Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 17.02.2021 г. в 10:46, desislavna каза:

Това да го кажа ли на колежката ми, чието дете е болно от рак и при което тя се прибира след работа, и просто да си махна маската и да си дишам на воля срещу нея? Или пък на бабата, седяща до мен в софийското метро, с оголен нос, мислейки че това я пази?! Ами, не ми е все едно за другите хора, познати и непознати. И нося отговорност за моето поведение, което би повлияло на тяхното здравословно състояние, а не за тяхната слаба имунна система.

Абсолютно съм съгласна с теб. 

Маските ги носим с грижа и отговорност към всички около нас.

Наблюденията ми в градския транспорт и на всички затворени обществени места е,че повечето хора ги носят правилно.

И ми е странно,че непрекъснато се повтаря-маска покриваща носа и устата,все още има хора,на които носовете им стърчат,маските са под брадите им и малцина без маски.Ами въпрос на съвест и отговорност към обществото.

Но е чудесно,че много малки дечица са с поставени маски,което е показателно за отношението на родителите им към правилата.

Крайно време е да свикнем да живеем в тази ситуация.А не само да мрънкаме и да търсим виновни.

Със сигурност ще дойдат по-добри времена,но нали ние сме тези,които ще допринесат за това.Системата и ковид не са виновни за отношението ни към хората и всичко,което ни заобикаля.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:

По въпроса за продължителност на защитата, която осигурява ваксината твърде много се спекулира. 

За първите две се твърди, че имат данни за между 3 и 6 месеца, като проследяването на хората, участвали в клиничното проучване ще продължи до края на 2023 г. 

За третата не казват нищо. 

Странното е, че много малко хора говорят за клетъчния имунитет, а всеки студент по медицина знае, че вирусните инфекции принципно предизвикват имунен отговор, който е клетъчно базиран, т.е.,говорим за Т лимфоцитите. Няма да навлизам в подробности, за да не провокира поредния псевдонаучен спор. 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Lyubina каза:

По въпроса за продължителност на защитата, която осигурява ваксината твърде много се спекулира. 

За първите две се твърди, че имат данни за между 3 и 6 месеца, като проследяването на хората, участвали в клиничното проучване ще продължи до края на 2023 г. 

Странното е, че много малко хора говорят за клетъчния имунитет, а всеки студент по медицина знае, че вирусните инфекции принципно предизвикват имунен отговор, който е клетъчно базиран, т.е.,говорим за Т лимфоцитите. Няма да навлизам в подробности, за да не провокира поредния псевдонаучен спор. 

И аз много се надявам преболедувалите да са вече с имунитет ( не че аз съм, или ако съм преболедувала е било тотално безсимптомно).

Интересно ми е че няма статисктики ( или поне не съм срещала такива), колко хора са повторно заразени - като бройка, процент ... , как е протекла болестта при повторното заразяване, колко време след първото боледуване са се заразили повторно и т.н

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , funny каза:

И аз много се надявам преболедувалите да са вече с имунитет ( не че аз съм, или ако съм преболедувала е било тотално безсимптомно).

Интересно ми е че няма статисктики ( или поне не съм срещала такива), колко хора са повторно заразени - като бройка, процент ... , как е протекла болестта при повторното заразяване, колко време след първото боледуване са се заразили повторно и т.н

Когато лятото-началото на есента български футболист, май Спас Делев се казва, се зарази повторно, Кунчев каза, че в света има единици такива случаи и най-вероятно не е повторно заразяване, а някой от тестовете е бил фалшиво положителен.

Няколко седмици след това повторно заразен беше нашият зам. кмет и дори стигна до белодробната болница. Тогава казаха, че първия път е бил с много леки симптоми и не е изградил имунитет.

Все различно говорят и то едни и същи лица🙂

Напълно възможно е “повторното” заразяване да е грешка в теста. 

От друга страна факт е, че у нас втората половина на септември Търговище беше силно червена зона, а сега е една от жълтите, ако не и най-жълтата област. Не може имунитетът да не влияе в тази статистика.

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

И ето това е вбесяващо. Защото е абсолютното доказателство, че всичко е политика. Че няма общо със здравето. Няма общо с труповете и животите. Има общо само и единствено с кое на кой какво му е изгодно. И после да ги подкрепяме решенията, да им се радваме и да казваме осанна, спасяват ни. Да търпим новото нормално, да гледаме как ни се разпада света, как се срутва икономиката, как хората измемогват без работа, без пари, без психика... А испанците продължават да носят по 4 слоя маски и да си седят на д-то. Ами... Раи сме всички. 

