Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 54 минути , stanimir каза:

Доста е лицемерно да оплакваме бедните и гладните, които и досега нямаха възможност да пътуват не само до Малдиви или Доминикана, ами често дори извън родното си село. До преди месеци не помня да сме се сещали за тях в този форум. 

преди 54 минути , antea каза:

мерки, които ограничават хобитата ни

преди 18 минути , Masmiya каза:

ние се оплакваме, че не можем да пътуваме както преди. 

Вие наистина ли мислите че цялата тази лудост ограничава единствено и само хобито ни да пътуваме ?!?!?!? 

• Харесвам 5
  • Браво 4
Публикувано:

Българина, чужденецо, прави необходимото. Само че, докато не осъзнаете, че ВЪПРЕКи и Независимо от направеното,хора пак ще си умират, няма да има покой! А работещите на 1 линия НОСЯТ всички ЛПС и въпреки това се заразяват. От други хора, които също носят ЛПС и СИ седят вкъщи. 

Просто, това е природа. 

П. С. Най-пушещире хора, които познавам, са лекари. Кой им е виновен при рак на белия дроб? Нима не знаят опасностите? Хайде стига с това вие, ние. Никой не е виновен за това, че някой е болен, за това, че той самият е болен, за това, че някой е умрял. Ега ти боговете, вече мислим, че властваме над смъртта и живота. 

• Харесвам 10
Публикувано:

И моите 50ст. по темата:

По отношение на ваксините; тъй като българина масово не вярва на властта / характерно е за доста народи/, и тъй като седи и гледа как почти една година вече масово го лъжат от ТВ, медии, и къде ли още не, е нормално да е скептично настроен. 

Не знам дали ви прави впечатление на изключително агресивния начин на ваксинацията, при положение, че супер опасния вирус има 99.6% survival rate. Това трябва да ви говори твърде много. Да не говорим, че има огрмного количество лекари, които не искат да се ваксинират (почти всекидневно излизат информации за това )- но не си спомням някой да е дал поле за изява, интервю и тн. на някои от тези лекари. За учителите е ясно, че не искат да се ваксинират, тъй като ситуацията на тях им харесва такава каквато е. За децата - сега гледам че искат да ги тестват масово (както казва една колежка тук - "или на тестовете им изтича срока на годност и се чудят какво да ги правят  или бройките падат, а трябва да се вдигат..."). В България това не е особено видно, но в други страни масово има цензура срещу анти-ваксинацията. 

Да не говорим, че задължителната ваксинация противоречи на 1 куп международни документи. 

Въвеждането на паспорти, green badges и подобни, освен че е дискриминиращо, е дежa вю на едни мрачни времена (стартирали с кристал нахт (не знам как се пише на немски), само че с обратен знак. 

По отношене на вируса като цяло, и щамовете му -  пародията най-лесно може да се види в Нова Зеландия - там за 3ма души позитивни затвориха столицата (4то ниво - каквото и да значи това, 3то ниво за останалата част от страната), тъй като искат да са zero covid страна. Което е възможно да стане, най-малкото защото НЗ се намира на другия край на земята, докато това е на практика неприложимо в Европа, Аустралия опън гони зрителите след определен час?? - вируса се активира след определен час ли? В Италия забраниха карането на ски до 5март - новия щам се крие в храстите, снега, и полепва по ските. Но след 5 март нещата явно ще се оправят, и опасността ще е избегната. От онзи ден, от техния щаб призовават за тотален локадун пак...ще видим какво ще стане

От 5март, в Англия ще разрешават на хората да седят на park bench с друг човек, различен от тяхното семейство.....(може би ще им разрешат, ако не се появи някой нов щам). Освен това, от миналата година там върлува една кампания Act like you've got it на здравната каса. А това според мен е супер зловещо и непочтено спрямо хората.

Между другото В Англия и Италия масово има призиви за спиране на говоренето на разни ескерти "учени, математици и др", които чисто и просто тероризират хората, които и без това са доста наплашени вече.

