Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

За всички е ясно, че помощите са недостатъчни. Със сигурност и механизмите, както и критериите са несъвършени и голяма част от средствата не достигат до нуждаещите се. В същото време обаче, тридесет години след промените, продължаваме да играем на криеница с държавата. Ясно, че сега ако направим анкета сред магеланци със собствени бизнес ще излезе, че всички са бели и добри и не само, че не лъжат държавата, ами дори я подпомагат, за да компенсират поразиите на останалите лъжци и измамници. Въпреки всичко, нека не забравяме, че България колкото и да ни се иска не може да се сравнява икономически с развитите западноевропейски държави. Затова и мерките при нас са значително по-леки, за да се поддържа някакъв баланс между медицина и икономика. Не защитавам правителството, но категорично считам, че с известни забележки по тайминга (за които май още вчера писах), изпълнителната власт общо взето се справя относително добре в условия на световна пандемична криза...

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

За всички е ясно, че помощите са недостатъчни. Със сигурност и механизмите, както и критериите са несъвършени и голяма част от средствата не достигат до нуждаещите се. В същото време обаче, тридесет години след промените, продължаваме да играем на криеница с държавата. Ясно, че сега ако направим анкета сред магеланци със собствени бизнес ще излезе, че всички са бели и добри и не само, че не лъжат държавата, ами дори я подпомагат, за да компенсират поразиите на останалите лъжци и измамници. Въпреки всичко, нека не забравяме, че България колкото и да ни се иска не може да се сравнява икономически с развитите западноевропейски държави. Затова и мерките при нас са значително по-леки, за да се поддържа някакъв баланс между медицина и икономика. Не защитавам правителството, но категорично считам, че с известни забележки по тайминга (за които май още вчера писах), изпълнителната власт общо взето се справя относително добре в условия на световна пандемична криза...

Ще се окаже, че по някои въпроси сме на едно мнение. 😄 При мен примерно всичко е затворено, като изключим аптеки и хранителни магазини. На ресторантите им дават примерно 60 и няколко процента от нетния миналогодишен оборот, а пък нямат разходи за продукти, ток, вода, персонал (на персонала също държавата поема 67 процента от нетната заплата). Проблемът е само, че ги бавят парите и не се знае кой ще издържи, докато дойдат. 

От друга страна обаче, понеже си правя данъчната декларация сега и 48% от брутната ми заплата е отишла за пенсионно, здравно, социално осигуряване и данък за доход. И затова я правя втори ден вече данъчната декларация, понеже почвам и ми става лошо, почвам и ми става лошо. На моменти дори не почвам, пък вече ми е лошо.

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 19 минути , ivailo_radev каза:

Ще се окаже, че по някои въпроси сме на едно мнение. 😄 При мен примерно всичко е затворено, като изключим аптеки и хранителни магазини. На ресторантите им дават примерно 60 и няколко процента от нетния миналогодишен оборот, а пък нямат разходи за продукти, ток, вода, персонал (на персонала също държавата поема 67 процента от нетната заплата). Проблемът е само, че ги бавят парите и не се знае кой ще издържи, докато дойдат. 

От друга страна обаче, понеже си правя данъчната декларация сега и 48% от брутната ми заплата е отишла за пенсионно, здравно, социално осигуряване и данък за доход. И затова я правя втори ден вече данъчната декларация, понеже почвам и ми става лошо, почвам и ми става лошо. На моменти дори не почвам, пък вече ми е лошо.

Аз затова категорично отказах да плащам немски данъци и предпочетох да живеем в Швейцария. Уж високи заплати в Германия, ама като те орежат с данъци направо те заболява главата😂😂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 38 минути , Duke каза:

С това не мога да се съглася. Всеки който е погледнал кои са големите бенифициенти от помощите, колко пари се изсипаха в една държавна фирма автомагистрали и какво се случи с тези пари, колко се изсипа в един ВиК холдинг и т.н. е наясно, че държавата всъщност имаше достатъчно много пари и можеше сериозно да помогне. Само, че не беше това целта на занятието... От медицинска гледна точка, при смъртността която се отчита, единствената възможна дума е провал.

