Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , luba_rizova каза:

Не знам. Мен ме дразни агресивното и плоско налагане на ваксинацията. Толкова агресивно, че човек започва да става подозрителен. Иначе, ако не бях преболедувала, щях да се ваксинирам при първа възможност. Сега пак ще го направя, за да мога да пътувам, но няма да бързам, то и без това за сега няма как. А и вече имам претенции за ваксината. 

Дюк, може би защото съпругата ти работи на доста отговорно място и има избор, аз казах за моя близка учителка, която трявбаше да я ваксинират понеделник (изобщо без право на избор), но понеже тя беше болна и се наложи да откаже ваксинацията, и поиска да я ваксинират след 7 дни, да, ама й заявиха, че не може и отива чак на следващия етап след месеци. Ако имаше варианти, щяха да й ги предложат. Та, и тук има значение на кой и къде се поставят ваксините. 

Този феномен съседката каза/гугълни и ще видиш, е много интересен, но не може да се борим с това, за съжаление. И наистина има лекари, които са скептични, и те също имат право на мнение. Все пак. Макар че цензурата властва сериозно. 

И мен това ме дразни. Понеже на няколко места в Германия спряха ваксинирането с AстраЗенека и сега никой не иска да се ваксинира с нея и се почват някакви безумни изказвания.

Проф.Дростен: "Всъщност ваксината на АстраЗенека е много по-добра в сравнение с това, което сме очаквали" - меко казано безумно изказване. Т.е. те са очаквали пълни боклуци и сега са изненадани. Или как го разбирате вие това?

Проф.Плахтер (вирусолог): "Колко по-силно реагира човек, толкова по-сигурен може да е, че ваксината действа" ...

Je stärker man reagiert, umso sicherer könne man sein, dass der Impfstoff anschlägt, so der Virologe Prof. Plachter von der Uni Mainz

• Харесвам 9
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 16 минути , но нейм каза:

Аз имам проблем само с едно: да не ми се вменява вина за здравето на някой друг. И не отстъпвам.

Искам всички желаещи да се ваксинират по-бързо с предпочитаните от тях ваксини. И се дразня, че властимащите не са много експедитивни. 

Лично мнение е че човек може да бъде виновен( думата не е най-подходяща) за разболяването на някой друг, само и единствено ако самият той е знаел, че е болен и въпреки това е отишъл на купон, среща или каквото и да било. 
Според мен не е нормално да знеш, че имаш температура, кашлица , разстройство или каквото и да било и да ходиш по кафетата. 
Всичко останало е недоказуемо. Но да съм в цветущо здраве и да ми кажат, че съседката си е отишла от този свят заради мен не е нормално. 

Аз също имам проблем с вменяването на вина като цяло, било то за здравето, фалита или каквото и да било на някой друг. 
Не се чувствам и няма да се чувствам виновна, как живея, защото само аз и мъжа ми знаем какво ни коства това( както и всеки друг човек знае за собствения си живот).

• Харесвам 10
Публикувано:

А някой може ли да обясни това изказване, което бях цитирала назад в темата , че да се избягва поставянего на ваксини от желаещите да забременеят ?!?!?

"Моят съвет е на този етап  жените да се въздържат от ваксина, ако искат да забременеят. Ще видим в следващите две години оценките за безопасност" - препоръча Гетов.

https://segabg.com/hot/maksimalen-imunitet-sreshtu-covid-19-10-dni-sled-vtoroto-ubozhdane )

Кое е притеснителното ? Свикнали сме с това определени медикаменти да не се препоръчват на бременни, но аз лично до сега не бях чула нещо да не се препоръчва ако искаш да забременееш. И изобщо това коментирано ли е в други държави и други специалисти освен у нас ?

Публикувано:
преди 26 минути , ivailo_radev каза:

Проф.

Проф.

Явно и при вас тия са на мода; проф. доц. акад. ст.н.с. 

Има два начина на цензура: единият - да мълчиш, като при комунизма, а другият - да словоблудстваш, като в днешните времена.

