Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 29 минути , Фил каза:

или въобще за каквото там обикновено инфлуенсват последователите си. :grin:

мен ме "инфлуенсват" за планинска екипировка... доста успешно за мое съжаление 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 44 минути , antea каза:

разбира се, че е важно да се говори за страничните ефекти и всеки да има право на информиран избор

с оглед на това темата да бъде полезна за всички, макар и често да сме убедени в противни гледни точки, смятам, че е нужно да споделя, аз - убеденият привърженик на ваксинирането като важна мярка за спиране на тая напаст, че проявих сигурно всички възможни странични реакции на Moderna, включително и една доста слабо представена, за която се пише отскоро - Covid Arm, и е типична само за нея, но не е докладвана изобщо за другата mRNA; изобщо не ми е приятно, че изпитвам такива "екстри", можете да сте сигурни - надявам се и тя да отшуми, както е описано, след няколко дни, дотогава ще съм по-скоро спокойна, после ще търся лекар ако се наложи, но със сигурност, когато приключи, ще попълня формуляра с описание на реакциите максимално подробно, за да се трупат доклади, въз основа на които евентуално следващите поколения ваксини да бъдат подобрени

Само за успокоение, съпругата ми мина през всичко това след първа доза с Moderna. Едва на шестия ден ми каза, че вече се чувства добре. Първата вечер вдигна висока температура (38С-39С), която поддържа през целия следващ ден. На втория ден я заболя рамото и чак до вчера имаше дискомфорт и леко подуване. През цялото време се чувстваше като парцал. Очевидно ваксината е агресивна, а причините поради които публично не се дискутират нежеланите реакции са повече от ясни и не бива да се коментират, за да не нарушим правилата на форума. Във всички случаи обаче, съпругата ми продължава да е убедена, че е постъпила правилно...

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 32 минути , Фил каза:

, или въобще за каквото там обикновено инфлуенсват последователите си. :grin:

Аз да ти кажа хвърлям по едно око на някой друг инфлуенсър, особенно когато се чудим къде да пътуваме 😂 гледам кой са най актуалните инфлуенсърски дестинации и те веднага биват задраскани в нашат листа за момента и отложени за по-светли неинфлуенсърски времена 😂

За жалост този сезон инфлуенсърскте дестинации и въобще възможните дестинации за почивка се препокриват 🤬🤬🤬

• Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 4 часа, luba_rizova каза:

Галисия въвежда задължителната ваксинация. Отказа се наказва с до 60 000 евро глоба. При определени условия, разбира се - ако не се ваксинираш, а се заразиш, твойта кожа, не те е срам. Първоначалната глоба е до 3000 евро, нищо работа. https://www.segabg.com/hot/galisiya-napravi-vaksinata-zadulzhitelna

Този линк не работи. Някой може ли да потвърди информацията от испански източник?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

Само за успокоение, съпругата ми мина през всичко това след първа доза с Moderna. Едва на шестия ден ми каза, че вече се чувства добре. Първата вечер вдигна висока температура (38С-39С), която поддържа през целия следващ ден. На втория ден я заболя рамото и чак до вчера имаше дискомфорт и леко подуване. През цялото време се чувстваше като парцал. Очевидно ваксината е агресивна, а причините поради които публично не се дискутират нежеланите реакции са повече от ясни и не бива да се коментират, за да не нарушим правилата на форума. Във всички случаи обаче, съпругата ми продължава да е убедена, че е постъпила правилно...

благодаря, че сподели

причините за малкото информация на странични реакции от точно тази ваксина в България е, че са най-малко дози, иначе има достатъчно много информация за такива реакции в Америка, където ваксинират масово с нея

не изключвам също тези реакции, които са по-типични за втора доза да се проявяват при съпругата ти и при мен още при първа, защото вече сме се срещали с вируса преди това

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

разбира се, че е важно да се говори за страничните ефекти и всеки да има право на информиран избор