Аз не знам как издържаш ежедневно с това постоянно драматизиране и негативизъм 🙂 И как точно това с бежанците доказва, че няма здравна криза?

И вие ако се мислите за жертви и "рая", аз не се смятам за такъв. Има си правила - спазват се. Това, че някой не ги спазва и иска да мине напрЕко, не значи, че всеки трябва да го счита за извинение да прави същото. И не  смятам, че светът се е разпаднал - ще постоите малко без самолети (не, че няма хора, които пътуват и без това), ще поносите маски и ще се оправят нещата. Аз лично не се считам за кой знае колко пътувал и видял свят и тъкмо като започнах да си правя малко по-големи планове за дестинации, всичко замина на майната си. Признавам, че малко съжалявам за пропуснатите възможности, защото времето лети, а светът е голям, но не мисля, че моите желания са по-важни от здравето на хората и ще си налягам парцалите докато кризата отмине и не го смятам нито за срамно, нито за покорно поведение.

• Харесвам 23
  • Шок 1
  • Браво 6
Публикувано:
преди 7 часа, Lyubina каза:

Вчера в лекарския форум  за Ковид,  коментираха едно съобщение по този повод, от Швеция. Не е окончателно, но е добра новина.

От сайта на Шведската Национална телевизия е, надявам се, да е така:)

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-antikroppar-mot-covid-19-kvar-efter-nio-manader?fbclid=IwAR3Z3ZHzs3j0jVO9fgI_JBqkWdpQoW4XmibmgDKAEZtNNKubMl8ADSPThW0

Накратко:

22EC9D27-BC50-4013-BB8F-7C716F4AB68C.jpeg.73a8df40845a93acd1416710611608af.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 часа, Брани каза:

Аз не знам как издържаш ежедневно с това постоянно драматизиране и негативизъм 🙂 И как точно това с бежанците доказва, че няма здравна криза?

И вие ако се мислите за жертви и "рая", аз не се смятам за такъв. Има си правила - спазват се. Това, че някой не ги спазва и иска да мине напрЕко, не значи, че всеки трябва да го счита за извинение да прави същото. И не  смятам, че светът се е разпаднал - ще постоите малко без самолети (не, че няма хора, които пътуват и без това), ще поносите маски и ще се оправят нещата. Аз лично не се считам за кой знае колко пътувал и видял свят и тъкмо като започнах да си правя малко по-големи планове за дестинации, всичко замина на майната си. Признавам, че малко съжалявам за пропуснатите възможности, защото времето лети, а светът е голям, но не мисля, че моите желания са по-важни от здравето на хората и ще си налягам парцалите докато кризата отмине и не го смятам нито за срамно, нито за покорно поведение.

@Брани и аз, като теб. Правя, каквото трябва и се опитвам да се приспособявам, към ситуацията. Гледам, да не  си обременявам излишно съзнанието. 

Колко по-страшни неща има, от това, да пропуснем, няколко пътувания. Намирам си , разни други занимания, знам, че и това ще мине...

Е, в съседната тема @ivooo, какви хубави местенца показва у нас. И не само той - в България има къде да се отиде и зиме, и лете.

Нека вярваме, че това скоро ще свърши.

• Харесвам 11
Публикувано:

И аз си налагам парцалите, и спазвам мерки и децата ми ги спазват. Не съм негативна, а просто реалист, и имам чувство за справедливост, което се дразни то такива двойни стандарти. Не мога да седя и да смятам, че всичко е ок, щом Правителството казало. А какво направило? За испанците правилата железни, а за бежанците липсват, то те ковид нямат. Гнусни са тези неща.

Каквото и да свърши, образованието е туто финито. И от това си ми е най-много криво. Но, нищо, де, те сегашните млади, расли с маски и седели 1 година вкъщи пред компа, ще трябва да бачкат, ако са в състояние изобщо, не само за моята пенсия. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Покрай тази тема реших малко да задълбая в последните новини у нас ( визирам Република България). Обобщавам малко лични размисли и страсти. 

- проф. Балтов съобщава за неявяващи се записани за ваксинация - с малко проучване разбирам че в Пирогов се ваксинира само с ваксини на Астра Зенека ( т.е избор няма, както беше обещал министърът). Допускам че част от хората са се отказали, защото не са искали да се ваксинират с Астра Зенека ( предвид информацията за ниска ефективност 63.09% според  СЗО, с/у 97-97% при Пфайзер и Модерна). Останалите неявили се не искам да ги определям - там възможните причини са много. 