Просто "словото" девалвира, заедно с всичките му носители - проф.доц. акад. ст.н.с. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , funny каза:

А някой може ли да обясни това изказване, което бях цитирала назад в темата , че да се избягва поставянего на ваксини от желаещите да забременеят ?!?!?

"Моят съвет е на този етап  жените да се въздържат от ваксина, ако искат да забременеят. Ще видим в следващите две години оценките за безопасност" - препоръча Гетов.

https://segabg.com/hot/maksimalen-imunitet-sreshtu-covid-19-10-dni-sled-vtoroto-ubozhdane )

Кое е притеснителното ? Свикнали сме с това определени медикаменти да не се препоръчват на бременни, но аз лично до сега не бях чула нещо да не се препоръчва ако искаш да забременееш. И изобщо това коментирано ли е в други държави и други специалисти освен у нас ?

Незнам кой е Гетов, но в Германия върви слуха , че ваксините са създадени за да ограничат населението на земята и предизвикват стерилитет 😂

Това е единственото което аз съм чула 😂

а принципно при ваксиниране с живи ваксини, не се препоръчва забременяване в следващите 1 или 3 месеца ( не съм сигурна колко точно), поради опастност от малформации на плода.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 минути , Velyana каза:

Незнам кой е Гетов, но в Германия върви слуха , че ваксините са създадени за да ограничат населението на земята и предизвикват стерилитет 😂

Това е единственото което аз съм чула 😂

Toва е напълно несериозно. 

Публикувано:
В момента, Tesh каза:

Toва е напълно несериозно. 

Естествено, че е несериозно 😂 но можеш да го кажеш на една част от немското население която вярва.

както и на тези които вярват в илюминати, вещици, заклинания и т.н.

естествено, това твърдение няма никаква научна обосновка, но е забавно какви теории е способен да създаде човешкия мозък 😂

• Харесвам 3
Публикувано:

Ще дам малко информация за Гърция.

Ваксинирането започна на 27/12/2020. Програмата е първите ваксинирани да са над 85 години, работещи в болниците и политически лица. Вече повечето от тази група получиха и втора доза на Пфайзер. Някъде преди месец започна ваксинацията на възраст от 80 до 85 год.., Тази седмица започна ваксинацията на 75-79 годишните, а миналата на 60-65 год. с АЗ. Другата седмица започва ваксинацията на 65-70 с Пфайзер. Всички над  65 год. се ваксинират с Пфайзер.

Вчера, 17/2 са ваксинирали 27.901 човека, общо  ваксинирани до 17/2 – 603.667. С една доза са ваксинирани 412.970.

След втора ваксинация една медицинска сестра е с парализирани долни крайници, на инвалидна количка. Получила синдром Гилен -Баре, казват, че е на терапия и ще стане добре и ще се върне на работа.  Един възрастен починал в болницата, малко след втората доза.  За дядото казаха след аутопсия, че е от възрастта, запушени артериални вени, нямало е алергичен шок, следователно не е от ваксината. На английски информация не намирам. Пфайзер е информирана за тези сличаи.

Има още един случай, който е странен и все още скандален – разследва се. Лекар, ваксинирал свои познати, без да спазва ред. Малко след като го хващат, лякарят казва, че не си усеща долните крайници след ваксинация и не може да върви. В момента се разследва дали е истина или лъже.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , Velyana каза:

но е забавно какви теории е способен да създаде човешкия мозък 😂

Е, човешкото въображение може да бъде много богато, това не е нещо толкова странно, по-учудващото (или може би не?) е колко много хора са склонни да вярват на всякакви малоумни измишльотини...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Фил каза:

Е, човешкото въображение може да бъде много богато, това не е нещо толкова странно, по-учудващото (или може би не?) е колко много хора са склонни да вярват на всякакви малоумни измишльотини...

Прав си човешкото въображение и човешката глупост нямат граници 😆

Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

На съседката винаги може да се вярва :biggrin:

Няма да забравя , преди около 20 години беше, мъжа ми си купува кола ( на старо, но нова за нас) . Тогава като вземеш кола първо слагаш един куп имобилайзери ( ключета, със стотинки... абе защитена работа) и аларма. Та цялото нещо приключва в 2-3 през нощта и той прибира колата по това време директно в гаража.

