леко отколкото тези с други кръвни групи. В заключение се добавяше, че вируса е твърде нов за да има категорично потвърждение на такава зависимост.

Напоследък се говори за ген, който е отговорен за по-тежкото протичане. Ген, който всеки десети европеец например  носи. Едно от обясненията за това, че Европа е толкова засегната. В Африка този ген се срещал доста по-рядко, затова не били толкова податливи. 

Добрата новина от днес: Официално потвърдиха, че масовата ваксинация  може да започне след месец и личните лекари са готови да започнат да правят списъци с желаещи. 

https://nova.bg/news/view/2021/01/28/313326/

Започват с хората над 65г, както беше по план.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 часа, FlyTraveler каза:

Чудесно! 

Очаквайте скоро с QR код и СМС да се придвижвате от хола до тоалетната и обратно. Кодът ще важи 1 час.

• Харесвам 5
  • Смея се 5
Публикувано:

Изобщо не вярвам на тези изследвания за кръвната група. Аз съм А- и го изкарах без нито един симптом. Ама едва ли съм в статистиката.

Само наплашиха Европа-та, където масово населението е кръвна група А. Предполагам, напълно случайно 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 30 минути , Мари Николова каза:

Добрата новина от днес: Официално потвърдиха, че масовата ваксинация  може да започне след месец и личните лекари са готови да започнат да правят списъци с желаещи. 

https://nova.bg/news/view/2021/01/28/313326/

Започват с хората над 65г, както беше по план.

днес точно говорих с лична лекарка по въпроса - първо я питах дали тя самата се е ваксинирала, не искала - ок, нейно право; после - ще прави ли списък на желаещите й пациенти - щяла да го загуби, ако го почне от сега; да й направя една екселска табличка да ги записва - супер, иска; а какво точно е ексел и има ли го на лаптопа си?... и тук някъде ми стана ясно окончателно, че явно ще трябва да стана член на избирателна комисия или санитарка нейде, за да мога легално да бъда ваксинирана някога си 🙂

• Харесвам 4
  • Шок 4
  • Смея се 8
Публикувано:

А кой велик акъл реши, че ЛЛ ще прави ваксината? Хубаво да се омешат пред кабинетите болни и здрави... И как ще е точно организирано знае ли се? Че ако оставят на ЛЛ сами да си решават, наистина ще ни ваксинират към 2040 г.

Досега все съм чувала за ваксинационни екипи по другите страни. Тук ваксина няма, ама има вече сформирани 300 и малко ваксинационни екипи, които ще бъдат разположени на различни места.

• Харесвам 7
Публикувано:

За Африка все още няма яснота дали ниските стойности са реални. 

Точно днес четох за изследване, проведено лятото на 2020 в столицата на Замбия, според което между 15 и 19 процента от носкоро починалите, доведени в главната морга на Лусака, са били тествани положително за Корона. 

https://www.bu.edu/sph/news/articles/2020/africa-did-not-dodge-covid-zambia-deaths-show/

А същевременно и Catholic Church in Tanzania warns of Covid-19 surge

• Харесвам 3
Публикувано:

ами ако изключим педиатрите, които редовно ваксинират децата при тях, изобщо не мисля, че личните лекари в България имат какъвто и да било емпиричен опит с поставяне на инжекции, това обикновено се прави в манипулационни от сестри, сега ги натоварват тях с тая задача, като списъкът им е най-малкият проблем, но очевидно дори и той ги затруднява...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , antea каза:

днес точно говорих с лична лекарка по въпроса - първо я питах дали тя самата се е ваксинирала, не искала - ок, нейно право; после - ще прави ли списък на желаещите й пациенти - щяла да го загуби, ако го почне от сега; да й направя една екселска табличка да ги записва - супер, иска; а какво точно е ексел и има ли го на лаптопа си?... и тук някъде ми стана ясно окончателно, че явно ще трябва да стана член на избирателна комисия или санитарка нейде, за да мога легално да бъда ваксинирана някога си 🙂

Подсети я за 10-те лева за ваксиниран и може и да ти се разреши проблема 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Подсети я за 10-те лева за ваксиниран и може и да ти се разреши проблема 😉

