Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Очаквам, че ако някой реално мисли за пациента ще каже :

- "отидете при алерголог за консултация"...

- "изчакайте да се натрупат още данни"...

- "за момента е по-добре да отложите ваксинацията за момента в който има изследвания по въпроса"...

.... или като краен минимум - "задължително във вашия случай се ваксинирате в болница ( ако толкова държите да се ваксинирате сега) за да може да се реагира правилно в случай на реакция"

В никакъв случай не очаквах да ме третират като клиент.

Аз точно това направих, без да правя консултация с РЗИ.

След като пих 5 дни Ериус профилактично. Отказаха ми ваксиниране с Файзер с абсурдни доводи. С тези не можело, но с Астра Зенека можело. Урбазонът убивал ваксината и имал действие 6 МЕСЕЦА. На това се посмяха в Алергологията.

Тестваха ме за рисковите съставки на трите ваксини и се оказа, че не съм алергична към тях. Грешката ми беше, че не отидох първо при алерголог, но бях уверена, че като имам подготовка и Урбазон в чантата, ще бъде ок. Пропуснах си реда за ваксиниране с "бързите" ваксини. Не съм против АЗ, но не искам да чакам до май за втора игла. Искам си свободата!

• Харесвам 4
Мирослав Василев
Публикувано:

А защо е нужна цялата кампания с инфлуеансъри и т.н?

Нима хората не могат да си направят избора сами, защото не вярвам да видиш 5 поста във Фейсбук или Инстаграм и да си кажеш, утре трябва да отида да се ваксинирам?

Дали, ще имаш същия избор на ваксина като "инфлуенсърите" или ще ти бъде казана в момента има такава, ако не искате си губите мястото?

Защото на тези хора им е предложена дадена сума и тя не е 20 лв., не считам че трябва да бъдат сочени като пример, който трябва да бъде следван, разбира се всеки си прави заключенията сам, но лично според мен може да се мине и без тази показност.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 27 минути , Zaro каза:

Не знам дали го прочетох тук или някъде другаде, но  ми хареса. Можем да си позволим да сме такива лигльовци по отношение ваксинирането ... благодарение на ваксинирането в миналото. Щото ако ги нямаше ваксини като тази срещу едра шарка, някои от антиваксърите нямаше да ги има.

Така че трябва да се подхожда с малко повече разум, премерен скептицизъм и в никакъв случай мнителност. Тя е привилегия на феновете на конспирацията. И изказванията като последна инстанция също.

Въпросът ми не е към теб, ама ще ти яхна мнението. Преди ползвах и аз много думата "антиваксър", но за мен "антиваксър" е човек, който е против всякакви ваксини, не иска да ваксинира себе си и децата си с нищо.

Обаче май се е изменило значението на тази дума. Та да попитам следното: 

"Имам ваксини против тетанус, дифтерит, хепатит (два вида), жълта треска, бяс, японски енцефалит, обаче за момента по различни причини няма да си слагам против Ковид (не всички причини зависят от мен де) и никога не съм слагал против грип. Та аз антиваксър ли съм?"

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Аз точно това направих, без да правя консултация с РЗИ.

След като пих 5 дни Ериус профилактично. Отказаха ми ваксиниране с Файзер с абсурдни доводи. С тези не можело, но с Астра Зенека можело. Урбазонът убивал ваксината и имал действие 6 МЕСЕЦА. На това се посмяха в Алергологията.

Тестваха ме за рисковите съставки на трите ваксини и се оказа, че не съм алергична към тях. Грешката ми беше, че не отидох първо при алерголог, но бях уверена, че като имам подготовка и Урбазон в чантата, ще бъде ок. Пропуснах си реда за ваксиниране с "бързите" ваксини. Не съм против АЗ, но не искам да чакам до май за втора игла. Искам си свободата!