- Част от личните лекари са негативно настроени към ваксиниране на пациените си - моят личен лекар е такъв и за момента не прави никакви списъци.

- Оказва се че на личните лекари в началото ще бъдат предоставени от ваксините на АстраЗенека.  Предпоалгам защото от АЗ са заявени най-голям брой ваксини за БГ.

- СЗО излиза с предписание за максимален ефект 2-ра доза от ваксината на Астра Зенека да се поставя след период от поне 4-12 седмици( а ако може и след 22 седмици).

Та всичко това може и да влияе на решението за ваксинация на много хора - логично е ако се ваксинираш, то да искаш да е с най-ефективната ваксина. 

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Публикувано:

Още новини за лекарството Ивермектин. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс спонсорира нови изпитвания на три "потенциално успешни" медикамента за лечение на Ковид-19 - Ивермектин + още две, на които не запомних имената (едното май било антидепресант).

Тестовете ще се провеждат в университета МакМастър в Хамилтън, Канада (медицинският му департамент е може би с най-добра репутация в страната), както и паралелно в университетите Минас Жерайс в Бразилия и Щеленбош в Ю. Африка (последния знам, че е също топ за медицина в РЮА).

Това до тук е новина и е неоспоримо. Оспорими са моите коментари, разбира се, а те са, че по мое скромно мнение има три варианта за тълкуване на събитието:

1. Добрият човек е видял, че с ваксините няма да се оправят нещата или поне не в скоро време и в полза на човечеството спонсорира други възможни опции за борба с пандемията.

2. Добрият човек е решил да се качи на влака, преди да е станало твърде късно и да остане встрани от нещата и светлините на прожекторите. 

3. Добрият човек е решил да забие як пирон в ковчега на митовете за ползите от тези лекарства в профилактиката и лечението на Ковид 19. 

Учудва ме и факта, че за Ивермектин се говори активно от поне 5-6 месеца, а спонсорството идва чак сега, както и, че не е включен Хидроксихлорохин в изпитванията. За последното сигурно много хора ще кажат, че е достатъчно доказано неефективен, но има специалисти, които продължават да твърдят, че помага и в предписаните дози не предизвиква аритмия при хора, нямащи сърдечно-съдови заболявания.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , FlyTraveler каза:

Още новини за лекарството Ивермектин. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс спонсорира нови изпитвания на три "потенциално успешни" медикамента за лечение на Ковид-19 - Ивермектин + още две, на които не запомних имената (едното май било антидепресант).

Тестовете ще се провеждат в университета МакМастър в Хамилтън, Канада (медицинският му департамент е може би с най-добра репутация в страната), както и паралелно в университетите Минас Жерайс в Бразилия и Щеленбош в Ю. Африка (последния знам, че е също топ за медицина в РЮА).

Това до тук е новина и е неоспоримо. Оспорими са моите коментари, разбира се, а те са, че по мое скромно мнение има три варианта за тълкуване на събитието:

1. Добрият човек е видял, че с ваксините няма да се оправят нещата или поне не в скоро време и в полза на човечеството спонсорира други възможни опции за борба с пандемията.

2. Добрият човек е решил да се качи на влака, преди да е станало късно и да остане встрани от нещата и светлините на прожекторите. 

3. Добрият човек е решил да забие як пирон в ковчега на митовете за ползите от тези лекарства в профилактиката и лечението на Ковид 19. 

Учудва ме и факта, че за Ивермектин се говори активно от поне 5-6 месеца, а спонсорството идва чак сега, както и, че не е включен Хидроксихлорохин в изпитванията. За последното сигурно много хора ще кажат, че е достатъчно доказано неефективен, но има специалисти, които продължават да твърдят, че помага и в предписаните дози е не предизвиква аритмия на сърцето.

Дано не му кажат името на тоя антидепресант,че тогава вече ще счупим аптеките.

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:

И само да добавя, ако мислите че сте назад- в Австралия днес поставиха първата ваксина. Ваксинирането  на всички желаещи се очаква да се извърши до   октомври.

За сметка на това след две седмици ще си проведат един от най-големите фестивали, а и тепърва започва сезонът им.

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:
преди 12 минути , Тони каза:

И само да добавя, ако мислите че сте назад- в Австралия днес поставиха първата ваксина. Ваксинирането  на всички желаещи се очаква да се извърши до   октомври.

За сметка на това след две седмици ще си проведат един от най-големите фестивали, а и тепърва започва сезонът им.

Не може да бъде?! 😮 

Със сигурност умишлено ни въвеждаш в заблуждение! Няма как да има по-зле от нашата държавна администрация. Просто, няма как!! 