викаш може даже и тя да се запише в списъка за 10 лв повече 😄 аз толкова й давам за потребителска такса, няма да се трогне хич

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Друго ограничение при ЛЛ е, че не могат да съхраняват ваксините на Пфайзер, евентуално може да ползват тази на Модерна, а най-лесна за приложение ще е тази на Астра Зенека.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, FlyTraveler каза:

Общочовешките категории са неразделни от политическите (то за чий изобщо е политиката иначе и как тези категории се прилагат/ налагат без нея) т. е. отговорът предполага дълбоко навлизане и в геополитика (не българската, ние сме само обект на такава, не и субект). Би ми отнело и доста време, с каквото не разполагам. Да не говорим, че даже и да ти извадя smoking gun, пак няма как да те убедя в каквото и да било, нито искам да го правя. Това не се отнася непременно лично за теб, такава е човешката природа по принцип. Никой не си е променял мнението по такива фундаментални въпроси просто в някакъв спор. Това се получава или като дълъг процес на натрупване и осмисляне на впечатления или когато някакви обстоятелства го наложат (тогава може да стане и много бързо). Горещо се надявам да не се случва второто.

Харесвам х 100

• Харесвам 1
Публикувано:
20 minutes ago, antea said:

ами ако изключим педиатрите, които редовно ваксинират децата при тях, изобщо не мисля, че личните лекари в България имат какъвто и да било емпиричен опит с поставяне на инжекции, това обикновено се прави в манипулационни от сестри, сега ги натоварват тях с тая задача, като списъкът им е най-малкият проблем, но очевидно дори и той ги затруднява...

Не знам точен брой, но много малка част от джипитата са педиатри. Останалите също изпълняват ваксинационния календар и разбира се самата манипулация се извършва от мед. сестра. Нищо странно няма в това. 

Лекар прави преглед, сестра поставя инжекциите.Ще се изненадам ако някъде по света има друга практика. 

... ей тия 10 лв.  ви избодоха очите. За сравнение в Германия сумата е 120€ на час.

Мога да дам адреси на медицински университети в България и от следващата пандемия който има желание тук да изкара и той нещо. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , antea каза:

викаш може даже и тя да се запише в списъка за 10 лв повече 😄 аз толкова й давам за потребителска такса, няма да се трогне хич

Мисля , че платформи като супердок скоро ще се усетят за този проблем със списъците и ще пуснат и такава функционалност 

преди 2 минути , stanimir каза:

... ей тия 10 лв.  ви избодоха очите. За сравнение в Германия сумата е 120€.

А грешно си ме разбрал в случая. Моята ирония не беше към докторите , че ще забогатеят от това а в обратна посока ( за 10 лева мисля че трудно ще ги мотивират )

• Харесвам 2
Публикувано:
10 minutes ago, Мари Николова said:

Друго ограничение при ЛЛ е, че не могат да съхраняват ваксините на Пфайзер, евентуално може да ползват тази на Модерна, а най-лесна за приложение ще е тази на Астра Зенека.

Това не е съвсем точно. 

Публикувано:

@stanimir на всеки личен лекар има сестра, да не кажа, че сигурно повечето нямат... противогрипни ваксини например си правим в частен медицински център, отиваме, плащаме си 10 лв и в тяхната манипулационна ни ги слагат, защо и за тая ваксина да не може да е така? кой изобщо реши, че е задължително да бъдат безплатни за всички и по този начин да те правят зависим от  желанието или нежеланието на личния ти лекар? на фона на това, което сме похарчили от ноември във връзка с тоя вирус, и трицифрена сума по отделно за всеки съм склонна да платя, ако има възможност да си купя ваксина, разбира се, когато дойде време за интервала за моята възрастова група

• Харесвам 2
Публикувано:
5 minutes ago, antea said:

@stanimir на всеки личен лекар има сестра, да не кажа, че сигурно повечето нямат... противогрипни ваксини например си правим в частен медицински център, отиваме, плащаме си 10 лв и в тяхното манипулационна ни ги слагат, защо и за тая ваксина да не може да е така? кой изобщо реши, че е задължително да бъдат безплатни за всички и по този начин да те правят зависим от  желанието или нежеланието на личния ти лекар? на фона на това, което сме похарчили от ноември във връзка с тоя вирус, и трицифрена сума по отделно за всеки съм склонна да платя, ако има възможност да си купя ваксина, разбира се, когато дойде време за интервала за моята възрастова група

Над определен брой записани пациенти са задължени да имат медицинска сестра,  а при още по-голям трябва да има дори втори лекар (макар и да има вратичка за фиктивни назначения). 