На сутринта в 7 разхождам кучето и съседката казва : "Абе ... Петрова .. имате нова кола а ? Честито !" Та... както казах - съседката знае всииичко ! 

Сетих се за една песен... 

СЪСЕДКАТА

Съседката, която знае всичко стои на пост зад своето перде, със тайното желание едничко да знае кой, кога, къде.

Сега си спомням как преди години така я мразех, че дори веднъж просъсках, зъл, че всичко ще й мине, ако набързо си намери мъж. Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош.

Сега дори не искам да си спомня - задъхвам се от всеки лек баир и времето скрои ми дреха скромна - съседката утихна най-подир.

Понякога дочувам отдалече младежки смях във уличния мрак и ми се иска, в спомени увлечен, съседката да ме ругае пак.

Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош. Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош.

Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош.

Композитор :Веселин Тодоров 

Текст:Матей Стоянов 

Който иска да я чуе:

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , crazyhorse каза:

Сетих се за една песен... 

СЪСЕДКАТА

Съседката, която знае всичко стои на пост зад своето перде, със тайното желание едничко да знае кой, кога, къде.

Сега си спомням как преди години така я мразех, че дори веднъж просъсках, зъл, че всичко ще й мине, ако набързо си намери мъж. Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош.

Сега дори не искам да си спомня - задъхвам се от всеки лек баир и времето скрои ми дреха скромна - съседката утихна най-подир.

Понякога дочувам отдалече младежки смях във уличния мрак и ми се иска, в спомени увлечен, съседката да ме ругае пак.

Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош. Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош.

Жесток съм бил, но тя следеше бясно с кое момиче идвам всяка нощ. Разказваше наляво и надясно, че съм разхайтен, егоист и лош, че съм разхайтен, егоист и лош.

Композитор :Веселин Тодоров 

Текст:Матей Стоянов 

Който иска да я чуе:

Ха, май на всеки език има по една такава песен 😄

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

"God will take good care of you
Just do as I say, don't do as I do
"

Това парче и клипът към него са непреходни :)

• Харесвам 2
Публикувано:

https://baricada.org/2021/02/17/amr-risk-pandemic/

Много добре направено обобщение за следващата здравна криза, която очаква човечеството - увеличаващата се резистентност на микробите към антибиотиците, които използваме (все повече прекалено) и как една от положителните страни на настоящата Ковид криза е, че може би ще помогне да сме подготвени за нея.

Най-общо казано: представете си свят без антибиотици - нещо като 18 век в медицината :). И бързото разработване на ваксините сега (о, ама "ужас", "как толкова бързо", "има нещо съмнително там") може да се окаже  изключително важно за подготвката на системата за справяне с доста по-големи проблеми, към които светът да е в състояние да реагира бързо.

• Харесвам 2
Публикувано:

Новото лекарство срещу короната получи зелена светлина в Швеция

Лекарството, което носи името Bamlanivimab, все още не е официално одобрено, но е позволено на лекарите да предписват лекарството под така наречения спешен лиценз. 

Пише шведски SVT 

- Това може да спаси животи, казва Шарлота Бергвист, която е ръководител на групата в Агенцията за медицински продукти. 

Може да се използва при деца и възрастни над 12 години, които са изложени на риск от сериозно коронарно заболяване. Не се препоръчва обаче хората, които вече са заразени, да получават лекарството. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, crazyhorse каза:

СЪСЕДКАТА

Съседките са си сила, признала съм им го, но все пак, след онова общуване със съседи на времето , малко след това взехме мъдрото решение  да живеем в къща - ъглова ,   без съседи .:yes:

ПП. И за това сега трябва да се информирам по други начини за Ковида , ама... греда, кой да знае на времето че ще ни се случи пандемия :scratch_one-s_head:

• Смея се 4
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Ха, май на всеки език има по една такава песен 😄

На кой друг език има? 