Липсата на т.нар пътна карта за излизане от кризата, е оправдана с мутациите на вируса, които в общи линии са основание за продължение на локдауните.

Въпросите, които човек логично би следвало да си зададе - възможно ли е новия щам да възкникне практически едновременно по едно и също време в различни части на континента. Ако да - влизането в повечето държави става с пср, който очевидно е ненадежден, Възможно ли е в едно и също време в Европа - всчико да се превръща в червена зона?  и тн.

🙂

• Харесвам 9
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Това безкрайно говорене на 'математици', 'статистици' и др. 'експерти' наистина минава всички граници вече, дори и досадният Щаб отдавна си направи брифингите един път седмично ....

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Та , ще ме извинявате, но няма как да се "впечатля" че може да умра от корона и да спра да живея междувременно , затихнала от страх, при положение че е в пъти по-вероятно ако ще умирам от болест да е от рак. Но някак никой не поставя на пауза живота заради рака , но пък заради короната застанахме в ступор.

Да не говорим че за короната има превантивни мерки които , който поиска ( а в случая и без да поиска) може да предприеме. За рака такива няма.

Според мен обаче, монетата има друга страна. Съвсем нормално е да разсъждаваме преимуществено от своя гледна точка. Аз също, както многократно заявих, не съм съгласен с голяма част от мерките. Считам, че таймингът беше изначално сгрешен. Затворихме страната при наличието на стотина заразени. Въведохме КПП-та при наличието на няколко хиляди заразени. В същото време отхлабваме мерките при устойчив ръст на заболелите. ОК, ясно, че пандемията отдавна е повече политически отколкото медицински въпрос, но аз бих обърнал внимание на нещо друго, а именно гледната точка...

Характерно за вирусите е, че се предават от човек на човек. И ако на мен лично не ми пука дали ще се заразя, как ще протече болестта, включително дали няма да има усложнения и летален край, през цялото време не ми се иска да забравям (и наистина не забравям!), че моето здравословно състояние (което да приемем е лично моя грижа и избор) няма нищо общо с факта, че ако се разболея (отново) е твърде вероятно да заразя други хора около мен докато разбера, че съм болен. А това последното вече не е ОК от моя гледна точка. Дали не се превърнахме в тотални егоисти? Просто си разсъждавам...

• Харесвам 21
Публикувано:
преди 13 минути , Радо каза:

В Италия забраниха карането на ски до 5март - 

От 5март, в Англия

, Възможно ли е в едно и също време в Европа - всчико да се превръща в червена зона?  и тн.

5-ти март някаква специална дата ли е? 

Сега пък учителите ви виновни, че не искали да се ваксинират, за да си седели вкъщи! Ей така, заклеймихте цялото съсловие! 

Публикувано:
преди 12 минути , Радо каза:

По отношене на вируса като цяло, и щамовете му -  пародията най-лесно може да се види в Нова Зеландия - там за 3ма души позитивни затвориха столицата (4то ниво - каквото и да значи това, 3то ниво за останалата част от страната), тъй като искат да са zero covid страна. Което е възможно да стане, най-малкото защото НЗ се намира на другия край на земята, докато това е на практика неприложимо в Европа, Аустралия опън гони зрителите след определен час?? - вируса се активира след определен час ли

Изключително подвеждащо. 

Мога да ти го обясня всъщност:

За НЗ, както и Австралия при 0 локални заразени след доста време се появява /изпускат/ от карантинен хотел. Целта за затварянето /при тях 3 дни, при нас 5/ не е просто затваряне. През това време се разследват всички контакти на болните,  публикуват се непрекъснато всички места- транспорт, заведения, магазини, к дето са били и се призовават всички, били по с щото време на същите места да се тестват. Целта е да не се разпространи и да се ограничат щетите.

За Австралия Оупън доста смешно се е получило- вирусът не идва в полунощ, а мерките влизаха в сила в полунощ и събитието, както и други такива, заведения и всичко останало нямаха право да приемат посетители след полунощ.