В Делиормана, а и не само има практики с по 3-4000 пациенти. 

След реформата в здравеопазването вече почти 20 години точно личните лекари са натоварени с имунизациите в България, логично е те да направят и сегашната. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , antea каза:

кой изобщо реши, че е задължително да бъдат безплатни за всички и по този начин да те правят зависим от  желанието или нежеланието на личния ти лекар?

Защото, ако не са безплатни, твоята теория за грижа към хората от страна на държавата, се разбива на пух и прах.

Не може ваксини с предимство за платежоспособни, защото ще тръгнат по тоя канал, а по линията за социално слабите ще има вечен недостиг.

А иначе в духа на твоето питане, и аз искам да питам защо се договарят ваксини по политическа линия? Има все пак и руски, и китайски...  а който иска, да си избира която иска.

• Харесвам 6
Публикувано:

какъв е този брой, за да се ориентирам още колко граждани от квартала ни като нас ще се борят със списъка да не бъде загубен

но нейм, не прочете ли , че не искам да изпреварвам никого? просто искам да имам равен шанс с хора, чиито лекари за по-ентусиазирани във връзка с това ваксиниране

• Смея се 1
Публикувано:

Моето джипи, дърта е, слага ваксините, има сестра, но боцка лекарката. Не мисля, че повечето не могат да боцкат, напротив. И манипулационна си имат всички, и изобщо няма проблем. И противогрипната тя ни би. Но това не пречи да си има и други центрове за ваксинация, само ваксина да има. 

• Харесвам 1
Публикувано:
5 minutes ago, antea said:

какъв е този брой, за да се ориентирам още колко граждани от квартала ни като нас ще се борят със списъка да не бъде загубен

Не знам точната бройка, но знам че са задължени. Иначе просто няма как да  подпишат (подновяват)  договор с НЗОК. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Това не е съвсем точно. 

Такива бяха коментарите на интервюираните ЛЛ, които пуснаха в новините. Няма как да е съвсем точно, защото всичко е още теория 🙂

Ако се осигури необходимата техника за съхранение на ваксината на Пфайзер или организация по разнасянето до кабинетите на ЛЛ, вероятно това ограничение ще отпадне. 

Положително е, че вече се говори за масова ваксинация и списъци 😉

Публикувано:
преди 5 минути , antea каза:

но нейм, не прочете ли , че не искам да изпреварвам никого? просто искам да имам равен шанс с хора, чиито лекари за по-ентусиазирани във връзка с това ваксиниране

Разбира се, че прочетох.

Като ти дойде ред, ще имаш безплатна ваксина.

Можеш, например, да се сърдиш на ЕС, ако в Германия, Франция и др. страни хората на твоята възраст се ваксинират по-рано.

Щото нали ЕС ги договаря и одобрява?? Значи трябва за всички да има едновременно и по равно.

Може би, най-лесно ще ти е, ако си смениш личния лекар с "по-разтропан". 

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

Може би, най-лесно ще ти е, ако си смениш личния лекар с "по-разтропан". 

с удоволствие, стига да се намери някой, който да сподели такъв, читав в София, склонен да записва нови пациенти 🙂 нали не си мислиш, че не съм се сетила за този "вариант", за да стигна до прозрението че е невъзможен

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , antea каза:

🙂 нали не си мислиш, че не съм се сетила за този "вариант", за да стигна до прозрението че е невъзможен

като те чета, си доста напориста, така че ще успееш. Със сигурност има такива ЛЛ.  

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.