с оглед на това темата да бъде полезна за всички, макар и често да сме убедени в противни гледни точки, смятам, че е нужно да споделя, аз - убеденият привърженик на ваксинирането като важна мярка за спиране на тая напаст, че проявих сигурно всички възможни странични реакции на Moderna, включително и една доста слабо представена, за която се пише отскоро - Covid Arm, и е типична само за нея, но не е докладвана изобщо за другата mRNA; изобщо не ми е приятно, че изпитвам такива "екстри", можете да сте сигурни - надявам се и тя да отшуми, както е описано, след няколко дни, дотогава ще съм по-скоро спокойна, после ще търся лекар ако се наложи, но със сигурност, когато приключи, ще попълня формуляра с описание на реакциите максимално подробно, за да се трупат доклади, въз основа на които евентуално следващите поколения ваксини да бъдат подобрени

@antea Антейка, не се притеснявай. Това ще мине. Израз на алергична реакция е. Може да се случи и от друго. Два пъти по-голяма реакция, като тази, направих, към ухапване от пчела/оса/стършел - не знам какво беше точно, преди две години на Тасос. Изглеждаше по-жестоко от това на снимката за Ковид арм - огромно, твърдо, сърбящо, зачервено и болезнено. После посиня.  Без да съм алергична на нищо, една седмица не можех да седна, че беше от външната страна на глутеуса.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , antea каза:

не изключвам също тези реакции, които са по-типични за втора доза да се проявяват при съпругата ти и при мен още при първа, защото вече сме се срещали с вируса преди това

Именно това мислим и ние, май по-назад в темата бях споделил. Очевидно организмът разпознава моментално вируса и имунната система реагира с пълна мощност...

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

@antea Антейка, не се притеснявай. Това ще мине. Израз на алергична реакция е. Може да се случи и от друго. Два пъти по-голяма реакция, като тази, направих, към ухапване от пчела/оса/стършел - не знам какво беше точно, преди две години на Тасос. Изглеждаше по-жестоко от това на снимката за Ковид арм - огромно, твърдо, сърчящо, зачервено и болезнено. После посиня.  Без да съм алергична на нищо, една седмица не можех да седна, че беше от външната страна на глутеуса.

да, надявам се и аз да мине ей така, като цяло не съм алергична към нищо, освен към слънцето- което вероятно значи все пак чувствителна кожа; отбелязвам я тази реакция, защото хем е алергична, хем не е в първите 48 часа, а се появява по-късно, при мен снощи забелязах как кожата на това място става различна и обхваща не просто точка, а участък, който дори не е на мястото на убождането, а под него; днес вече ръката не ме боли, но пък почна да сърби

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, antea каза:

да, надявам се и аз да мине ей така, като цяло не съм алергична към нищо, освен към слънцето- което вероятно значи все пак чувствителна кожа; отбелязвам я тази реакция, защото хем е алергична, хем не е в първите 48 часа, а се появява по-късно, при мен снощи забелязах как кожата на това място става различна и обхваща не просто точка, а участък, който дори не е на мястото на убождането, а под него; днес вече ръката не ме боли, но пък почна да сърби

Ми, мАзни се с един Фенистил гел, да не те сърби и да мине по-бързо, ако те притеснява.

Публикувано:

Прекрасни хора! Като прегреете от Ковид и ваксини, минете към съседната тема "Песни за местата на които сме били" и ще ви стане леко на душите.

Пътува ми сеее!

• Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:
преди 14 минути , Velyana каза:

За жалост този сезон инфлуенсърскте дестинации и въобще възможните дестинации за почивка се препокриват 🤬🤬🤬

Как беше:

- Абе къде е Пешо, не съм го виждал тия дни?
- Не знам, сигурно е в Занзибар. 
:grin:

• Смея се 15
Публикувано:
преди 31 минути , Дани Магелани каза:

Прекрасни хора! Като прегреете от Ковид и ваксини, минете към съседната тема "Песни за местата на които сме били" и ще ви стане леко на душите.

Пътува ми сеее!

Ми че пътувай де! Ей го на, Матейко излетя!:girl_cray2:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , AlexandraKo каза:

Ми че пътувай де! Ей го на, Матейко излетя!:girl_cray2:

Не съм се ваксинирала, нямам антитела, а съм в рискова група. Не искам да карам Ковид по време на пътуване. 