Ако споровете тук са с нормален тон, не са цинични и грозни, ако се водят малко по-възпитано и се приемеше мнението на опонента със сигурност много хора, което вече не взимат участие биха били все още в дискусията. И това щеше да е полезно за всички.  

И хора, малко по-смирено. Не знаете с кой говорите, какво точно той е загубил или ще. Човечност трябва, стига с тоя гняв.

Освен това подхвърлянето на де що се намерят статийки с нищо не допринася  за полезността на темата.

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

5-ти март някаква специална дата ли е? 

Сега пък учителите ви виновни, че не искали да се ваксинират, за да си седели вкъщи! Ей така, заклеймихте цялото съсловие! 

Не знам защио са се фиксирали в тази дата.

За учителите - не съм искал така заклеймяващо да прозвучи. Нямам нишо против тях 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

Според мен обаче, монетата има друга страна. Съвсем нормално е да разсъждаваме преимуществено от своя гледна точка. Аз също, както многократно заявих, не съм съгласен с голяма част от мерките. Считам, че таймингът беше изначално сгрешен. Затворихме страната при наличието на стотина заразени. Въведохме КПП-та при наличието на няколко хиляди заразени. В същото време отхлабваме мерките при устойчив ръст на заболелите. ОК, ясно, че пандемията отдавна е повече политически отколкото медицински въпрос, но аз бих обърнал внимание на нещо друго, а именно гледната точка...

Характерно за вирусите е, че се предават от човек на човек. И ако на мен лично не ми пука дали ще се заразя, как ще протече болестта, включително дали няма да има усложнения и летален край, през цялото време не ми се иска да забравям (и наистина не забравям!), че моето здравословно състояние (което да приемем е лично моя грижа и избор) няма нищо общо с факта, че ако се разболея (отново) е твърде вероятно да заразя други хора около мен докато разбера, че съм болен. А това последното вече не е ОК от моя гледна точка. Дали не се превърнахме в тотални егоисти? Просто си разсъждавам...

Ти не можеш да носиш отговорност за състоянието на имунната система на някой друг и колко той е податлив на заразяване от нещо. А това да се превръща в "обществена концепция за здравеопазване" е малко налудничаво.  А да сте забелязали, че вече се говори за "здравни власти"??? Власти ???

Любопитно ми е каква ти е юридическата гледна точка за документите за ваксиниране, които биха станали изискуеми евентуално, след като ваксинацията не е задължителна.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , но нейм каза:

Ти не можеш да носиш отговорност за състоянието на имунната система на някой друг и колко той е податлив на заразяване от нещо.

Това да го кажа ли на колежката ми, чието дете е болно от рак и при което тя се прибира след работа, и просто да си махна маската и да си дишам на воля срещу нея? Или пък на бабата, седяща до мен в софийското метро, с оголен нос, мислейки че това я пази?! Ами, не ми е все едно за другите хора, познати и непознати. И нося отговорност за моето поведение, което би повлияло на тяхното здравословно състояние, а не за тяхната слаба имунна система.

• Харесвам 18
Публикувано:

Знаех си аз, че учителите стоят зад всички световни конспирации, даже и пандемията! 😃 Всичко в кръга на шегата, разбира се! Забелязах, че доста се коментира поведението на учителите в ситуацията, но едва сега си позволявам да споделя моето мнение, въпреки че доста се отклоняваме от темата.

Начален учител съм и на мен онлайн обучението изобщо не ми допада, не ми харесва и не го искам. Бяхме даже наскоро пак в карантина заради случай на положително дете в класа и не е приятно. Виждам какви са негативните отражения върху малките - не само образователни, но и социални. За мен единствените положителни страни на онлайн обучението са липсата на шум в междучасията и инцидентите, но това е така, просто защото нашият клас е доста шумен и буен. Наричат ни Джурасик парк. 😀

Допускам, че мнението Ви е такова, защото или не сте попаднали на добри учители за децата си, или просто учителите, с които общувате са на такова мнение. Но това не означава, че всички мислят така. Хората, с които работя предпочитат присъственото обучение и всички изтръпваме от слухове за затваряне. Повярвайте ми, учител, който не се раздава, тази професия не му се отдава и не я приема присърце в присъственото обучение, няма как да не предпочита онлайн обучението. Да, не бяхме засегнати финансово, което в тази криза определено е огромен плюс, но не е редно наистина да се слагат етикети. Малко ми звучи като мъжете са такива, жените - онакива, а пък учителитеее... Предпочитам да се прибирам с главоболие и да обсъждам проблемите на класа с родители до 20ч, отколкото да стоим пред компютъра и да "учим".