Дани, ако ние с теб сме ежедневно в интернет, говорим езици, четем, консултираме се и прочие, то бабата/дядото за които компютър звучи като ядрен реактор - нямат тези опции. Та пациентската организация се очаква да дава адекватни съвети с грижа за пациента. Иначе е безсмислено да я има.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 57 минути , stanimir каза:

Най-тежката възможна реакция би била анафилактичен шок. Описани са подобни изключително редки случаи при ваксиниране, и да в болница се овладяват. 

Най-тежката скорошна (short term) реакция. Не се говори какво може да се случи след година, примерно. По-скоро се говори, че нищо лошо не може да се случи, а много специалисти не смятат така.

• Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Въпросът ми не е към теб, ама ще ти яхна мнението. Преди ползвах и аз много думата "антиваксър", но за мен "антиваксър" е човек, който е против всякакви ваксини, не иска да ваксинира себе си и децата си с нищо.

Обаче май се е изменило значението на тази дума. Та да попитам следното: 

"Имам ваксини против тетанус, дифтерит, хепатит (два вида), жълта треска, бяс, японски енцефалит, обаче за момента по различни причини няма да си слагам против Ковид (не всички причини зависят от мен де) и никога не съм слагал против грип. Та аз антиваксър ли съм?"

Бе ти не ме питаш мен, ама да ти отговоря :laugh:

Да, може би не употребих съвсем на място антиваксър. Обаче по реакцията на човек се разбира дали аргументите са му от типа "това би могло да мине и без ваксина", което има доста по-голяма тежест, или от типа "всичко това е част от по-голям план за нов световен ред" и да се спускат внушения с неизвестен източник, но приписвани на някакво въображаемо множество "благословени и просветени".

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 48 минути , stanimir каза:

Риск има дори при обезболяване за рутинна манипулация при зъболекар и заради това се подписва информирано съгласие, но никой не прави проблем от това нали? 

За поставянето на никакви други ваксини не се подписва информирано съгласие. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 минути , FlyTraveler каза:

За поставянето на никакви други ваксини не се подписва информирано съгласие. 

То на мен и за упойка при зъболекар не са ми искали подпис никога, ама няма да се учудя и просто зъболекарите ми да са били пердета. 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Би ли рискувал здравето си поставяйки си ваксина в която не си убеден в името да продължиш досегашния си живот? 

Много е важно, че поставяш ваксината в момент, в който си здрав и ти няма нищо. В същия този момент обаче вече поемаш риска от усложнения (средно- и дългосрочно), включително и не-продължаване на досегашния ти живот.  От другата страна на везната слагаш шанса да се разболееш, като не знаеш как ще премине болеста. Пак имаш не-малък шанс да я прекараш без усложнения (в повечето случаи), както да се получат усложнения и да се умре. При всички случаи играеш хазарт, независимо дали си слагаш ваксина или не си слагаш и независимо какво тръбят, не се знае какви са шансовете за печалба или загуба и в двата случая. 

П. П. Забравих да спомена, че се задават и нови ваксини, които се предполага, че през септември ще са на пазара и които работят на други принципи, включително спрейове за нос и таблетки. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, Zaro каза:

Не знам дали го прочетох тук или някъде другаде, но  ми хареса. Можем да си позволим да сме такива лигльовци по отношение ваксинирането ... благодарение на ваксинирането в миналото. Щото ако ги нямаше ваксини като тази срещу едра шарка, някои от антиваксърите нямаше да ги има.

Така че трябва да се подхожда с малко повече разум, премерен скептицизъм и в никакъв случай мнителност. Тя е привилегия на феновете на конспирацията. И изказванията като последна инстанция също.

Освен това, след въвеждането на масовата ваксинация в световен план, населението на Земята значително се е увеличило, а не обратното. Въобще, идеята, че някой иска да затрие младото, активно и трудоспособно население по света ми се струва чисто тра-ла-ла.

Доколко са безвредни ваксините тепърва ще се проучва, все пак масовата ваксинация срещу ковид започна преди няколко месеца. Не съм съгласна, че няма достатъчно информация за различните ваксини и че масово се тръби колко са безвредни. Достатъчно специалисти говорят и разясняват ежедневно за ползите и рисковете, но много от тях са осмивани, включително и тук. Отделно, научните анализи и медицински доклади са широко достъпни чрез интернет.Но неспециалистите, като че ли са по-грамогласни. Проучванията показват, че засега ползите са значително повече от вредите. Всеки преценява за себе си и близките си, дали да поеме този риск.