Но закупих доста билети за след ваксинирането.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз пък съм пред дилемата да се ваксинирам ли сега или да чакам. Изкарах вируса по някое време миналата година, предполагам към края. Симптоми никакви не съм имала, но пък си направих тест за антитела през декември и ударих в тавана. Реално, би трябвало да не мога да се заразя повторно идните месеци (ако изобщо разбера дали съм се заразила и този път) и не искам да взимам реда на хора, които имат по-голяма нужда от мен. Единствено ме блазнят пустите облекчения за пътуващи с ваксини.А ми е все едно коя ваксина, и по трите имам забележки. Пфайзер и Модерна имат много тежки стабилизатори и предизвикват бурни алергични реакции, като например мед сестрата в Англия, дето се строполи на 20 мин. Ходи разправяй после, че за 20 мин РНК-то не е проникнало в клетките изобщо и причината е друга. Ама здраве да е! Астре Зенека не ми харесва, че при втория прием отново носителят е вирусът от шимпанзето, което ми е все тая, но ако организмът го разпознае, хич няма да има ефект. И така си седя и се чудя 🙂

Искам, обаче да похваля управляващите, които може и да го правят като предизборен ход, но все ми е тая. Дадоха възможност на хора от всякакви групи да се ваксинират, ако имат такова желание. Освен това станаха и обект на ваксинационен туризъм, главно от българи, които живеят в чужбина, ама се прибират в България като имат изгода. Главно за зъболекар 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

За да не си мислите, че само в България е така с АстраЗенека и неискането. Вчера мин.председателя на Бавария чак излиза да дава изявление, в което каза, че било "абсурдно, че имаме ваксина, която никой не иска". И в момента се чудят на кой да я дават - дали на бездомни да я слагат, дали на други групи. И 34% са твърдо против ваксинирането, което май е повече, отколкото в България.

• Харесвам 7
Публикувано:

@ivailo_radev, явно в Бавария, и изобщо в Германия имат повече акъл. Тук, в Испания продължават да дълбаят дъното. Вече Галисия разби тъпомера. Това е първата област в Испания, която прие поправка на закона за здравето с абсолютно мнозинство в местния парламент да направи коронавирусните ваксини задължителни за всички в Галисия. Отказ от ваксина може да ви донесе глоба от 1000 до 60 000 евро! Хайде сега, някой пак да напише, ама какво мрънкате толкова, всичко е доброволно.

Аз заявявам най-отговорно, че веднага слагам Галисия в личния си черен списък на no-go areas. Не бих похарчил и стотинка, в област с абсурдни закони, подкрепени от подобни фанатици като местните свидетели на коронавируса от последния ден!

Ето и линк на английски. На испански има статии във всички водещи медии.
https://www.thelocal.es/20210223/spains-galicia-to-make-covid-vaccine-compulsory-and-fine-those-who-refuse-it-up-to-60k

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 18 минути , ivailo_radev каза:

За да не си мислите, че само в България е така с АстраЗенека и неискането. Вчера мин.председателя на Бавария чак излиза да дава изявление, в което каза, че било "абсурдно, че имаме ваксина, която никой не иска". И в момента се чудят на кой да я дават - дали на бездомни да я слагат, дали на други групи. И 34% са твърдо против ваксинирането, което май е повече, отколкото в България.

В Баден Вюртемберг или поне в ландкрайз Констанц ваксинират с АЗ медицинския персонал в болницата😂 

аз понеже спрях да чета новини, а и телевизор вече нямаме 😂 я кажи ти чул ли си какво мисли бабето - кога ще ги отварят тез магазини, че имам да поръчвам една маса и столове 🤨

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , ivailo_radev каза:

Това е главно защото вирусът е с ниска смъртност, ве пак. Ако беше 25% нямаше да има проблем с желаещите да се ваксинират 🙂

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Абе тук в тази тема може да си дрънкаме колкото си искаме и да спорим и да се изказваме мненията, но лошото е, че част от т.н. "конспиративни теории" вече осезаемо стават не само конспиративни ами реални и не теории ами практики.