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
Публикувано:
преди 27 минути , crazyhorse каза:

На кой друг има? 

Die Ärzte - Lass die Leute reden (Unofficial Musicvideo) - YouTube

"Направила ли си нещо, което никой иначе не прави?
Носила ли си високи обувки или дори шапка?
Или си носила твърде къса рокля без да питаш съседите за разрешение?
Сега ще бъдеш наказана с пренебрежение.
Ти си срам за целия квартал.
Не знаеш дори как се казват, докато те вече си скъсват устите да говорят за теб.

Припев:
Остави хората да говорят и не ги слушай.
Повечето просто нямат нищо по-добро за правене
Остави ги да говорят денем и нощем.
Остави ги да говорят, винаги са го правили.

Със сигурност си обрала банка.
Как иначе успяваш да си плащаш наема?
И освен това не можеш да влизаш в САЩ, 
понеже си любовницата на Осама.
Всеки ден си бръснеш женската брада или 
си закопала няколко трупа в градината?
Съседите го предполагат,
та не се учудвай, ако скоро полицията дойде при теб."

... И така 4 куплета. Готина песен иначе.

• Харесвам 3
Публикувано:
Цитат

По отношение на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат  информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си." - разгеле, след 2 месеца, може и да им дадат информация и на личните лекари

Това изказване е най-малкото несериозно. 

Всеки уважаващ себе си и пациентите си лекар би трябвало да има достъп до съответните научни списания, публикации или поне до български такива. 

Личните лекари, ако не са неграмотни, могат да отворят интернет и да почетат малко. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, Velyana каза:

Незнам кой е Гетов, но в Германия върви слуха , че ваксините са създадени за да ограничат населението на земята и предизвикват стерилитет

Значи все пак няма чипове. Ако имаха, бъзикат чипа и населението се стерилизира безжично по wi-fi.

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 28 минути , Lyubina каза:

Това изказване е най-малкото несериозно. 

Всеки уважаващ себе си и пациентите си лекар би трябвало да има достъп до съответните научни списания, публикации или поне до български такива. 

Личните лекари, ако не са неграмотни, могат да отворят интернет и да почетат малко. 

Моето впечатление, от личните лекари (аз съм от Перник) не е никак добро по отношение информираност за Ковид. 

Освен протокола, който им е изпратен от ЗМ почти никаква допълнителна информираност или познания. 

Не искам да слагам всички под общ знаменател, но истината е, че от както навлезе ролята на така наречения общопрактилуващ лекар, медицината и търговията се смесиха. 

Поне 10 човека около мен развих бронхопневмония заради закъснели действия от тяхна страна или дори имаше случаи на отказ от направление за тест, а после се оказва, че пациента не само, че има Ковид, но и е развил пневмония или друго допълнително влошаващо обстоятелствата състояние. 

Не зная как е в другите градове, но разликата Перник - София в това отношение е колосална. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 33 минути , Zaro каза:

Значи все пак няма чипове. Ако имаха, бъзикат чипа и населението се стерилизира безжично по wi-fi.

...или, по водосточната тръба...

• Харесвам 1
Публикувано:

Едно интересно изследване, направено от Проф.др.Бенямин Ондрушка - шеф на Института по съдебна медицина на УКЕ.
Направена е аутопсия на 735 починали от/с коронавирус. При аутопсията е установено следното:
618 случая могат да бъдат категоризирани като Covid смъртен случай. Най-често от пневмония или тромбози.
Останалите са починали С вируса. Причините са инфаркти, чернодробни проблеми, възпаления и т.н.

Средната възраст на починалите е 83 години. 75 процента са били над 76 години.
Повечето с предварителни заболявания. Най-често високо кръвно, хронична бъбречна недостатъчност или хронични белодробни проблеми.
20 процента са били с наднормено тегло.

Жалко, че няма изследвания върху по-големи групи хора.

Wer stirbt AN, wer stirbt MIT dem Coronavirus? UKE Hamburg stellt Totenstatistik vor (rtl.de)

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.