Моите преживявания с първата доза на АЗ се оказаха неочаквано бурни 🙂

Въпреки, че бях изчела листовката и очаквах нежелани реакции, се изненадах от силата им на проявление. Температура, болки в ставите и мускулите, силно главоболие през първата нощ, замайване,гадене, пулсиращо главоболие на вторият ден.  Абе гадно си беше. Днес, слава Богу, тези симптоми отшумяха. Не случайно съветват деня след ваксинация да е почивен.  За мен беше изненадващо, защото нямам  алергии и никога не съм реагирала на ваксина с нещо по-различно от лек оток и болка около мястото на убождане.

Уточнявам, че давам цялата тази информация, с идеята да бъде полезна за работещите хора, за които един ден неочакван болничен може да е проблем, а не да засиля убеждението на някои, че след ваксина срещу ковид се мре.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

Температура, болки в ставите и мускулите, силно главоболие през първата нощ, замайване,гадене, пулсиращо главоболие на вторият ден.  Абе гадно си беше.

Ясно, никога не си имала махмурлук.

• Харесвам 2
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 46 минути , Zaro каза:

Сравняваш ябълки с протокали. Ковид ваксините (особено мРНК) са много различни от всички останали такива, които сме си поставяли до момента. Аз никога не съм се замислял за поставянето на каквато и да била ваксина (освен противогрипните, които никога не съм си слагал) до момента, включително и за жълта треска, за която се знае със сигурност, че един ваксиниран на милион или два (забравих точно) умира.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , FlyTraveler каза:

Сравняваш ябълки с протокали. Ковид ваксините (особено мРНК) са много различни от всички останали такива, които сме си поставяли до момента. Аз никога не съм се замислял за поставянето на каквато и да била ваксина (освен противогрипните, които никога не съм си слагал) до момента, включително и за жълта треска, за която се знае със сигурност, че един ваксиниран на милион или два (забравих точно) умира.

Категорично не. Ваксината на Едуард Дженър също е била първата, използвала като основа вирус на крава. В този ред на мисли, винаги има първи път. Винаги има нещо, което се прилага за първи път и никой никога не го е ползвал преди. И ако не е било такъв революционен пробив, отнесен към съответния период, още щяхме да си бъдем ловци и събирачи. мРНК ваксина е революционна днес, каквато е била ваксината против едра шарка преди 200 години, каквото е било откритието на пеницилина преди 100 и какво ли още не в историята.

Скептицизъм - да, мнителност - не.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 минути , Мари Николова каза:

Мойте преживявания с първата доза на АЗ се оказаха неочаквано бурни 🙂

Въпреки, че бях изчела листовката и очаквах нежелани реакции, се изненадах от силата им на проявление. Температура, болки в ставите и мускулите, силно главоболие през първата нощ, замайване,гадене, пулсиращо главоболие на вторият ден.  Абе гадно си беше. Днес, слава Богу, тези симптоми отшумяха. Не случайно съветват деня след ваксинация да е почивен.  За мен беше изненадващо, защото нямам  алергии и никога не съм реагирала на ваксина с нещо по-различно от лек оток и болка около мястото на убождане.

Уточнявам, че давам цялата тази информация, с идеята да бъде полезна за работещите хора, за които един ден неочакван болничен може да е проблем, а не да засиля убеждението на някои, че след ваксина срещу ковид се мре.

При майка ми също имаше реакция на АЗ - температура 38 градуса за 1 ден, замаяност и болка в мястото на убождане, по-силна от тази при противогрипната ваксина.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 минути , FlyTraveler каза:

Защо имам чувството, че имаш за цел да убедиш хората тук, че ваксината е опасна? 

Казвам го с най-добри чувства, просто ми е любопитно дали имаш някакви сериозни медицински познания или поне в темата вирусология. 