За ваксинирането - лично аз бих се ваксинирала, но просто не желая да е на този етап, защото имам свои лични причини и така съм решила сега. Все пак е доброволно и дори някой на въпроса "Защо не искаш да се ваксинираш?" отговори с "Ами просто така.", то си е негово решение.

И да се върна за пътуванията - да, причината да искам да се ваксинирам са те, а докато това стане съм се подготвила психически да се тествам. 😋

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 6 минути , но нейм каза:

Любопитно ми е каква ти е юридическата гледна точка за документите за ваксиниране, които биха станали изискуеми евентуално, след като ваксинацията не е задължителна.

Ами, аз май бях писал по този въпрос. Според мен, въвеждането на подобно изискване ще бъде дискриминационно и няма да мине в случай на съдебно намеса. Ваксинацията по същите причини не може да бъде задължителна. По-скоро си представям, че е възможно определени бизнеси да се адаптират към условията. Навремето в самолетите имаше салон/страна за пушачи и салон/страна за непушачи. Не виждам причина да не се въведе подобно разделение за ваксинирани и неваксинирани. Същото може да се случи и в хотелите и заведенията. Разбира се, това трудно ще може да се осъществи на практика, но принципно е възможен вариант от гледна точка спазване на човешките права... 

• Харесвам 6
Публикувано:

"Здравни власти" не е нов термин. 

Това че едва сега чувате за него не го прави нещо  стряскащо или каквото да било друго. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , desislavna каза:

Това да го кажа ли на колежката ми, чието дете е болно от рак и при което тя се прибира след работа, и просто да си махна маската и да си дишам на воля срещу нея? Или пък на бабата, седяща до мен в софийското метро, с оголен нос, мислейки че това я пази?! Ами, не ми е все едно за другите хора, познати и непознати. И нося отговорност за моето поведение, което би повлияло на тяхното здравословно състояние, а не за тяхната слаба имунна система.

Минали години при пиковете на сезонните грипове, носеше ли маска? Защото и един сезонен грип може да е фатален за онкоболен или за възрастен човек.

А, доколкото знам, може да си заразоносител на всеки сезонен грип, без да се разболееш. Сега дай да ходим с маски от септември до април, за превенция на общественото здраве.    

Малко повече ми идва драматизмът с този Ковид. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Лично аз, гледайки във ФБ какво се изсипва тия дни от полетите по плажовете на Занзибар,  взех решение дълги години да не стъпвам там, поне докато тия картини не поизбледнеят в съзнанието ми. 

На даден етап може би да потърся и професионална помощ. 

Въпрос на време е Веско Маринов и Николина Чакърдъкова да спретнат едно турне.

Народонаселението се изсипва на 99% в Занзибар. Около 1% отиват освен това на сафари в северните паркове (4 дни) или в парка Микуми, разбира се, организирано от туроператори, които хал хабер си нямат от материята. 

Танзания е много повече от Занзибар, има морски курорти на материка, както и други острови, различни от основния остров Занзибар, който масовката го заля още преди няколко години, в момента, в който няколко големи а/к започнаха директни полети до там. Северните паркове едва ли са препълнени с този малък процент екскурзианти, а освен тях има и други (паркове), които са прекрасни и повечето хора не са ги чували даже.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

Минали години при пиковете на сезонните грипове, носеше ли маска? Защото и един сезонен грип може да е фатален за онкоболен или за възрастен човек.

А, доколкото знам, може да си заразоносител на всеки сезонен грип, без да се разболееш. Сега дай да ходим с маски от септември до април, за превенция на общественото здраве.    