П.П.: Сега ако споделиш и за ограничението въведено относно медийното съдържание в социалните медии и вече никой няма да ти повярва...

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

мое скромно мнение има три варианта за тълкуване на събитието:

1. Добрият човек....
2. Добрият човек ...
3. Добрият човек ...

4. Лошият човек е отчаян, че хората се осъзнаха и не искат да си слагат от лошите ваксини и сега лошият човек ще опита да монтира чиповете си и по друг начин - посредством Ивермектина.   Няма да миряса тоя току-така докато не ни чипира всички. :huh:

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:

Не съм съгласен с това. Правила има и са относнително ясни. Нормално е да се променят нещата от време на време след като постоянно има недоволства, а и трябва да има баланс между здравето и икономиката. И в Европа ограниченията постоянно се променят и това е обяснимо когато се замислим, че настоящата ситуация е без аналог от век. Да не говорим, че ние хората от този щаб ги превърнахме в боксова круша за всякакви проблеми и само чакаме някой да каже нещо и да му се смеем (като същевременно се оплакваме, че постоянно говорят разни неща и ни плашат) ... В Австралия е нормално да нямат вирус, защото месеци седяха по къщите и не мърдаха никъде. А ние при много по-меки ограничения се подигравахме с щаба и питахме "защо може с куче, а с дете не" да се разхождат хората в парковете. Факт е, че сме много по-неорганизирани (и посотянно с мнение за всичко) от други. Та при тях е добре защото те си го направиха добре, при нас не е чак толкова добре (защото не мисля, че е чак толкова зле), защото ние сме си го направили така.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
В момента, но нейм каза:

в какво точно се изразява този баланс? 

В това например ако някой има заведение или магазин (или пък друг бизнес, който страда от настоящата ситуация, или пък е служител в такъв) и това е основната му прехрана, да не се налага да стои една година без работа и доходи.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Брани каза:

В това например ако някой има заведение или магазин (или пък друг бизнес, който страда от настоящата ситуация, или пък е служител в такъв) и това е основната му прехрана, да не се налага да стои една година без работа и доходи.

...заради нежеланието на друг да изтърпи известно ограничение на правата и свободите му!

(упс, това последното не трябваше да го пиша, защото пак ще изпуснем духа от бутилката с пустите му свободи, без задължения)

• Харесвам 6
Публикувано:

Дискусията, която се разви беше неприемлива не само за тази тема.

Благодаря ви, че ще се придържате към заглавието на темата и няма да нападате лично тези, които имат различно мнение.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 52 минути , Брани каза:

За съвестните и отговорни собственици мерките и вариантите са относително добри. 

Проблема е за тези, които години наред са в сивата икономика, не плащат осигуровки и винаги са е някакви схеми. 

Нормално е, като си изкарвал 1500 лева да речем, но си плащал осигуровки върху 600, сега обезщетението ти за безработица да се изчислява върху ОД. 

Декларирал си печалба 1000, ама реално си спечелил 10 000. Еми нормално по инициативата с грантове да вземеш по-малко. 

На скоро имаше показателен случай, един ресторантьор се оплакваше, че му отпуснали помощ и веднага му я взели. 

Ама той имал 12 000 неплатени осигуровки. 

Еми какво се чудиш бе юнак? 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 22 минути , Tesh каза:

За съвестните и отговорни собственици мерките и вариантите са относително добри. 

Проблема е за тези, които години наред са в сивата икономика, не плащат осигуровки и винаги са е някакви схеми. 

Нормално е, като си изкарвал 1500 лева да речем, но си плащал осигуровки върху 600, сега обезщетението ти за безработица да се изчислява върху ОД. 

Декларирал си печалба 1000, ама реално си спечелил 10 000. Еми нормално по инициативата с грантове да вземеш по-малко. 

На скоро имаше показателен случай, един ресторантьор се оплакваше, че му отпуснали помощ и веднага му я взели. 

Ама той имал 12 000 неплатени осигуровки. 

Еми какво се чудиш бе юнак? 

Не е точно така, защото при затворен бизнес работодателя трябва да продължи да заплаща наеми, кредити и плюс и процент от работната заплата и осигуровките на работещите. А никой не го пита от къде точно идват тези пари като държавата му забранява да работи. Приемаме че всичко е направено както трябва - и реални заплати и реални данъци. 

При развит бизнес от години, ок, очаква се да имаш спестена печалба ( която неясно защо да изразходваш по този начин) , но при разработващ се в момента бизнес има определено време в което си на нула докато изплатиш първоначалната инвестиция.