Изцяло въпроса ми е за да се ориентирам с каква тежест да приемам мненията ти при изграждане на моето лично решение по темата за ваксинирането. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@funny Жалко , че не си получила адекватен съвет. Но според мен това можеше да ти се случи не само в България, а във всяка една държава ( което по никакъв начин не оправдава поведението на дамата по телефона).

Аз не съм алерголог, но поради естеството на работата ми се налага да питам всеки един пациент дали има алергии и да се интересувам за възможни кръстосани реакции. 
Да, наистина анафилактичният шок е най-тежката възможна алергична реакция, но с нея би трябвало да може да се справи всеки един клиничен лекар( така трябва да е поне на теория).

Отворих и немският гайдлайн  ( на дружеството по алергология в Германия) и на бързо го прегледах ( установих, че не е зле да го прочета малко по-подробно де 😂). Според тях при пеницилинова алергия кръстосана реакция с други медикаменти може да се очаква само при приложение на други антибиотици от определени групи и то пак зависи каква точно е била реакцията срещу пеницилина.
Но наистина за твое спокойствие най добре е да се тестваш.

И нещо поне за мен любопитно, вчера мъжът ми получи мейл от болницата в която работи,  с данните за ваксинираните и резултатите:

-35 % от персонала вече е ваксиниран

-30% очакват да бъдат ваксинирани

-20% още са в обмисляне дали да се ваксинират

-10% са отказали ваксина 

-5 % не могат да бъдат ваксинирани по различни причини

-от 2 седмици няма новорегистриран случай сред персонала в болницата ( но мерките продължават да са строги и да се спазват)

• Харесвам 14
Публикувано:

разбира се, че е важно да се говори за страничните ефекти и всеки да има право на информиран избор

с оглед на това темата да бъде полезна за всички, макар и често да сме убедени в противни гледни точки, смятам, че е нужно да споделя, аз - убеденият привърженик на ваксинирането като важна мярка за спиране на тая напаст, че проявих сигурно всички възможни странични реакции на Moderna, включително и една доста слабо представена, за която се пише отскоро - Covid Arm, и е типична само за нея, но не е докладвана изобщо за другата mRNA; изобщо не ми е приятно, че изпитвам такива "екстри", можете да сте сигурни - надявам се и тя да отшуми, както е описано, след няколко дни, дотогава ще съм по-скоро спокойна, после ще търся лекар ако се наложи, но със сигурност, когато приключи, ще попълня формуляра с описание на реакциите максимално подробно, за да се трупат доклади, въз основа на които евентуално следващите поколения ваксини да бъдат подобрени

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

Аз предполагам , че нямам от т.нар. "инфлуенсъри" в моята френд-листа, и затова не съм попадал на такива снимки, но ако наистина дават пример като се ваксинират - браво - веднъж и те нещо по-смислено да правят, вместо да рекламират последния модел супер-дупер смартфон, новата линия лак за нокти или гланц за устни, или някакви най-модни парцалки, или въобще за каквото там обикновено инфлуенсват последователите си. :grin:

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 54 минути , Zaro каза:

Категорично не. Ваксината на Едуард Дженър също е била първата, използвала като основа вирус на крава. В този ред на мисли, винаги има първи път. Винаги има нещо, което се прилага за първи път и никой никога не го е ползвал преди. И ако не е било такъв революционен пробив, отнесен към съответния период, още щяхме да си бъдем ловци и събирачи. мРНК ваксина е революционна днес, каквато е била ваксината против едра шарка преди 200 години, каквото е било откритието на пеницилина преди 100 и какво ли още не в историята.

Скептицизъм - да, мнителност - не.

Добре, съгласен съм, че това е пионерско откритие. Залагаш на "Тука има, тука няма". Както примерно са направили и тогава. В такъв случай ваксинираните имат пълно право да се снимат със забита игла и вдигнат палец, като участници във важен за човечеството експеримент. 🙂🙂  И стискаме палци експеримента да е успешен, защото не всички са...  Алхимията също е била доста популярна "наука" с големи очаквания. До момента никой не е изкарал злато от други метали. 