Вярно е това, което пишеш! Аз също много често се замислям, че днес разсъждавам по коренно различен начин от гледна точка на вероятността да предам вирусна зараза на друг. В същото време обаче си спомням за гледките на хиляди хора с маски в Азия, които навремето ми се струваха смешни, а днес не биха ми направили впечатление. Тогава си мислех, че основната причина да носят маски е замърсения въздух, но сега осъзнавам, че става дума за самостоятелно наложено правило за поведение без намесата на държавата. Дали ни чака подобно бъдеще? Твърде е възможно маските на обществени места постепенно да се превърнат в толкова нормални, колкото е нормално да бъдем облечени въпреки 40 градусовите жеги през лятото...

• Харесвам 4
Публикувано:

преди 3 часа, Lyubina каза:

Леко в страни от разгорещената дискусия, да попитам защо сме склонни да се доверим на нещо, което е изпитано и има някакви данни от 50 или 100 души (като ивермектин), но ни е трудно да приемем ваксините, които са изпитани при десетки хиляди? 

преди 12 часа, FlyTraveler каза:

Намерих си Ивермектин и ако се заразя с Ковид го започвам. Ако пътувам някъде, ще си взема дозата за профилактика. 

150210716_2969686703276433_6531072303870018225_n.jpg

Понеже нали тук се оформи като темата за конспиративни теории, да развия и аз моята. 
Според мен, профилът на FlyTraveler е хакнат от Кирил Домусчиев и сега през този профил той си рекламира безплатно медикаментите сред огромната аудитория на Магеланци.ком, а за да ни заблуди, пуска и по някоя снимка в темата за животните... :biggrin:  
Още повече, че братовчедката на лелята на една комшийка, която работи в Хювефарма, е казала, че складовете на фирмата са пълни с огромни количества Ивермектин, който трябва да се пласира някъде! Еми не е трудно да се събере 2 и 2, нали!?

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 7 минути , но нейм каза:

Сигурно безкрайно ще те изненадам, но да, носех в метрото през зимата. Само там и само тогава. А ти?

• Харесвам 5
Публикувано:

Някой, който знае, моля да обясни:

Защо за морбили (например) не се иска тест или ваксинационен паспорт, тест или карантина при влизане в друга държава, самолет ?

През последните години огромни маси хора пристигнаха в Европа от Азия и Африка.

Някое правителство или здравна организация да са поставяли ограничения за ваксинационния им статус ? 

Дадох пример с морбили, защото знам, че това причинява тежки малформации в плода при бременни.

Вероятно има и други опасни болести, специалистите могат да допълнят. 

Та... за морбили може, за ковид не може 🤔 , както би казал Дочо Булгуров.

За основанията, които определят правилата, питам.

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Понеже нали тук се оформи като темата за конспиративни теории, да развия и аз моята. 
Според мен, профилът на FlyTraveler е хакнат от Кирил Домусчиев и сега през този профил той си рекламира безплатно медикаментите сред огромната аудитория на Магеланци.ком, а за да ни заблуди, пуска и по някоя снимка в темата за животните... :biggrin:  

Да, Домусчиев ми кихна няколкостотин К за целта... 🙂🙂 🙂  

Фичо, предлагам ти да изгледаш това изслушване в конгреса на САЩ, където под клетва говорят водещи американски лекари, повечето от тях университетски преподаватели (включително и от Станфорд). Става дума за ранно доболнично лечение на Ковид-19, както и профилактика с два медикамента - Хидроксихлорохин и Ивермектин. Тук не става въпрос за някакво мижаво изледване в България със 100-200 човека, а за сериозни рандомизирани изпитвания в различни части на света, както и за практиката на тези лекари с пациенти до момента.

Лекарят, който говори за Ивермектина е университетски преподавател и интензивен пулмолог, който се занимава изключително с Ковид пациенти в интензивни отделения (д-р Кори - мин. 34:22 от видеото, ако нямаш търпение/ желание/ време да изгледаш цялото). Същият този човек, на друго изслушване в сената е пледирал публично за използване на кортикостероиди в напреднали стадии на тежко боледуващи ковида, след което този тип медикаменти влизат в протоколите на всички болници.