Та в този вариант защо работодателя да не съкрати персонала и да минимизира разходите ?

Ок за да запази персонала, но с тези неясноти относно отварянето на затворени бизнеси изниква въпроса - а докога , и ще имам ли ресурса да се справя ?

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Не е точно така, защото при затворен бизнес работодателя трябва да продължи да заплаща наеми, кредити и плюс и процент от работната заплата и осигуровките на работещите. А никой не го пита от къде точно идват тези пари като държавата му забранява да работи. Приемаме че всичко е направено както трябва - и реални заплати и реални данъци. 

При развит бизнес от години, ок, очаква се да имаш спестена печалба ( която неясно защо да изразходваш по този начин) , но при разработващ се в момента бизнес има определено време в което си на нула докато изплатиш първоначалната инвестиция.

Та в този вариант защо работодателя да не съкрати персонала и да минимизира разходите ?

Ок за да запази персонала, но с тези неясноти относно отварянето на затворени бизнеси изниква въпроса - а докога , и ще имам ли ресурса да се справя ?

Няма как да искаме от държавата да придвидил всички обстоятелства и бизнеса да е защитен на 100%, ако беше така всички щяхме да сме бизнесмени. 

Искам да подчертая, че всички хора, които познавам с изяден бизнес покриха нуждите си, като наеми, вноски по кредити и т. Н. С грантовете, които държавата изплати. Отделно вноските по кредит можеха да се отложат за известен период. 

Служите ли те им излязоха на борсата и получаваха, колкото и когато работеха. 

Да не са могли да реализират големи печалби, но оцеляха и не са имали толкова сериозни проблеми и похабени нерви. 

Големите проблеми са при бизнеси с много голям сив сектор, схеми за укриване на ддс, не плащани осигуровки и т. н. 

Да сигурно е имало и хора, които са били ИЗРЯДНИ и сега положението не е добро, но общата картина е добра за изрвдните и не толкова добра за схемаджиите. 

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 51 минути , Tesh каза:

Няма как да искаме от държавата да придвидил всички обстоятелства и бизнеса да е защитен на 100%, ако беше така всички щяхме да сме бизнесмени. 

Искам да подчертая, че всички хора, които познавам с изяден бизнес покриха нуждите си, като наеми, вноски по кредити и т. Н. С грантовете, които държавата изплати. Отделно вноските по кредит можеха да се отложат за известен период. 

Служите ли те им излязоха на борсата и получаваха, колкото и когато работеха. 

Да не са могли да реализират големи печалби, но оцеляха и не са имали толкова сериозни проблеми и похабени нерви. 

Големите проблеми са при бизнеси с много голям сив сектор, схеми за укриване на ддс, не плащани осигуровки и т. н. 

Да сигурно е имало и хора, които са били ИЗРЯДНИ и сега положението не е добро, но общата картина е добра за изрвдните и не толкова добра за схемаджиите. 

🙂 добре ти изглежда на теория сигурно, но докато не си го изпитал на практика няма как да ти обясня че не е така.

Грантовете - до 10 000 за микро предприятие ( до 10 човека, до 1 млн. оборот)

Разход за 10 човека персонал на месец при една приемлива заплата от 1500 как изглеждат ( съвсем бакалски сметки) :

Заплата 1500

Осигуровки работодател : 283,80 лв

По схемата 60/40 - 40% от общия разход е (1500+283,80) * 40% = 713,52 лв - разход на човек на месец

10 човека по 713,52 = 7 135,20 лв. 

И хоп ... гранта е похарчен като сложиш и наем и консумативи . А гранта е еднократен а не месечен само да кажа.

И от тук питането е какво правим с другите месеци, колко са тези други месеци, защото и кредита като го отложиш се трупа и после пак ще го плащаш.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 35 минути , Tesh каза:

Това може да е вярно за ФК Лудогорец, хотелите на Велчеви, държавните мини и т.н., наредените на хранилката. За обикновените и дребните изобщо не е така, помощите, ако въобще ги има са закъснели и символични. Да не говорим, че има затворени бизнеси които не са обхванати в една заповед, с едни кодчета на г-жа Сачева и по тази причина няма помощи за хората без работа от тях. При все, че с години са си плащали изрядно всичко... А ако помощ от 1% от оборота за предната година е достатъчна, здраве му кажи. Точно толкова получи един познат с малка, но коректна и на светло туристическа агенция. Може да се сетите издържа ли вече двамата човека персонал, които имаше и не освободи ли офиса за който плащаше наем.

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.