В момента специалисти призовават на всеки 100 или 200 флакона използвани mRNK ваксини да се замразява дълбоко и пази един флакон, за да може при евентуални бъдещи проблеми с ваксинираните да за направи криминален анализ/ секвениране на флакона и да се види какво точно съдържа.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 10 минути , FlyTraveler каза:

До момента никой не е изкарал злато от други метали. 

Напротив - превръщането на един елемент в друг е напълно възможно и осъществимо и има изпълнени експерименти с превръщането например на бисмут в злато, но просто това е много трудно и скъпо и съответно  неоправдано от друга, освен чисто научно-експериментална гледна точка, поне засега. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 54 минути , Tesh каза:

Защо имам чувството, че имаш за цел да убедиш хората тук, че ваксината е опасна? 

Казвам го с най-добри чувства, просто ми е любопитно дали имаш някакви сериозни медицински познания или поне в темата вирусология. 

Изцяло въпроса ми е за да се ориентирам с каква тежест да приемам мненията ти при изграждане на моето лично решение по темата за ваксинирането. 

А ти какви сериозни медицински познания имаш? Аз не съм медик, но съм израстнал в такава среда от раждането си - майка ми, баща ми, двете ми лели, двамата ми чичовци, двама от братовчедите, техните приятели и много мои приятели са лекари или бяха, светлина на душата им. Един от приятелите ми преподава анестезиология в Харвард. На чичо ми е кръстена съседната на моята улица. Това, разбира се, не ми дава техните познания и не бих ти препоръчал да използваш мненията ми за твои лични решения по каквито и да било медицински проблеми. 

По-скоро, важното е, че Ковид-19 истерията и масовото ваксиниране много отдавна са подминали границите на медицинските проблеми и са навлезли дълбоко в геополитиката и икономиката. 

Но аз бих те посъветвал да ме игнорираш във форума, има такава опция. Така няма се изкушаваш да се замисляш над постовете ми, няма да попадаме на постовете си един на друг и аз съвсем сериозно си мисля, че никой от нас двамата няма да изгуби нищо от това. Включително и от постовете за пътешествия, за каквито основно е този форум. 😉🙂 

• Харесвам 14
  • Браво 6
Публикувано:
В момента, FlyTraveler каза:

А ти какви сериозни медицински познания имаш? Аз не съм медик, но съм израстнал в такава среда от раждането си - майка ми, баща ми, двете ми лели, двамата ми чичовци, двама от братовчедите, техните приятели и много мои приятели са лекари или бяха, светлина на душата им. Един от приятелите ми преподава анестезиология в Харвард. На чичо ми е кръстена съседната на моята улица. Това, разбира се, не ми дава техните познания и не бих ти препоръчал да използваш мненията ми за твои лични решения по каквито и да било медицински проблеми. 

По-скоро, важното е, че Ковид-19 истерията и масовото ваксиниране много отдавна са подминали границите на медицинските проблеми и са навлезли дълбоко в геополитиката и икономиката. 

Но аз бих те посъветвал да ме игнорираш във форума, има такава опция. Така няма се изкушаваш да се замисляш над постовете ми, няма да попадаме на постовете си един на друг и аз си мисля, че никой от нас двамата няма да изгуби нищо от това. 😉🙂 

Не разбрах защо ме нападаш така остро. 

Аз изрично подчертах, че въпроса ми към теб е сериозен и наистина исках да зная дали мога да взема в предвид съжденията ти, ако си медицинско лице. 

Наистина не разбирам защо отиваш до там,  че да ме караш да те игнорирам(нещо, което никога не съм правил) само защото помислих, че си добре запознат с темата и исках да зная дали е така. 

В крайна сметка наистина се оказва, че в идеята си да пропагандираш против ваксината отиваш в крайности, ненужи никому. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 50 минути , Мари Николова каза:

Стига бе, какво и колко пиеш за да се чустваш така? 😃

Тази тема по-добре да не я отваряме, че на @ven62 басейна няма да ни стигне 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.