След Испанската идоития ( ще съм мека в израза) със задължителните ваксини, ето и статия на CNN за нагласата на работодатели и организации към задължителното ваксиниране :

https://edition.cnn.com/2021/02/22/business/companies-vaccine-mandatory/index.html

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , Velyana каза:

В Баден Вюртемберг или поне в ландкрайз Констанц ваксинират с АЗ медицинския персонал в болницата😂 

аз понеже спрях да чета новини, а и телевизор вече нямаме 😂 я кажи ти чул ли си какво мисли бабето - кога ще ги отварят тез магазини, че имам да поръчвам една маса и столове 🤨

Ами чета сега, че концернът МедиаМарктСатурн е завел дело в Мюнстер за отваряне на магазините си в НРВ. Очаква се до дни да го направят и в останалите провинции. Други фирми също ще го направят. И като ги знам съдиите в НРВ поне, като нищо и да успеят. Все пак ние карантина след пътуване нямаме, понеже с дело я отмениха.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 56 минути , Crazy Horse каза:

Вече Галисия разби тъпомера. Това е първата област в Испания, която прие поправка на закона за здравето с абсолютно мнозинство в местния парламент да направи коронавирусните ваксини задължителни за всички в Галисия. Отказ от ваксина може да ви донесе глоба от 1000 до 60 000 евро! Хайде сега, някой пак да напише, ама какво мрънкате толкова, всичко е доброволно.

Аз заявявам най-отговорно, че веднага слагам Галисия в личния си черен списък на no-go areas. Не бих похарчил и стотинка, в област с абсурдни закони, подкрепени от подобни фанатици като местните свидетели на коронавируса от последния ден!

Много, много жалко. Галисия е една от най-красивите области в Испания. Толкова ми хареса, че преди 21 години се преместихме там от Канада и живяхме в Сантяго де Компостела близо година на спестявания. Явно скоро няма да видя приятелите си там... 

То пак не се знае какво ще стане де, може би ще има реакции от правозащитни организации в национален и европейски мащаб.

П. П. Предполагам също, че някои хора ще се преместят от Галисия в някоя друга провинция, а може би и държава.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

- Абе къде е Пешо, не съм го виждал тия дни?
- Не знам, сигурно е в Занзибар. 
:grin:

А ако не е там сигурно е на Малдивите 🙂

Държа да отбележа нещо. Очевидно всеки има собствено мнение и невинаги сме на един акъл, което е ОК. Предполагам обаче и вие, както и аз, сте в някакви колебания - да слагам ли, каква да е, какво точно ще се случи после и тн.

На мен лично тази тема доста ми помага, а и в чест на истината е една от по-адекватните в българското интернет пространство като цяло. Независимо от всичко уважавам мнението на абсолютно всеки - например последните коментари на @Childish и @antea наистина ми бяха много полезни като информация.

От години споделянето е най-силната ни страна тук, като това винаги е помагало за пътешествията преди. Вярвам, че и в този хаотичен момент това е най-правилния подход - всеки да споделя какво е изпитал, научил и тн. и така темата ще е максимално полезна на всеки. Въпреки известните ни различия тук-там.

Е, нормално е понякога да добавяме щипка от собствените си разсъждения, но в крайна сметка сме само хора 🙂

• Харесвам 28
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Георги Матеев каза:

А ако не е там сигурно е на Малдивите 🙂

Държа да отбележа нещо. Очевидно всеки има собствено мнение и невинаги сме на един акъл, което е ОК. Предполагам обаче и вие, както и аз, сте в някакви колебания - да слагам ли, каква да е, какво точно ще се случи после и тн.

На мен лично тази тема доста ми помага, а и в чест на истината е една от по-адекватните в българското интернет пространство като цяло. Независимо от всичко уважавам мнението на абсолютно всеки - например последните коментари на @Childish и @antea наистина ми бяха много полезни като информация.

От години споделянето е най-силната ни страна тук, като това винаги е помагало за пътешествията преди. Вярвам, че и в този хаотичен момент това е най-правилния подход - всеки да споделя какво е изпитал, научил и тн. и така темата ще е максимално полезна на всеки. Въпреки известните ни различия тук-там.

Е, нормално е понякога да добавяме щипка от собствените си разсъждения, но в крайна сметка сме само хора 🙂

А ти, не си ли вече изпружен на някой плаж, с коктейлче в лапичка?:girl_cray2:

• Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.