Ако някой от вас има наивноста да обяви тези хора за конспиратори и/ или пък си мисли, че е по-голям специалист по въпроса от тях (това за медиците във форума), да го напише тук, аз лично съм любопитен кой/ коя е той/ тя. Ама първо изгледайте внимателно видеото. Източникът е PBS, реномирана американска медия, която излъчва предимно природо-научни предавания, просто в случай, че някой се опита и тях да обвини в конспирация или някакво политическо пристрастие. 😉  Видеото започва на минута 06:12. Приятно гледане! 🙂 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, desislavna каза:

Сигурно безкрайно ще те изненадам, но да, носех в метрото през зимата. Само там и само тогава. А ти?

А аз не. От началото на пандемията обществен транспорт не съм ползвала нито веднъж.  

Маска нося само в затворени обществени пространства, магазини, болници, защото така са разпоредили здравните власти. Ако видя, че касиерката си носи маската на брадичката, и аз веднага я свалям, че ми пречи да дишам.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не можах да се въздържа да не пиша.

1. За "специалистите" по всички медии - отдавна трябваше да има бъде взет гласа. В двете крайности са - или всяват паника, или дрънкат успокояващи глупости. Е, някои и в политиката ще влязат с това. 

2. За учителите - да, до човек е. Не отричат, че не е добро за децата, но голяма част от тях ситуацията ги устройва. Не ставаш по нощите да ходиш на училище посред зима, не слушаш шума от децата (което най-много пречи). Има една група учители, които наистина полагат повече усилия и работят дори повече, за да компенсират. Има и друга група, на които им е супер удобно хем да ги е страх да се върнат в училище, хем да НЕ ИСКАТ (не че са с противопоказания) да се имунизират. Впечатленията ми са лични от близки и откровени учители. Ми не става така.

3. За лекарите и в частност личните лекари. Е тук вече най-недоумявам, наистина. Голяма част от тях не желаят да се имунизират, че убеждават и пациентите да не го правят??? Вчера четох в една от хилядите ФБ групи обсъждане по темата. Един от ЛЛ е казал, че го е страх от нежелани реакции, които не знае как да овладее в кабинета си. Другите просто агитират пациентите да не се записват в списъка. И после как да вярва човек в ползата от ваксините?

п.с. - аз ще се ваксинирам, като ми дойде реда наесен, да не си помисли някой нещо. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

Ако видя, че касиерката си носи маската на брадичката, и аз веднага я свалям, че ми пречи да дишам.

Тоест, практически носиш маска единствено заради наложените правила за поведение на обществени места?

В интерес на истината аз също не обичам маските, защото ми изпотяват очилата. Опитвам се да компенсирам със спазване на по-голяма дистанция. Винаги има начин, въпрос на желание е, но твоето е демонстрация, с която практически не постигаш нищо друго освен измамно вътрешно удовлетворение...

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Ами, аз май бях писал по този въпрос. Според мен, въвеждането на подобно изискване ще бъде дискриминационно и няма да мине в случай на съдебно намеса. Ваксинацията по същите причини не може да бъде задължителна. По-скоро си представям, че е възможно определени бизнеси да се адаптират към условията. Навремето в самолетите имаше салон/страна за пушачи и салон/страна за непушачи. Не виждам причина да не се въведе подобно разделение за ваксинирани и неваксинирани. 

Тогава е логично да ти искат паспорт/документ и за всички задължителни ваксини - по ваксинационния календар.

Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

Тоест, практически носиш маска единствено заради наложените правила за поведение на обществени места?

, но твоето е демонстрация, с която практически не постигаш нищо друго освен измамно вътрешно удовлетворение...

Да, нося маска заради правилата. Нищо не демонстрирам - пречи ми да дишам, задушава ме и я махам при първа възможност. 

Не работя в офис с други хора и това в сегашната ситуация е цяло щастие.

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.