Абсолютна заблуда е и това, че данъците в България са ниски. Бюджета преразпределя 40% от БВП, т.е сме на средно ниво, а за работещите положението е още по-зле. 10% ДОД, 30% осигуровки, 20% ДДС, акцизи, местни данъци и такси и т.н. Смятал съм го по-подробно, но на 1 изкаран лев държавата прибира от теб и работодателя ти 50 ст., т.е. половината, хич не е малко. Проблема са ниските доходи, а те са пряк резултат на управлението. Достатъчно е да се сравним с Румъния при влизането ни в ЕС и сега и става ясно за какво иде реч. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 20 минути , ivailo_radev каза:

Преди няколко дни гледах по новините за белгийски хотел, който е превърнал стаите в ресторант за двойки. И се чудя, онзи с опашката (представител на ресторантьорите), който непрекъснато пищи по медиите и настоява веднагически да се отворят ресторантите в България, дали е видял този репортаж и дали не му е хрумнало да организира среща на бранша с хотелиерския на който да помислят дали не могат да измислят нещо добро за всички. А дано, ама надали... Важно е да се мрънка и всички други да са ни виновни!

преди 5 минути , logist13 каза:

С това не мога да се съглася. Всеки който е погледнал кои са големите бенифициенти от помощите, колко пари се изсипаха в една държавна фирма автомагистрали и какво се случи с тези пари, колко се изсипа в един ВиК холдинг и т.н. е наясно, че държавата всъщност имаше достатъчно много пари и можеше сериозно да помогне. Само, че не беше това целта на занятието... От медицинска гледна точка, при смъртността която се отчита, единствената възможна дума е провал.

Как да помогнеш на бизнес, който на хартия не съществува или ако съществува декларира мижави обороти?

Това пък със статистиката относно смъртността дори не ми се коментира. Едно знам, за всичко е виновна държавата. Ако не е държавата, виновен е световния заговор. Ако не е световния заговор, виновни са чиповете от новите ваксини. Ако не са чиповете, виновен е Дейвид Боуи, който навремето доведе марсианците на Земята и сега няма отърване от тях, мамицата им...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

🙂 добре ти изглежда на теория сигурно, но докато не си го изпитал на практика няма как да ти обясня че не е така.

Грантовете - до 10 000 за микро предприятие ( до 10 човека, до 1 млн. оборот)

Разход за 10 човека персонал на месец при една приемлива заплата от 1500 как изглеждат ( съвсем бакалски сметки) :

Заплата 1500

Осигуровки работодател : 283,80 лв

По схемата 60/40 - 40% от общия разход е (1500+283,80) * 40% = 713,52 лв - разход на човек на месец

10 човека по 713,52 = 7 135,20 лв. 

И хоп ... гранта е похарчен като сложиш и наем и консумативи . А гранта е еднократен а не месечен само да кажа.

И от тук питането е какво правим с другите месеци, колко са тези други месеци, защото и кредита като го отложиш се трупа и после пак ще го плащаш.

Абсолютно не съм съгласен. 

Ако бизнеса е спрял напълно, както е в този пример 10 човека отиват на борсата взимат си същите суми, а работодателя няма разход за между 6 и 9 месеца. 

Топно понеже съм го изпитал на гърба си ти казвам, че положението е много лошо, но не е пагубно. 

Но години на ред и 1ст. не е минала под масата. 

Пак ти казвам в масовия случай големите потърпевши са схемаджиите. 

Да наистина не е същото, оцелява се, не се печели, но пък съм благодарен на бога, че и това го има. 

преди 1 час, logist13 каза:

Това може да е вярно за ФК Лудогорец, хотелите на Велчеви, държавните мини и т.н., наредените на хранилката. За обикновените и дребните изобщо не е така, помощите, ако въобще ги има са закъснели и символични. Да не говорим, че има затворени бизнеси които не са обхванати в една заповед, с едни кодчета на г-жа Сачева и по тази причина няма помощи за хората без работа от тях. При все, че с години са си плащали изрядно всичко... А ако помощ от 1% от оборота за предната година е достатъчна, здраве му кажи. Точно толкова получи един познат с малка, но коректна и на светло туристическа агенция. Може да се сетите издържа ли вече двамата човека персонал, които имаше и не освободи ли офиса за който плащаше наем.

Абсолютно не е така. 

Няма да споря, защото темата е безкрайна. 

Само ще те помоля да питаш, каква е печалбата за миналата година на твоя приятел по ДД, и каква му е реалната печалба. 

Ако ти каже честно сам ще разбереш, защо помощта е толкова малка. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 19 минути , ven62 каза:

Може да ми изглежда много еднопосочно мисленето, ама навсякъде, където има концентрация на възрастни хора (домове или цели села), май имат висока смъртност. Ама айде да не се фокусирам толкова в тези домове само.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 минути , Tesh каза:

Абсолютно не е така. 

Няма да споря, защото темата е безкрайна. 

Само ще те помоля да питаш, каква е печалбата за миналата година на твоя приятел по ДД, и каква му е реалната печалба. 

Ако ти каже честно сам ще разбереш, защо помощта е толкова малка. 

Може ли да питам какви печалби отчитат предишните години затворените от правителството МОЛ-ове и каква помощ получиха от държавата? Защото от МОЛ-овете съвсем неотдавна декларираха, че не са получили нищо. Та ще си говорим за дребните бизнеси. А, разбирам, и МОЛ-овете са в сивия сектор... А 1% от оборота са голяма помощ, няма що. Толкова официално получиха всички, големи или малки, няма значение. Ако не сте запознати, подробности има примерно тук: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/01/05/4159765_durjavnata_pomosht_za_turoperatorite_se_okaza_ne_10_a/

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , logist13 каза:

Може ли да питам какви печалби отчитат предишните години затворените от правителството МОЛ-ове и каква помощ получиха от държавата? Защото от МОЛ-овете съвсем неотдавна декларираха, че не са получили нищо. Та ще си говорим за дребните бизнеси. А, разбирам, и МОЛ-овете са в сивия сектор...

МОЛ-овете незнам каква точно помощ трябва да получават и от какви точно приходи са се лишили,при положение,че продължават в почти пълен размер да си получават наемите от наемателите.Ако визираш самите наематели...става въпрос за нещо различно-гарантирам,че има такива с бизнес изцяло на светло и съм сигурен,че има такива от сивия сектор-то като минеш из МОЛ-а и в повечето случаи си личи кои от кои са.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 24 минути , Tesh каза:

Ако бизнеса е спрял напълно, както е в този пример 10 човека отиват на борсата взимат си същите суми,

А тези суми които взимат от борсата от къде точно идват не ми е ясно ( знам само че на са от джоба/шкафчето на управляващите) и защо вместо държавата да ги плаща по този начин не ги плаща във вид на помощ към работника през бизнеса - схема 90/0 например ? 

Така работника ще е защитен от уволнение ( поне такъв брой месеци, колкото е броя месеци през които работодателя е получавал такъв тип помощ за него), няма да се вдига безработицата  и работодателя има шанс да запази кадърните си служители без да издъхва. А и държавата няма да издъхва.

• Харесвам 10
Публикувано:

От "Пирогов" предоставиха насоки за желаещите да се имунизират с ваксината на "Астра Зенека":

- Възможност за имунизация имат лицата, попадащи в една от четирите фази от имунизационния план;

- Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон: 0878253321 или 0700 10037;

- На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване;

Цялата статия е тук https://dnes.dir.bg/obshtestvo/opashka-ot-zhelaeshti-da-se-vaksinirat-pred-punkta-do-pirogov

Потвърждавам, че от сутринта пред ваксинационният кабинет , който е пред входа на Института по спешна медицина има опашка.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 часа, ДиянаВ каза:

Когато лятото-началото на есента български футболист, май Спас Делев се казва, се зарази повторно, Кунчев каза, че в света има единици такива случаи и най-вероятно не е повторно заразяване, а някой от тестовете е бил фалшиво положителен.

Човекът е имал предвид, че ще бъдат единици хората в света, които се казват Спас Делев и ще се заразят повторно. И не е излъгал.

На всички, които си представят държавата като лелка, която бърка в една голяма чанта, вади оттам парички и ги подхвърля на околните, напомням:

Спойлер

Let us never forget this fundamental truth: the State has no source of money other than money which people earn themselves. If the State wishes to spend more it can do so only by borrowing your savings or by taxing you more. It is no good thinking that someone else will pay - that 'someone else' is you. There is no such thing as public money; there is only taxpayers' money.

И... хайде и това:

Спойлер

The state is the great fictitious entity by which everyone seeks to live at the expense of everyone else.

Everyone wants to live at the expense of the state. They forget that the state wants to live at the expense of everyone.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 56 минути , Goal & Boss каза:

Човекът е имал предвид, че ще бъдат единици хората в света, които се казват Спас Делев и ще се заразят повторно. И не е излъгал.

На всички, които си представят държавата като лелка, която бърка в една голяма чанта, вади оттам парички и ги подхвърля на околните, напомням:

Покажи

Let us never forget this fundamental truth: the State has no source of money other than money which people earn themselves. If the State wishes to spend more it can do so only by borrowing your savings or by taxing you more. It is no good thinking that someone else will pay - that 'someone else' is you. There is no such thing as public money; there is only taxpayers' money.

И... хайде и това:

Покажи

The state is the great fictitious entity by which everyone seeks to live at the expense of everyone else.

Everyone wants to live at the expense of the state. They forget that the state wants to live at the expense of everyone.

Еми на - ей ги къде отидоха моите 48% данъци - плащам за ресторантите и фризьорите, пък довечера ще ям грах яхния и в главата съм като бухал. 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 2 часа, patilana каза:

От "Пирогов" предоставиха насоки за желаещите да се имунизират с ваксината на "Астра Зенека":

- Възможност за имунизация имат лицата, попадащи в една от четирите фази от имунизационния план;

- Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон: 0878253321 или 0700 10037;

- На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване;

Цялата статия е тук https://dnes.dir.bg/obshtestvo/opashka-ot-zhelaeshti-da-se-vaksinirat-pred-punkta-do-pirogov

Потвърждавам, че от сутринта пред ваксинационният кабинет , който е пред входа на Института по спешна медицина има опашка.

Уикенда ще може и в РЗИ София, само не разбрах как става записването за час. Астра Зенека ще  е ваксината и там, за всички желаещи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Хехе, ваксината на АЗ е най-евтината-няма и 2 евро.

Нали уж, бяха платили на Пфайзер, дето е по 12...

Публикувано:

Айде от баш профила на МинистърА  - да ни е честита новата електронна платформа !

Леко избора на ваксина е между Астра и Зенека ама айде. Важното е че сътворихме таз електронна платформа след толкоз месеци.

Screenshot 2021-02-19 at 19.54.17.png

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Днес се ваксинирах с Moderna. Още не мога да кажа как ще ми се отрази чипа :-))) Но мога да кажа, че не се чувства дори поставянето.  

• Харесвам 20
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , Роми каза:

Днес се ваксинирах с Moderna. Още не мога да кажа как ще ми се отрази чипа :-))) Но мога да кажа, че не се чувства дори поставянето.  

Чипа е на втората доза , че заради медийния шум, решиха да заблуждават че няма чипове във ваксините. И после като се успокоим - хоп - чипирани. :grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 16 минути , Роми каза:

Прецакала си се няма чип и мъжа ми се ваксинира с нея, за жалост  не можах да поема контрола над банковите сметки и не изпълнява  никакви команди, както се надявах .

шегата на страни, той нямаше никакви сериозни оплаквания, дано и ти си така ☺️

• Харесвам 4
  • Смея се 6
Публикувано:

Колеги магеланци, не искам да ви сугестирам, но вече в няколко авторитетни медицински издания излязоха независими една от друга публикации за масово наблюдавано странично явление след ваксиниране против С-19: на реципиентите от мъжки пол пишките им пораствали с 15-20 mm. Според най-големите световни светила в науката ефектът ще отшуми... след около 12 месеца.

Знам, знам, че в България нямаме проблем с този параметър. Само ви информирам.

• Харесвам 1
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 11 минути , Goal & Boss каза:

Колеги магеланци, не искам да ви сугестирам, но вече в няколко авторитетни медицински издания излязоха независими една от друга публикации за масово наблюдавано странично явление след ваксиниране против С-19: на реципиентите от мъжки пол пишките им пораствали с 15-20 mm. Според най-големите световни светила в науката ефектът ще отшуми... след около 12 месеца.

Знам, знам, че в България нямаме проблем с този параметър. Само ви информирам.

Ай сега кажи че и на жените им се уголемяват джуките и ще "преизпълним петилетката за 5 месеца" с ваксините.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.